| Message |
|
|
|
Daca ai CO2, da, ar fi de asteptat sa fie usor acida, daca nu, apa din acvariu de obicei e usor alcalina, pe la 7,2-7,4-7,6, depinde de zona tarii si altele. Daca vrei sa il folosesti ptr lucruri de finete gen dozare de CO2, reproducere pesti dificili, nu faci nimic cu genul asta de teste calitative, in afara de ce ai spus (sa vezi daca esti sub sau peste pH 7), testele sunt grosiere si cu erori mari.
|
 |
|
|
lazarginel wrote:La acvariul meu temperatura sub capac fara coolere in functiune ajungea undeva la 60 de grade (la neoanele T8 )
cu coolere temperatura a scazut pana la 40-45 de grade
 Groaznic Ginel ce ne spui! Credeam ca nu poate fi prin alte parti ale tarii mai rau ca vara in Bucuresti. Noroc ca asa cum stiu iti plac echinodorusii si nu plante tija ce ajung la suprafata sa fie prajite. La mine vara, desi nu am capac (neonele sunt pe sticla fara capac), plantele tija care ating geamul pe care stau neonele sunt prajite clar. Am asteptat eu candva mult si bine sa faca un nufar flori, dar cred ca faceam mai repede floricele de porumb...
Revenind la topic, din citite, (nu am T5, mai studiez problema, ptr ca ma gandesc la lumina suspendata) la T5-uri este esential un reflector de calitate (nu ca la T8 nu ar fi bun, dar la T5 efectul de amplificare ar fi si mai bun).
|
 |
|
|
Am mai gasit cateva imagini din "atelierele" ADA Japonia si unde veti putea gasi si foto cu biroul lui Amano, dar si din pivnitele ADA, unde se tin noile vinuri ADA (nu e nici o gluma  ). Ginel daca iti vine solul ADA spune-le sa il asorteze cu un vin ADA potrivit sa aflam si noi tote secretele acvaristicii pana la capat...  Am auzit ca la acvariile biotop se livreaza vinuri pe masura : acvariile biotop australian cu "melanotenii" curcubeu vin cu Shiraz, cele africane cu ciclide de Malawi se livreaza cu Merlot sud-african, amazonienele cu Carmenere cilian....  Stiti ca in Europa ADA are sediul in Italia , asa ca de cum intri pe usa intre doua filtre si un ADA soil poti alege un Brunello di Montalcino sau un Barolo, asa mai de culoarea unei Ludwigia repens var rubin... Sa va spun ca urmatoarea filiala a ADA in Europa se deschide in Franta ...  Am auzit ca si in Romania se vor importa produse ADA!! ("zvon beton"). Apelam la cunoscatori sa vedem sugestiile de asociere cu vinuri pe masura sa nu ne facem de ras... 
|
 |
|
|
|
Da, sunt fuzz algae (Oedogonium) 100%, culmea ca in unele articole de pe net sunt prezentate ca fiind foarte banale, aproape inofensive, bune de mancare pentru unii pesti. Vreau sa spun ca in cazul lor activitatea nevertebratelor si a pestilor mancatori de alge este slab vizibila, din cauza ritmului infernal de dezvoltare, practic nu fac fata invaziei. Fotografiile sunt f reusite, utile pentru cine nu a avut "placerea" sa cunoasca aceste alge. De asemenea site-ul tau foarte frumos realizat - felicitari! Sper sa scapi si de alge, dar va dura poate cateva saptamani.
|
 |
|
|
Porcu'"]Tot periodic (lunar) aspir substratu' cu clopotu'.[/quote:b3dc6a8b01 wrote:
Iar pentru cine stie acvariul de care vorbeste Porcu' (vedeti la Acvarii de vis - "Sarcofagul") asta da model de urmat!  Multe lupte cu algele ar putea fi evitate si astfel.
|
 |
|
|
P.S. Nu vi se pare ca ati mai vazut cumva acest acvariu la alta categorie de volum ? ... 
|
 |
|
|
Daca sunt intr-adevar fuzz algae (Oedogonium) ar trebui sa arate asa si daca ai asa ceva e rau. Din punctul meu de vedere prefer Cladophora. Nu am vazut alga cu dezvoltare mai exploziva ca asta, in 2 zile poate acoperi toate plantele din acvariu, dar si sticla acvariului, sau peretii filtrului intern cu acel puf jalnic si cum spuneai tu sa sufoce plantele. Se zice ca apare intr-un mediu cu lumina de spectru inadecvat si relativ multa, si variatii mari de concentratie de CO2.
Acvariul tau nu este suprapopulat, apa o schimbi corect, deci nu cred ca ai exces de nitrati, fosfati.
Sfaturile mele ar fi
1) schimba rapid tubul Philips 756 - e foarte rau, cam face alge, poti sa cumperi un TLD 830 (care la tine merge fara probleme si e mai putin algogen) si momentan lasa-l doar pe 830 in functie (fara 965, care este bun, dar fa o pauza momentan).
2) daca bagi CO2 cu zahar zilnic, cauta la sectiunea DIY / atelier a forumului reteta cu gelatina - e mai comoda, nu stai zilnic sa pui zahar si, mai important, are o eliberare mai lineara a CO2, fara mari variatii (iti spuneam ca variatiile mari de pH-CO2 sunt cert legate de aparitia acestor alge).
3) schimbarea buretelui filtrului dupa 7 ani e ca a uleiului la motorul masinii dupa acelasi nr de ani, deci schimba-l repede ca e turtit tot, dar stoarce cativa ml de lichid din cel vechi pe cel nou imbibat cu apa din acvariu, ptr reinsamantarea cu bacteriile din ciclul azotului.
4) o solutie cu care am scapat de ele (o poveste mai veche-mostenisem unele colonii de fuzz pe Eusteralis stellata si ma enerva f rau, v. postul cu "plantele dvs preferate" si vei vedea de ce) a fost "blackout" 4 zile, deci o patura pe acvariu, bezna completa , nu ridici nici un coltisor de patura 4 zile. La plantele tale iti garantez ca in 4 zile nu risti nimic. La "deschidere" totul era curat ca lacrima. De 4-6 luni ma luptam cu ele...
|
 |
|
|
I find the layout too complex and with way too many species of plants." ---Ole Pedersen
Sunt absolut de acord cu Ole Pedersen, mai putin cu observatia sa legata de titlul meu (titlul se referea la armoniile de culori complementare rosu - verde, lucru corect sesizat de Karen Randall). Ceea ce spuneam ca avea dreptate era cu numarul mare de specii de plante (ce nu stiau e ca in spate mai aveam dosite niste Bacopa monnieri si Anubias coffefolia ) :-) asa ca ganditi-va cat de greu mi-a fost sa creez ceva cat de cat armonios in aceste conditii.
Sa cresti plante (bine) e una, sa faci aquascaping e alta (dar legata indisolubil de punctul anterior). Eu am incercat sa transform un "depozit de plante" intr-o compozitie acvatica, lucru foarte dificil cu asemenea numar de plante, cum corect remarca dl Pedersen (am "colectionat" tot ce am gasit mai interesant, silit de imprejurarile cunoscute din anii anteriori cu oferta de plante de la noi, conditii care sunt pe cale sa dispara - ma refer la a nu avea oricand la dispozitie o planta dorita pentru o anumita compozitie).
Acvariul mic de 30 L, pe care l-am rearanjat recent - ati vazut fotografiile noi la postul meu recent de la "primavara 30L" - are un aspect mult mai "natural" si mai degajat, fiind mai putin o "plantatie", dar acolo nu am avut nici o constrangere legata de a pastra anumite plante, ci am pus ce am vrut eu. Cu durere in suflet e clar ca daca in viitor voi reamenaja acvariul de 220L, va trebui sa renunt la multe specii.
As propune celor pasionati ce dispun de conditii adecvate de crestere a unor plante mai pretentioase sau mai greu de gasit oricand, sa creem o "banca de plante" pentru "urgente" de acest fel. Asa cum remarcam mai sus, desi lucrurile se schimba in bine pe linia importurilor de plante, tot se poate intampla sa nu ai ce vrei cand vrei si te mai "imprumuti" la un prieten pana rezolvi.. .
@ Chitron - nu iti face probleme, am inteles exact ce voiai sa spui, eu stiu acel acvariu si a fost o reusita, foarte frumos, cred ca ar merita sa fie o fotografie la galerie cu el si prezentat aici.
Multumesc tuturor pentru comentarii si incurajari  , cred ca putem cu totii mai mult, asa cum spunea cineva mai sus, "vecinii" chiar au iesit mai tare decat nume mari ( fratii Senske, O. Knott), care anul acesta nu prea (m-) au convins...
|
 |
|
|
S-au afisat rezultatele AGA 2006 aici. La categoria "large" veti regasi si acvariul meu de 220L. Evident, eram constient ca nu aveam sanse sa castig, pentru cei in tema acolo au concurat nume grele mondiale (ex fratii Senske, distribuitorii ptr USA a produselor ADA ), incurajat de multi dintr voi, m-am gandit ca prezenta unui acvarist din acest forum si din aceasta tara acolo e pana la urma un fapt pozitiv... Va las sa va bucurati de acvariile de acolo, eu am vazut doar cateva si mi se par mai bune decat anul trecut (evident nu ma refer la al meu...) Inca nu sunt comentate de arbitri (nu stiu daca vor mai fi, pe mine de fapt asta ma interesa), dar inca e deschis votul popular la fiecare acvariu.
|
 |
|
|
lazarginel wrote:Pentru cei pasionati de tonina si Eriocaulon cred sa se deschida
Au acolo o imagine cu o Ludwigia sp cu ??? Este Ludwigia pantanal , cea vazuta de sus si f f rosie.
|
 |
|
|
Stiu ca este foarte greu sa va decideti pentru o singura planta preferata, asa ca m-am gandit ca ar fi interesant un tur de opinii privind trei plante preferate...
In cazul meu acestea ar fi 1. Eusterallis stellata 2. Didiplis diandra 3. Heteranthera zosterifolia, pentru fiecare avand motivatii legate nu numai de estetica, dar chiar si de versatilitate. Tinta nu sunt neaparat plantele rare sau cele mai dificile, ci plantele cu care ati avut satisfactii personale si considerati ca au adus contibutii majore esteticii acvariului dvs in ansamblu. 
|
 |
|
|
|
Da, exista numerosase acvarii cu Riccia pe substrat, dar de obicei este legata pe pietre plane si pusa acolo, (am avut si eu candva asa) dar nu plantata in substrat. Poate in proximitatea substratului se se dizolva totusi nutrienti ce creeaza un gradient in vecinatate si ajuta la nutritia Riccia, cine stie...
|
 |
|
|
lazarginel wrote:
"riccia grow with only AS very good too".
Nu ma prind care e legatura intre Riccia si substratul fertil tip ADA sau EC.

|
 |
|
|
Sandu wrote:
te mai astept cu poze peste ceva timp sa mai vedem cum a mai evoluat Pearl-ul...
Intre timp a venit toamna... si acum se numara acvariile mici (bobocii acvariilor ?  ). Intre timp am vrut sa dedic acest mic acvariu coloniei mele de red cherry shrimp pe cale de disparitie in acvariul mare, din motive incerte, dar reanimata de Sandu in acest mic acvariu cu o donatie ce a devenit prolifica (  ). Am renuntat la CO2-ul -metoda bilogica pentru acest acvariu, pentru ca am vrut sa fie mai comod de ingijit (cel mare dopat cu "steroizi" imi ia destul timp de ingrijire), dar mai ales am vrut sa evit variatiile mari de pH pentru creveti. Ca plante acum a ramas Echinodorus tennelus "red" , Eleocharis parvula, Vesicularia dubiana pe bustean (sper ca se vede busteanul de data asta, chiar daca e mic), Rotala wallichii, Didiplis diandra, Cryptocoryne willisi, Eleocharis acicularis. Lumina - micul neon de 11W cu care a venit si 2/3 din lungimea unui tub Philips TLD 965 de 18 watt-i. Pentru ca nu prea mai sunt pesti, (decat un mascul guppy cu coada rosie), fertilizez cu solutii N, P, K si Plantamin pentru micro, si foarte recent cu o solutie NPK & micro "all in one" Plant Plus produsa de White Crane (multumesc si pentru el, stie el cine) .
Nu imi merge galeria pentru upload asa ca momentan apelez la solutii externe, dar sper sa introduc imaginile si aici la albumul Pearl.
Imaginile ar fi acestea:
Stiu ca veti spune- unde sunt crevetii? dar asta e farmecul, sa vedeti cati descoperiti in imagini :-) !
|
 |
|
|
Este foarte bine ca ai trecut deja la fapte in privinta CO2. Sistemul achizitionat de tine nu l-am avut si nu pot sa ma pronunt in privinta eficientei, dar pare un spray mic ce elimina mici cantitati de CO2 la fiecare puff prin apasare, prin tubulet ajunge in difuzor (deci trebuie ca presiunea creata de puff sa fie suficienta - o fi oare? mai ales daca tii difuzorul scufundat jos), iar apoi din micul clopot / tub plastic sa difuzeze pasiv in acvariu. Sistemele de acest gen sunt considerate totusi cu o eficienta redusa, dar e bine ca vei cumpara tester CO2 (pune-l in coltul opus fata de difuzorul CO2, iar pe acesta poti sa il pui intr-un curent slab de apa, dar nu dirijat spre suprafata, redu cat poti miscarea apei la suprafata, evita pompe tip "vibrator de introdus aer" ), pentru ca si eu sunt curios daca ajunge testerul pe verde-deschis. Daca in final nu esti multumita de sistem, pastreaza difuzorul Tetra si incearca totusi macar metoda biologica, e mai simplu decat crezi, iar difuzorul tau poate fi ameliorat fiind transformat intr-unul activ. Ai aici absolut toate informatiile necesare daca citesti pana la capat.
In privinta algelor tale ce e sigur e ca fac toate parte din familia algelor rosii, totusi cele din prima ta fotografie nu aduc de loc cu BBA, care sunt cam asa, dar in final nu conteza pentru ca atat BBA, staghorn sau Compsopogon au cam aceleasi principii de terapie, cel mai complet articol pe aceasta tema pe care il stiu fiind acesta . Planteaza si cu plante cu crestere rapida gen Hygrophilla difformis, etc. Sper sa scapi de ele, dar rabdare, mai demult la unul din primele mele acvarii mi-a luat vreo 3 luni sa scap de ele. Nu in ultimul rand, pesti gen SAE si Barbus (Puntius) conconius se zice ca ar mai manca asemenea alge (BBA). Nu in ultimul rand e importanta preventia. Desi am impresia ca s-a mai pus pe aici repet totusi decalogul Dupla pentru a avea plannte sanatoase, fara alge  .
|
 |
|
|
M-am uitat prin albumul tau de la galerie si cred ca alga care o ai este intr-adevar din grupul algelor zise rosii, dar pare a fi nu BBA sau "staghorn" ci Compsopogon, ai aici o imagine cu ea. Ca mai toate algele din grupul Rhodophyta (rosii) cam dau inapoi la apa mai acida (adaos CO2) si substante organice dizolvate mai putine (pesti putini si mancare pentru ei mai putina). Succes!
|
 |
|
|
Desi e putin off-topic, dar nu ma pot abtine sa nu va arat un link cu un filmulet (de fapt gasiti acolo jos in articol mai multe filmulete mpg.) cu ce se poate intampla la nivel microscopic pe un fir de alga...
|
 |
|
|
Incearca sa le identifici dupa fotografiile de la sticky - album alge si din post-ul link util pus de mine, mai jos. Algele pufoase pe marginea frunzelor pot fi si alge rosii genul Rhodophyta tip Audouinella (dar arata de fapt gri-negre), cam asa, sau alge verzi tip fuzz - Oedogonium, care arata cam asa si mai sunt si altele... Daca le recunosti cam care sunt la tine, ar fi de citit acolo si solutiile.
Exista mai multe varietati de Cladophora, cea decorativa, neagresiva, folosita in acvaristica este Cladophora aegagropila, cu alte varietati ca aceasta nu ar fi bine sa aveti de a face.
|
 |
|
|
Daca asa arata acvariile de locul 149
Ai dreptate, pentru ca asa cum stii am pus un post la acvarii de vis, cu castigatorii ADA de anul acesta si multe mi se par sub cele din acest link. Cred ca s-au incadrat mai bine in "ce se poarta" anul asta ca design acvatic... in opinia juriului. Eu prefer genul "lui Jerry" cu culori vii, proaspete, dar imi lipsesc cateva plante esentiale din ce a are el acolo.
|
 |
|
|
Spunea Sandu intr-un post anterior ca in ceea ce priveste acvariile plantate "se vede luminita de la capatul tunelului". Eu zic ca deja am ajuns la lumina (si nu e a trenului din tunel, ca sa glumesc si eu putin). Gratie eforturilor si riscurilor, zic eu asumate de niste oameni ca Bogdanel si echipa de la Aquadelights eu cred ca nimeni nu se mai poate plange acum ca nu are mai mult decat minimum necesar pentru un acvariu plantat cu adevarat de vis. Plantele sunt intr-adevar de o calitate de exceptie, iar preturile cred ca un sfert din ce vine de la Tropica. Instalatii de CO2 sunt, substrat si lumina de asemenea, informatii pe acest forum eu zic ca destule, cred ca nu mai avem scuze sa nu producem si noi un acvariu de nivel macar acceptabil, dar unde plasam acceptabilul? Acum 2-3 ani nu credeam ca se poate sa ajungem aici, asa ca felicit pe cei ce au indraznit! 
|
 |
|
|
|
|