[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Message
Un update la situatie.

Am reusit sa stabilizez apa. Am adaugat Sera Ammovec si am testat amoniul si e mult mai bine. Pestisorii i-am tratat cu niste Baktopur separat, intr-un recipient, nu am adaugat in acvariu.

Dar... 3 ancistrusi s-au dus si la fel un scalar.

Mai am o problema: din 4 ancistrusi, 3 au murit dar al patrulea nu-l gasesc nicaieri in avariu. Problema e ca daca s-a dus si asta si a ramas in acvariu... nu o sa fie prea bine.

In rest, s-ar parea ca si-au revenit mult pestisorii mei. In afara de un scalar care nu da semne bune (deci cred ca o sa raman numai cu 2 momentan si o sa le aduc companie dupa ce se cicleaza complet acvariul).

Am mai observat ceva: amoniul s-a redus la o concentratie mult sub nivelul alarmant dar acum a rescut concentratia de nitriti undeva in jurul valorii de 0.3 - 0.4. Am testat azi dimineata si dupa aia, am schimbat cam 30% din apa. Sper sa fie ok. O sa mai fac maine niste teste.

Acuma o intrebare: cam cat ar trebui sa dureze o ciclare completa a acvariului? Si cum imi dau seama ca s-a ciclat? Pur si simplu prin teste? Se observa o stabilitate a apei?
viulian wrote:Multi pesti inseamna mult amoniu in apa la inceput (adica a fost gresit ca ai pus toti pestii odata).


Intr-adevar, aici am gresit, recunosc. Dar ca si numar de pesti, tinand cont si de dimensiunile lor, nu cred ca sunt multi pentru volumul acesta de apa. A, aici mai precizez ca de velifera o sa scap - ori in alt acvariu al meu care va urma, ori ii donez cuiva. Deci o sa raman cu scalarii si ancistrusii... cati or mai ramane din ei.

Mutumesc pentru raspunsurile rapide. Sper sa se indrepte lucrurile.
Thanks a lot!

Pusesem deja si safe start (cat mai aveam, mai putin decat ar fi trebuit) si easy balance (dozat exact cat trebuie la volumul meu de apa).

O sa vad ce se intampla. Ok, o sa ridic si temperatura la 29 - 30. Echinodorusii si anubias-ul stiu sigur ca n-au nici o treaba. Dar am si valisneria si asta stiu ca nu prea rezista - poate nu stiu eu bine, ce-i drept. In fine, ce-o fi o fi. O sa tin 29 - 30 de grade cateva zile si vedem. filtrul e pus sa traga aer cat poate de mult. Baga destul de bine si agita bine apa la suprafata.

Cu baktopur... vad eu ce fac, in acvariu sigur nu pun.
Am uitat sa spun: am si un Tetra Safe Start pe care scrie ca reduce nivelul de amoniac si nitriti. Scrie ca e pentru introducerea mai rapida a pestilor in acvariu si pentru tratarea apei inainte de a o pune in acvariu - apa schimbata... sa-l folosesc? Sa dozez cat petru volumul meu?
Update. Prima victima: un ancistrus. Se pare ca si unul din scalari nu mai are mult...

Tetra Easy Balance am si am tratat in seara asta apa. De asemenea, inainte de asta, am schimbat partial apa.

viulian wrote:iar la ce volum de pesti ai (si nu ai zis ce filtru intern ai) probabil ca va dura mai mult decat normal sa se cicleze


Filtrul intern e un Tetratec In1000. Pe el scrie ca merge pana la maxim 200 de litri cu un debit de maxim 1000 l/h (cu toate ca-mi vine greu sa cred). Voi achizitiona un filtru extern cat de curand.
Ce vrei sa spui cu volumul de pesti si ciclarea mai grea?

In alta ordine de idei, vroiam sa iau Baktopur... dar daca zici ca un tratament ar face mai grava situatia, renunt. Acum daca ma gandesc bine, nici nu cred ca mi-e de folos Baktopur. Voi merge pe Ammovec pentru tratarea apei.

Alte probleme mai noi: velifera au toti pucte mici albe pe aripioare (gris?) si din cate vad eu, si se pare ca ancistrus la fel. De ancistrus mi-e greu sa spun pentru ca sunt foarte mici si ii vad rar prin acvariu. Ce nu inteleg eu e ca astia (velifera) sunt foarte vioi si nu au nimic. Inca pe de-asupra, domnisoara (tot velifera) mi-a facut si pui! Nu stiu cati, n-am vazut prin acvariu decat 2 care si ei par ok si veseli. Daca or fi fost mai multi... n-am gasit nici macar morti. Temperatura am ridicat-o la 27 de grade si jumatate. Intrebarea e: ce pot sa fac pentru gris-ul asta in conditiile mele?

Alta intrebare: Tetra Easy Balance pentru conditionarea apei sau tratamentele pentru pesti nu-mi fac rau la plante? Nu as vrea sa le pierd. Si asa, la 27,5 grade s-ar putea sa fie cateva carora sa nu le convina.

Nu am acvariu de carantina in care sa pun pestii si oricum cred ca in cazul unui tratament trebuie sa distrug si microbul din acvariu, nu?

Altceva ce nu mi-e clar e de ce plantele nu au nimic? Le este chiar bine, cresc! Mai ales echinodorusii. Stiu ca sunt plante mai rezistente dar la un ammonia spike n-ar trebui sa fie afectate si plantele? Sau e la un nivel mult mai mic?
Salut.

Cum spune si titlul, pestisorii mei sunt bolnavi.

Sa o iau de la inceput putin:
Acvariul il am de ~2 saptamani. Adica de 2 saptamani e plin cu apa. Pestii i-am adus de vreo 6 zile. O sa ma "certati" putin, dar... am o combinatie nu foarte normala de pesti: 4 velifera la ~6cm, 4 scalari mici de ~3cm, 4 ancistrus de maxim 2cm si un crowntail. Acvariul e de 100 x 40 x 50, e plantat cu niste echinodorusi, criptocorine, vallisneria (gigantea), anubias, acicularia (parca asa se cheama) si inca vreo 2 plantute mici care nu stiu cum se cheama. Filtru intern de la Tetra, termostat tot Tetra. Si mai am 3 radacini de mangrova.

Stiu ca velifera si scalarii au pretentii de apa cam total diferite si stiu de asemenea ca beta nu isi are loc aici. (Daca nu stiu bine, va rog corectati-ma )

Parametrii apei astazi dimineata:
  • temperatura 26.5
    pH 7
    kH 3
    gH 7
    NO2 ~0.2 mg/l

  • Si-acuma problema. Problema e cu scalarii. Stau toti 4 la suprafata apei cu aripioarele stranse. Aripioarele sunt cam destramate, mai ales cele pectorale. Nu par sa respire mai greu. Respira normal. Dar nici nu vor sa manance. I-am hranit cu Hikari Discus (initial vroiam sa-mi iau discusi dar pentru ca absolut toata lumea mi-a zis sa nu... am renuntat) si cu artemia congelata. Astazi dimineata am observat ca unul din scalarei avea parca si o mica rana in partea dreapta, langa innotatoarea pectorala.

    Un comportament ciudat il prezinta si beta. Se ridica la suprafata sa respire si dupa aia se retrage undeva, sub o planta sau sub o buturuga si sta acolo. De mancat mananca...

    Velifera n-au nici pe... nimic! Inoata veseli si se fugaresc prin tot acvariul.

    Daca vreti sa va dau mai multe detalii... spuneti-mi. A, am uitat sa mentionez ca problemele astea au aparut acu vreo 2-3 zile si s-au inrautatit cate putin in fiecare zi.
    Please help me!
    Multumesc pentru clarificari.

    Da... deci nu incalzitorul e problema ci termometrul.
    Mi-am luat un termometru intern de la Sera si... erau exact atatea grade in acvariu cat scria pe incalziror: 31.5. Si termometrul ala lipit pe geamul acvariului imi arata 25.5

    Am scazut temperatura pe la 25.5 - 26 ca am pus niste plante, dar ideea e ca totul e ok, incalzitorul pare sa-si faca treaba mai bine decat ma asteptam.
    Da, problema e ca termostatul meu e dat la maxim si termometrul ala (oricat de influentat e de temperatura din camera) imi arata 26 de grade. Chiar daca apa are 31 - 32, mie cred ca totusi imi trebuie unul mai puternic, nu? Care sa duca mai usor temperatura asta.

    Mai ales ca o sa vina iar iarna si poate o sa fie putin mai racoare in camera, deci diferenta de temperatura mai mare si mai ales ca vreau discusi care se pot pricopsi cu diferite probleme care necesita ridicarea temperaturii. Si atunci chiar o sa am nevoie.

    Bine, pana nu masor exact temperatura din apa, nu o sa stiu ce si cum.
    Multumesc mult pentru lamurire in legatura cu kH-ul.

    Porcu wrote:
    26 C nu-i suficient. Daca iei discusii de mici (5-7 cm), e bine sa-i tii pentru inceput la 32 C. Dupa ce se adapteaza (vreo 2 saptamini) reduci lent temperatura la 30 C. Apoi poti risca s-o cobori la 28.


    Stiu ca 26 nu e suficient pentru discusi. De-aia am zis ca in cazul in care NU vroiam discusi, era de-ajuns. Iar in legatura cu termometrul, inseamna ca pot sa ma astept ca eu totusi sa am 31 - 32 de grade in acvariu si termometrul sa-mi arate numai 26. Pe incalzitorul respectiv scrie ca merge pana la volume de 250 de litri, deci ar trebui sa ma incadrez. Acuma, conteaza si temperatura din camera.

    In fine, o sa iau un termometru calumea si sa masor temperatura bine si o sa stiu. Daca nu e bun, o sa-mi iau alt incalzitor mai puternic
    Ok, multumesc mult!
    Sper sa fie bine si sa pot sa am un oarecare echilibru in acvariu pentru ca vreau sa ajung sa cresc niste discusi. Stiu ca nu e deloc recomandat pentru un incepator, dar altceva pur si simplu nu ma mai incanta sa am in acvariu. Sunt cei mai frumosi pesti pe care i-am vazut. Numai oscarii pe care i-am avut demult, in "tinerete", m-au mai stimulat atat de tare.

    Sper sa nu se supere nimeni daca o iau putin off-topic, nu as vrea sa deschid alt thread pentru cateva intrebari rapide

    1. Ce termometru sa folosesc? Un model mai exact. Intreb pentru ca la ~170 de litri cat am in acvariu si cu un Tetratec HT150, termometrul de la tetra (nu stiu cum se cheama - de-ala lipit pe geamul acvariului) imi indica 26 de grade cu termostatul dat la 31.5. Temperatura din camera este ~20 de grade. Deci ori nu indica bine ori... punctul 2.

    2. La volumul acesta si la diferenta aceasta de temperatura fara de camera oare am nevoie de un incalzitor mai puternic? Asta tinandcont de viitorii discusi, bineinteles. Ca de altfel, 26 de grade ar fi suficient.
    Ok. Am inteles.

    Dar acuma sa merg pe bicarbonat sau pe ceva de genul kH plus?
    Presupun ca aceste produse speciale sunt... macar mai usor de controlat decat bicarbonatul, nu? Sau macar au efecte mai clare.

    Multumesc pentru promptitudine!
    M-am documentat pe net despre relatia dintre pH, kH si CO2-ul din apa si totul este foarte clar.

    Am cautat pe forum aici si am gasit si pe web referinte la adaugarea de bicarbonat de sodiu. Acum, am gasit un post care spune ca bicarbonatul de sodiu nu mareste concentratia de carbonati de Ca si / sau Mg ci de carbnati de Na, ceea ce e foarte logic. Dar pe de alta parte, mie nu-mi trebuie in apa carbonati de Ca si Mg? Si tinand cont de relatia dintre acesti parametri, odata cu adaugarea de bicarbonat nu va creste si pH-ul? Din ce am citit, spune ca efectul asupra pH-ului e intr-adevar mic la folosirea bicarbonatului.
    Si totusi... la mine e deja ~7 pH-ul si nu prea as vrea sa ma duc in zona bazica.

    Tinand cont de toate acestea nu e mai bine sa folosesc niste roduse specializate de genul Sera kH plus? Sau aceste produse au un impact mai puternic asupra variatiei pH-ului odata cu cresterea kH-ului?

    Am mai gasit ceva interesant: niste teste facute de... unii din care rezulta ca prin folosirea bicarbonatului, efectul e urmatorul: la o crestere a kH-ului cu 1 grad, pH-ul va creste cu 0.1 (cu aproximatie, bineinteles). Dupa formula asta, daca la mine e deja ~7 si trebuie sa duc kH pana pe la 4-5, inseamna o crestere a pH-ului pana pe la 7.5...

    O ultima intrebare: odata cu popularea acvariului cu plante si pesti va ajunge la o stabilitate toti parametrii acestia? Adica prin microsistemul care (sper!) se va crea se va stabiliza kH la o anumita valoare fara nevoia de aditivi in apa? Bineinteles, cu scimbari regulate de apa si intretinere buna...

    Scuze daca am detaliat prea mult problema, dar vreau sa fac totul cat se poate de bine.
    Sa continui cu alte intrebari care ma nelinistesc.

    In primul rand, am umplut acvariul (100x40x50) cu apa cam de o saptamana. Problema e ca nu am pus nimic in el in afara de substrat si niste buturugi (mangrove). Filtrul si incalzitorul merg in continuu de la inceput.

    Ieri am facut niste teste de apa. Nu stiu cat de relevante sunt dat fiind ca acvariul nu e populat nici macar cu plante, dar iata rezultatele:
  • pH: undeva intre 6.5 si 7
    gH: 8
    kH: intre 1 si 2
    NO2: 0


  • Vreau sa incep cu plantarea, sa iau plante (destule, dar nu excesiv) si cu niste ancistrus pentru inceput.

    Acum, ce ma nelinisteste e valoarea kH. Din cate am vazut pe aici pe forum, valoarea trebuie sa fie undeva intre 5 si 10 (?). Credeti ca o sa am probleme cand o sa vin cu primii locatari sa-l populez? Ar trebui sa iau un kH plus sa tratez apa? Se schimba situatia dupa ce il plantez si il populez? O sa am variatii ale pH-ului?
    Ok, multumesc mult de promptitudine.

    Intaritori transversale pe lungime am. Sunt interioare, dintr-un capat in celalalt, din sticla de 6mm.

    Deci totul e ok.
    Salut!

    Am si eu o intrebare, sau mai bine zis, vreau o parere.

    Am un acvariu facut custom (nu de mine!) de 100 x 40 x 50 (L x l x h). Acuma, are intaritoare in partea de sus, pe interior, e lipit si lucrat frumos, din sticla de 8mm. intaritoarele cred ca sunt din sticla de 6mm.

    Acuma, problema mea e ca face putin "burta". Prin putin vreau sa spun undeva pe la aproape 1mm - cred ca o idee mai putin de 1mm. Si iata si intrebarea: e... bine? e rau? Vreau o parere. Am uitat sa mentionez ca e umplut cam la ~45 cm. Eventual, pot sa mai scad coloana de apa vreo 2cm, dar credeti ca risc sa ma trezesc cu bucuria acasa intr-o zi?

    Multumesc mult.

    PS: imi cer scuze anticipat daca e pe undeva prin forum raspunsul la intrebarea mea. Am cautat si nu prea am gasit exact pentru "variabilele" mele.
    Salut tuturor!

    Ma numesc Radu, sunt din Bucuresti - de fapt din Botosani ajuns in capitala odata cu anii studentiei. Am 25 de ani si sunt pasionat de acvaristica de pe la 10 ani. Am avut cateva acvarii in timpul asta dar am facut o "pauza" de vreo 5-6 ani, de cand am venit in Bucuresti la facultate. Acum nu se mai poate, trebuie sa revin.

    Am avut tot felul de pesti de la vivipari pana la ciclide, culminand cu 3 astronotus care au ajuns doar pe la 16cm (acvariul era cam mic - ~170 de litri, iar eu mic si nestiutor) pe care i-am donat pana la urma.

    De curand mi-am facut un acvariu de 200 de litri brut - 100 x 40 x 50 care inca e in formare. Nu l-am facut eu, l-am facut la comanda, nu am vrut din cele la set complet... inca nu stiu de ce. :-P Acum, evident, ca orice incepator, o sa am si eu niste cateva intrebari ca sa pornesc cu dreptul, intrebari pe care o sa le pun la "Coltul Incepatorului" probabil.

    Cateva detalii despre ce vreau: discus. Nu ma intereseaza cat de greu sunt de crescut, asta am vrut de cand i-am vazut prima data. Si de-asemenea, vreau acvariu plantat... bine plantat. Incet - incet si cu ajutorul vostru daca binevoiti sa ma ajutati cu niste raspunsuri, o sa reusesc!
    Carja Ioan wrote:Scoate ancistrusul si serveste-l la micu´dejun! Asa ceva n-are ce cauta intre discusi. Exista si care se pot tine cu ei, dar nu stiu daca gasesti. Eu am L118 si L81, Golden Nugget, nu cresc prea mari si curata geamurile ideal,


    Salut! Sunt nou pe-aici pe forum si rasfoind dupa diferite informatii despre discusi, am dat de topic-ul asta.
    Si eu care tocmai pregateam un acvariu in care aveam de gand sa pun discusi si ancistrus... Daca ancistrus-ul nu e indicat, atunci care alt mancator de alge e recomandat sa fie tinut cu discusi? Daca exista, bineinteles.
     
    Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
    Go to:   
    Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com