[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
pai rolul pietrei in acvariile marine este acela de a asigura filtrare biologica, de a fi casa pentru tot felul de ganganii (copepode etc) si de a fi suport pentru corali.
dar filtrarea biologica poate fi asigurata si cu alte metode, de exemplu cu medii de filtrare biologica.

concluzia e ca aia cu 1-2 lbs/ gallon e un punct de pornire, dar evident ca poti faci un acvariu marin chiar si fara piatra, daca ai suficient material pt filtrare bio.

eu de exemplu sunt acum in curs de amenajare a unui marin cu cat mai putina piatra posibila, pentru ca am invatat de la primul ca este extrem de important sa ai o circulatie cat mai completa in acvariu, iar piatra multa te impiedica de obicei sa ai circulatie buna.

depinde desigur si de cati pesti o sa ai in acvariul ala, ca daca-l faci coral only atunci iti trebuie mai putin material bio samd.
Ce mai voiam sa zic, mai mult asa for fun: probabil stii Silviu ca acvaristica marina e foarte scumpa, si eu stiam dar de fapt nu prea stiam, ma gandeam doar la investitia initiala in echipamente si animale, dar nu si la costurile de intretinere (in afara de sare)

Un exemplu: la mine crevetii peppermint nu traiesc semnificativ mai mult de 6 luni. Pana acum mi-au murit 3 si maine ma duc sa-l iau pe al 4 lea, deci am bagat 400 si ceva de lei numai in creveti in 2 ani, creveti pe care nu ii vad prin acvariu si care nu imi aduc nici o bucurie, dar trebuie luati pt ca altfel aiptasia iti poate distruge tot acvariul. Eu nu am mai vazut aiptasia la mine din ianuarie 2018, dar nu am curaj sa nu am crevete, stiu ca sunt sanse sa fie una in sump.

Melcii la fel, mor pe capete, 30 de lei bucata, zero bucurie pt acvarist, dar sunt necesari. Am avut noroc ca la mine s-au inmultit, altfel bagam 100 de euro pe an numai in melci ca popa.

Nu mai vorbesc de pesti sau de corali morti

:-))

si la mine pompa de recirculare jebao/ coralbox DCS 2000 a mers fara probleme, nu am curatat-o deloc in 2 ani (mi-e si frica sa ma uit acolo)
pentru pompele de valuri iti recomand nici sa nu-ti bati capul cu Jebao, sunt f atractive dar ai sanse mari de tot sa se blocheze dupa 1 - 1.5 ani

mai bine renunti la controlabilitate si iei niste tunze sau hydor cinstite decat sa te complici cu Jebao

(probabil o sa apara colegi care o sa zica ca la ei merg jebao-urile fara probleme de ani de zile - este irelevant, mie mi s-a oprit sw8 ul de 2 ori fix în timp ce eram in concediu, altfel merge, dar se opreste cand vrea el)
pe apa de la retea, desigur, tot bazinul amazonului are apa extrem de moale, deci ai de unde alege vietuitoare si plante

in plus la apa de retea ai garantia ca nu are poluanti toxici pt pesti prin ea (in general vorbind)
succes!

inteleg ca ai deja acvariul... eu as fi luat direct 250 pt ca diferenta de pret e mica iar acei 30cm spatiu in plus in stand conteaza enorm, la marine este incredibil cate fire si chestii se aduna :-)

lumina e cam putina, dar asta evident depinde de ce planuiesti sa tii in el si oricum poti upgrada oricand

de fapt, am totusi o sugestie: nu iti face planurile considerand ca o sa tii in el numai corali usori si foarte usori, pentru ca probabil o sa renunti la ideea asta in cel mult 1 an daca nu chiar de la prima sesiune de cumparat corali :-)
eu am crezut ca flatworms e eliminat din start, am presupus ca nu era nevoie sa intrebi. :-)

sincer, dupa culoare nu par flatworms, aia sunt maronii nu mov, dar poate ma pacaleste culoarea.
si cred ca daca ai fi avut o infestare in halul asta de puternica cu flatworms ti-ai fi dat seama, ca se misca.

da' ma rog, cel mai simplu e sa faci un dip unui coral afectat si daca sunt flatworms, o sa cada de pe el si o sa fii sigur.
sau daca nu ai solutie de dip, te uiti cu atentie sa vezi daca isi schimba locul de la o zi la alta sau poate chiar ii vezi miscandu-se, cum a zis Andrei.
Da, corect, cel mai bine e sa-intreb pe ei. Merci.

