acvariul incepe sa o ia la vale la varsta de aproape 1.5 ani
chiar ma uitam recent la o conferinta a tipului de la BRS in care zicea exact asta, ca cele mai multe reef-uri o iau la vale intre 1 si 2 ani
ce s-a intamplat, nu mi-e foarte clar... au fost o serie de fuck-up-uri din partea mea, dar daca a fost unul din ele sau toate impreuna nu stiu
- acum vreo luna doua am facut curat in sump si am scos o mare parte din chaeto
- testasem nitratii si fosfatii dinainte, eram bine, sub 0.03 si sub 5
- la vreo luna dupa ce am facut asta, am observat un inceput de STN pe o euphylie care intotdeauna a mers grozav; am facut teste de apa si bam! fosfati 0.3-0.5, nitrati 15 (pe astia am inceput sa ii testez cam la o luna de ceva vreme, ca sunt smecher, mare acvarist etc)
- ok, destul de clar din cauza ca am scos chaeto, zic nu-i problema, schimb absrobantul de fosfat, schimb ceva apa, cresc perioada cu lumina la sump
- mai trece o saptamana, alcalinitatea mi se face 11 dupa ce 1 an jumate m-am chinuit sa o tin la 9 - nu-mi venea sa cred, consumul zilnic practic a scazut de la 1.3 la 1 intr-o saptamana, probabil pentru ca coralii au incetinit cresterea din cauza po4 si no 3 mari sau poate din cauza ca au scazut prea brusc
- colac peste pupaza, trebuia sa plec in concediu 2 saptamani si mai si schimbasem solutia de alcalinitate cu aquaforest, deci incertitudine mare despre cat anume sa dozez
- pana la urma am calculat eu ceva si am plecat zicand ca asta e, cand ma intorc o sa fie dezastru
- m-am intors acum 5 zile si culmea, nu afost chiar dezastru: euphylia aia isi revine, in schimb s-a topit un rhodactis si un monti cap arata semne de STN, am zis ca am scapat ieftin: alcalinitatea revenise pe la 9.5, po4 zero, no3=10, deci spre bine, am schimbat 15% din apa si mergem inainte
- ieri vin acasa si descopar o mica colonie de stilophora care a murit intr-o singura zi, desi mai am inca 3 la fel care sunt ok; monti cap-ul e si el alb complet, alti sps arata semne de STN;
- testez alcalinitatea, iarari e 10.5, acum consumul zilnic pare a fi 0.5, scazut de la 1, deci catastrofa;
- diseara ma pregatesc sufleteste sa gasesc dezastru, combinatia de po4 scazut cu alcalinitate crescuta nu are cum sa fie castigatoare
sper macar sa nu pierd LPS si coralii moi
colac peste pupaza, tomentosul ala pe care l-am luat de la Dan in weekend mi-a decimat o colonie de zoasi; din fericire sunt din aia care cresc rapid, dar cine stie daca se va opri la ei....
partea buna e ca daca mananca zoa sigur mananca si aiptasii
partea proasta e ca nu am aiptasii

)
nu aruncati foarte multa chaeto odata, ce sa zic, aveam un acvariu care anul asta a mers nemaipomenit de bine.

((((