[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Anubias
Forum Index » Profile for Anubias » Messages posted by Anubias
Ceva foarte asaemanator am si eu. Si merge "zeiss". Nu merita sa arunci banii. Ia-ti de asta mecanica, si baga banii economisiti in altceva (lumina, co2, filtrare, etc) unde poti face o diferenta acvariului tau.
Salut si bine ai venit!

1. Ciclarea se poate face si cu pesti (desi se recomanda fara). Nu da prea mult de mancare, ci doar cat sa manance pestii in 2-3 minute si fara sa pice pe fund resturi de mancare. O data la trei zile schimba 30% din apa (deci cam 10l) cu apa de la robinet, dar care a fost pusa la statut cel putin 24h (de exemplu intr-o galeata).

2. Filtrul eventual va trebui schimbat. Dar asta va fi peste mult timp (chiar peste un an), asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi deocamdata. Insa buretele trebuie clatit din cand in cand (cam o data pe luna) in apa care o scoti din acvariu cand faci schimburi de apa, pentru a scapa de impuritatile din el. Sa nu clatesti buretele in apa de la robinet, pentru ca ti se va decicla acvariul.

3. Pune-l la adincimea astfel incat gura de iesire sa fie la 3-5 cm sub nivelul apei. Jetul trebuie sa "deranjeze" suprafata apei (adica sa faca valurele) pentru ca apa sa se oxigeneze.

4. Daca vezi ca e prea mare jetul, este bine sa reduci debitul. Insa cel mai bine ar fi daca ai conecta la iesire un tub de plastic care are gaurele mici pe o parte, pentru a "disipa" jetul de apa, astfel incat sa nu se invarta apa chiar si cu debitul la maxim. Uita-te la pozele mele (linkul e in semnatura mea).

Craciun Fericit! :-)
Eu zic ca iti ajunge. O bolborosire prea puternica a apei scade nivelul de CO2 din apa, ceea ce nu e prea bine pentru plante daca nu ai instalatie de CO2 cu care sa completezi.

Citeste articolele inainte!
- Ghidul incepatorului
- Volumul acvariului si numarul de pesti
- Alte articole

Citeste cat mai mult inainte sa pui pestii. Daca nu o sa fii atent o sa te invadeze algele de o sa plangi. In rest succes!
johnny6600 wrote:... dar neaparat jetul filtrului sa formeze un fel de ridicatura/cocoasa la suprafata apei care are rolul de a oxigena.

Nu e neaparat nevoie de cocoasa. Ajunge ca suprafata apei sa fie miscata (mici valurele, nu ditamai uraganul) de jetul de apa si oxigenarea functioneaza perfect.
Ciclarea e practic creerea unei culturi de bacterii in acvariu. Dureaza atata timp cat le ia bacteriilor sa se inmulteasca pana numarul lor ramane relativ constant. Din experienta mea... a durat 6 luni (!!!) pana cand apa a devenit stabila si limpede de as putea bea din ea.
Nene Tudore.... am rezolvat-o cu codoiul .
Mi-am comandat JBL Proflora Profi 3 (inca nu mi-a ajuns). Abia astept s-o instalez cand o sa vina :music:
OK, esti incepator, ai facut o greseala. Administratorii s-au suparat nu ca ai intrebat ceva, ci pentru ca ai afirmat ca ai citit articolul, dupa care imediat ai pus o intrebare din care reiesea ca nu l-ai citit prea atent. Deci fii doar mai atent ce afirmi, pentru ca aici oamenii chiar vor sa te ajute, dar trebuie si tu sa fii un pic serios.
Nu ma prind daca era vorba de solutii DiY sau nu, dar sper ca stiti ca exista solutii profi ("cooling units", sau "chillers") pentru rezolvarea acestei probleme. Din pacate costa $$$, deci nu e de ici de colo. Googluitzi de exemplu "aquarium chiller".
Of of... ai citit ciclul azotului si nu ai inteles nimic. Deci:

La inceput cand umplii un acvariu ai doar apa curata (adica poti s-o bei, nu te-mbolnavesti, nu inseamna ca e distilata). In aer, precum si in apa de la robinet exista spontan tot felul de bacterii, in cantitati reduse.

Daca adaugi un pic de mancare de pesti in apa aia curata din acvariu, ea incepe in mod normal sa se descompuna si sa creeze amoniac (printre altele). De aceea la inceput curba de amoniac incepe sa creasca in acel graf.

Pe masura ce trece timpul acele bacterii care consuma amoniacul si creeaza nitriti incep sa se inmulteasca pentru ca incepe sa fie destula mancare pentru ele si au si conditii propice (caldurica). Astfel aceste bacterii se inmultesc in asa masura, ca reusesc sa consume amoniacul intr-un ritm mai rapid decat este el creat in mod normal, si de aceea curba amoniacului scade spre zero.

Pe masura ce bacteriile de mai sus consuma amoniac si creeaza nitriti, curba nitritilor incepe sa urce in acel graf. In apa si in aer exista mai multe feluri de bacterii, si de data asta bacteriile care mananca acei nitriti incep sa fie avantajate. Ele incep sa se inmulteasca si sa consume nitritii si sa creeze nitratii. De aceea vei observa ca dupa o vreme curba de nitriti scade spre zero in mod normal, in timp ce curba de nitrati urca.

De data asta ai ajuns la punctul in care acvariul este stabil (de obicei minim o luna, desi exista produse in comert care pot scurta acest interval, de ex. Bactozym; pe care eu l-am folosit cu succes in caz de nevoie). Ciclul azotului este asadar incheiat; deci acvariul este ciclat abia acum.

De aici incolo nu te mai poti baza pe alte bacterii care sa consume nitratii, de aceea de nitrati scapi o daca cu schimbul partial al apei. Daca ai schimba toata apa, ai pierde cele doua culturi de bacterii pomenite mai sus, si o iei de la inceput (in fine discutia e mai complicata, ele stau in marea lor majoritate in buretii filtrului si in stratul de pietris; dar crede-ma ca in conditii normale e bine sa schimbi apa in proportie de aproximativ 15-30% din volumul acvariului la un moment dat).

De ce nu e buna ciclarea cu pesti? Pentru ca amoniacul si nitritii sunt foarte otravitori pentru pesti, si e bine sa pui pesti in acvariu abia dupa ce curbele de amoniac si nitriti au scazut spre zero, daca nu vrei sa-i chinui (pe alte cuvinte sa-i torturezi). Exista totusi specii mai rezistente, dar asta e alta discutie.

Cam atat, sper ca ai priceput.
bilti wrote:care ar putea fi consecintele daca bag prea mult CO2?
Mor pestii. In cazuri extreme (daca scazi pH-ul enorm) o sa obtii 450litri de sifon!
Nu stiu cat de mare acvariu iti poti lua de banii aia (dar din cate stiu e mai ieftin sa il faci, si cred ca poti apela la expertii Timisoreni de pe forum), insa un sfat: ia-l cat poti de mare. Binineteles ca iti mai trebuie la el: filtru, incalzitor cu termostat, si lumina. Asta sunt doar cele mai simple chestii care iti trebuiesc (cu astea incepe toata lumea). Mai sunt si altele, dar pentru alea iti mai trebuie bani (din pacate), si ti le poti procura pe parcurs.

PET wrote:E cineva din Timisoara pe-aici ?
Aici
Eu asa am facut pana acum cum zice Dalles. Am facut pliculete pe care am scris Luni, Marti, etc... si mi-am rugat niste prieteni sa rastoarne cate un pliculet in apa o data pe zi. Am lipsit 10 zile si a mers. Nici eu nu am feeder, dar trebuie sa investighez un pic problema.
Bine ai venit pe forum!
Sper sa ne mai povestesti intamplari din acvariul tau in acelasi ton. Eventual niste poze cu borcanul tau in galeria nu ar strica. :-)
Subscriu la ce spune Dan McTudor. Cu incredere baieti ca functioneaza hartiile de ziar si la -25 (cat era aici de Craciunui trecut, cand mi-am luat eu primele plante). Si nici n-au sughitat. Mentionez ca am transportat plantele pe distanta de 12 km pana casa (approx 15 minute cu masina neincalzita, si deci la temperatura aia era rece rau) si n-au avut probleme.
Tovarashe... ce sa zic? Jos palaria! Insa nu mie-mi lipseste granitul, am si eu in acvariu cateva. Aici daca dai zapada la o parte gasesti DOAR granit. As avea probleme sa fac rost de ORICE piatra INAFARA de granit.
Acum ma orientez sa cumpar deja noul pietris. Am intrebat deja la magazin ce fel de pietris au, si au de multe marimi. Dar oscilez intre pietris 1-2mm, si 2-3mm. Puteti sa imi spuneti care marime e mai buna pentru plante, sau mai practica? Puteti argumenta? Mersi
Nu trebuie luata neaparat una de la suprafata... se poate cauta mai adanc. In plus nu as recomanda dintre sine (sa nu uitam de wc-ul din tren)... ma refeream una cat mai departe de sine... eventual "ratacita".
Anubias wrote:... granitoasa...

Imi cer scuze pentru romana de balta. Bineinteles ca am vrut sa scriu granitica. Poate ar fi bine sa mai exersez limba materna, ca mi-e rusine sa recunosc ca incep s-o uit.
Din cate stiu parca si piatra de macaz de pe caile ferate este tot granitoasa... dar poate gresesc.
Misto. Esti un belfer!

Forum Index » Profile for Anubias » Messages posted by Anubias
Go to: