| Message |
|
|
Pai SAE nu i-am ales. Aveam 4 in acvariul initial, plantat, si am dat 2, am ramas cu 2 pentru ca mi-s dragi.  Dar sunt constient ca o sa trebuiasca sa-i scot la un moment dat...
De uitat dupa alge se uita in conditiile in care nu au nimic altceva de mancare.
|
 |
|
|
Am inteles. Back to the drawing board.
Pacat ca acvariul asta din videoclip nu arata natural...
|
 |
|
|
Despre filtrare:
Nu am carbune in el. Filtrul nu a fost desfacut, l-am lasat sa mearga in apa dintr-o galeata cat timp am schimbat acvariul. Dupa o zi l-am conectat inapoi la acvariu, pana acum fara nicio problema.
Vreau sa iau niste turba sa pun in el. Eventual, o sa pun atunci si carbune. Oricum, e si un UV care merge non-stop pe instalatie.
Ca si filtrare, as putea sa mai adaug si un Tetratec EX700 (cred ca sunt unul din putinii norocosi care au un filtru de-asta care merge impecabil). Momentan, nu simt nevoia de filtrare in plus, dar... cine stie?
Momentan, acvariul nu este descoperit. Lampa respectiva (Blau Aquaristic) imi lasa pe fiecare latura - si pe lungime si pe latime - maxim 2-3cm liberi. Daca sunteti de parere ca nici asa nu e ok, atunci ma conformez si o sa produc un capac.
koala wrote:Legi fiecare creanga, separat (capatul), de o bucata de sarma din care faci un "carlig"... apoi le agati de marginea bazinului, deasupra apei... sarma iti ofera avantajul de a putea experimenta pozitii diferite ale crengilor pana cand obtii efectul scontat.
Multumesc de sugestie, ma apuc de studiat o aranjare a crengilor in felul asta. Sper sa iasa ok. 
|
 |
|
|
|
1 x Jebo 838, 1200l/h (cred). Am spus si in primul post, dar am gresit, spusesem 828. Am corectat.
|
 |
|
|
Va multumesc mult pentru aprecieri, sfaturi si critici.  Mai ales ultimele doua sunt oricand binevenite.
puiutu wrote:Pigeonii au putin "piper", dar daca au conditii bune, o sa-l "ascunda".
Nu-i problema, mie-mi plac asa cum sunt.
beez wrote:incearca sa bagi niste microsorum si vallisernia gigantea pe acolo
Nu mai bag nimic. Microsorum si valisneria nu prea au legatura cu Amazonul.
beez wrote:cat despre numarul lor,cred ca ai destui deja pentru 200l l,unui adult o sa ii trebuiasca minum 37 litri
Stiu. Dar trebuie sa creasca. Si cresc bine in numar mai mare. Am spus mai sus ca vor ramane mai putini. Pe moment insa, se simt de minune, au loc destul.
koala wrote:schimburile frecvente de apa iti vor permite sa ii tii in acvariul acela fara probleme, mitul cu discusii care nu cresc decat intre 4 pereti "sterili", de sticla, este demolat de mult... mancare buna si apa schimbata des, asta e reteta succesului!
Multumesc de incurajare.
koala wrote:nu le pune alte plante decat cele de suprafata!.. daca ceea ce vad eu acolo (plutind pe suprafata apei) sunt Pistia sp., atunci nu iti mai trebuie altceva, pentru ca planta aia are "darul" de a suge complet nutrientii din apa si de a impiedica explozia algelor...
Da, aia e Pistia si alte plante nici nu mai aveam de gand sa bag. Astept sa se mai indeseasca astea, sa mai filtreze lumina.
koala wrote:pune o hartie colorata pe capacul acvariului, ca sa mai "filtreze" din lumina care intra in apa
Din pacate (sau din fericire, treaba e relativa), acvariul nu e cu capac si nici capac de sticla nu are. Are o lampa Blau de 4 x 39W, sprijinita pe laturile acvariului prin picioruse de-alea speciale. Momentan, sunt aprinse numai doua tuburi, care mi se par cam prea mult. Eu avem in plan sa o dau jos si sa pun doua lampi de-alea mici de la Aquatic Nature, de 26 de W (parca). Dar asta ar insemna sa imi ramana acvariul total descoperit ceea ce mie personal imi surade, dar mi-e frica sa nu ma trezesc cu pestii uscati pe jos.
koala wrote:sunt de aceeasi parere cu scificuss, coltul din stanga nu se apropie, vizual vorbind, de cel din dreapta... poate mai umbli acolo, eu as lua crengile acelea si le-as aranja in asa fel incat ele sa intre in apa de sus in jos.. sa arate ca niste ramuri de copac ce patrund in acvariu.
Corect!  Mai am de lucru la el. Mie nu prea-mi place nici coltul din dreapta. As fi vrut niste crengi mai groase si mai mari, care sa se duca pana foarte aproape de suprafata apei. E foarte buna ideea de a face crengile sa para ca intra in apa de deasupra, dar trebuie sa gasesc o modalitate sa le fixez cumva...
koala wrote:"mancatorii de alge" sunt prea multi pentru cata materie vegetala o sa fie in bazinul acela, tinand cont de schimburile frecvente de apa si de lumina relativ slaba... cred ca cei doi SAE, sau un singur ancistrus, erau suficienti
SAE nu sunt deloc din peisaj. Dar ... sincer, mi-s dragi.  Sunt convins ca o sa trebuiasca sa renunt la ei in curand. Eu zic ca o sa ramana ancistrus-ul (care are 2 ani si ceva, e veteran) si otto pentru ca... e mic si nu incurca pe nimeni, rar il vad.
bogdan94 wrote:daca se innegreste apa parca e rup din amazon [..] Si inca ceva, setupul acesta e facut in locul acvariului plantat?
100% se va innegri apa. Gasesc eu o solutie. Si da, este fostul "plantat". 
|
 |
|
|
Salutari! Am reusit in sfarsit!  Cred ca pentru asta m-am "pregatit" atata vreme pana acum. Greu mi-am dat seama ce vreau cu adevarat de la un acvariu. Da' bine ca am ajuns in punctul asta. In primul rand, poze: Sa ne cunoastem de mai aproape... Un "intrus" (sa-i spunem 'buze-reci'  ) Si-acuma detaliile. Acvariul: * 200 de litri brut * filtru Jebo 838 * lumina 2 x 39W (momentan, ca e prea multa si asta  ) * substrat pietris 1 - 2mm + pietre de rau ("apa Moldovei, Maria Ta") * niste crengi Pesti: * 6 pigeon * 2 SAE * 1 Otto * 1 ancistrus @marian4232: multumesc mult mult de tot pentru discusi, pentru ca ai asteptat dupa mine sa-mi amenajez acvariu. In primul rand, stiu - discusii nu se cresc in orice altceva decat steril. Greu de intretinut, mizerie, greu de curatat, posibile boli. Le stiu pe toate si-mi asum riscurile. Eu sper sa fie totul in regula. Papa bun si mult, sa se sature toti si sa creasca mari si frumosi, schimb de apa zilnic cu aspirarea mizeriei de pe substrat si in rest... hope for the best. Mai am de lucrat la el, poate sa mai adaug niste crengi, sa pun niste turba in filtru, sa pun niste frunze uscate pe substrat, sa fac apa putin tulbure, sa... mai multe. As fi vrut bazin mai mare, macar de 300 de litri, dar din pacate nu s-a putut. As fi vrut sa fie cat mai aproape de natura. Din cauza asta, as fi preferat si pestii sa fie cat mai naturali, dar pe de alta parte nu am vrut brown, iar alte varietati mai apropiate de cele din natura eu cel putin nu prea am gasit. Oricum, sunt anuntati inca 4 bucati (de alt soi).  Vor convietui impreuna pana vor mai creste, dupa care cativa o sa-si ia ramas bun. Inca nu m-am hotarat la numarul final. Despre discusi Ma asteptam la cu totul altceva in ceea ce priveste comportamentul lor. Practic, ma urmaresc pe unde ma duc, limitati de acvariu, bineinteles  Stau in coltul cel mai apropiat de mine, mananca din mana, daca umblu in acvariu ma "impiedic" de ei, trebuie sa-i "imping" de-o parte.  Diferenta de marime intre ei este foarte mica, sper sa si ramana asa. Trebuie sa mai precizez ca tot ce vreau e un acvariu cu discusi pe cat posibil mai natural, nu vreau nici sa-i inmultesc si nici nu-mi doresc exemplare de concurs. Acestea fiind spuse, o noapte frumoasa in continuare. PS: Sunt constient ca nu prea are ce cauta la sectiunea Aquascaping acvariul asta.
|
 |
|
|
Poti sa folosesti turba granulata (din comert) pentru "efectul" de apa neagra. O sa-ti mai scada si pH-ul (mai mult decat acum probabil), dar eu nu cred ca e nicio problema. Si iti da o tenta galbuie apei. Cred ca e ceea ce ai (si) tu nevoie.
Chimismul apei nu o sa-l dereglezi. Presupun ca nu ai aditie de CO2 acolo, nu? Daca e oxigenata bine apa, nu vad de ce sa ai probleme.
Auzi? Nu vrei sa facem schimb de acvarii?! 
|
 |
|
|
Chiar daca decicleaza, eu cred ca la un volum de aproximativ 500 de litri, populat cu 120 de pesti de dimensiuni mici, curati, care nu fac mizerie, tinand cont si de super filtrarea in cauza, nu o sa fie nicio problema.
Despre invidie... nu mai zic nimic.  Noroc ca am si eu ceva nou care sa-mi mai astampere "gandurile rele".
Mult succes cu scalarii! Sa vedem numai exemplare din astea. Trebuia "curatat" scalarul de ceva vreme, trebuia sa ne amintim ca natura stie mai bine decat omul ce e frumos. 
|
 |
|
|
Arata bine de tot!

|
 |
|
|
|
Stai asa... ca nu inteleg. Vrei sa fii scos de pe alt forum si ne intrebi pe noi cum faci asta? Daca da, atunci nu stiu care e legatura cu acvaristica.
Sau te referi la acest forum?
(Acuma tot grabit esti?)
|
 |
|
|
Salut, babu.
In primul rand, te rog treci pe la Despre noi, hai sa ne cunoastem mai intai.
In al doilea rand, incearca sa folosesti semne de punctuatie (.?,;!) unde este cazul, sa intelegem si noi ce anume vrei sa spui, daca vrei sa intrebi ceva sau doar faci o afirmatie.
Da-ne mai mutle detalii despre acvariu. De exemplu, la africani, filtrarea este foarte importanta. Ce filtrare ai la bazinul respectiv?
|
 |
|
|
 Oau! Nu-mi gasesc cuvintele...
Sa va traiasca! Si poate reusiti sa-i si inmultiti. 
|
 |
|
|
@ender67: Eu am avut si 32 de grade (s-ar putea si mai mult) in apa si am avut neoni, nu au zis nici "pas". Tind sa cred ca nu caldura a fost problema.
@scubu, ender67: in cazul de fata, cauza este cunoscuta - Sporozoasis. Clar nu e vorba de apa veche sau proaspata si nici de temperatura. Din pacate, cum a spus si harry, nu prea exista tratament. Din ce am vazut, e recomandat dezinfectarea si sterilizarea bazinului.
|
 |
|
|
|
Solutia respectiva nu e pentru limpezirea apei. Tind sa cred ca nu ea e "vinovata". Apa s-a limpezit pentru ca... suspensiile s-au depus sau au fost aspirate de filtru.
Acvariul cat de mare este? E cel de 20 de litri de care spuneai in celalalt thread? Pentru ca acvariul nu e ciclat si ai deja pesti acolo, ar trebui sa faci schimburi de apa mai dese. Eu as schimba o data la doua - trei zile cam cate 30 - 40% - asta inseamna 6 - 8 litri de apa. Daca o pui de la robinet, in prealabil sa o lasi o zi intr-un vas larg, sa iasa clorul. Chiar daca nu e apa de la robinet, eu tot as lasa-o o zi sa stea.
