Message |
|
pai daca nivelul scade, atunci e clar ca e din cauza evaporarii, deci ai nevoie de un auto top off sau sa pui tu apa de osmoza - e ceva normal
o alta sursa de variatii este cand se blocheaza/ elibereaza pieptanele de overflow (de exemplu cu alge, daca tot zici ca ai alge) - trebuie sa-l mentii tot timpul curat
alte cauze nu cred ca pot fi, daca pompa are debit constant
|
 |
|
Toate-s bune daca-s special pt plante.
Unii dintre astia mai vechi in plantate, asa ca mine si ca altii, zic insa ca nu ar fi mare diferenta fata de varianta cea mai ieftina, testata si ras-testata, care se numeste osram 865 sau 965.
Deci practic e vorba doar despre cati bani ai disponibili. Toate neoanele pt plantate trebuie schimbate cam la 1 an.
|
 |
|
Uita ta te si tu la un controller de firma si vezi ce are. De baza la minimum ar fi temperatura, ph, prize programabile.
Dar altfel pe controller ele astea noi poti sa pui f multe lucruri, de la senzori de inundatie pana la control pt pompe.
|
 |
|
Nu am folosit ca eu nu consider ca este nevoie sa testez amoniac sau nitriti la acvariile mele, dar din ce am citit lumea zice ca e ok aparatul, adica face ce zice ca face. Acuma daca chiar e necesar, e de discutat, eu as zice ca nu.
Trebuie luat in calcul si costurile consumabilelor, are un stick care tine 30 de zile.
|
 |
|
pentru nitrit da, de la Hanna
https://hannainst.ro/categories/marine-aquarium-checkers.html
pt nitrat nu stiu sa fie
edit: de fapt, cred ca tu zici ceva care sa masoare instantaneu si continuu, ca la ph metru, nu?
nu cred ca exista asa ceva.
exista Seneye pentru amoniac
https://www.seneye.com/what.html
|
 |
|
multumim
vad ca sursele alea scot mai mult de 12v / 24v, respectoiv 13.8 / 27.6
oare nu o fi vreo problema cu asta?
|
 |
|
da, da-mi te rog, chiar ma intereseaza, nu stiam ca exista si pe tensiuni mai mici, desi folosesc deja la acvariu sonoff din ala cu sonda de temperatura
cred ca poti sa pui si aici, nu cred ca se supara nimeni
|
 |
|
Pai sonoff ul merge la 220, nu am vazut la 24v.
Ma gandeam si eu la faptul ca odata ce pui backup la pompa, nu o mai poti opri asa simplu pt o perioada mai lunga de ex cand schimbi apa :-)
|
 |
|
deci daca inteleg eu bine asta e o sursa care si incarca / mentine incarcate bateriile si comuta automat pe ele cand nu mai este curent la priza?
daca da, pare ca e solutia cea mai buna.
|
 |
|
ce iti trebuie mai precis, cineva care sa te ajute la manipulat acvariul sau la setat?
ca in primul caz poti folosi pe oricine, de ex. prieteni, e doar de carat.
daca e vorba de setat acvariul... cei mai multi acvaristi fac ei insisi asta, ca na, e parte din hobby, e ceva ce ne face placere
dar daca nu doresti, exista firme care te pot ajuta, da si tu o cautare dupa servicii profesionale acvaristica, ca nu pot sa fac reclama unuia sau altuia pe aici
oricum in bucuresti sunt putine, le numeri pe degete
|
 |
|
incearca la o florarie
|
 |
|
da scuze mi-a scapat ultima parte a comentariului tau
|
 |
|
arata ciudat, nu am mai vazut asa ceva, as zice si eu ceva infectie fungica, dar cel mai bine este sa te uiti in linkul de mai jos si sa identifici tu boala ca tu vezi cel mai bine ce are pestele
tot acolo ai si indicatii de tratament
https://www.jbl.de/en/online-hospital
ai testat vreodata nitratii in acvariu? ramirezii sunt pesti cu probleme, in afara de faptul ca sunt cam sensibili si au nevoie de o calitate f buna a apei, astia pe care ii gasesti la noi sunt facuti in Asia si deci nu sunt obisnuiti cu apa si cu patogenii de la noi deci cu atat mai mult au nevoie de o calitate fara cusur a apei
daca nu ai teste de nitrati si nu ai chef sa dai banii pe ele atunci fa macar niste schimburi mai dese de apa, as face un 20% la 2 zile timp de 1 saptamana, nu are cum sa strice
|
 |
|
Da, cel mai bine e sa bagi animalul in carantina cu fix aceeasi salinitate si apoi lasi evaporarea sa creasca salinitatea. O sa incep sa fac si eu asa.
|
 |
|
cel mai probabil diferenta de salinitate le-a venit de hac.
la petshop de obicei animalele sunt tinute intr-o salinitate foarte scazuta, 1020 sau chiar mai jos iar adaptarea de la salinitate mica la salinitate mare este foarte dificila pentru ele (invers nu-i problema)
apa aia pe care ai pus-o din bazin in punga se vede ca nu a fost suficienta pentru a egaliza la salinitatea
in mod normal, se zice ca salinitatea nu trebuie crescuta cu mai mult de 0.5 - 1 punct pe zi, or tu ai crescut-o cu 5-6 puncte in 2 ore
data viitoare trebuie sa verifici neaparat salinitatea apei de la petshop - eu dupa ce am facut asta si am vazut cat este de jos, am inceput sa aclimatizez animalele la picatura timp de minim 6 ore.
uneori in cazul nevertebratelor chiar si toata noaptea, pentru ca ele sunt si mai sensibile la cresterea de salinitate
|
 |
|
Da, tb calibrata de noua
Solutia in care ai bagat sonda e bine sa nu o refolosesti pt ca vei baga in ea picaturi de apa sau din solutia cealalta si i se schimba ph ul. Dar daca ai un flacon, evident ca ce a ramas in flacon poti folosi data viitoare.
Da, se pot folosi orice alte solutii care sunt pt calibrare.
Atentie sa nu cumva sa atingi sau sa stergi varful sondei ca probabil va fi buna de aruncat la gunoi dupa aia, ar trebui sa scrie asta in instructiuni.
Sau vezi aici
https://blog.hannainst.com/top-10-mistakes-in-ph-measurement
|
 |
|
Cat cupramine ai folosit, adica conform indicatiilor sau mai putin?
Merci
|
 |
|
|
 |
|
merci!
ce baterie folosesti te rog si ce incarcator?
|
 |
|
nu stiu daca se gaseste GFO ca atare dar se gasesc produse care fac acelasi lucru de la ATI, Aquaforest etc
de obicei se cheama ceva gen "phosphate stop sau "phosphate remover" etc
eu folosesc ATI Phospat Stop, isi face treaba cu brio
sunt doar cateva magazine online pe la noi care au parte marina mai puternica, acestea sunt aqua-life, coralfarm, echipamenteacvarii, aqua-planet, vezi si tu ce se gaseste unde
|
 |
|