[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvariu sticla ultraclara  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut, am si eu nevoie de un sfat din partea cuiva cu multa experienta. Vreau sa mi fac un nou acvariu, cu dimensiunile 90 x 50 x 45 cm. Vreau sa fie din sticla ultraclara, si as prefera sa fie fara intarituri, o sa fie open top. Din ce dimensiune ar trebui sa iau sticla? O sa fac si fund dublu. Care ar fi cea mai buna varianta? Nu as vrea sa am curbura pe fete.

fost cesrobis
ezatemi
Member

IP:

Sticla de 8 mm, fara intarituri, la dimensiunile date, face o sageata de aproximativ 4 mm. Din punctul meu de vedere, este maximum acceptat teoretic. Practic, este riscant. Ma refer la lateralele lungi. O microfisura din fabricatie sau din taiere si de aici pot aparea probleme.
Inca un lucru: am vazut un bazin de 700 litri din sticla de 8 mm, cu intarituri, plin pana sus. Nu imi mai aduc aminte dimensiunile. Momentan rezista. Oricum, acel acvariu este o bomba cu ceas. Nu se pune problema daca va crapa, ci cand se va intampla inevitabilul.
Pentru mine, sintagma "merge si asa" este de neconceput.
Ca sa raspund la intrebarea dvs.: fundul bazinului dintr-o foaie de 10 mm, lateralele mici din sticla de 8 mm, lateralele mari din sticla de 10 mm. Asta pentru ca fugiti de intarituri. Se poate si cu intarituri, sticla de 8 mm pentru toate lateralele, iar mascarea intariturilor se poate face cu ajutorul unei rame din cornier PVC negru sau din plexic acoperit cu folie autocolanta, alucobond etc. Gasiti in Praktiker. Privind acvariul de sus, nu se vor observa intariturile, ci doar acea rama din plastic.
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Mascarea intariturilor se poate face din linia apei. Sticla fiind ultraclara va avea aproape acelasi indice de refractie ca apa si daca nivelul apei este putin peste intaritoare, cu ajutorul unui silicon transparent, acestea vor fi aproep invizivile. Ideea unui open-top este de a nu folosi nici un fel de muchii/canturi sau coltare care sa "taie" din planurile de vizualizare. Totul sa fie cat mai transparent si neobstructionat, apa si sticla.

Diferenta de pret intre acvariul executat in intregime din sticla de 10 mm si cel cu lateralele mici de 8 mm este destul de mica si ca rezistenta nu se merita. Acei 2 mm din diferenta sunt 2 mm de contact in plus. Plus ca permite executia unui cordon de silicon curat, fara adaos pe unghiul interior.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Dupa cate am inteles am 2 variante:

sticla de 8 si intarituri sau

sticla de 10 peste tot si fara intarituri

fost cesrobis
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

trebuie sa ai in vedere ca o sticla ultraclara e mult mai buna calitativ decat ce gasesti la noi (comparativ cu cea ordinara). la inaltimea asta daca pui doua intarituri la buza o sa mearga fara probleme.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/05/2012 16:13:52

Acvariul meu
[Yahoo!]
ezatemi
Member

IP:

Alex.B wrote:Dupa cate am inteles am 2 variante:

sticla de 8 si intarituri sau

sticla de 10 peste tot si fara intarituri

+ muchii finisate MCM si fundul bazinului incastrat intre laterale, iar lateralele mici cu 1 mm spre interior a.i. sa nu se observe lipitura...si...borsec.
Si nu in ultimul rand, sticla sa fie Saint Gobain produsa la Calarasi, nu porcarie adusa de prin Ungaria sau Cehia.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/05/2012 16:19:19

Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu am inteles, cum cu lateralele mici spre interior 1 mm? Ma ajutati cu ceva dimensiuni?

Fundul sa fie ambele foi de 10? sau pot doua de 8 sau doua de 6?

O sa am 2 fete mari 90 x 45, 2 laterale 48 x 45, si fundul o bucata 90 x 50, si una 88x 48. nu? am gresit undeva?

fost cesrobis
ezatemi
Member

IP:

Alex.B wrote:Nu am inteles, cum cu lateralele mici spre interior 1 mm? Ma ajutati cu ceva dimensiuni?

Fundul sa fie ambele foi de 10? sau pot doua de 8 sau doua de 6?

O sa am 2 fete mari 90 x 45, 2 laterale 48 x 45, si fundul o bucata 90 x 50, si una 88x 48. nu? am gresit undeva?

Nu e bine.
La sticla de 10 mm tot bazinul, fara fund dublu (NU este necesar), veti avea nevoie de urmatoarele placi:
900x450......2 buc.
480x450......2 buc.
877x478......1 buc.
In momentul in care veti strange placile intre ele si veti presa lateralele mici inspre interior, laterala mare va depasi cu un mm fetele laterale. Va arata mult mai bine.Am avut anii trecuti doua bazine mari in casa, la uscat. Cel la care am aplicat aceasta treaba era mult mai aspectuos decat celalalt.
Repet: nu aveti nevoie de fund dublu in cazul acestui acvariu (202 litri). Am scapat o cana din ceramica mare, grea, pe fundul acvariului meu (sticla de 10 mm). Cana am aruncat-o la gunoi. Acvariul n-are nici pe naiba.
Nu folositi shipci la construit bazinul. Folositi coltare. Vi le puteti confectiona singur din bucati de PAL melaminat (8 buc de 10x10 cm), cu distantiere, tot tacamul. Intre muchiile de sticla ale acvariului folositi bucatele de 1 cm din fir de pescuit de 1 mm.
Tudor
Member
[Avatar]

IP:

Scuzati ca intervin aici, in topicul omului dar daca tot veni vorba de coltare, esti amabil domnule Ezatemi sa le descrii un pic? Putem conversa prin PM pentru a nu face spam aici.
[Email]
danyh4you
Member
[Avatar]

IP:

Am vazut acvariu cu sticla ultraclara de 8 pe dimensiuni 120/50/50 fara nici o intaritura si nu are nici o problema.
La dimensiunile tale cred ca este destula sticla de 8, mai ales daca ii faci fundul dublat si lipiturile sunt k.
eugenstanga
Junior member
[Avatar]

IP:

am gasit siteul Saint Gobain Glass de la Calarasi precizat de ezatemi (http://ro.saint-gobain-glass.com/b2c/default.asp?nav1=pr), dar acolo sunt mai multe tipuri de produse. Te rog ezatemi, daca tot ai dat pontul, care este sticla ultra clara recomandata pentru acvarii. aaa.... si nu am gasit cum se poate comanda aceasta stica (sincer nici nu am insistat sa caut pe site).

ps. Ezatemi - si eu sunt din iasi, dar sunt nou in hobiul asta. Poate o sa mai cer sfaturi de la tine (peste ceva timp ma gandes sa extind hobbiul la un bazin mai mare). Acum am unul de 180L net, dar as dori unul in jurul la 400-450L.
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Sticla de care ai nevoie se numeste SGG Diamant. Dar precizeaza cand cumperi - sticla ultraclara.

Gasesti la CristalBrad in Bucuresti. O comanzi si ceri sa ti-o trimita la depozitul lor din Bacau (in Bacau nu taie ei). Prin telefon/internet/emailuri sunt cam neseriosi, adica nu raspund. Am asteptat 2 saptamani si am forwardat de vreo 5 ori emailul cu comanda pana mi-au trimis factura sa pot face plata.

La dimensiunile alea fa-l din sticla de 10, o sa te coste 1 milion in plus.

Nu-l fa tot din sticla ultraclara, fundul nu te ajuta ca-i ultraclar, nu? Daca nu-i pus in mijlocul casei fa doar fata/lateralele ultraclare si restul SGG standard float.

Inca ceva, ti-as recomanda desi costa ~11 lei ml sa o cantuiesti. Sticla e taiata la diamant, asa mi s-a parut mie cel putin (am mers pe acelasi fir recent). E taiata bine dar nu-i perfecta. Cantueste-o sau daca stii ca este masina de cantuit prin Iasi, ti-o cantuiesti acasa dar o sa fie deranj cu transportul etc (tine cont ca sticla va avea probabil la vreo 50-60 Kg)

Bafta
eugenstanga
Junior member
[Avatar]

IP:

mersi Koh-i-Noor ... f. bune informatiile
eugenstanga
Junior member
[Avatar]

IP:

cum imi pot cantui singur sticla? recomandari, link-uri. Mersi
Taz
Membru de baza

IP:

Cu o masina de slefuit manuala , cu smirghel de duritate mica p120, p180 .eu asa am procedat mai demult
[Email] [Yahoo!]
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Da, poti cu smirghel, cum zice Taz.

Eu iti recomand sa incerci sa finisezi la masina muchiile alea. Cu smirghel oricat de tipicar ai fi n-o sa-ti iasa la marea arta cum ies la masina.

In plus, daca le faci tu cu smirghel pregateste-te de murdarit prin casa, deranj samd. In plus, praful ala fin de sticla rezultat in urma operatiunii ai sa-l inhalezi. Eu am avut masca si ochelari si tot mi-a ajuns in plamani (il simti, la fel ca la vata de sticla, simti traheea iritata). De aceea eu m-am si oprit in a mai finisa cu smirghel si am ajuns la concluzia asta, la masina e sfant, iese foarte drept etc.

Legat de partea cu "cine finiseaza" - trebuie sa cauti prin Iasi la atelierele mai mari. Nu toata lumea are masinarie din aia. Sau iti comanzi sticla de la cristal brad deja cantuita - eu asa te sfatuiesc. Eu m-am incapatanat sa nu fac asa si acum imi pare rau.

Am sticla in casa la etajul 4, fara lift, iar du-o jos iar plimba-te cu ea, risc s-o ciobesti etc, adu-o iar sus, bucata cu bucata la final. Intelegi.. cacanarie
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Eugen, vad ca ai deja acvariu

Nu-ti bate capul, (daca deja il ai si e lipit, plin cu apa etc.) cu unul din sticla ultraclara ca diferenta nu-i asa de mare cum iti inchipui.

Ce zici tu ca ai vazut din sticla "ultraclara" si era foarte frumos era probabil un acvariu in primul rand ingrijit si intretinut foarte bine, cu filtrare foarte buna - de aia arata frumos.

Inainte de sticla iti trebuie alte chestii gen filtru extern, lumina suficienta si de calitate, eventual o instalatie de CO2 daca-ti plac plantele. Din pacate toate minunile astea costa dar, incetul cu incetul se pot aduna. Si la urma urmei pana la un punct se poate si fara ele, daca suplinesti cu multa pasiune

Noroc!
eugenstanga
Junior member
[Avatar]

IP:

am acvariu de 180litri net (200l brut), eu ma gandeam pe viitor ca vreau sa trec la unul de 400litri

This message was edited 1 time. Last update was at 31/12/2012 16:31:20

eugenstanga
Junior member
[Avatar]

IP:

mersi Koh-i-Noor ... foarte bune sfaturile ... oricum nu cred ca faceam eu mare filosofie prin casa cu sticla ... si prefer calitate (deci implicit facut de o masina, nu de un om, ... scuze expresia "e ca pisatul boului"). Koh-i-Noor te invit si pe tine pe "pagina mea" http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/22961.page (ca sa nu redescriu situatia). Eu acum pur si simplu ma documentez si caut variantele optime pentru un viitor proiect, care vreau sa fie cat mai calitativ (cu toate ca si asta e discutabil) la preturi accesibile ... altfel voi cumpa un acvariu brand-uit (made in germany) ... si terminam povestea. De ce zic de sticla ultraclara ... ca am observat la acvariul care il am o tenta f. mica de verzui in sticla (sticla clasica float) ... nu e transparent clar alb... Acum am capac diy ... care e f. incomod sa il detasez de acvariu de fiecare data ... cel putin o data pe sapt. ... pentru mentenata acvariu (cu toate ca are gura de vizitare ... dar asta e pentru alimentat pestii)... am ajuns la concluzia ca lampile suspendate sunt cele mai practice

This message was edited 4 times. Last update was at 31/12/2012 16:17:08

Taz
Membru de baza

IP:

Ia-ti un acvariu Juwel , si gata , are sticla de calitate , aproape ca cea ultraclara , finisaje exceptionale, tot ce vrei. Asa te chinui cu sticla , slefuit , lipit, etc , iesi mai scump si poate nici nu iese cum vrei .parerea mea
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: