Message |
|
dan_florin wrote:Merci fain, George! Mare domn ca-n todeauna!  Sincer, scoicile astea nu stiu ce necesitati au, drept urmare ma vad nevoit sa retractez ce-am scris. Nu vreau Doamne fereste sa sufere in acvariul meu mic de foame, sau mai rau, sa moara.
Daca e vorba de midie, atunci n-o sa ai nicio problema cu ea. Eu am una in acvariu de 4 ani, de cand mi-a venit pe prima piatra vie ce-am cumparat-o. La un moment dat n-am mai vazut-o, am crezut ca a disparut, dar dupa 2-3 luni iarasi a aparut. Indiferent in ce conditii a fost acvariul (chiar si deciclat, plin de alge, etc.) a trecut peste orice impedimente, deci din punctul asta de vedere poti sta linistit.
dan_florin wrote:PS: George, cred ca melcii astia de la tine sunt precum iepurii, mi-au lasat oua pe toate geamurile, nu ma mir ca la tine se inmultesc intr-o veselie.
Nu stiu ce dimensiune sunt melcii tai, insa cei care mi i-a trimis mie erau cam la 5-6mm, iar la dimensiunea asta sunt inca mult prea mici pentru a depune icre. Urmareste icrele alea, eventual cauta pe Internet de ce ar putea fi (in functie de forma in care sunt depusi, sau de modul in care arata), ca nu sunt foarte sigur ca sunt icre de la melcii lui George.
Iar daca totusi sunt, te-ai scos...
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
Aoleu, ce tari sunt "piticaniile" astea ale tale... Foarte misto arata toata acvariile astea mici pe care le faci. Sunt curios cum ar arata unul mare... Abia astept momentul...
|
 |
|
|
 |
|
In primul rand, merci de aprecieri si de critici, in aceeasi masura.
um02122 wrote:Am evitat anterior din cauza borcanului din titlu.
Denumirea de "Borcan" vine de la acvariul vechi, care avea 50 de litri, adica asa, cam cat un "borcan" mai serios...
um02122 wrote:- perechea de YWG (ai si pistol shrimp la ei?)
Nu am, deoarece acvariul imi este in living, iar in momentul asta nu-mi permit in living sa am un crevete ce "trage cu pusca pusca" de cate ori il taie capul...  Dupa ce mi se rezolva problemele actuale, probabil voi lua unul. Am fost tentat sa iau si inainte, insa m-am abtinut pentru moment...
um02122 wrote:Din pacate, orice acvariu, indiferent de cat de agresiva e filtrarea, trece prin bloomurile de alge, dupa modelul valurilor de invazie care au strabatut Europa in trecut (LE si nu numai).
E normal si o stiu, de-aia nici nu m-am stresat si inca nu ma stresez... O sa le treaca, dupa cum se va "coace" acvariul.
um02122 wrote:M-am mirat sa vad ca transplantezi coralii cu totul, m-am intristat sa vad ca am avut dreptate. Tehnica ideala e sa fraguiesti coralii vechi si sa pui doar fragi in acvariul nou. Fragii au rezilienta mai buna la schimbare, se adapteaza mai usor decat o colonie. Daca ai posibilitate, e bine sa dai fragi si altora. Astfel, pierzi doar un frag, nu toata colonia.
Problema cu mutatul coralilor a fost ceva mai "incalcita" si mai "delicata" decat am descris-o eu, din pacate. Din cauza unor probleme de sanatate a unui membru din familie m-am vazut in situatia de a scapa repede de celalalt acvariu, pentru a reamenaja camera in care era situat, de aceea am mutat coralii cat mai repede in noul acvariu. Stiam clar ca "pokeresc", dar din pacate situatia m-a cam fortat s-o fac... Asta este, am "pokerit" si am pierdut...
um02122 wrote: Apoi, indiferent de unde iei sau cumperi corali, fa-le dip cu CoralRx sau alt dip de corali. Scazi sansele de contaminare cu Aiptasia / nudis / worms etc.
