[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: aurecj
Forum Index » Profile for aurecj » Messages posted by aurecj
Message
catalin_ wrote:Cred ca vreau ceva precum "Nemo's house" al lui Koala Mic, simplu, elegant. Si pentru initiere ar fi ok.


Eu, pentru "initiere" si "invatare", am citit pe forumuri pana mi-am facut o idee (adica vreo 2-3 luni), dupa care mi-am luat inima in dinti, am pus mana pe un acvariu ce-l aveam prin casa, de vreo 50 de litri, mi-am comandat 5 kg de piatra vie (prima teapa, ca am primit-o toata plata, ca nimeni, niciunde, pe niciun forum, nu scrie ca sa ai grija sa nu-ti iei piatra plata, ca ai cam incurcat-o cand vrei sa faci un rockscape ca nu-ti iese de nicio culoare ), un sac de nisip viu aragonite, apa de osmoza, sare, un filtru hang-on (pe care l-am oprit dupa 2 luni) si i-am dat drumul la saramura... Ulterior mi-au aparut o groaza de schimbari (atat din cauza ca eu voiam sa testez, cat si din motive functionale), iar acum, dupa 2 ani, sunt tot la 50-60 litri (doar ca alt acvariu), dar am cativa creveti, melci, un crab electric blue, 2 nemo si o caruta de corali, de la simplele discosome si xenia, pana la acropore si montipore.

Cel mai bine este sa incepi... Oricum, indiferent cat de mult ai citi, in cele din urma totul va fi diferit fata de tot ce-ai vazut/auzit pana acum (pentru ca nu exista 2 acvarii care sa evolueze identic), exceptand regulile de baza pe care ti le-au mai spus si ceilalti colegi mai sus: ordine si disciplina, multa rabdare, ca nimic nu se intampla de azi pe maine si tutun (daca esti adept, daca nu ciocolata sau ce naiba ti-o mai pica prin mana, numai sa iti tii mainile ocupate, nu in acvariu )...
Sebastian Costin wrote:Vreau sa va intreb o chestie:
A facut cineva solutie de alcalinitate din bicarbonat de sodiu de la Dr. Oetker?
As vrea sa fac solutie lichida si sa o pun pe masinaria de dozaj.... acum dozez in apa de osmoza dar variaza putin si nu prea am chez sa tot tin cont daca pornesc sau nu ventilatoarele, daca tin geamul deschis tot timpul ... bla bla

Din calculatorul de pe ultimate reef spune ca:
3g de baking soda in 100l apa creste KH cu 1kh deduc ca trebuie sa determin consumul zilnic si sa imi fac o solutie care sa imi bage ca volum cele 3g de bicarbonat.
ceva de genul:
consumul la 7 zile este de 10kh => ca trebuie sa bag 3*10=30g bicarbonat
..presupunem ca bag cele 30g in 500ml de apa osmoza => ca trebuie sa aditionez 500:7= 71.42ml/zi

Corect este ce vorbesc?



Salut,

Eu folosesc exact bicarbonatul de sodiu alimentar de la Dr Oetker.

Am facut o solutie intr-o sticla de jumatate de litru, punand un plic de bicarbonat (aprox 50 grame) si 400 ml de apa de osmoza.Am calculat ca "teoretic" acei 50g de bicarbonat ar insemna cam 16.6 dKh, deci pentru a creste cu 1dKh (care cica ar fi cantitatea maxima cu care poti creste fara a "deranja" prea tare vietuitoarele) trebuie sa adaug in acvariul meu cam 12 ml, avand in vedere ca acvariul meu e doar de vreo 50 litri efectiv.

Partea misto este CA FUNCTIONEAZA!!!!! Adica pe testate, daca adaug 12ml in acvariu si masor din nou dupa 2-3 ore, am fix 1dKh in plus fata de ce aveam initial (teste Salifert). Eu practic asa tin sub control Kh-ul. Nu fac aditii automate, ca nici nu am cu ce, nici nu stiu sigur consumul zilnic (si nici nu mi-am prea batut capul s-o spun pe aia sincera ).

