[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Message
In primul rand, eu nu cred ca poti sa ai o variatie asa de mare a GH-ului de la un schimb de apa. Adica ar trebui ca apa proaspata sa fie... muuuult mai dura decat cea din acvariu ca sa vezi variatii atat de mari incat sa deranjeze pe cineva. Acelasi lucru se aplica si pentru KH. Iar pestii (vorbim de pesti mai comuni, bineinteles, nu de altumi sau mai stiu eu ce) sunt destul de toleranti cu GH-ul.

In al doilea rand: in conditiile unui sistem fara ph controller, chiar daca tu schimbi apa, chiar daca apa e mai dura sau mai putin dura (vorbim de KH aici), tu tot atata CO2 o sa aditionezi. Bineinteles, in cazul asta, dupa ce acvariul se stabilizeaza dupa schimbul de apa, probabil pH-ul va fi o idee mai mare. Si ce daca?
Chiar daca folosesti apa cu aceiasi parametri, cand faci schimburi de apa tot o sa ai variatii de CO2 (adica si de pH), ca doar nu o sa treci apa proaspata prin reactor sa faci adaos de CO2 inainte sa ajunga in acvariu... Deci am stabilit ca variatii de CO2 (implicit de pH) apar oricum la schimburi de apa si ca nu e foarte grav. Dupa care, prin adaos de CO2, pH-ul va fi scazut. Acuma, daca scade cu 0.4 (apa adaugata cu KH mai mic) sau daca scade cu 0.3 (apa adaugata cu KH mai mare)... ce conteaza?
Deci problema e... unde?
In cazul unui sistem cu ph controller... are el grija sa scada pH-ul pana la valoarea setata. Oricum, se aplica aceleasi idei ca mai sus.

Intr-adevar, daca de exemplu avem un KH 2 si il schimbam in KH 6 - 7, atunci sa spunem ca trebuie umblat si la debitul de CO2. Dar ca sa ai variatii atat de mari trebuie sa completezi apa de KH 2 ori cu o apa de KH ... fuarte mare, ori - nu stiu - sa o schimbi de tot cu apa la KH 6. Eu nu zic ca variatiile sunt bune, ci ca: 1. oricum apar si 2. daca nu ai cum sa le eviti, variatiile mici nu sunt atat de daunatoare.
Claudiu Truta wrote:Probabil ca cea mai mare problema o ai cu KH si GH, iar filtrul activ nu te va ajuta in acest caz. Daca acesti parametri variaza, orice aditie de co2 devine imposibila

Ce vrei sa spui cu asta? De ce este imposibila aditia de CO2 in cazul problemelor cu GH-ul si KH-ul? Adica... de exemplu, cum afecteaza GH-ul aditia de CO2?
Am avut eu, dar era cel de 200 l/h pentru ca si acvariul era mai mare putin. E ok, nu e zgomotos. Cand o sa-l pornesti prima data o sa para ca face zgomot, dar imediat ce iese tot aerul de pe traseu ar trebui sa fie destul de silentios.
Iti raspund la intrebari dar... serios, deschide si tu un topic nou in care sa-ti exprimi toate nelamuririle. Asa, ajungem iarasi sa amestecam problemele.

am 2 tipuri de substrat, am nisip de rau si pietris de 4 mm cumparat din petshop care este deasupra nisipului

Si nisipul ce granulatie are? Eu presupun ca e din ala fin - nu e bun!
Draceaena am cumparat-o tot din petshop..era in acvariu, deci ma gandesc ca nu ma fraerit vanzatorul, sau daca nu era submersa, nu cred ca ar fi rezistat 3 saptamani si lamaita la fel a fost cumparata de la un crescator batran (cu experienta) dar nu stiu denumirea ei stiintifica.

Nu e neaparat vorba ca te-a fraierit vanzatorul ci ca nu stie nici el sau ca il intereseaza doar sa-si vanda marfa. Si da, ar fi rezistat 3 saptamani submersa... Daca tot ai luat plantele din petshop si de la un crescator batran, de ce nu intrebi de denumirea lor stiintifica?
sambata trecuta si inclusiv ieri am schimbat cate 30% din cantitatea de apa al acvariului cu apa proaspata

Si in general ce schimburi de apa faci? 30% pe saptamana la cat de suprapopulat e acvariul tau e foarte putin.

Despre lumina: cuvantul cheie in ce ai spus tu este "carte de acvaristica veche". E cam putin ce ai tu acolo. Despre lumina (ca si despre alte probleme) gasesti multe multe discutii si informatii daca dai un search simplu.

Numai bine.

PS: (stiu, ma repet) Te rog eu sa-ti deschizi un topic nou in care sa-ti expui toate problemele.
Pai...
acvariu - volumul l-ai precizat, dar ce dimensiuni are acvariul? si asta conteaza
substrat - ar fi fost bine daca aveai si niste substrat fertil sub nisipul ala. Conteaza foarte mult granulatia nisipului, cat de mare e grauntele de nisip. Daca e prea fin, nu vei avea o buna circulatie a apei in el, daca e prea mare, se va aduna foarte multa mizerie in el.
iluminarea: e cam foarte putina lumina la volumul acvariului, iar durata de iluminare e cam mare. Prin durata de iluminare mai mare nu ai cum sa compensezi "cantitatea" de lumina (scazuta in cazul tau)
plante: dracaena si lamaita - esti sigur ca sunt plante submerse? eu nu le stiu dupa numele asta. Bine, de dracaena am auzit, dar nu e nici pe departe submersa, e planta de apartament...

Despre fertilizare nu ai precizat nimic, deci presupun ca nu fertilizezi.

Concluzia: problemele cu plantele nu sunt datorate algelor brune. Acuma tu crezi ce vrei.
Eu iti propun sa deschizi un topic nou in care sa reiei discutia despre plantele tale si problemele lor ca aici deja am deviat mult de la subiectul initial.
E clar vorba de diatomee.

Eu imi mentin parerea: faptul ca frunza se desprinde de pe planta in timp nu are a face cu algele brune.

Acum intrebarea care trebuia pusa de la inceput: detalii despre acvariu - volum, pesti (specii, numar), plante (specii, numar), lumina, fertilizare? Ca sa vedem exact in ce context punem problema.
Deci... daca e vorba de diatomee atunci nu au treaba cu plantele. Eu sunt convins ca plantele tale o duc rau din alte motive: lumina si/sau fertilizare.

Poti sa "testezi" usor daca sunt alge brune sau nu incercand sa curati cu degetul o suprafata "afectata". Daca se duce usor si are aspectul unui praf brun maroniu... atunci sunt intr-adevar diatomee.

Daca poti, fa te rog o poza mai clara cu plantele afectate.
Nu am zis ca nu e nimic pe substrat, am zis ca nu e GSA pe substrat. GSA-ul e verde... in orice conditii. Substratul tau nu era verde, era maro, nu?
Ergo alge brune - diatomee.
Daca este bruna, atunci e vorba de diatomee.
buzghy wrote:hmmmm,intre timp am scapat de ele,cum? nu stiu,nu stiu d'astea

In general, apar dupa startarea acvariului si dispar in timp fara nicio interventie. Nu afecteaza nimic. Ai scapat de ele pentru ca... asta e ciclul normal.
Intr-adevar, ai sanse mai mari sa dai de alga asta daca ai o lumina slaba la acvariu. Oricum, chiar si asa, va disparea in timp.

In poza de mai sus, de la inceputul topicului, eu nu vad nici urma de GSA. GSA nu prea apar pe substrat, la umbra plantelor si din experienta mea, nu apar de la inceput, in prima perioada dupa pornirea acvariului.
Nu-ti trebuie nush ce cunostinte. Trebuie sa iei un compact de care vrei tu si ... sa-l tii locului, sa nu se miste. Atata.
Hemianthus Micranthemoides nu este o planta de gazon, ea se dezvolta pe inaltime. Daca o lasi sa se mai inalte si o tunzi repetat, poti forma niste tufe foarte frumoase si poti sa-i dai o forma rotunda.
Nu este pretentionasa, dar totusi are nevoie de lumina si un minim de nutrienti. Daca spui ca se dezvolta bine, atunci inseamna ca totul e ok (macar pe moment).

Aici poti gasi detalii despre mai multe plante, inclusiv ceva poze. Din pacate, Pentru Micranthemoides nu sunt destule poze...

Ca sa-ti faci o idee, uite aici. Tufa din extrema dreapta, cea tunsa putin la rotund. Aici a fost proaspat tunsa... dar se face si mai frumoasa de atat. Totul e sa insisti.
Pietrele sunt foarte faine, s-ar cere probabil putin mai apropiate, mai inghesuite, dar daca o sa fie ceva plante sau moss printre ele e mult mai bine asa, sa aiba loc unde sa creasca.

Ce ma... deranjeaza pe mine e simetria. E al dracu' de simetrica treaba si cred ca e pacat. Da' mai mult nu zic, este decizia ta, conteaza sa-ti placa tie.
Mie-mi place la maxim contrastul dintre albastrul ala si verdele din poza 4. Totusi, daca mergi pe varianta 2, incearca sa-i dai mai multa dinamica cu valurile de la suprafata, sa sufle mai tare si putin oblic, sa se vada valurile pe toata suprafata apei.

Parerea mea.
Pai depinde, cat de dura e apa din zona ta?
Stii duritatea apei plate? S-ar putea sa fie mai dura...
In primul rand,

In al doilea rand, yonutzzz_92, nu apa se cicleaza...
Daca iei apa dintr-un acvariu vechi si o pui in unul nou nu inseamna ca acvariu nou este ciclat.

Pe de alta parte, da, cu schimburi de apa dese, cu apa de osmoza si sare buna, tinand cont ca e un acvariu mic, poti sa-l tii stabil si sa treci cu bine de perioada de ciclare. Dar inca o data, nu inseamna ca acvariul este ciclat.
Apa plata nu. Apa plata din comert are duritate destul de mare, tot felul de saruri si minerale in concentratii destul de mari si nu este deloc buna pentru acvariu.

Ciclarea poate dura si mai bine de o luna indiferent de volumul acvariului. Poti (e chiar recomandat) sa introduci pesti (ceva pesti mai rezistenti) din prima saptamana pentru a ajuta la ciclare. Bineinteles, asta inseamna schimburi de apa mai dese, atentie la acvariu si la comportamentul pestilor.
De la Reef, cand au adus produsele ADA, demult.
Brusc, ma intereseaza si pe mine aspectul.
O sa caut informatii despre ei, citesc si vad daca am conditii sa-i tin. Dupa aia, daca da... sa vad unde gasesc.
Probabil ca au suferit din cauza ne-aclimatizarii.
Tu ai lasat doar punga in apa pana a ajuns la aceeasi temperatura cu apa din acvariu? Sau ai si adaugat incet apa din acvariu in punga?

In mod normal, aclimatizarea se face in felul urmator: se pun pestii intr-un vas (deci nu in punga) in care sa mai incapa apa suficienta si apoi, incet incet, se adauga apa din acvariu. Se adauga apa cate putin, la intervale de timp regulate (cateva minute s spunem), dar nici nu trebuie prelungita prea mult aclimatizarea pentru ca apa pe care o vei scoate din acvariu va pierde destul de repede CO2 ==> creste pH-ul ==> nu faci nicio treaba.
In felul asta, adaugand cate putina apa, aduci parametrii macar aproape de cei din acvariu (pH, duritate, temperatura...). Apoi ii poti pune transfera linistit, apa din vazul de aclimatizare aruncandu-se. Toate astea se fac pentru ca nu numai temperatura e importanta, ci si celelalte proprietati ale apei.

La creveti treaba asta e si mai importanta.

Bine ca s-a rezolvat si si-au revenit.
Poti sa-mi spui te rog de unde ai luat crevetii aia?
Este foarte frumos, arata salbatic. Un singur lucru am de "comentat": mare mare pacat ca nu se mai vad pietrele alea. Parerea mea. Dar important e sa-ti placa tie, pentru asta l-ai facut.
 
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com