Le-am facut dip, doar ca in apa de osmoza, deoarece erau doar zooanthusi. Nu aveam nicio solutie la indemana, asa ca un dip in apa de osmoza a scos de pe ei ceva paraziti, in rest le-am facut o verificare ochiometrica si curatare la fel. In cele din urma, s-a dovedit ca nu era suficienta, totusi...
um02122 wrote:Legat de fosfati, in acvariu exista intotdeauna niste fosfati care nu apar pe teste. Iar pHul se masoara doar pe controller, la teste ai nevoie doar de Alk, daca e ok, nu conteaza ca pH e doar 7.7.
Da, exista fosfati si e logic... Tocmai de aceea nu ma mir de faptul ca inca am acele alge care cresc. Chiar daca tester-ul hanna imi arata fosfor 0, prezenta algelor imi demonstreaza ca ceva tot e acolo...  PH-ul il masor cu tester electronic, nu cu controller si o fac mai mult de curiozitate, pentru ca intr-adevar, ma intereseaza mai mult Alk si Ca, decat ph.
um02122 wrote:Nu am inteles bine care e regimul de schimburi de apa (cantitate, cat de des) si cum/ce dozezi.
Schimburi de apa saptamanale (sau daca nu apuc, cel tarziu la 2 saptamani) 20-30 litri. De dozat, deocamdata dozez doar NoPoX si din cand in cand, alk.
um02122 wrote:Parerea mea e ca ai inceput bine de tot (acvariul ok, lumini ok, echipament ok, aquascape superb), doar ca te-ai grabit cu coralii si ai facut niste greseli cu livestockul. Ai pus chirurgii aia intr-un acvariu prea mic (si ce-ti veni cu dottyback, astia sunt criminali genetici). Apoi, puellaris iti mananca microfauna din nisip, probabil de asta au si murit primii doi, ca era nisipul virgin. Iar daca nisipul nu e lasat in pace, nu-si face bine treaba, mai si intoarce nitratii in acvariu inainte sa apuce sa-i proceseze (daca vrei nitrati mari, rascoleste nisipul inainte de testare).
Dupa cum spuneam, nu te descuraja, lasa ce nu se adapteaza sa moara, tine-te de rutina si ia-o incetisor de la inceput.
De fapt m-am grabit cu bagat pestii, prea multi si prea dintr-odata. Aia a fost o greseala pe care, la fel ca si mutatul coralilor, mi-am asumat-o. Si acolo, am "pokerit" si am pierdut, insa nu intotdeauna poti castiga. Stiu clar unde am gresit si stiam de altfel si la momentul respectiv ca ar putea fi o greseala, insa asta este. Puellarisii stiu de ce au murit, mai ales ca primul a facut-o a 2-a zi dupa ce l-am adus, iar pe al 2-lea l-am gasit sub canapea la vreo 2 luni dupa...  Ceilalti pesti au venit pe rand, unii chiar intamplator, iar deocamdata le e bine. Pana la urma, cui nu-i place, poa' sa plece...
Una peste alta, acvariul, cum ziceam, merge spre bine... Parametri sunt OK, pestii sunt OK, unii corali au inceput chiar sa-si revina, desi credeam ca sunt morti complet (montipore digitate, plate-uri si chiar ceva acropora), ceea ce ma face sa cred ca nu mai e mult pana cand se va stabiliza destul cat sa pot incepe cu adaugarea altor corali. Pesti nu mai bag in el, pentru ca stocul este suficient si acopera cam toata plaja pe care mi-am dorit-o.
|
 |
|
|
 |
|
OK, hai sa ma bag si eu ca musca in lapte...
Parerea mea (pe care unii n-o vor impartasi, dar tocmai aici e frumusetea unui forum cu persoane care au avut experiente diferite, ca poti afla mai multe pareri si poti decide singur in cele din urma  ) este urmatoarea:
Cazul 1: Ai de gand sa ramai la un acvariu mic si nici nu vrei investitii prea mari:
In cazul asta, cred ca ar fi mai bine sa incerci un acvariu cu putin alte dimensiuni, care sa-ti ofere sansa sa-l poti face sa arate frumusel. Sunt destul exemple atat pe net, cat chiar si pe forum, insa eu vreau sa-ti spun doar anumite elemente care pe mine m-au ajutat (dupa ce am schimbat 3 acvarii mici) sa am un acvariu care sa arate decent:
a. lumina - dat fiind ca cea mai mica investitie in materie de lumina (si cea mai eficienta dupa parerea mea, deoarece la un acvariu asa mic nu poti emite pretentii mult prea mari) este o lampa cu tuburi T5, atunci discutam de la 24W in sus, iar ca lungime a tuburilor de aprox 60 cm; recomandarea ar fi o lampa cu 4x24W, pe care sa le poti aprinde cate 2 odata, astfel avand si putin control asupra luminii; din cauza limitarii date de lungimea tuburilor, acvariul ar fi de preferat sa-ti fie de minim 55-60 cm lungime.
b. filtrarea - dat fiind ca discutam de un acvariu relativ mic, parerea mea este ca nu merita bataia de cap cu filtrare prin sumpuri si alte cele, ci o filtrare simpla combinata cu schimburi de apa sptamanale sau la 2 saptamani (la volumul asta discutam de aprox 10 litri, deci nu e o avere); in acest caz, o parte importanta din filtrare o faci intern si anume prin piatra vie si nisipul din acvariu, tocmai de aceea eu as recomanda un strat de nisip de cel putin 3 cm prin care in combinatie cu un gobi care sa-l amestece tot timpul si cu niste melci care se scufunda (nassarius, cerithyum) o sa te ajute la filtrare si nici n-o sa-ti adune prea multa mizerie;
c. scape-ul - dat fiind faptul ca o sa ai nevoie de 5-6-7kg de piatra (depinde de scape-ul pe care-l faci) si ca o sa ai nevoie de spatiu de jur imprejur ca sa circule bine apa si sa si poti curata geamul, trebuie sa ai grija cum iti facei scape-ul; asta automat o sa ti se "impuna" si o latime, respectiv inaltime a acvariului; parerea mea este ca o latime de minim 25 cm, respectiv o inaltime cam la fel iti este minim in conditiile astea (gandeste-te ca nisipul iti mananca aprox 3 cm, iar in partea de sus iti raman cam 2 cm de la nivelul apei, la marginea acvariului, asta insemnand minim 5 cm "pierduti" la coloana de apa; daca ai inaltime de 35 cm, ramai cam cu 30 coloana de apa, adica un maxim 20-25 inaltime rockscape, pentru ca restul iti vor fi eventuali corali daca vrei sa pui)
Asadar, in conditiile astea, eu personal, daca mi-as face un acvariu mic, as opta pentru ceva de dimensiuni MINIM 55-60x35x35; de altfel, cel care-l am in momentul asta acasa, este cam de dimensiunile astea, cu o lampa 4x24W si am avut o perioada in care m-am ocupat de el si a ajuns sa arate chiar foarte bine.
Cazul 2: Acvariul asta este doar un pas spre altul mai mare (cum a fost cazul meu initial):
In cazul asta, orice acvariu iti este OK, chiar si cel despre care vorbeai mai sus, deoarece poti experimenta pe el fara nicio problema si oricum nu o sa stai prea mult cu ceea ce vei lua initial, ci vei schimba tot timpul echipamente si solutii, pentru ca experimentul sa fie sugestiv si sa inveti ceva pentru urmatorul.
Eu de exemplu, am inceput cu lampa Solar Duo boy, am schimbat-o cu o lampa cu leduri facuta "pe genunchi", care am schimbat-o cu o lampa 4x24W. Legat de filtrare, am inceput cu un hang-on (Azuael FZN3), la care am renuntat repede si am trecut pe o filtrare "rudimentara" formata dintr-un powerhead care "impinge" apa prin furtun subtire si o "plimba" prin 3 sticle de 2 litri in care am medii de filtrare (carbune, antiphos si matrix) iar apoi o readuce in acvariu. Ulterior, dupa ce am inceput sa-mi achizitionez si corali mai pretentiosi (LPS, SPS) mi-am luat si un skimmer hang-on extern. Iar in momentul asta, "configuratia" lui este exact care ti-am zis-o: 3-4 cm nisip, cam 6-7 kg piatra vie, lampa 4x24W controlabile cate 2, skimmer hang-on extern (Aquamaxx HOB-1) si filtrare prin 3 sticle de 2 litri de apa puse in spatele acvariului, iar pompele de valuri am avut 2 Koralia (900 si 1600 litri) si un MP10, dar acum MP10-le l-am mutat in acvariul mare si tin sa-ti spun ca acele Koralia mi se par putin fata de ce eram obisnuit.
OK, m-am intins putin la vorba, dar sper sa-ti fie de folos. Bafta si sa te vedem cat mai repede cu niste nisip, bolovani si saramura intr-un borcan, c-apoi de acolo incolo lucrurile vin de la sine...
|
 |
|
Ma, ajutor la Levi nu ma pot duce, ca eu prefer INCA "saraturile", pe cand asta daca o continua ca si pana acum, isi umple bazinul cu bere (sau cutii de bere, depinde)...
PO4 il am 0 de ceva vreme, dar totusi cred ca avand in vedere cum cresc algele alea pe geam, ceva fosfati tot sunt pe acolo...
Pestii chiar sunt OK toti si intre timp am avut (finally) parte si de un Puellaris muncitor si care nu mai are ganduri de sinucidere, ca cei dinaintea lui.
In concluzie... asteptam sa bata in retragere algele alea si ne bagam la achizitii de corali...
|
 |
|
|
 |
|
Hai ca deja azi maine trec sarbatorile si eu nimic...
Incet, incet, acvariul se pare ca se stabilizeaza... Azi am bagat un rand de teste:
PO4 - 0
NO3 - 2-5 (naiba recunoaste culorile alea de la Salifert)
PH - 8.1
Ca - 440
Mg - 1370
kH - 9
Imi cam cresc alge verzi pe sticla (de-alea simple, ca daca dau cu mana se imprastie; mananca melcii la ele, ca oile la pasune, ca dimineata toata sticla mi-e numai "trasee"  ), de trebuie sa le cam curat la 3-4 zile, dar sper sa treaca si etapa asta.
In rest nu-i fac nimic, decat adaug Nopox zilnic (daca-mi aduc aminte), schimb 20-30 litri de apa saptamanal si dau de mancare cam 3 cuburi de congelate zilnic la peshtani.
Unii corali i-am pierdut, dupa cum stiti, dar parte dintre ei au inceput sa dea semne bune, in sensul ca de pe ramurile alea toate moarte ale montiporelor digitate au inceput sa apara ici/colo cate un polip, iar de pe unele plate-uri la fel, deci chiar de tot n-au murit si mai exista o sansa...
Simplu, nu?!
|
 |
|
opincarul wrote:Stie cineva daca lemnul ala e bun pentru un acvariu??
E bun... si lemnul...
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
Aiaiaiiii, tot mai bine iti arata acvariul... Tre' sa pun biciul pe al meu, ca asa nu mai merge...
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Cuvintele astea ma doare, chiar vreau sa mai bag 2-3 pestisori macar 
Poti incerca si cu chromisi, chiar daca e loterie. Eu am luat 5 si traiesc toti, dupa mai bine de 3 luni de cand sunt in acvariu. Poate ca intr-un an o vor lua pe ulei, dar pana la urma, cam orice peste traieste 1-3 ani in medie.
|
 |
|
|
 |
|
Multi Ani cu sanatate si tot ce-ti pofteste inima...
|
 |
|
|
|