Asadar, concluzia este ca diluand un plic in 400 ml apa, daca adaugi 24ml/100litri de apa, ai o crestere cu 1dKh. Mai departe, calculelel le faci tu...

Sper sa-ti fie de ceva ajutor.
kirucd wrote:Atolii aia care sint plini de corali in principal sint schelete de corali, poate doar baza sa fie piatra vulcanica,
si in plus sint in mijlocul unui ocean, nu pot schimba parametri apei


Pai si ce, acasa e greu sa schimbi apa in fiecare zi, dimineata, la pranz si seara?!
Aoleu, de la inceputul postului "tremur" si imi musc degetele ca sa ma abtin sa nu sar naibii pe tot ce-mi trebuie din lista aia si sa-mi fac praf bugetul de concediu, ca multe bunatati (ma rog, spre sfarsit chiar si "bunaciuni" ) au mai aparut pe aici.

Asadar, m-am abtinut, m-am abtinut, m-am abtinut din nou, dar NU MAI POT!!!!!!!

Shubi draga, rogu-te scapa-ma din criza asta cumva, ca altfel nu stiu ce-o sa fac, pentru ca singura metoda pe care o vad este sa-mi dai un pret bun pe "pachetelul" 11,16,18,20,31, ca sa pot pleca linistit si cu sufletul impacat peste vreo 2 sapt in concediu...
Asa cum spune sititlul, am cateva tulpini de Xenia pe care tocmai le-am desprins de pe niste pietre (ca deja imi incurcau coralii) si care le donez sau dau la schimb pe orice fragulete de corali de orice fel.

Avand in vedere ca acum cam "zboara" prin acvariu, anuntul e valabil 2-3 zile, ulterior nemaiputand garanta ca se vor mai prinde.

Anuntul este valabil pentru CLuj-Napoca si imprejurimi, sau pentru cine vine sa le ridice personal.

Pentru doritori pot fi gasit pe E-mail: aure@aure.ro, tel: 0745-088874, 0720-088874.
ocean wrote:
Fara suparare dar in nici un caz mai ales pentru un incepator , da am tinut si eu la un moment dat 8 discusi in 80 l dar ca o solutie temporara din lipsa de spatiu dar aveam vre-o 4 ani in spate de reprodus la ei , si nu-ti spun cata apa schimbam la ei . Da la Cluj aveti apa foarte buna ,cred ca e mai buna si decat cea din Sibiu in orice caz sunt pe aproape , si asta ti-a permis sa ai aglomeratia din bazin : 15 maturi in ~240 net ,faptul ca erau adulti cand nu mai e nevoie de o hranire intensa (un peste in forma buna duce si 3-4 saptamani fara hrana) e iarasi un factor care a ajutat plus filtrarea buna ,dar in nici un caz nu e de recomandat asemenea experimente la incepatori - vezi postul de la care se porneste : de la cativa guppy via discusi . Nu stiu cata apa schimbai dar daca nu o faceai frecvent ma indoiesc ca in timp chiar cu adulti in bazin ar mai fi aratat bine pestii . Da la litrajul care il spui pentru puiet e ok dar trebuie sa ai in vedere o casa mai mare in care sa hranesti de 4/5 ori pe zi si sa faci un schimb de aproximativ 30% zilnic ( depinde si de aglomeratie). La adulti e bine sa se ia in calcul 50l/discus


Sa ne intelegem un lucru: da, experienta, dotarile si conditiile (filtrare buna, acvariu matur, apa de calitate si hrana de 1-2 ori pe zi) mi-au permis acei 14-15 discusi, care da, erau maturi. Tot ce ai spus e perfect adevarat si sunt de acord cu tine, insa probabil am fost inteles gresit: ceea ce am vrut sa aduc in vedere este faptul ca nu trebuie neaparat sa-ti construiesti piscina pentru a avea discusi, asa cum incearca unii s-ai "convinga" pe cei care n-au experienta. Mai mult, crede-ma pe cuvant, si daca are bazin de 1000 de litri, un incepator tot va da "de pamant" cu primii discusi, daca nu se intereseaza foarte mult inainte de a-i lua, iar asta nu inseamna ca ii va omori neaparat, ci pur si simplu va face greseli banale (alti pesti care-i streseaza, plante dupa care se ascund si devin speriosi, etc.) care vor duce la o dezvoltare aiurea a pestilor (forma gresita, dimensiune redusa, etc.), iar aici cred ca o sa-mi dai dreptate.

Sincer, pentru un incepator, eu as recomanda, asa cum am mai spus, un acvariu de minim 150-200 litri (nu 500-1000), o filtrare buna, iar discusii achizitionati la o dimensiune de 8-10 cm, care deja au trecut de perioada "critica" in care trebuie hraniti de 4-5-6 ori pe zi cu schimburi de apa ca la nebuni (am avut pui si stiu cum e sa schimbi de 2 ori pe zi 50% din apa si sa stai dupa curul lor sa manace de 5-6 ori pe zi ). In acel acvariu, sa inceapa cu 5-6 pesti la dimensiunea pe care am specificat-o, este foarte OK, ulterior, daca ii cresc, putand sa renunte la 1-2 dintre ei, sau sa treaca la un acvariu mai mare, daca e cazul. O investitie intr-un acvariu de 500 de litri mi se pare exagerata pentru un incepator, care s-ar putea ca in 5 luni sa omoare 3 randuri de discusi, iar ulterior sa renunte (cunosc astfel de cazuri).

Sper ca de data asta m-am facut inteles, iar proprietarul topicului sa se fi lamurit cat de cat.

E adevarat, cum spune si Calin, pentru discusi e nevoie de spatiu. Nu chiar peste 500 litri (si pe mine m-au speriat altii la inceput), insa oricum, pentru a se dezvolta normal si a-i putea tine in conditii OK, au nevoie de conditii bune: spatiu, filtrare buna, hrana de calitate si mai ales timp sa ii ingrijesti cum trebuie.

Am un acvariu cu discusi de vreo 4 ani (cel pe care l-am scos la vanzare si pe care unii l-au vazut). Acvariul are cam 240 litri utili (in realitate e undeva la 300 litri, dar cu ce se pierde din cauza decorului, nisip, etc., raman cam 230-240 utili) in care am 5 discusi, dar in care am tinut fara nicio problema chiar si 15 maturi (intre 13 si 18 cm), dar e adevarat ca sistemul de filtrare imi este compus dintr-un filtru exterior supradimensionat (Eheim Professional 3 1200 XL) pentru filtrare biologica (am pus in el vreo 8 litri de Siporax) si un filtru intern pentru filtrarea mecanica (cel cu care a venit acvariul). In perioada in care erau multi, au chiar si depus icre si au iesit pui (pe care insa nu i-am putut salva atunci), insa desi toata lumea imi spunea ca e nevoie de conditii "imposibile" pentru a tine si inmulti discusi, am vazut pe pielea mea ca situatia nu e chiar asa.

Da, trebuie sa le oferi spatiu, trebuie sa le oferi apa cat mai curata, trebuie ingrijiti, filtrarea trebuie sa fie foarte buna, dar sincer, deja de la un acvariu de aprox 130-150 litri in sus, fara probleme poti lua in calcul 4-5 discusi, atata timp cat nu le introduci factori de stres in plus (alti pesti care sa-i agite, plante prea multe, etc) si cat calitatea apei este OK.

Totusi, daca tot ar fi sa se ia in calcul un acvariu nou, as recomanda undeva peste 200 litri. Iar ca si idee de baza, inainte sa ma apuc de asta, as verifica parametri apei in zona in care locuiesc, pentru a vedea cat/daca ma pot baza pe apa care o primesc de la retea, altfel fiind nevoie de "artificii" cu apa de osmoza. Eu am avut noroc in Cluj, apa de la retea e impecabila, iar schimburile chiar si la puii de discusi le-am facut cu apa direct de la robinet si pentru aia tot au crescut la 15-17 cm (sau poate tocmai de-aia au crescut?! ), insa la nici 100 de km distanta, in Zalau, de exemplu, apa este execrabila si am un amic ce a reusit sa omoare discusi de cateva milioane bune deoarece nu reusea sa le stabilizeze parametri apei (decat utilizand apa de osmoza).
Datorita faptului ca trebuie sa renunt la sistemul pentru apa dulce se scoate la vanzare:

1. Filtru estern Eheim Professional 3 1200XL populat cu 8 litri siporax (2 din cele 3 sertare ale filtrului) - 1300 lei
2. Acvariu Ferplast Cayman 110 Professional (aprox 240 litri, filtru intern Bluwave, sistem iluminat 2x39W T5HO, tuburi aproape noi) cu stand facut la comanda (sa incapa filtrul) si background 3d la comanda (stil amazonian, cu radacina de copac si pietre) - 1400 lei
3. 5 discusi maturi (4 turquoise si un LSS) dimensiuni 12-17 cm - 400 lei

Sistemul complet (pesti, filtru, acvariu, etc.) - 2700 lei usor negociabil

Pentru informatii suplimentare, pot fi contactat prin intermediul forumului, E-mail: aure@aure.ro, sau tel: 0745-088874, 0720-088874.
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, pe scurt, am o problema (ca si cum as fi primul)...

De cateva zile, Red Sea Energy A are un miros "acru" in momentul in care deschid recipientul. Ce-ar trebui sa inteleg din asta, ca ar fi momentul sa dau cu el la gunoi si sa-mi cumpar altul?!

Mentionez ca l-am tinut tot timpul in frigider, insa e adevarat ca il am deja de vreun an de zile, avand in vedere ca acvariul meu e foarte mic si folosesc doar 1-2 ml o data la 1-2 zile...

In conditiile in care singura utilizare ar mai putea fi sa-mi stresez vecinii facandu-ma ca "l-am scapat din mana" pe scari , ce ati recomanda sa-i ia locul?! Tot versiunea de la Red Sea, sau alte solutii?! Ca idee, in "borcanul" de 50-60 de litri, stocul viu este format din 2 clowni, un blue hermit, niste melci, vreo 4 creveti (3 peperminti si unul de Marea Neagra), o actinia equina si o haita de corali (de la kenya si xenia, pana la montipore si seriatopore).

Merci si o zi faina la toata lumea,
Aure.
Pepermintii i-am gasit si culmea, au facut si treaba... N-am avut eu cine stie ce aiptasii, numai vreo 10-15, care insa amenintau sa se inmulteasca in continuare, insa in 2-3 zile (ma rog, nopti, ca ziua nu-i vede nimeni, ca stau ascunsi pe sub bolovani) au halit astia micii tot ce-au prins in cale si nu mai vad picior de aiptasia prin acvariu...

Restul elementelor din topic raman valide pentru detinatori/doritori.
Zsido wrote:Din pacate am ramas fara cei doi clowni,unul a murit de foame iar celalat l-am gasit pe parchet..............


Nu pot sa cred... si cat de misto erau...

Niciodata n-am inteles ce naiba ii apuca sa sara din acvariu...
Din pacate astazi am avut o surpriza neplacuta si anume mi-am gasit cleaner shrimp-ul decedat. E adevarat ca avea o varsta, insa speram sa nu i se termine "contorul" asa repede...

In consecinta, e cazul sa-mi iau altul, asadar:

Cumpar:

- 1 buc cleaner shrimp
- 3-4 bucati peperminti (daca stie cineva pe unde naiba as putea gasi, deoarece am avut niste promisiuni, insa nu s-au concretizat) ca deja e cazul sa starpesc aiptasiile care dau semne ca ar vrea sa se inmulteasca (sper s-o si faca, pentru ca am inteles ca e cam loterie cu astia).

Avand in vedere ca a dat primvara, iar iarna s-a dovedit destul de "prolifica", dau la schimb, sau vand:

- filtru hang-on-back AquaEl FZN 3 (inca in garantie, pana in Oct 2014) - 150 lei
- pompa valuri sun-sun 2500 l/h - 30 lei
- incalzitor aquael 100W nou (a fost primit la garantie pentru altul care a crapat) - 50 lei
- lampa Solar Duo Boy cu bec suplimentar 10000/30000 (lampa in garantie pana in Oct 2014)- 180 lei

- fraguri de pulsing xenia (1 sau mai multe tulpini cu 15+ flori), kenya tree (4-5 cm), parazoantus gracilis (3-5 polipi), palytoa verde metalic. Preturile se discuta in functie de interes.

Pentru informatii suplimentare pot fi contactat prin intermediul forumului sau E-mail: aure@aure.ro, respectiv telefon: 0745-088874, 0720-088874.
koala wrote:
N-are nimeni niste brittle star de dat?... le platesc, da-le 'reaku .


Daca nu te roade foarte tare, s-ar putea sa am eu pe cineva care vine sambata viitoare in Bucuresti si o sa-ti pot trimite vreo cateva, cate voi gasi si voi putea prinde prin "borcanul" meu... ca no... stii cum e cu ardelenii... pe cand sa pun mana pe ea, steluta tzushti...
Zsido wrote:File fish am avut dar nenorocitu dracului a murit de foame,nici macar nu se uita la aiptasia,iar peppermit shrimp as cumpara vreo 3-4 dar nu gasesc


Este pe forum o discutie despre achizitionarea din Germania a unor animalute. Si eu as vrea niste peperminti, iar aia am vazut ca se lauda ca ar aveah. Daca vrei, ne putem baga la un pachet de 10... si ii impartim frateste...

http://www.extremecorals.de/en/animal-fish-corals/invertebrates/sets/lysmata-wurdemanni-10pcs-set/a-1140/
Pe mine m-ar interesa niste peperminti, ca se pare ca prin tara, slabe sanse sa gasesc si imi cam dau dureri de cap aiptasiile:

http://www.extremecorals.de/en/tiere/invertebrates/garnelen/lysmata-wurdemanni-3pcs-set/a-2356/

Asadar, daca se ajunge la o comanda in cele din urma, ma bag si eu.
Zsido wrote:Sebi draga tauajele nu se STERG iar Cristi daca vrei masina e de vanzare


Zii ma Levi, pana la capat, ca si acvariul e de vanzare, si pun pariu ca o sa-l vinzi mai repede decat masina...
Foarte misto arata.... Ti-am zis sa ai rabdare pana incep sa-ti creasca, coralii si atunci va arata altfel... In 6 luni o sa rupi gura targului...

Clownii aia sunt dementiali...

E clar, trebuie sa-ti fac o vizita cat de curand...
Folosesc, in functie de caz, magnet, periuta de dinti (pentru zone mai "incalcite") si un card de credit expirat (sau orice cartela). Se curata perfect cu cardul si nici nu zgarie, fiind din plastic.
kirucd wrote:O explicatie sa zicem ca ar exista: la un nivel al magneziului de 1200 calciul incepe sa precipite, se depune pe
tot felul de suprafete, in special pompe sau incalzitoare care au o temperatura mai mare decat a apei. In cazul tau
in momentul in care ai adus magneziul la un nivel mare, calciul nu mai precipita si aditia pe care tu ai considerat-o
initial se dovedeste prea mare. In plus de asta ai ridicat si alcalinitatea fata de nivelul initial, lucru care permite o
suprasaturatie a calciului in apa dar datorita nivelului de magneziu acesta nu mai precipita. Cam asa vad eu lucrurile.

http://reefkeeping.com/issues/2005-07/rhf/


Foarte adevarat... Misto link-ul, iar explicatia este mai mult decat plauzibila...

