[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Turba in acvariu  XML
Forum Index » Apa
Author Message
adrian t
Member
[Avatar]

IP:

Adresez aceasta rugaminte celor care au folosit produsul Tormec sau altele care au la baza turba neagra : ce efecte are asupra apei (implicit si asupra plantelor si pestilor) filtrarea prin turba? Este decat un alt tip de mediu de filtrare sau prin elementele ce se dizolva in apa influienteaza cresterea plantelor, a algelor si pestilor.
Multumesc
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Scade putin pH-ul (nu te astepta la minuni) si coloreaza apa in maroniu.

.
[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Produsele pe baza de turba au mai multe efecte, cel mai important fiind acela de a imita "black waters", dar nu sunt ceva medii de filtrare minune, nu asta e motivul pentru care sunt folosite. Black waters = apele amazonului si ale afluentilor lui (Rio Negro si multe altele).
Mai departe, treaba asta se face pentru a avea niste conditii cat mai prielnice pentru anumiti pesti mai pretentiosi sa spunem, sau pentru unele specii care vor a fi reproduse si au nevoei de conditii mai speciale.

Efecte: colorarea apei in maro roscat ("innegrirea" ei), scaderea pH-ului apei, scaderea duritatii, eliberarea de acizi humici (probabil si altele).

Merge adaugat si in cazul unor acvarii biotop pentru a simula mai mult apropierea de ce gasim in natura. Problema cu produsele bazate pe turba e ca efectul nu dureaza foarte mult, atenuandu-se cu fiecare schimb de apa (evident). Am folosit treburi de-astea si din ce-am vazut, cred ca ar fi trebuit sa le schimb la 2 - 4 saptamani ca sa pastrez efectul.

In alta ordine de idei, la un acvariu plantat de exemplu, nu prea isi are rostul. In afara de faptul ca nu aduce nimic fundamental pentru plante, va atenua si intensitatea luminii - un lucru nu neaparat bun in cazul plantatelor.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Depinde acuma ,
sa stii ca turba in substrat face foarte bine la plante
Tropica Aqua Care contine turba
Amazonia este plina de acizi humici
sa nu mai vorbim ca echinodorusii si cryptocorynele adora turba

Ogar batrin dar.... cu miros fin
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

IP:

sustin cu tarie ce spun gengiskhan si in special lazaringel ;)
eu unul abia astept sa dau drumul bazinului de 200l va fii black water,in care o sa am turba
din experiente anterioare pot spune ca este foarte practica in bazine de black water si nu numai,problema fiind doar ca e mai dificil sa procuri o turba de calitate la un pret mai avantajos

ps:daca vrei sa o folosesti doar pentru black water sa stii ca mai exista o alternativa ca produs natural,frunze de terminalia catappa care are proprietati asemanatoare turbei.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:sa stii ca turba in substrat face foarte bine la plante

Da, corect, dar nu cred ca e recomandat sa folosim in substrat turba de pus in filtru. Ce-i in substrat e acolo cu un scop, iar cea de pus in filtrul are alt scop principal.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
adrian t
Member
[Avatar]

IP:

Daca introduc in sol la radacina unor cripto cateva pelete de tormec se rezolva problema aciditatii solului la nivel local ?
Ce alte plante uzuale prefera sol acid?
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Apa
Go to: