[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
160 litri AIO reef by Humbert  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Salut

planul e sa fie un reef cu softies si LPS plus pesti si nevertebrate - multumesc colegilor adivb, um02122, koala, dares, troponel si altora pentru sfaturi si donatii

acvariul inca nu este functional dar am zis sa incep jurnalul ca sa mai cer sfaturi; diseara voi pune si poze

acvariu:
- dimensiuni: 60cm X 60cm X 52cm, sticla de 10mm, fund dublu, fara intarituri; volum brut 187 litri, volum net aprox 160 litri
- sump intern aprox 35 litri net, display aprox 125 litri net
- stand metalic imbracat de subsemnatul in pal, capac tot din pal (lacuit) acoperit cu komatex

cost total pana aici aprox. 2.500 lei: acvariu 1.000 de lei (aquadec), stand 600 lei (nene de pe OLX), pal 350 lei (arabesque), o gramada de maruntisuri de la balamale, suruburi, lac, polistiren, pieptene, flanse etc pe putin inca 500, benzina, timpul consumat si nervii gratis

pe langa faptul ca a durat vreo 2 luni si am facut ceva drumuri ca sa am toate acareturile, si acvariul si standul si pal-ul au fost executate cu greseli (vezi aici), asa ca prima mea concluzie e ca nu mai fac acvariu pe comanda niciodata

echipamente:
- recirculare Jebao DCS 2000 (intre 1000 si 2000 de litri) re-branduita Coral Box DCA 2000, de pe fish-street, galagioasa
- skimmer Tunze 9004 de pe amazon.de
- wave-maker Jebao SW-4 luata de la un magazin online local
- incalzitor Jaeger 150 W
- ATO diy de la un coleg de forum
- sare Red Sea
- filtrare: piatra vie vreo 15 Kg (dar nu stiu cata o sa folosesc), o placa 20X20X2.5 de marine pure si 3 litri de matrix + chaeto
- coral dip RX Pro
- acvarii carantina: 45 litri si 25 litri
- nisip 9kg 1-2mm
- carbune Aquaforest, ATI phosphat stop
- refractometru ATC si hidrometru Dennerle
- osmoza Aquili cu NPS
- reflector led 10W pentru refugiu
- test PO4 Salifert, NO2 si NO3 de la JBL
- bacterii Prodibio si Sera
- o gramada de alte maruntisuri

- lumina: am in prezent 2 neoane Osram 8800 Sky white de 24W, un ATI actinic de 24W si un ATI Coral Plus de 24W si 2 reflectoare, o sa fac combinatii de cate 2 sa vad care-mi place mai mult
planul pe termen lung e sa functionez cu 2 neoane de 24W + un AI prime HD dar inainte sa bag bani in Prime m-am gandit ca ar fi mai bine sa bag bani in corali ca sa vad daca sunt in stare sa-i tin in viata

costul total al tuturor acareturilor luate pana acum este aproximativ 1500 de euro (sper )

animale: am un peste simpatic din marea Adriatica, 3 fraguri de xenia, 3 ciuperci si un frag de zoas

This message was edited 3 times. Last update was at 06/12/2017 10:56:42


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Iata si video cu testul



Probleme
1. Peretele despartitor (care este un sandwich de 2 foi de sticla cu autocolant la mijloc) are nenumarate bule de aer in el; initial stabilisem cu Aquadec sa-l faca din sticla neagra, dar pentru ca nu a gasit, a venit cu solutia asta si-acum se vede ca naiba

2. Greseala mea de design: peretele despartitor este cu 5 mm mai jos decat marginea acvariului in ideea de a preveni inundatia in caz ca se infunda pieptenele dar trebuia sa-l fac cu 1 cm mai jos ca e prea putin 5 mm (bine, de fapt nu sunt chiar 5 mm, de fapt sunt vreo 3-4 ca dimensiunile date de mine au fost considerate asa, optionale de catre dl de la Aquadec).

3. Alta greseala de design este ca peretele despartitor al camerei de filtrare mecanica (prima camera) nu este si el mai scund decat peretele sumpului - aici eu am vrut sa-l fac mai jos dar Aquadec a zis ca nu e nevoie si am zis ca stie el, ca are experienta; daca insa se infunda camera de filtrare, rezulta inundatie

4. Pompa jebao extrem de zgomotoasa, daca nu se mai linisteste va merge direct la gunoi

Nu va faceti pe comanda acvarii din astea o idee mai complexe decat 5 foi de sticla lipite, nu stiu daca am zis.

This message was edited 6 times. Last update was at 07/12/2017 00:14:30


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/07/2015 08:15:56
Messages: 312
Location: Bucuresti
IP:
Offline

1. Eu l-as fi "vopsit" cu silicon (da, stiu e prea tarziu acum dar va fi acoperit de alge )

2. Trebuie calculat un pic volumul de apa. S-ar putea sa fie la limita mai ales cu punctul 3 (daca rezolvi 3-ul nu vei avea probleme. 100% blocare a primei camere nu se va intampla). Oricum, daca "da pe afara", cantitatea de apa nu va fi foarte mare. Dar, dupa cum vad il ai in baie. De ce nu testezi? Mai bine acum decat ....

3. Pufff...ai dat cu mucii'n fasole
Rezolvarea este foarte simpla si eleganta. Iei un drimmel si o freza diamantata. Dai gauri in peretele despartitor (camera 1 si 2) a.i. daca se infunda sa o ia pe acolo (pot sa te ajut cu amandoua daca vrei: am dat eu mai demult si au iesit foarte fain si e aproape 100% safe. Nu am poze acum ca-s la servici)

4. Presupun ca nu atinge nici un perete si ca are ventuze la baza, nu? (stiu ca esti acvarist cu experienta dar merita sa intreb; poate mai citesc si altii). Incearca sa o tii suspendata doar in furtun si vezi ce sa intampla.
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

1. I-am propus la inceput silicon pe partea dinspre sump, dar a zis ca o sa arate urat :-)

2. Am facut test cu acoperirea totala a pieptanului, dar nu am mai filmat

Ar fi la limita daca acvariul ar fi asezat pe ceva perfect plan (imposibil de realizat) si nu ar exista valurire

3. Am dremmel, ce freza diamantata ai folosit?

4. Da, nu e de la vibratii, e de la rotor (am facut proba si fara rotor sa vad daca nu se aude de la motor, dar nu, e exclusiv de la rotor).

This message was edited 3 times. Last update was at 07/12/2017 10:48:49


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/07/2015 08:15:56
Messages: 312
Location: Bucuresti
IP:
Offline

3. Prima freza folosita a fost una conica pana cand am strapuns sticla (4 mm)
Odata strapunsa am frezat pe partea opusa pentru a largi gaura.

https://www.mtopdent.ro/img/p/7/7/77-thickbox_default.jpg

Dupa care am folosit una circulara pentru a largi gaura (dar nu recomad pentru ca e destul de greu sa tii gaurile centrate si aliniate)

https://www.meusburger.com/RO/RO/media/PIC_PRO_SNG_STD_V72623_IN.jpg

La sfarsit am slefuit marginile cu o freza ca ce din poza de mai jos:

https://i.dedeman.ro/media/catalog/product/cache/dedeman/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/0/1032073_4.jpg

LE: Foarte important: Trebuie sa racesti tot timpul cu apa atunci cand frezezi!

Eu am facut treaba la un acvariu de carantina, doar cu sculele pe care le aveam in casa si nu m-a interesat decat functionalitatea.

Rezultatul final:

image

image

image




This message was edited 2 times. Last update was at 07/12/2017 11:18:56

Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Merci, o sa caut
Ti-au iesit foarte bine gaurile, arata profi, cred ca a fost ceva de munca.

300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/07/2015 08:15:56
Messages: 312
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu, chiar nu e greu (~ 5 minute pentru fiecare gaura;totul e sa nu te grabesti) iar eu sunt IT-ist

Daca vrei s-o faci profi: https://www.amazon.com/Diamond-Dremel-Beginners-Instructions-Drilling/dp/B01EPKZWZI


LE: Viteza frezei trbuie sa fie mica. Gasesti sfaturi foarte bune in poza de pe amazon de mai sus cu instructiunile

This message was edited 1 time. Last update was at 07/12/2017 11:34:00

Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

multumesc

o alta varianta ar fi sa dau o singura gaura mai mare (3m diametru) cu o carota normala - presupunand ca am loc sa bag masina de gaurit acolo

mai am si alte variante pe care le iau in calcul, cu float switch pentru pompa sau chiar senzori smarthome care sa taie curentul

300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4701
Location: Berks
IP:
Offline

Humbert wrote:Iata si video cu testul



Probleme
1. Peretele despartitor (care este un sandwich de 2 foi de sticla cu autocolant la mijloc) are nenumarate bule de aer in el; initial stabilisem cu Aquadec sa-l faca din sticla neagra, dar pentru ca nu a gasit, a venit cu solutia asta si-acum se vede ca naiba

2. Greseala mea de design: peretele despartitor este cu 5 mm mai jos decat marginea acvariului in ideea de a preveni inundatia in caz ca se infunda pieptenele dar trebuia sa-l fac cu 1 cm mai jos ca e prea putin 5 mm (bine, de fapt nu sunt chiar 5 mm, de fapt sunt vreo 3-4 ca dimensiunile date de mine au fost considerate asa, optionale de catre dl de la Aquadec).

3. Alta greseala de design este ca peretele despartitor al camerei de filtrare mecanica (prima camera) nu este si el mai scund decat peretele sumpului - aici eu am vrut sa-l fac mai jos dar Aquadec a zis ca nu e nevoie si am zis ca stie el, ca are experienta; daca insa se infunda camera de filtrare, rezulta inundatie

4. Pompa jebao extrem de zgomotoasa, daca nu se mai linisteste va merge direct la gunoi

Nu va faceti pe comanda acvarii din astea o idee mai complexe decat 5 foi de sticla lipite, nu stiu daca am zis.


Mie imi place cum a iesit acvariul.
Problemele tale sunt teoretice, nu se vor materializa in practica.
Cel mai important e ca ai skimmare de suprafata.
Pieptanele acela nu se va colmata.
Dupa cum nici prima camera nu se va colmata. Desigur, solutia cu gauri de siguranta e foarte ok.
Peretele despartitor arata chiar cool cu bulele acelea. O rezolvi ori din lumina, avand grija sa nu cada pe acel perete, fie nu faci nimic si lumina va creste alge pe el. Sau il scoti si il refaci.

Mai multe griji mi-as face cu standul ala stramb.

Legat de lumini, ramane deschisa oferta.

Cumpara un Eheim Classic pentru pompa de recirculare. Si un pedunctor / edductor pentru iesirea de la pompa in acvariu.

Plus ca e prea multa apa in acvariu la test, tine nivelul mai jos in sump pentru o oxigenare mai buna si skimmare mai eficienta.

Si inca ceva: sa nu folosesti unealta aia la curatat acvariul marin, cauta o racleta cu lama de la JBL sau un magnet cu lama Tunze Care. Cand o sa prinzi prima dihanie calcaroasa (melc, alga coralina, etc.) in pasla de la unealta ta, vei produce instant zgarieturi pe sticla. Nu vrei asta.

This message was edited 2 times. Last update was at 07/12/2017 13:39:00


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

asa, asa, imbarbateaza-ma ca aseara eram destul de pleostit )

pericolul e teoretic si nu prea, ca de fapt sunt 2 pericole:

1. la pieptene e posibil nu sa se colmateze, ci sa ajunga in fata lui ceva mare gen un coral zburat de pe piatra sau un peste mort sau dracu stie ce altceva ("unknown unknowns") care sa-l blocheze cu totul
n-am chef sa fiu in situatia sa zic "cui dracu ii putea trece prin cap ca <chestia asta> ar fi putut sa blocheze pieptanele?!"

2. camera de filtrare mecanica era planificata sa functioneze cu ciorap - urma sa fac un cadru din acril care sa intre fest in ea cu gaura in mijloc pentru ciorap
apoi, pentru ca stiu ca nu o sa schimb ciorapul pe cate de des ar trebui, ma gandeam ca o sa pot pune ceva perlon deasupra pe care sa-l arunc periodic, ca-i mai simplu
sub ciorap planuiam sa pun carbunele si ceva pt fosfati, in saculete

toate astea vor micsora debitul pe acolo, mai ales cand se va acumula mizerie in ele, si teoretic e posibil nu sa se infunde complet, dar sa scada debitul asa de mult incat sa creasca in display suficient cat sa dea pe-afara

na, mie imi place sa fac totul sa fie 100% sigur; am facut deja o inundatie in casa (culmea nu cu acvariul ci cu un furtun de la chiuveta care a plesnit) si este exclus sa mai fac vreo boacana.

legat de lumini, sincer mi-e jena sa primesc o lampa gratis, stai sa o studiez si o sa revin sa te intreb de pret

altele: nivelul apei inca nu l-am stabilit, acum era doar test; unealta aia nu e buna nici pt plantat, am folosit-o aseara ca nu am avut altceva; da, o sa caut un eductor din ala pt ca e nevoie sa directionez apa la 45 de grade

merci

This message was edited 2 times. Last update was at 07/12/2017 14:15:28


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 22640
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Parerea mea:

- pompa mi se pare prea puternica pentru bazinul ala... o sa-ti zapaceasca orataniile.
- e prea multa apa in bazin... mai scade nivelul si fa teste, pana cand esti multumit.
- NU folosi perlon si cacaturi, ca o sa se colmateze "cand nu esti acasa"...
- pe peretele ala negru se poate construi un fundal de piatra... vezi topicul meu cu Cubul: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/26040.page si aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23693.page
- daca ai loc in spate, baga un skimmer si un "reactor" de matrix... Atat! O sa vezi in topicul meu.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

si mie mi se pare prea puternica pompa... acum.

in plus, am o smecherie de aia rotativa care mai reduce din debit, aseara nu era montata
si planul a fost de la inceput ca pompa sa functioneze cu derivatie ca sa alimentez din ea un reactor sau un pre-filtru extern cu carbune sau UV-ul cand o fi nevoie sau pur si simplu ii pun un robinet pe derivatie partial deschis ca sa ii reduc debitul

nu stiu de ce ziceti ca e prea multa apa in bazin, ca e cam 2.5 cm sub margine... cat sa mai scad nivelul?

This message was edited 1 time. Last update was at 07/12/2017 14:49:33


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4701
Location: Berks
IP:
Offline

Humbert wrote:si mie mi se pare prea puternica pompa... acum.

in plus, am o smecherie de aia rotativa care mai reduce din debit, aseara nu era montata
si planul a fost de la inceput ca pompa sa functioneze cu derivatie ca sa alimentez din ea un reactor sau un pre-filtru extern cu carbune sau UV-ul cand o fi nevoie sau pur si simplu ii pun un robinet pe derivatie partial deschis ca sa ii reduc debitul

nu stiu de ce ziceti ca e prea multa apa in bazin, ca e cam 2.5 cm sub margine... cat sa mai scad nivelul?


Ai acelasi nivel in display si in sump.
In sump e bine sa fie apa mai jos.
Daca in display e apa prea jos, mai ridici baza la pieptene.

Mie mi-e jena sa cer bani pe o lampa DIY.
Daca vrei, ti-o dau cu imprumut pana nu-ti mai face trebuinta. Si daca nu te grabesti, probabil ca as putea sa schimb si ledurile care nu merg si ventilatorul.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
adivb
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/09/2015 10:52:26
Messages: 564
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare,
subscriu si eu..a iesit bine acvariul.
Nu prea mai ai ce-i face acum, da-i bataie inainte. Daca poti lasa mai jos pieptenele si da o gaura in peretele alta despartitor din sump, e bine, daca nu, mergi inainte. Oricum peste 1 an te vei gandi la upgrade, asa ca o sa ai deja experienta la urmatorul . Acum adaptezi din mers.
La mine pompele jebao stau pe un burete mic, si nu am probleme cu vibratiile.
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Apa din sump inteleg ca e prea sus, nu planuiesc sa o las asa, dar voi ziceti ca e prea sus si in display?
Are cam 2.5 cm, la cat sa o pun? 4?

Pompa nu vibreaza, asta ziceam mai sus, face asa si cand o tin in mana, pur si simplu rotorul face zgomot de la frecarea in locas. Poate o sa se uzeze un pic si o sa se atenueze, nu stiu.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/12/2017 21:18:45


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4701
Location: Berks
IP:
Offline

Humbert wrote:Apa din sump inteleg ca e prea sus, nu planuiesc sa o las asa, dar voi ziceti ca e prea sus si in display?
Are cam 2.5 cm, la cat sa o pun? 4?

Pompa nu vibreaza, asta ziceam mai sus, face asa si cand o tin in mana, pur si simplu rotorul face zgomot de la frecarea in locas. Poate o sa se uzeze un pic si o sa se atenueze, nu stiu.


Nu e prea sus in display.
Pompa nu trebuia sa faca asa. Ca debit imi pare ok.
Daca e in garantie, trimite-o la reparat.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 22640
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Humbert wrote:...dar voi ziceti ca e prea sus si in display?...


- nivelul apei din display este dat de dintii overflowului... adica, cu o mica variatie de 2-4 mm (data de debitul pompei), nu prea ai ce sa modifici acolo.\
- noi am zis ca e prea multa apa in sistem, adica sa incerci sa mai scoti in asa fel incat in partea din spate (sump) sa ai un nivel mai mic.
- incearca si alta pompa...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2271
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Aha, ok.

Teoretic pot sa mai modific si overflow-ul, de asta intrebam - nu mi-e clar cat e bine sa fie inaltimea in display.

300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4701
Location: Berks
IP:
Offline

Humbert wrote:Aha, ok.

Teoretic pot sa mai modific si overflow-ul, de asta intrebam - nu mi-e clar cat e bine sa fie inaltimea in display.


Inaltimea apei in display trebuie sa fie mai mica decat inaltimea acvariului.
Altfel, nu e bine.
In rest, o tii cand de sus vrei si poti.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
bluemonk
Member

Joined: 11/01/2010 11:17:46
Messages: 248
Location: Bucuresti
IP:
Offline

koala wrote:Parerea mea:
- NU folosi perlon si cacaturi, ca o sa se colmateze "cand nu esti acasa"...

Koala are dreptate cu perlonul cand pleci de acasa dar cred ca mediul mecanic performant si schimbat la timp e o metoda eficienta de nutrient export, imi permit sa pun o poza - Juwel biopad nou si dupa doar 2 zile in bazinul meu, volum similar. Mai poti vedea si un experiment facut de Ryan de la BRS cu filter socks si la cat timp e optim sa le schimbi.
[Thumb - WP_20171209_001.jpg]

 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com