Ce e interesant, e ca aditiile le-am facut in functie de ceea ce era specificat pe "documentatiile" venite cu produsele de la Red Sea. Deasemenea, le-am facut "treptat", pentru a nu depasi doza maxima specificata pentru fiecare dintre cele 3. Totusi, am patit-o ca la un moment dat mi-au sarit "in balarii"...

Oricum, e clar, m-am lamurit, merci mult.

kirucd wrote:
Cred ca ar trebui sa tintesti catre un nivel de calciu de 400-420 ppm, magneziu de 1280-1300 ppm si alcalinitate intre 7 si 8.


De fapt aici si voiam sa ajung, cu "rezerva" ca initial am incercat sa urc putin mai sus si anume undeva in jurul a 450 Ca si 1400 Mg (valori care nu sunt inca periculoase), in ideea de a putea observa "evolutia" pe o perioada de timp (cateva zile) fara a risca sa ajung sub nivele "decente", pentru ca ulterior sa pot calcula exact nivelul necesar pentru aditii zilnice. Oricum, in momentul asta am oprit aditiile complet, urmaresc nivelele de consum zilnice cateva zile, pana cand ajung "usor" sub parametri specificati de altfel si de tine, pentru ca atunci sa pot face calculele si sa incep "fine tunning"-ul...

Pana la urma, chiar daca "borcanul" initial l-am facut doar pentru teste, ar fi pacat sa-l fac praf, mai ales ca cel putin mie incepe sa-mi placa modul in care arata si modul in care se dezvolta coralii (chiar daca unii nu sunt chiar cum/unde ar trebui, dar nobody's perfect, ce naiba?! ):

image
Salutari tuturor,

Unii dintre voi ma cunoasteti, altii nu, asadar, pe scurt o introducere: Ma numesc Aurelian, locuiesc in Floresti, jud. Cluj si in urma cu aprox 1 an jumate m-am apucat de un mic acvariu marin (aprox 50-60 litri) pentru a testa cum se comporta, in vederea infiintarii unuia mai mare ulterior (adica in curand, dat fiind faptul ca deja doresc sa-mi schimb acvariul mare, actualmente cu discusi).

Acvariul a evoluat frumusel, insa la un moment dat, in urma cu ceva timp (o luna, doua), am observat unele probleme la unii corali, in special la un seriatopora hystrix roz, in sensul ca nu doar ca au incetinit cresterea, dar chiar mi-a murit aproape complet.

Am inceput sa fac teste de apa mai complete (pana in acel moment faceam doar "clasicele" NO3, PO4) pentru a identifica eventualele carente, iar in urma testelor am descoperit nivelele de Ca, Mg si kH cam mici: Ca-380, Mg-1200, kH-6.

Am achizitionat aditii, am inceput sa aditionez (Red Sea Foundation A si C, respectiv "solutie" de bicarbonat de sodiu pentru kH) si am dus parametri la nivele mult mai OK: Ca 440-450, Mg 1400-1440, kH 8-9.

De 2 zile am oprit aditiile, insa fac in continuare teste pentru a monitoriza exact consumul si pentru a putea calcula mai bine cat trebuie aditionat zilnic, pentru a mentine acvariul in parametri cat de cat optimi.

Ei, aici incepe "nelamurirea" din titlu: astazi, facand testele de dimineata, am facut "nemaipomentia descoperire" ca nivelul Ca este 500!!

Mentionez ca testele sunt toate Salifert, in perioada de garantie.

No, lamuriti-ma si pe mine, cum naiba, dupa 2 zile in care n-am mai facut aditii am ajuns sa-mi creasca nivelul Ca din apa, ca sunt "in ceata totala"?!

Merci mult in avans,
Aure.
 
Forum Index » Profile for aurecj » Messages posted by aurecj
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com