[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Message
Din pacate, aici nu stiu sa te ajut. Poate stiu altii...
Stiu ca parca mai veneau odata cu niste filtre, pe langa filtru extern si toate componentele lui primeai si un recipient mic cu vasselina de-asta fix pentru uns garniturile.
Eu dupa ce trec de "pasa" cu discusii tare as vrea asa ceva.
Bine, imi trebuie un acvariu macar de vreo 2 ori mai mare... da' si-asa ma mananca de ceva vreme ideea.
Problema e ca nu stiu unde sa gasesc asa ceva, eu personal nu am vazut nicaieri.

Referitor la crestere si la diferentele mari, presupun ca e cam acelasi lucru ca si la discusi - unii din ei raman tare in urma din pacate. Cred ca s-ar aplica aceeasi regula: 8 - 10 bucati luati de mici si selectionati pe parcurs.

Stiu ca m-am mai exprimat si intr-un post anterior dar simt nevoia sa mai zic odata: ai niste pesti extraordinari!
Alber, nu bagi tu mana in foc, o bag eu.
Ala nu e HC (Hemianthus Callitrichoides), ci e Hemianthus Micranthemoides.

Primul e mult mai mic si muuult mai scund, al doilea creste ca o planta stem adevarata, inalt si face tufa frumoasa daca e intretinut bine.
In Iunie o iau si eu pe urmele colegului nostru malawi_cris

Pe mine ma intristeaza foarte tare vestea. Sunt niste pesti exceptionali, e pacat sa renunti la ei. Da' bineinteles, e parerea mea.

Mi se pare mie sau e diferenta destul de mare intre ei ca si marime? Cel putin unul din ei pare considerabil mai mic.
Garniturile de la filtru se ung cu vaselina siliconica.
Vaselina normala nu e indicata, uleiul de gatit si mai putin.
Regula spune asa: cu cat acvariul este mai mare, cu atat va fi mai usor de stabilizat si intretinut (stiu, pare ciudat, dar asa este).

Eu sa fiu in locul tau, as merge pe cel mai mare. Dar trebuie sa fii constient de faptul ca daca vrei acvariu plantat bine, trebuie neaparat sa umbli la lumina, sa o suplimentezi - indiferent de alegerea facuta.

La cel de 84 de litri eu as merge pe macar 3 tuburi de 15W (la limita si astea). La cel de 54... nu am inteles exact ce lumina are, presupun ca cei 11W din primul post. Nici aici lumina nu este suficienta, o sa ai nevoie de mai multa in ideea unui acvariu plantat bine.
Bine ai venit.

Da-ne mai multe detalii despre acvariu. Cat de mare este, ce filtrare ai? Vad acolo un filtru extern...
In primul rand, iti recomand sa treci pe la rubrica "Despre noi", sa-ti faci o mica prezentare, sa stim cu cine vorbim.

In al doilea rand, iti recomand sa-ti deschizi un topic al tau (la "Coltul incepatorului" de exemplu) in care sa-ti expui toate problemele si intrebarile.
Eu tot sunt de parere ca tre sa faci o poza mai calumea.
Si baga repede foarfeca in el, tunde moss-ul ala.
Se doneaza 4 - 5 (inca nu m-am hotarat) discusi bruni si pigeon (cred ca 3 si 2).
Au 5 - 7 cm, au ramas putin in urma fata de fratii lor. De-aia ii dau, sa aiba sanse sa se dezvolte bine si ei.

Valabil numai pentru Bucuresti.
Concluzie finala: luat sambata 20 de Boraras brigittae.
Duminica seara nu mai vedeam nicio "ganganie" in acvariu.

Mos, ai niste culori extraordinare acolo (cel putin din poze). Arata fain de tot. Da' vorba lui ozi, o poza de ansamblu nu pui? Sau mai bine, un filmulet sa se vada si dinamica acvariului?
Eu am lumina 12W la acvariu de 200 de litri... dar nu am nicio planta in el. Deci conteaza mult si aspectul acesta.
Daca ai macar o planta acolo, nu cred ca lumina de 8W e de-ajuns nici la inceput. La lumina asta nu prea o sa-ti creasca nimic. Doar daca sunt led-uri de putere mare (nici asa nu ajunge).

Treaba cu 1W la litrul de apa ar trebui sa o uitam. E asa de veche si "demodata" daca vreti incat ... nici nu mai trebuie pomenita. Stiu ca este un reper pentru mai toata lumea, dar nu cred ca e ok. Din pacate, pe-aici pe la noi nu gasim aparate cu care sa masuram exact cantitatea si calitatea luminii la diferite adancimi si in diferite ocuri in acvariu.

Ne intoarcem la treburile noastre: eu cred ca la 80 de litri de apa ai putea sa pui vreo 2 sau 3 tuburi de 18W pe care sa le aprinzi treptat. Asta in ideea unui acvariu plantat bine. Daca vrei sa te axezi numai pe pesti sau plantele sa fie pe loc secundar, atunci cred ca-ti ajunge numai unul de 18W. Dar cu 8W... nu-ti va creste nicio planta acolo.

Asta referitor la lumina.

Vad ca ai niste schelet de corali acolo si niste cochilii de melci de-aia mari, de la mare. Scoate-i pe toti ca nu fac bine la acvariu de apa dulce, cu pesti care nu au nevoie de apa dura. Incearca sa pui in locul lor niste lemne sau bucurugi. O sa arate mult mai bine totul.
Adica asta (un simplu search pe google).

Mai clar, aici.

Gasesti de la mai multe firme asa ceva, eu am si recomand de la Eheim, dar sunt sigur ca sunt solutii asemanatoare la fel de bune si la altii.
Multumesc inca o data.
Atunci niste Rasbora brigittae vor fi. Sa vad unde gasesc...
Domnul Calin, multumesc mult!

Ostracoda este castigatoarea (adica clasa, ea... ). Am cautat si fix asa ceva am si eu. Care exact nu stiu ca vad ca sunt vreo 65 de mii de speci...

Am gasit un filmulet (am gasit mai multe, dar aici este exact ce am eu). Pe la minutul 00:58 - 01:00 este fix ceea ce vad si eu in acvariu. Incercati sa facesi abstractie de sunet.


Vad ca sunt de mult printre noi. De fapt nu, noi suntem de putina vreme printre ele, se pare ca s-au gasit fosile datand din Cambrian.
Acum, sa fac ceva sa le starpesc? Sau sa le las in pace? Oare niste pesti mici mici cei mai mici le-ar putea considera gustoase?

Nici nu inteleg de ce sunt asa de multe. Adica inteleg ca au ajuns poate din greseala la mine in acvariu. Dar de ce o duc bine? Ca eu mancare la creveti nu dau decat odata pe luna sau mai rar... Am masa vegetala destula si sunt si alge destule la care sa roada, deci nu e nevoied e mancare. Atunci cum de o duc bine? Se descurca numai cu frunzele batrane si/sau in descompunere?

Tare as vrea si eu sa le cunosc mai de-aproape, sa le vad la microscop. Dar de unde sa iau unul?
djphazer wrote:Daca bagi si 2-3 pestiuci ... sigur nu vei mai da de urma ganganiilor... hac.. parerea mea.

Stiu. Dar nu prea as vrea sa bag pesti. Am avut microrasbore care ar trebui sa fie "safe" pentru creveti si tot mi-a scazut populatia. Pana la urma, oricat de mic ar fi pestele, daca poate sa inghita crevetele (cel proaspat iesit de exemplu), atunci sigur il va manca. Asta e principalul motiv pentru care nu as vrea sa bag pesti acolo. Al doilea motiv e ca o sa fie foarte greu de scos de-acolo pestii.

alber wrote:Si totusi, ce sunt? Asa, doar pentru cultura generala

Domnu' alber... incerc si eu sa aflu ca nu stiu.

calin_gherman wrote:Pare a fi un melc planorbid din genul Ferrissia.

Melc nu e. Se misca repede, alert. Deci nu are miscari lente, de melc, ci alerte, rapide, foarte comparabile cu ale crevetilor de exemplu.

Ziceam mai sus ca nu vreau sa bag pesti... pana la urma, daca as sti ca asa sigur se rezolva problema, as baga si vreo 10 -20 Brigittae. Dar tare as vrea sa stiu ce anume sunt treburile astea. Nu cred ca am precizat: sunt multe!
Salutari!

Chiar daca nu e vorba de o boala... iaca problema mea.
Am si eu nevoie de ceva ajutor in a identifica organismele de la mine din acvariu. Si-anume:

image

image

image

image

image

image

Descriere: 1 - 1.5mm lungime, albe, se misca alert, relativ repede (ca niste furnici), par sa "mearga" pe substrat sau pe sticla, adica nu le-am vazut inotand liber in apa. Cam atat, altceva nu stiu ce sa mai zic. Pozele spun restul. Scuzati calitatea, n-am obectiv de macro si ganganiile sunt mici!

Am uitat sa dau cateva detalii despre acvariu (nu stiu cat de relevant este): nano de ~40 de litri, substrat ADA Amazonia Powder, fauna - doar creveti... daca e nevoie si de restul revin si completez.
lazarginel wrote:sa stii ca turba in substrat face foarte bine la plante

Da, corect, dar nu cred ca e recomandat sa folosim in substrat turba de pus in filtru. Ce-i in substrat e acolo cu un scop, iar cea de pus in filtrul are alt scop principal.
Produsele pe baza de turba au mai multe efecte, cel mai important fiind acela de a imita "black waters", dar nu sunt ceva medii de filtrare minune, nu asta e motivul pentru care sunt folosite. Black waters = apele amazonului si ale afluentilor lui (Rio Negro si multe altele).
Mai departe, treaba asta se face pentru a avea niste conditii cat mai prielnice pentru anumiti pesti mai pretentiosi sa spunem, sau pentru unele specii care vor a fi reproduse si au nevoei de conditii mai speciale.

Efecte: colorarea apei in maro roscat ("innegrirea" ei), scaderea pH-ului apei, scaderea duritatii, eliberarea de acizi humici (probabil si altele).

Merge adaugat si in cazul unor acvarii biotop pentru a simula mai mult apropierea de ce gasim in natura. Problema cu produsele bazate pe turba e ca efectul nu dureaza foarte mult, atenuandu-se cu fiecare schimb de apa (evident). Am folosit treburi de-astea si din ce-am vazut, cred ca ar fi trebuit sa le schimb la 2 - 4 saptamani ca sa pastrez efectul.

In alta ordine de idei, la un acvariu plantat de exemplu, nu prea isi are rostul. In afara de faptul ca nu aduce nimic fundamental pentru plante, va atenua si intensitatea luminii - un lucru nu neaparat bun in cazul plantatelor.
 
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com