Va tin la curent, astept sa vina comutatorul ala si o sa fac niste teste.

Mai trebuie sa cercetez si de o cutie ceva pentru baterie, stiu ca sunt sigilate etc dar na, o sa o pun in in living langa copii, deci paranoia e buna.
si pentru Plumb VRLA ai idee daca trebuie un anume sub tip de acumulator sau suntcam la fel si sunt ok pt o astfel de aplicatie?

vad ca astia de la caranda au mai multe "game" de plumb VRLa, dar nu stiu ce reprezinta ele, de ex FC, DB, FP, LONG etc

unele sunt cu gel, altele AGM etc

sincer mi-e mai usor sa iau plumb ca deja am gasit sursa, am cercetat si ce incarcator imi trebuie etc
vezi aici
http://www.reefaquarium.com/2012/coral-diseases/

dupa descriere pare Aspergillosis...

adica, daca exact acelasi gen de pete au aparut pe corali din specii diferite, e destul de probabil ca e un patogen

of, tine-ne la curent te rog
Te cred dar nu uita ca vorbesti cu un ne specualist.

Ma poti ajuta cu tipul de baterie care e cel mai bun? Descarcare lenta, consuk mic.

Merci
Am gasit intre timp pe ebay si chinezarie din aia care si incarca, nu doar comuta, la 10 usd, dar voi lua incarcator separat.

Am observat si eu ca placa aia are releu, dar pare ca are si niste capacitori ca sa nu se intrerupa curentul. Am comandat-o deja, o sa vad.

Tensiunile vor fi toate 12V DC, deci fara convertor.
da, pe cea mai mica setare, unde consuma 10w
la maxim consuma 24w, deci timpul teoretic dat de producator este de 10 ore

si iti dai seama ca in practica alea 10 ore vor fi de fapt 5.

iar la 5 ore probabil nici nu ai nevoie de backup

si repet, poti face setupul lor chiar si cu 100 de lei, tot cu piese chinezesti ca si ei
Pai bateria aia de la coralbox are 3.6Ah, or, la 350 si ceva de lei poti sa iei o baterie de 40 Ah, adica de 10 ori mai mare.

Un incarcator stationar inteligent este cam 100 de lei, iar daca placile alea de comutare de mai sus sunt bune de ceva, practic pentru aceiasi bani ca si coral box ul obtii de 10 ori mai mult backup. Sau invers, o baterie din aia mica de 3-4 Ah costa vreo 50 de lei maxim.

In fine, ideea era sa exploram subiectul.

Cred ca o sa comand placa aia si o baterie mica sa fac niste teste. Vad ca cei de la Coral box folosesc o baterie VRLA, deci o sa caut din aia.
Am gasit pe ebay/ aliexpress module din astea la 2 lei care par ca fac comutarea de la priza la baterie, ce parere aveti?

https://www.ebay.co.uk/itm/Power-Supply-Automatic-Switch-Controller-Module-For-DC-12V-24V-36V-48V-Battery-/282664246887

Nu stiu daca ele incarca sau nu bateria, presupun ca nu incarca, adica tb si charger separat - stie cineva?
Linkul e catre o pagina intreaga cu baterii de uz general zic ei, deruleaza mai jos

Stii ce fel de baterie trebuie?
Cine poate sa ma ajute si pe mine sa-mi fac?

chestia e ca nu ma prea pricep, dar un acumulator stationar de 12V am vazut ca e destul de ieftin, de exemplu pt 20Ah platesti sub 200 de lei si ar trebui sa tina vreo 2 zile o pompa care consuma max 5 wati cum sunt Tunzele

https://www.caranda.ro/stationare/general-use/fc/?price_min=21&price_max=952&post-per-page=0&afisare=0&price-order=0&page=2

chestia e ca nu stiu ce baterie sa aleg (inteleg ca trebuie una facuta special pt consum mic si pe perioade lungi)

apoi, nu stiu ce incarcator trebuie si cum trebuie facut montajul

pentru tunze exista un safety connector care comuteaza de pe priza pe baterie, dar e cam scump, vreo 50-60 euro si nu cred ca face mare lucru ca sa merite banii

chiar si asa, tot nu stiu ce incarcator imi trebuie - e nevoie de unul smart, cu protectii etc sau merge unul obisnuit?

hai sa discutam despre asta, acumulatorii sunt prea ieftini ca sa nu merite facut asa ceva

am UPS dar tine cam 1-2 ore, inteleg ca UPS-urile sunt facute pentru sarcini mari pe timp scurt si de aceea nu sunt bune pt acest gen de aplicatie

ar mai fi si varianta sa am pur si simplu bateria si sa o pun doar cand e nevoie, dar iarasi, nu sunt convins daca e suficient sa leg 2 fire de la ea la controller plus ca cam trebuie o solutie automata, macar pt concedii
mie filtrarea mi se pare lipsita de importanta in acest moment

cred ca ar trebui sa te gandesti la lumina si la CO2 si la costurile legate de fetilizare/ substrat/ plante

pe langa aceste probleme, filtrarea si circulatia apei e o problema simpla, mai ales ca poti oricand sa mai pui un filtru sau un powerhead si asa mai departe

dupa mine, un acvariu plantat de 2600 de litri este o bataie de cap cumplita si care nu are sens, pentru ca nu vad ce se poate face dpdv plantat in 2600 de litri care sa nu se poata face in, sa zicem, 500 de litri

adica, in cazul fericit si putin probabil in care acvariul va fi un succes, pe mine ma ia durerea de cap numai cand ma gandesc la cata treaba va fi la tuns plante si curatat geamurile - si mai ai si 80 cm inaltime!

sincer, nu imi pare rau asa de mult de sps-i, oricum nu prea imi placeau aia pe care ii aveam )

in plus, ceilalti corali o duc foarte bine, pare ca le plac conditiile astea de acum, am schimbat recent si pompa de valuri iar euphyliile de exemplu s-au umflat de nu e adevarat, nu ma am loc de ele si imi omoara niste zoasi care imi plac

singurul coral de care imi pare rau este torch-ul, dar pe ala mi l-a omorat un hammer, nu a fost de la nitrati

referitor la GFO, da il tin intr-un saculet, dar e chiar sub perlon, nu pare colmatat cand il schimb;
as pune reactor dar nu am loc





am primit rezultatele de la testul ICP furnizat de ATI - ei testeaza atat apa de acvariu cat si apa de osmoza

pentru cine e interesat, am dat 170 de lei pe test de la aqua-life si 50 de lei pe expediere cu posta romana, am pus testul la posta sambata pe 7 sept si azi pe 13 sept am primit rezultatele pe mail, deci sub 1 saptamana, sunt absolut multumit cu ATI

am facut testul pentru ca mi s-au curatat toti SPS-ii intr-un interval de 1 luna, RTN de pe o zi pe alta, ieri a decedat si o stilophora care parea ca va rezista

adica, am crezut ca e vreun crocobaur in apa si ca o sa fie nevoie sa arunc tot

din fericice, nu sunt decat nitrati foarte mari (28, eu am testat 25-50 cu salifert) si fosfatii cam mari (0.16 zice ATI, eu am testat 0.3)

am o lipsa mare de iod (13 vs 65 normal), BArium e f mare dar inteleg ca nu e o problema, insa lipsesc vanadium si mangan

scorul apei este 90 din 100, ceea ce nu e rau

alkalinitatea testata de mine a fost 9.75, iar ATI zice 9.44, e suficient de bine

am facut testul si pentru ca voiam sa vad daca rutina mea din ultimii 1.5 ani e buna sau nu (schimb de apa 15% la 1-2 saptamani, in medie) si se pare ca e ok avand in vedere ca am avut crestere fulminanta primele 6 luni din anul asta, dar trebuie sa adaug micro elemente in mod constant nu cand imi amintesc

deci pe ansamblu sunt vesti bune, chit ca sunt idiot cu nitratii aia, ca m-am apucat eu sa dau 2 cuburi pe zi in loc de 1, pentru ca am vazut ca dragonetul era foarte slab (intre timp a murit, saracul) si nici nu am testat no3/po4 1 luna intreaga si nici nu am inlocuit gfo-ul


aici sunt rezultatele daca va intereseaza
//lab.atiaquaristik.com/share/7b4da7a23ab9dea3b162


aici sunt rezultatele de la apa de osmoza (siliciu si cupru in exces), instalatia implineste in curand 2 ani, am schimbat o data carbunele, sedimentele si rasina si am facut eu stiu, vreo 2000 de litri de apa
//lab.atiaquaristik.com/share/a2c4356d8a0604201a87



 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com