[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Substrat ADA- dezamagire?!  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
RSV
Moderator
[Avatar]

IP:

Lucrurile stau in felul urmator:

Nano-25 l ,substrat ADA Amazonia+Malaya,zilelea acestea setup-ul a implinit 3 luni de la start i m-am gandit la o refacere,adica scos gazonul si replantat(a fost prima data cand am deranjat substratul de la start),dezamagirea mea vine din momentul in care am vazut cum arata,adica majoritatea granulelor de ADA sunt transformae in namol.Am replantat gazonul insa apa este foarte tulbure,in fiecare zi curat vata de perolon din filtru de 2 ori,insa inca nu da semne de limpezire.
Deci ,cel putin mie ,nu imi pare normal ca un substrat la nivelul ADA ,dupa 3 luni de folosire la cel mai redus nivel sa se faca namol,sau poate am gresit eu undeva?!
Nu contest calitatea lui la nivelul cresterii plantelor,insa ma gandeam doar la faptul daca aveam un acvariu setat pe ADA plin cu tufaraie ,care saptamanal aveau nevoie de tuns/replantat etc....cum arata apa?
As fii curios sa aflu parerile altor posesori de substrat ADA.NUmai bine

This message was edited 1 time. Last update was at 01/07/2010 23:29:02

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

stii f bine ca eu am dat reset la bazin,iar ada sta in saci de gunoi(na ironie) pe balcon. La mine dupa aprox 6 luni, cand l`am scos in proportie de 80& sa spun a ramas granule .....DAR aia 20% s-au facut praf, de aici tragi tu concluzia ce se va intampla cand(daca) il voi pune inapoi in bazin . Ideea e ca am mai incercat nebunii cand am dat reset la setupul cu ada, si la fel a fost tulbure...RAU, dar dupa cateva zile s0a limpezit. Tine si tu perlonu ala mai mult timp, sau eventual scoate-l de tot pana se aseaza el cum trebuie. Normal tot prafu ala se aseaza la un mom dat, la mine s-a asezat

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

O mica idee: un filtru intern chinezarie pus sa aspire "blana" (adic la flux maxim) nu ar rezolva neajunsurile cu apa tulbure?

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

Amazonia + Malaya la 25 L, nu inteleg...pungile au minim 3 l deci cum vine treaba, 3 amazonia + 3 malaya la nano de 25L?
Eu am Malaya de 3 luni, la 125l si cert e ca nu am nici un fel de namol. Am mai tras afara plantele dupa ce au prins radacini si apa s-a mai tulburat putin dar apoi a revenit la normal. Am plantat si replantat dar cu grija. Nu am facut over-engineering si totul pare ok.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Confirm ca granulele de Amazonia sunt foarte rezistente. Mutate din emers in submers, amestecate cu alt Amazonia proaspat, dezradacinat plante din el cam la doua saptmani si plantat altele, mutari, zgarmari etc.
Apa nu se tulbura mai deloc desi l-am chinuit cam in toate modurile in care se poate chinui un substrat, mai putin spalare ca asta scrie pe el sa nu faci.

De Malaya, insa, nu stiu inca nimic.

Toate cele bune.
RSV
Moderator
[Avatar]

IP:

dan_i wrote:Amazonia + Malaya la 25 L, nu inteleg...pungile au minim 3 l deci cum vine treaba, 3 amazonia + 3 malaya la nano de 25L?
Eu am Malaya de 3 luni, la 125l si cert e ca nu am nici un fel de namol. Am mai tras afara plantele dupa ce au prins radacini si apa s-a mai tulburat putin dar apoi a revenit la normal. Am plantat si replantat dar cu grija. Nu am facut over-engineering si totul pare ok.

Nu,eu le-am primit de la cineva ,in total sunt cam 4 l.Nici eu am am facut nimic deosebit in sensul plantarii sau miscarii substratului...probabil am gresit undeva.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Am si eu intr-un nano de 40l Amazonia, dar al meu e powder. Ce-i drept nu am rascolit prin el. Am mai scos plante din substrat si pot sa zic ca se tulbura putin apa, ce-i drept, dar nu exagerat. RSV, tu in nano de 25 de litri nu ai powder?

Din punctul meu de vedere, nu cred ca acest aspect este neaparat un minus pentru substratul ADA atata timp cat plantele cresc foarte bine in el si cu atat mai mult cu cat producatorul recomanda sa nu se mai umble la substrat dupa setup. Adica nu in mod intensiv, exagerat.
Cred ca ADA e un substrat mai sensibil, care nu prea poate fi folosit si refolosit cum ar fi Dupla de exemplu.

Parerea mea.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

E reala cu Malaya. Este mai greu cumesteritul prin el. Eu cand am setat bazinul, m-a mancat unde nu ma bate soarele sa refac povarnisurile din acvariu, dupa ce turnasem apa. Rezultatul? O tulbureala care m-a tinut vreo doua zile. Si acum am aceleasi probleme, in sensul ca scoaterea plantelor din substrat trebuie facuta cu mare grija. Altfel, se ridica un norisor de noroi, care va tulbura apa pentru cateva zeci de minute, sau mai mult, depinde de "nervul" cu care fac operatiunea.

This message was edited 2 times. Last update was at 02/07/2010 19:40:28

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
BogdanHojbota
Member
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote: nu cred ca acest aspect este neaparat un minus pentru substratul ADA atata timp cat plantele cresc foarte bine in el si cu atat mai mult cu cat producatorul recomanda sa nu se mai umble la substrat dupa setup. Adica nu in mod intensiv, exagerat.
Parerea mea.

La fel se intampla si cand ai in substrat bile din argila, si plantele cresc foarte bine , dar la fel, tulbureala , praf.. afecteaza vizual =>si tot minus e, si destul de mare

old Consigliere
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Despre ce "bile de argila" e vorba?
Aici era vorba despre a refolosi acest substrat.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
RSV
Moderator
[Avatar]

IP:

RSV, tu in nano de 25 de litri nu ai powder?

Nu, al meu este normal.
Alber cred ca ai dreptate, am analizat mai bine substratul.....granulele de Malaya sunt mult mai sparte decat cele de Amazonia.
La fel se intampla si cand ai in substrat bile din argila, si plantele cresc foarte bine , dar la fel, tulbureala , praf.. afecteaza vizual =>si tot minus e, si destul de mare

Faza cu minusurile dupa marerea mea , depinde de persoana, daca toata ziua bibilesti la el..o frunza,o alga, un fir de planta deranjat, mai precis daca esti o persoana foarte meticuloasa, cu siguranta va deranja praful, particule in apa etc.

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

RSV wrote:daca toata ziua bibilesti la el...

Pai asa sunteti voi astia obsedatii cu scapeurile. Ia sa umbli la el odata pe saptamana, atunci sa spui cum e cu tulbureala.

Serios acum. Inca o observatie pentru Malaya. Granula nu are o rezistenta foarte mare. La o usoara strangere intre degete se va face noroi. Probabil din aceasta cauza, a slabei consistente, ridica probleme atunci cand mesterim in el.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: