[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Eu nu prea inteleg de ce insistam pe discutia asta.
De ce nu e bine sa punem apa direct de la robinet: clorul respectiv poate nu va afecta pestii, dar sigur va intarzia ciclarea. Pestii poate sunt mai rezistenti, nu sunt afectati de o concentratie foarte mica de clor. Dar de bacteriile in formare ce zici? Daca nici cu asta nu esti de-acord...

In plus, atata timp cat vorbim de un acvariu de 60 de litri si de un schimb de apa de 15 - 20% (adica undeva pe la 10 litri), de ce sa risti? Ai dat exemplu crescatoria - exemplu nepotrivit in cazul de fata. Acolo vorbim de volume mult mai mari, de abordari total diferite, de cu totul alte obiective. Eu, la o crescatorie, as pune un filtru de-ala mare (folosit uneori pe conductele din apartamente) pe furtunul cu care as baga apa de la robinet direct in acvariu. Filtrul ala mare reprezinta o caseta de carbune activ si o caseta de filtru de impuritati. Asta macar mi-ar reduce foarte mult concentratia de clor. Dar inca o data, foarte nepotrivita comparatia. Nici exemplul cu pestii din obor nu e potrivit. Motivele...

Eu schimb apa la discusi cu apa direct de la robinet? DA! Dar o sa fie singura data cand o sa ma auzi ca spun asta. Nu o sa recomand niciodata niciunui incepator treaba asta. Eu stiu ce riscuri sunt si mi le asum. Dar, inca o data, cand e vorba de maxim 10 litri de apa... de ce sa risc? In afara de asta, nu stiu daca ati observat, cateodata clorul din apa poate fi mirosit! Atat de mare e concentratia. Eu apa din aia nu pun in acvariu.

Concluziile ar fi dupa cum urmeaza:
- teoria spune ca este foarte indicat ca apa sa fie lasata la declorinat macar 24 de ore inainte sa fie pusa in acvariu
- eu cred ca in cazul unui acvariu in perioada de ciclare, lucrul acesta este cu atat mai important
- se poate si altfel? probabil, dar merita riscul?
- da, sunt riscuri, se pot intampla tot felul de nebunii
Chiar ca arata bine.
Dar...

1. Poate mai reduci numarul de plante
2. Vezi sa nu-ti acopere de tot plantele crengile alea, daca nu se mai vad e pacat.

Parerea mea.
Acvariul e cam mic pentru scalari. Si astia, daca ar fi sa iei, tot vreo 6 - 8 ar trebui sa iei pentru inceput (cresc mai bine daca sunt mai multi), dar 6 - 8 scalari sunt multi pentru volumul tau. Parerea mea.

Ai putea sa mergi pe 10 - 12 neoni. Dar eu sunt de parere ca acolo ar trebui sa te opresti cu achizitia de pesti.
Ce ai tu acolo e un aparat "compact". La acestea, obiectivele nu se schimba. Pentru compacte, eu as zice sa-l lasi pe full auto,sa faca el tot ce vrea, ca stie mai bine ce trebuie sa faca. Oricum, nu poti sa-l controlezi la fel de bine ca un DSLR.

Ti-am dat link ca sa citesti tu, sa incercam sa nu poluam topicul cu discutii despre fotografie (stiu, si eu am poluat).
Eventual, putem deschide un topic nou ori aici la Aquascaping ori la Carciuma strict pe subiectul acesta unde poate prezenta oricine din experienta cu fotografiatul acvariilor.
Salut!

Arata bine. Trebuia intr-adevar sa faci substratul mai inalt in spate... dar e ok. Pietrele sunt faine. Ma gandesc ca atunci cand o sa se indeseasca bine plantele, o sa prinda putin si in grosime gazonul. In momentul acela, o sa-ti mai taie putin din inaltimea pietrelor.
Parerea mea e ca ... la iwagumi merge scos background-ul de tot. Daca nu ai nimic in spate, ar arata chiar bine.
Ok, acum am vazut ca e vopsit, nu poti sa-l scoti. Daca era negru, masca putin si filtrul, nu mai era asa de evident cel putin in poze.

Cat de mare este acvariul? Nu e prea putina lumina?

Ai putea sa bagi niste multe microrasbore sau alti pesti de talie la fel de mica. Multe = vreo 50. Neonii si mie mi se par cam mari pentru acvariul ala. De asemenea, ai putea sa bagi si niste creveti.

Gazonul e HC? Vad ca spui ca layout-ul are o saptamana. Si-a dat drumul HC-ul? Creste? Daca o sa creasca bine, o sa fie fenomenal gazonul.

Despre poze...
Creste valoarea ISO pana la 800 sau chiar mai mult daca nu ai zgomot in poze

Ai zgomot la mai mult de 800. Ai si la 800. Aparatele din zona asta prezinta zgomot destul (nu exagerat) la ISO de-astea. E ok pentru ca nu vrei poza la 1:1, dar s-ar putea sa fie totusi sesizabil. Oricum, se poate remedia putin.

Mareste diafragma

Vrei sa spui "micsoreaza diafragma", nu? cu cat numarul ala e mai mare, cu atat diafragma e mai mica si depth of field-ul e mai mic. Dar... conteaza faorte foarte mult si distanta pana la subiect.

In ceea ce priveste timpul de expunere, la mine e asa: ISO 800, F/8.0, 18mm, nu am ce cauta mai jos de 1/30 pentru ca imi ies pozele prea intunecate. Si lumina aveam un 0.8 W/l + reflectoare la fiecare tub (in lumeni nu stiu sa-ti spun). Toata problema se remediaza prin folosirea unui trepied.

50mm la F/1.8 - foarte utilizabil (nu pentru acvariu), absolut genial obiectivul.

Tot ce vreau sa spun e ca sunt mai multe abordari si de multe ori, cand e vorba de poze la acvariu, esti limitat, nu prea poti sa folosesti setarile ideale. Important e sa incerci si sa te joci cu mai multe setari. Intr-un final, descoperi "reteta" si o sa iasa ok. Dupa care, evident, o sa vrei sa perfectionezi "reteta".
S-a mai discutat aici despre asta.
Oricum, sistemul nu este nici pe departe complet inchis. Energia o ia din afara. Plus ca trebuie sa ai si schimb de gaze cu exteriorul.
Treaba cu sistemul inchis e asa, de marketing.
Salut, bine ai venit.

E posibil sa pierzi din pesti... dar daca intervii urgent, poate ii scapi.
Incepe si fa schimburi de apa dese, daca poti, zilnice. Daca nu, macar o data la 2 zile. Schimburi de 20 - 40% din apa.

Ai grija ca apa sa stea inainte la declorinat. Poti sa o lasi intr-o galeata (sau doua, sau mai multe...) de pe o zi pe alta, adica macar 24 de ore, inainte sa faci schimbul de apa.
Sa nu speli filtrul, lasa-l in pace. Nici sa nu-l opresti. Filtrul trebuie sa mearga non-stop. Evident, daca umbli cu mana in acvariu, trebuie sa opresti filtrul, sa nu se intample ceva...

Nu hrani pestii mai mult de o data pe zi, cat pot sa manance ei in maxim 2 minute. Daca acum nu mai au ofta de mancare si nu mai vor sa manance, lasa-i in pace, nu pune mancare.

Daca poti, ia-ti niste teste de apa pentru NO2 si NH4.

Este important sa intelegi aspectele legate de ciclare si de ciclul azotului, precum si informatii pentru incepatori. Ai aici: Ciclul azotului si Ghidul incepatorilor. Poate le-ai citit deja...

Scalarii si cory nu au nimic de imparit, se vor intelege.
Dar crevetii vor deveni papa pentru scalari. Nu prea merge sa-i pui in acelasi acvariu.
Despre ce "bile de argila" e vorba?
Aici era vorba despre a refolosi acest substrat.
Daca-i hraneste o data pe zi, la dimensiunea asta la care sunt... eu nu-i vad bine.
Ca sa creasca frumosi si bine, trebuie hraniti bine de tot! Dupa care este obligatorie o aspirare a resturilor de pe substrat. In felul asta, rezolvi ambele probleme.
Am si eu intr-un nano de 40l Amazonia, dar al meu e powder. Ce-i drept nu am rascolit prin el. Am mai scos plante din substrat si pot sa zic ca se tulbura putin apa, ce-i drept, dar nu exagerat. RSV, tu in nano de 25 de litri nu ai powder?

Din punctul meu de vedere, nu cred ca acest aspect este neaparat un minus pentru substratul ADA atata timp cat plantele cresc foarte bine in el si cu atat mai mult cu cat producatorul recomanda sa nu se mai umble la substrat dupa setup. Adica nu in mod intensiv, exagerat.
Cred ca ADA e un substrat mai sensibil, care nu prea poate fi folosit si refolosit cum ar fi Dupla de exemplu.

Parerea mea.
Hmmm.. la discusi nu renunt decat daca ma las de acvaristica

Atunci poate faci cumva si te orientezi spre un acvariu macar dublu. E mare pacat de ei sa stea in volumul ala. Acum sunt ok, poate o sa fie ok si inca o perioada, dar de la un moment incolo, lipsa de spatiu se va resimti chiar daca tu nu o sa o observi.

Oricum, de felul lui, discusul e un peste destul de rezistent, impotriva parerilor generale. Doar ca are cateva "fitze" ale lui...
Cu toate astea, nu este nici pe departe un peste cu care sa ciclezi acvariul. Mare grija la concentratia de NO2. Atentie ca acel Nitrate Minus e pentru nitrati (NO3), nu pentru nitriti (NO2).

Nu inceleg alt lucru:
Nitrate Minus Pearls in piteris

L-ai pus in pietris?
Nu ma supar, nu-i nicio problema. Daca e sa o luam asa, nici PO4 (care evident vine in alta forma) si nici NO3 nu sunt fertilizanti propriu zisi. Sunt compusi din care plantele utilizeaza acele macroelemente.
E, detalii care conteaza mai putin. Ideea intreaga conteaza, asa cum zicea si alber.

Numai bine!
Salut!

Ce planta e chiar in mijloc? Cea mare, cu frunze lungi si inguste, verde deschis? Eu ori as muta-o ori as renunta la ea.
Ca plante de gazon vad ca ai pus si Parvula (?) si marsilea (?). Nu mai bine pastrezi numai una din cele doua pentru gazon?

Crengile alea imbracate in moss o sa arate foarte bine! Sa-l pastrezi scurt, sa nu lasi moss-ul sa se lungeasca prea mult. Parerea mea.

Acuma intrebarea: ce-i in ultima poza?!
Ce incerca sa spuna Val mai sus este ca toata teoria din spatele acelui Redfield Ratio este cam veche. De mult s-a demonstrat ca nu o anumita concentratie de fertilinzati duce la aparitia algelor, ci un dezechilibru intre fertilizanti, CO2 (e tot fertilizant si asta, da' l-am pus separat...) si lumina.

Mai este un aspect aici: potasiul - K. Din cate stiu, doar recent au aparut teste de K (cel putin de-astea mai accesibile...). Asta in conditiile in care potasiul este un element vital in fotosinteza si absorbtia de nutrienti. Concentratiile K nu puteau fi decat estimate. Cred ca tot pe principiul asta s-a ajuns si la ideea de Index Estimativ, de inlaturare (sau macar reducerea importantei) a testelor de apa.

@judex: sunt oameni care tin NO3 la 50 - 100+ si PO4 la mult mai mult de 2 - 4, iar acele acvarii cresc si arata exceptional, fara nicio explozie de alge. Eu personal am avut NO3 de nu mi-l putea masura testerul - tester care mergea pana la 100 parca.

Intr-adevar, pentru un incepator poate e mai buna o abordare din asta, in care sa tina in anumite limite acesti parametri. Dar e foarte important sa se stie si aceste alte aspecte ale problemei.

Parerea mea.
Cel mai probabil, ai de-a face cu HC (Hemianthus Callitrichoides). Daca ai luat-o de la vreun magazin, atunci 90% ai de-a face cu forma emersa care trebuie sa se adapteze submers, ceea ce inseamna ca o sa dureze ceva pana o sa inceapa sa creasca.

Pentru plantare te-ar ajuta foarte mult o penseta pentru acvaristica (cred ca merge si orice alta penseta, atata timp cat are o forma asemanatoare).
Ca sa o plantezi, o ingropi pur si simplu in substrat (cu penseta, ca daca vrei sa faci asta cu degetele... ). Poti sa lasi deasupra doar varfurile. In timp, ar trebui sa se intinda. Intr-adevar, e greu de plantat si convins sa stea intr-un sol mai maricel... Daca vrei sa o imparti in mai multe bucati, cam singura solutie este sa o rupi.

Ai grija, e o planta care, pentru a creste bine, are nevoie de lumina multa si aditie de CO2. Ritmul de crestere este destul de lent.

Gasesti niste date despre ea cat si despre alte plante aici. Cauti dupa nume: Hemianthus Callitrichoides.
Revin si cu poze. Nu am mai facut poze pentru ca altceva nu am mai schimbat la el.

Turba aia nu are instructiuni de folosire.
Eu am pus-o direct intr-un sertar de la filtru, in locul perlonului, pe care l-am scos de tot. In acelasi sertar, deasupra turbei, am pus un strat de burete (de la filtru).
Inainte sa o pun in filtru, am luat o bobita de-aia si am incercat sa o sfarm intre degete, inmuiata in apa. De farmat s-a farmat, dar nu s-a facut namol, cum ma asteptam, ci mai mult s-a spart in bucatele mai mici, si alea tari. Ma asteptam sa-mi ajunga si in acvariu destul de multa, dar... apa e limpede. Imi place mult cum s-a comportat.
O sa urmaresc pH-ul sa vad cat dureaza efectul. In momentul de fata, controller-ul tot valoarea aia de mai sus mi-o arata. (Controller care doar masoara, evident.)
Am bagat ieri seara in filtru 500ml de turba de la Aqua Medic.
Rezultatul: apa cu o slaba tenta galbuie si pH-ul scazut de la 7.7 - 7.8 la 6.66

Pestii sunt in continuare activi si mancaciosi.
@scificuss
Pentru exact ce ai spus tu exista admini si moderatori. Nu e nevoie sa atragi atentia nimanui, nu trebuie sa tragi pe nimeni de urechi si nici sa vorbesti cu termeni de genul "colega".
Pentru ultima data va rog sa nu mai poluati topicul, care este unul de vanzari. Este fix problema omului ce anume vinde.
Oameni buni, haideti sa nu mai poluam topicul aiurea.
@bobiciupe: pur si simplu nu poti compara bomba cu o butelie. Poti trai linistit si fara electrovalva. Fara controller... hai sa fim seriosi! Trebuie sa poti fara controller.
@bobesque: in mod normal, un reductor pentru acvaristica ar trebui sa aibe macar un manometru care sa-ti indice cat gaz mai ai in butelie. E absurd sa spui ca stai si cantaresti butelia zilnic. Ca te poti descurca si fara... probabil.

Suntem la aria vanzari, va rog frumos, nu mai faceti off topic. Pana la urma, omul poate sa vanda ce vrea el.

Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Go to: