(in piesa originala sensul versului e cu totul altul - pentru cunoscatori, stiu ca te numeri printre ei ca te-am vazut pomenind de Maiden la un moment dat )
Le-am pilit, am gasit un atelier cu masinarie de frezat, ca pe vremuri. A fost frumos, fiindca-l fac cu fund dublu, jumatatea mai ingusta de fund (aia care vine in interior) a trebuit ingustata pe latura lunga cu 2mm, pentru a fi la fel de lata si aliniata perfect cu lateralele acvariului.
El - (usor deranjat ca-i sambata si el inca e la scarbici) - Pai trebuie s-o trec de 10 ori prin masina ca sa-i pilesc 2 mm, platesti x 10?.
Eu: nu sefu', hai sa ne-ntelegem omeneste!
Am dat 8 lei/ml pentru polizat simplu (la masina) fara tesirea muchiilor ca n-am vrut sa pierd din suprafata de contact. Am polizat doar muchiile pe care le voi lipi. Au iesit perfect.
Placerea omului caruia-i place sa zamisleasca cu mainile lui, altfel, recomand fara discutii facut la comanda sau, pentru cei mai avuti financiar - cumparat din petshop.
Inca o data, Multumesc pentru raspunsuri, camarazi!
M-am apucat de lipit. A iesit bine (am urmat sfaturile lui Porcu) dar am facut-o mai babeste. Lipit foaia din fata mai intai, lasat 1 zi la intarit, lipit o laterala, lasat o zi la lipit.
Acum problema. Acvariu l-am facut cu fund dublu. A 2a laterala e cu 2 mm mai scurta, altfel spus, cand voi pune si foaia din spate a acvariului vor ramane 2mm spatiu intre foaia din spate de sticla (pe inaltime) si laterala asta mai mica care vine perpendicular pe ea. Daca spatiul asta va fi umplut de silicon dar va fi o lipitura mai groasa, (avand in vedere ca practic nu voi putea strange deloc latura aia), va fi problema?
reamintesc dimensiunile 100 x 45 x 45
Daca nu (dar vai, as vrea sa evit asta) trebuie sa comand o laterala noua. Cei cu experienta in lipitul de acvarii ce spun? Le Cochon?
Sau sa distribui la 2 distanta asta, adica in loc de a lipi laterala prin presare de geamul din fata sa las un pic de loc, astfel va fi un spatiu de 1 mm intre laterala si geamul din fata si tot 1mm fata de geamul din spate?
This message was edited 4 times. Last update was at 22/01/2013 22:01:59
nu-i vorba de costuri dar trebuie reluat iar traseul. CristalBrad>Bacau>Suceava, float SGG Ultraclar (la urma urmei, fiind vorba de-o laterala, as pune si float normal da abia aici nu vreau sa-l pestritez - as vrea tot sticla SGG...
dar ai dreptate, decat sa iasa de mantuiala, mai bine mai astept si-l fac cum trebuie...
multumesc, koala
edit: totusi, dpdv tehnic (ca ma mananca rau, e pe jumatate facut, si-l mosesc de prea multa vreme, n-as mai sta inca 2 saptamani pentru bucata asta de sticla), deci tehnic cu o lipitura de genul asta, risc mult? V-am vazut spunand de cazuri cand folositi fir de pescuit tocmai ca sa distantati geamurile putin si sa obtineti o lipitura de genul asta.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/01/2013 23:56:16
Domnilor! Am tras de timp (datorita contemplarii schimbarii domiciliului) nu m-am grabit cu lansarea coltului meu de natura.
L-am facut, am facut set-upul, voi povesti istoria lui in scurt timp, cu fotografii included.
Dar in acest moment vreau sa va intreb altceva. Acvariu e plin acum, am zero plante in el, in rest substratul + pietrisul + bolovanii. Am hotarat sa fac o ciclare la intuneric, propusa de stefan unui alt camarad, intr-un post aici.
Legat de aceasta ciclare: mi-am luat niste Amoniac - bicarbonat de amoniu (pentru prajituri).
(Nu stiu de ce am senzatia ca unii dintre voi rad in hohote deja )
Pot folosi asa ceva pentru ciclare. Daca da, la un volum de 200l brut, probabil... 165l de apa, cat sa folosesc? Sau sa fac rost de niste Amoniac pur (elementul chimic urit mirositor)?
Sau sa pun altceva (mancare pentru pesti am deocamdata o pretioasa ultima cutie de NLS, eventual sa iau altceva sau sa pun ca peizanu paine ca doar nu conteaza ce se descompune acolo, atat timp cat se descompune.
Ce ma sfatuiti sa dau de papa bacteriilor si cam in ce cantitate/de cate ori pe zi?
Eu unul am mers pe ciclarea cu mancare de pesti pana acum. As fi incercat si cea cu amoniac, insa n-am de unde face rost (sau mi-e si lene )
O data la 2-3 zile (cateodata si doua, trei zile consecutiv, dupa cum ma apuca) puneam in acvariu fulgi/granule (ce imi pica in mana). Nu stiu sa-ti zic o cantitate...insa fiind un volum mai mare de apa, poti pune ca si cum ai hrani pestii. Din cand in cand mai duceam mancarea fix la sorbul filtrului, ca sa o traga in canistra.
In prealabil storceam si un flacon de JBL FilterStart (poti pune doua).
Eventual niste melci maidanezi nu strica. Se ocupa de resturi de fulgi si pana la urma sunt niste fiinte vii care consuma si produc, intretinand ciclul azotului.
am zis sa ma tin de cuvant si sa pun cateva imagini. Desi e in stare incipienta, departe de ce vreau eu. Acum sunt in proces de impadurire, am luat un pachet de plante de la andrei_dum si planuiesc sa mai adau pe viitor.
n-o mai lungesc, mai spun ca initial era un alt aranjament in dreapta, facut tot cu pietre, nu ma convinsese pe mine si pentru ca am vrut radacina acoperita cu moss am zis la dracu cu regulile de aquascaping si mi-am facut damblaua
poteca de pe mijloc nu-i chiar fain facuta si, desi am folosit regula treimii de aur, a iesit un pic cam prea pe centru. Voi mai corecta din gazon raportul
Nisipul l-am cumparat fara sa-l vad si e un pic cam prea grunjuros pentru gustul meu, dar si aici va fi ok pentru ca vreau gazon si n-o sa se vada. Probabil la urmatorul voi sti mai bine niste chestii
Denis, man, ti-am explicat foarte detaliat cum iei sticla, prin PMurile trimise acu' fo 2 luni (da, eu eram ala), mai mult de atat nu stiu ce sa-ti spun.
Adi, buturuga e ancorata, unde s-a putut, cu bride (puse una in alta ca sa le lungesti). Le pui in functie de centrul ei de greutate le prinzi temporar, chiar daca n-o sa arate grozav estetic. Eu am ancorat-o in 3 puncte - in stanga acolo unde ai vazut si tu, in spate si piatra aia din fata am asezat-o pe una dintre crengute. Nu-i mare filosofie
Cu timpul, (la mine a durat cam 3 saptamani) ar trebui sa se imbibe cu apa si sa nu mai pluteasca. Dintr-un anumit loc, din radacina, am vazut cum o bucata de vreme au iesit bule de aer.
E posibil sa dureze mai mult la tine, poate e mai mare radacina, dar ai rabdare ca pana la urma se scufunda ea
Intr-adevar cararea este cam pe mijloc.
Si mi se pare ca cioata nu se potriveste cu bolovanii...parca ar fi doua acvarii taiate pe mijloc si lipite (nu stiu daca ma fac inteles ). Eu as renunta la ea si as ramane pe bolovani (care apropo, arata bine pe partea stanga).
Da, stiu. E struto-camila din punct de vedere al aquascapingului. Cararea nu-i chiar asa centrala dar va fi perceputa asa pentru ca acvariul il voi vedea tot timpul usor dintr-o parte (din dreapta) datorita locului in care l-am amplasat.
Alta problema e ca n-am punct focal, acolo-s 2 acvarii, cum bine ai observat. Aranjamentul din stanga mi-a iesit, in dreapta oricat l-am bibilit nu mi-a mai iesit (poate n-am avut nici bolovanii de care era nevoie), facusem un fel de altar de piatra pe care ma gandeam sa-l ascund cu plante (o sa pun o imagine)
Plante vor fi, sa nu uitam ca acvariul pentru plante l-am gandit initial. Si eu vreau verde acolo (si rosu)
Cioata n-o scot nici mort! Am vrut munte dar am vrut si o cioata acoperita cu moss. La final m-am gandit ca la dracu cu regulile, ca nu vreau sa am acea tensiune a creatorului in cautarea perfectiunii (chestie care nu exista, mai corect ar fi.. in cautarea desavarsirii ) ca important e sa-mi placa mie. Cioata aia mai da si un pic de umbra, loc de ascunzis, etc.
Ceea ce ma duce la urmatorul aspect, va rog sa ma ajutati daca aveti o solutie:
#problema 1: Lumina. Am 3 neoane de 39W - acvariul e de 100x45x45 amintesc-, merg doar 2, fara reflectoare deocamdata si am senzatia ca pestilor nu le prieste asa multa lumina. Daca cand lumina e stinsa se inoata si prin jumatatea superioara a acvariului, cu lumina aprinsa nu prea se intampla asta (adica cu 2 neoane cam jumate din cat va fi cand acvariu va functiona cu lumina la maximum, nici nu mai spun ca am gandit capacul pentru un eventual al 4lea neon, pentru un viitor indepartat, daca va fi cazul)
#problema 2: Noaptea, cand sting lumina, pestii se sperie teribil. Fug foarte agitati intr-un colt al acvariului si se izbesc in el parca vor sa treaca dincolo de sticla (ma blestem ca nu mi-am luat macar 1 balast dimabil ca sa evit situatia asta) La voi e la fel, cum sa evit socul asta de intuneric brusc?
# problema 3: Am pus difuzorul de CO2 diametral opus returului filtrului, sa vina curentul peste el si sa plimbe bulele de CO2 pentru o dizolvare mai buna. Nu spun ca e dezastru in acvariu cu chestia asta, si pe fundal negru bulele alea se vad si mai bine. M-am gandit la a pune un reactor de CO2 pe returul filtrului extern dar mi-e frica. Mi-e frica sa nu cedeze ceva si sa-mi scoata filtrul toata apa din acvariu prin casa. Am sa incerc sa pun reactorul asta mic intr-un colt mai linistit al acvariului.
# problema 4: Daca inchid CO2ul, pana a doua zi dimineata reactorul (din ala de sticla, mic, cu membrana alba prin care iese gazul) se umple complet cu apa. Pot sa evit cumva chestia asta? Cred ca doar lasand o usoara presiune pe furtun - adica sa nu inchid CO2ul complet ci sa-l las asa, la relanti, pornit si noaptea. Acum valva de on/off nu-i montata (nu eram eu sigur cum s-o atasez) si opresc gazul manual, deci as putea lasa un pic de presiune dar daca pun valva acolo, o sa-mi opreasca complet gazul deci iarasi se umple ochi cu apa reactorul de sticla. Cum naiba sa fac?
This message was edited 2 times. Last update was at 26/08/2013 19:48:30
Koh-i-Noor wrote:
Alta problema e ca n-am punct focal, acolo-s 2 acvarii, cum bine ai observat. Aranjamentul din stanga mi-a iesit, in dreapta oricat l-am bibilit nu mi-a mai iesit (poate n-am avut nici bolovanii de care era nevoie), facusem un fel de altar de piatra pe care ma gandeam sa-l ascund cu plante (o sa pun o imagine)
Plante vor fi, sa nu uitam ca acvariul pentru plante l-am gandit initial. Si eu vreau verde acolo (si rosu)
Cioata n-o scot nici mort! Am vrut munte dar am vrut si o cioata acoperita cu moss. La final m-am gandit ca la dracu cu regulile, ca nu vreau sa am acea tensiune a creatorului in cautarea perfectiunii (chestie care nu exista, mai corect ar fi.. in cautarea desavarsirii ) ca important e sa-mi placa mie. Cioata aia mai da si un pic de umbra, loc de ascunzis, etc.
Asa e, important e sa iti placa tie Poate dupa ce se aduna plante, se integreaza mai bine, ramane de vazut. Acum insa mi se pare ca ceva nu merge. Poate bucata aia butucanoasa care merge in sus e prea evidenta...poate daca era mai finuta creanga nu sarea asa tare in ochi...dar acum sunt doua puncte care atrag atentia si nu stii unde sa te opresti cu privirea (sunt si cam la fel de inalte).
Koh-i-Noor wrote:
#problema 1: Lumina. Am 3 neoane de 39W - acvariul e de 100x45x45 amintesc-, merg doar 2, fara reflectoare deocamdata si am senzatia ca pestilor nu le prieste asa multa lumina. Daca cand lumina e stinsa se inoata si prin jumatatea superioara a acvariului, cu lumina aprinsa nu prea se intampla asta (adica cu 2 neoane cam jumate din cat va fi cand acvariu va functiona cu lumina la maximum, nici nu mai spun ca am gandit capacul pentru un eventual al 4lea neon, pentru un viitor indepartat, daca va fi cazul)
Pestii sunt proaspat introdusi? Asa mi-au facut si mie neonii cand i-am pus (vreo saptamana si ceva au stat speriati, ascunsi printre plante)...dar eu aveam deja 4 neoane de 54 W boldite in ochii lor Mai da-le ceva timp. Si sa ai grija sa nu ii sperii...misca-te putin prin preajma lor.
Koh-i-Noor wrote:
#problema 2: Noaptea, cand sting lumina, pestii se sperie teribil. Fug foarte agitati intr-un colt al acvariului si se izbesc in el parca vor sa treaca dincolo de sticla (ma blestem ca nu mi-am luat macar 1 balast dimabil ca sa evit situatia asta) La voi e la fel, cum sa evit socul asta de intuneric brusc?
Cred ca e aceeasi problema. Mai da-le timp.
Koh-i-Noor wrote:
# problema 3: Am pus difuzorul de CO2 diametral opus returului filtrului, sa vina curentul peste el si sa plimbe bulele de CO2 pentru o dizolvare mai buna. Nu spun ca e dezastru in acvariu cu chestia asta, si pe fundal negru bulele alea se vad si mai bine. M-am gandit la a pune un reactor de CO2 pe returul filtrului extern dar mi-e frica. Mi-e frica sa nu cedeze ceva si sa-mi scoata filtrul toata apa din acvariu prin casa. Am sa incerc sa pun reactorul asta mic intr-un colt mai linistit al acvariului.
E bine ca l-ai pus in bataia curentului, sa plimbe co2-ul prin apa.
Iti recomand cu caldura un reactor dintr-un filtru de apa. Pune-l cu incredere pe iesirea filtrului extern; daca il strangi cu niste coliere si ii pui garnituri bune ca sa il izolezi, nu vei avea probleme. Ii pui niste bio-balls (bile din alea negre din plastic) si o bucata de burete ceva si iti dizolva muuult mai bine gazul. Si scapi de bule
Koh-i-Noor wrote:
# problema 4: Daca inchid CO2ul, pana a doua zi dimineata reactorul (din ala de sticla, mic, cu membrana alba prin care iese gazul) se umple complet cu apa. Pot sa evit cumva chestia asta? Cred ca doar lasand o usoara presiune pe furtun - adica sa nu inchid CO2ul complet ci sa-l las asa, la relanti, pornit si noaptea. Acum valva de on/off nu-i montata (nu eram eu sigur cum s-o atasez) si opresc gazul manual, deci as putea lasa un pic de presiune dar daca pun valva acolo, o sa-mi opreasca complet gazul deci iarasi se umple ochi cu apa reactorul de sticla. Cum naiba sa fac?
Tu ai difuzor din ala cu pastila ceramica? N-ai ce sa-i faci...cand opresti gazul, va intra apa in el. Dar cu ce te deranjeaza?
Daca pui valva, cand se inchide, tot nu intra gaz deloc. Si n-are rost sa tot umbli la reductorul de presiune in fiecare seara, incat sa lasi un pic de presiune...
Daca te temi ca ajunge apa, nu cred...apa intra in difuzor, dar nu urca pe furtun ca sa iese din acvariu, caci nu e sub presiune.
stefanp wrote:Tu ai difuzor din ala cu pastila ceramica? N-ai ce sa-i faci...cand opresti gazul, va intra apa in el. Dar cu ce te deranjeaza?
Din ala, da. Traiam cu impresia ca daca se umple cu apa nu mai are pe unde se crea presiune/iesi gazul dar vad ca merge.
Problema: Din cauza ca n-am suficiente plante, NO3ul e mare (nici nu mai fac teste dar a tot fost 40 mg/l la fiecare testare); fac schimburi de apa mai des ~30% la 2-3 zile.
Am avut o idee de diatomi pe geam, i-am curata, dar acum marea problema e ceea ce se cheama hair, o alga lunga, subtire, verde, care dupa cate vad inainteaza incet dar sigur.
Pe net in cateva articole citite nu stiu de ce am gasit multe referinte legate de alga asta in bazinele sarate...
Ce masuri am luat: CO2, in acest moment la un ~20mg/l si schimburile de apa sa scad NO3ul. Intr-o saptamana voi mai cumpara niste plante.
Intrebare: sa ma apuc sa curat alga mecanic de pe pietre/plantele afectate? Cat de mult deranjeaza plantuta scoaterea ei din acvariu, manipularea ei pentru un asemenea tratament samd?
Ce masuri se mai pot lua in cazul acestui hair?
Scuze daca e genul ala de intrebare la care s-a mai raspuns. In mare stiu silicatii din apa = diatomi (osmoza inversa si deionizare), NO3 si PO4 mare = alge verzi, punctiforme, mai e cyanobacteria.
Dar acest hair??
P.S. Lumina = 3-4 ore dimineata 10-13.30 si 3-4 ore seara 19-22.30, 23, 2 x 39 W Giesemann Aquaflora, fara reflectoare, la ~180l de apa si plantare scazuta/foarte scazuta (a se vedea fotografia de mai sus, cu mentiunea ca mai sunt niste puiutid e plante in spate, mascati de pietre/cioata)
This message was edited 2 times. Last update was at 28/08/2013 23:04:31
Fertilizezi micro ? Apare de la excesul de fier (sau contribuie cel putin). Eu cel putin asa am cocluzionat cand am avut. O poti indeparta usor cu betisoare de urechi sa periuta de dinti ca pe spaghete, prin rasucire
Sae-le mai mananca la ea, daca nu e hranit si lenes
This message was edited 2 times. Last update was at 29/08/2013 00:01:19
Din ala, da. Traiam cu impresia ca daca se umple cu apa nu mai are pe unde se crea presiune/iesi gazul dar vad ca merge.
N-are probleme. Insa repet sfatul, mergi pe un reactor mai serios, difuzorul ala e mititel pt bazinul tau.
Koh-i-Noor wrote:
Am avut o idee de diatomi pe geam, i-am curata, dar acum marea problema e ceea ce se cheama hair, o alga lunga, subtire, verde, care dupa cate vad inainteaza incet dar sigur.
Pe net in cateva articole citite nu stiu de ce am gasit multe referinte legate de alga asta in bazinele sarate...
Cred ca ce ai tu e Spyrogyra...si e o alga scarboasa.
N-o lasa sa avanseze. Curat-o mecanic cat poti de mult si pune o slujba la biserica Am citit mai multe variante: apare dupa cum a spus colegul zburator de la prea mult fier; in alta parte am gasit ca de la un spike de amoniac, gen vietati moarte lasate in acvariu; in alta parte ca apare in acvariile stabile, asezate si asta pentru ca prefera exact conditiile pe care le prefera si plantele.
Ca rezolvare iarasi diverse variante. Pentru unii a mers scaderea fertilizarii micro. Altii "trantesc" un dezechilibru baban in bazin, adica opresc fertilizarea cu totul, umbla la lumina. Altii folosesc apa oxigenata. Altii dau un reset.
Am avut-o si eu. Cu fertilizarea n-am umblat pentru ca aveam plante multe si care aratau bine, incat n-am vrut sa le dau in cap. Am tinut-o in frau (nu exterminat-o) prin curatat mecanic, dar m-am saturat la un moment dat sa umblu zilnic in bazin sa o curat (nu era foarte multa, dar tocmai pentru ca o curatam zilnic), asa ca i-am dat un tratament cu apa oxigenata.
Dozele recomandate variaza, intre 50/75 ml la 100 litri de apa (unii pun si 100 ml, dar e riscat pentru plante...unele mai sensibile o mierlesc). Apa oxigenata se puna seara dupa ce se inchid neoanele si se face un schimb mai serios a doua zi dimineata.
Am observat ca ii placeau zonele unde circulatia apei era mai putin intensa...
This message was edited 1 time. Last update was at 29/08/2013 00:21:13