Despre pesti: daca aripioarele masculului nu sunt exagerat ciupite, se va reface. Bineinteles, sa aiba si conditii bune. Pestii mananca? Ce le dai de mancare?
|
 |
|
|
|
Apa plata - daca vorbim de apa plata potabila, cumparata de la magazin, nu este deloc buna pentru acvariu. In general, apa plata are o duritate crescuta si un pH mai mare (undeva pe la 8 sau peste). Poate pentru un bazin cu africani (cu toate ca nici acolo nu sunt sigur)... dar nu pentru alti pesti.
Apa de ploaie - poate contine multe substante nocive. Sunt convins ca pe Valea Doftanei aerul e mai curat, dar la fel de convins sunt ca apa de ploaie si acolo la fel de bine poate sa contina multe.
Apa de la robinet - inteleg ca este tulbure. Ok, dar in timp se va limpezi.
Intre cele trei variante, apa plata e cea mai rea.
Alt aspect este foarte important: nu apa se cicleaza. In primul rand, acvariu ciclat = existenta unui ciclu functional al azotului in microsistemul in cauza. Asta se traduce in existenta acelor bacterii care duc la transforamrea azotului de la NH3 si NH4 la NO3. Acele bacterii, chiar daca initial se formeaza in masa de apa, la finalizarea ciclarii (cand acvariul poate fi considerat stabil) se vor afla in proportie foarte mica in masa apei. Marea majoritate se vor afla in filtru si pe substrat. De-aia zic (repet): nu apa se cicleaza, ci tot acvariul, tot sistemul, importante fiind filtrul si substratul (daca exista).
|
 |
|
|
Nu mai tin minte sa-ti spun exact, dar parca avea pana pe la 90 - 100. Oricum, nu ai de ce sa iti trebuiasca atat de mult, mai mult de 70 - 75 nu prea are voie sa fie. 
|
 |
|
|
|
Ok... nu stiam ca la Professional e asa.
Despre cat de bun e: intr-adevar, pacat ca-ti indica presiunea de lucru. Dar pe de alta parte, eu ma refeream la cat de precis il poti regla ca si debit. Din punctul asta de vedere mi s-a parut un reductor bun (cel putin cel din kit-ul Junior).
|
 |
|
|
|
M-ai facut foarte curios, poti te rog sa pui o poza cu manometrul sa vad si eu?
|
 |
|
|
Manometrele de la Aquatic Nature nu indica presiunea de lucru (adica presiunea la iesirea din reductor) ci presiunea din butelie. De ce zici ca e invers? Cat iti arata manometrul? (Poate l-au schimbat... dar nu vad de ce) Ar fi cam absurd, nu prea ai nevoie de aia pentru ca debitul il reglezi dupa numaratorul de bule. Din punctul asta de vedere, nu prea te intereseaza deloc de presiunea de lucru care, in cazul acestui reductor, e fixa (ca de altfel la majoritatea reductoarelor noi, indiferent daca au unul sau doua manometre). Eu am avut un model mai vechi de la Dennerle care avea si un soi de needle valve prin care puteai mari sau micsora presiunea de lucru. Poate or mai fi si altele de genul asta, dar eu nu am mai vazut. In alta ordine de idei, acel reductor de la Aquatic Nature, asa mic cum este el, este foarte ok si foarte precis! Parerea mea. De butelie, daca e incarcata corect, nu ai de ce sa iti faci griji. Daca nu e incarcata corect... iarasi nu ai de ce sa-ti faci griji. Una e sa spui ca face bum si alta e sa spui ca cedeaza supapa de siguranta. Daca dupa incarcare presiunea e inre 60 si 70 (hai 75 ca e cald...) de bari atunci e perfect.
|
 |
|
|
|
La temperaturi "normale", de camera, nu se intampla nimic.
Daca butelia ar sta in soare, ar fi o problema, evident. Dar asa, nu e nicio problema. Eu am avut vara trecuta cred si 35 de grade in casa fara nicio problema. Presiunea in butelie poate sa ajunga si la 70 si la 75 de bari. E ok.
|
 |
|
|
|
|