Buna din nou.
Desi toate argumentele logice erau sa incep de la un acvariu nou, mic, am decis sa folosesc acvariul pe care il aveam deja, de 180 l, pentru initial un FOWLR si poate ulterior cativa zoas.
Motivele au fost:
- nu puteam renunta la acv existent pentru ca abia il primisesm cadou nou nout de la sot, nu m-ar mai fi sprijinit in proiectele viitoare daca renuntam la el si nici nu doream sa am 2 acv in acelasi timp
- un acv mai mic e mai instabil si mai ales nu m-ar fi satsifacut nici 1 luna, asa ca as fi dat bani (nu conteaza cat de putini) pe ceva ce stiam din capul locului ca nu ma va bucura suficient
- voi popula acv existent din pct de vedere al vietuitoarele ca pe unul mai mic ptr a simplifica lucrurile
Am pentru el asa (multumesc ptr sfaturi!):
- skimmer in display (ca nu am sump) Tunze 9004
- filtrul intern al acv cu 2 l Matrix si pompa de 600 l/h
- filtru extern Cristal Profi 701 cu Siporax
- nisip Redsea Pink (adica bej

strat de ~2-3 cm in acv
- Jebao OW 10 de 4000 l/h + Koralia 1600 L/h
- 12 kg piatra uscata
- bacterii Biodigest si Seachem Stability
- teste Salifert NO2,NO3, NH3+NH4, PH, KH
- sare Redsea Salt (nu Coral Pro)
- salimetru (deocamdata)
Deocamdata are lumina lui originala LED 2x 23 W (nu am inteles de ce Juwel indica lumina LED in w)
Ce imi mai trebuie musai?
Acvariul este la ciclat de 9 zile. Am adaugat mancare de pesti (wafe) de vreo 3 ori, nu s-au descompus cu totul, s-au faramitat si invelit in mucegai
Intrebari "tehnica"
- sa pun Matrix Pond in canistra sa ma ajute cu nitratii?
- care este cantitatea si nuanta

de lumina necesara ptr zoas? mi s-a recomandat Mars Aqua 300 W, am citit ca lumina albastra e nasopala ptr ochi, ma gandesc ca 300 W ar fi cam multa ptr corali soft si as vrea sa vad ce alte variante tot mai low cost am
- NH3+4 am fix 0.15 de cand am inceput sa masor, cam din a 2-3 zi, nu se clinteste nici in sus nici in jos. e normal? Nu trebuia sa creasca f tare si apoi sa scada? Sunt eficiente bacteriile la sticla sau nu s-a descompus suficient mancarea inca?
- in apa de fantana (putz) am nitrati, am vb cu un nene care pune inst de osmoza si de dedurizare si mi-a spus ca el ar rezolva cu nitratii insa faptul ca am nitrati arata ca apa este contaminata si deci ar putea fi si alti contaminanti prin ea de care noi sa nu stim pentru ca nu ii cautam prin testare specifica si ei pot fi foooooarte multi si nici un laborator nu imi va da o lista completa, asa ca omul imi recomanda sa nu folosesc apa respectiva deloc (am vrut sa pun o inst de osmoza mai serioasa ca sa si bem apa). Ce parere aveti? Am citit pe site-uri prin US ca pesticidele si ierbicidele nu sunt indepartate de RO dar ar fi indepartate de filtrul de carbon, ceea ce orice inst de osmoza mai cat de cat are. O fi suficient? Ma gandesc ca nici substantele din plastic ce intra in apa imbuteliata mai ales vara cand sta in camioane ore intregi nu sunt sanatate curata, mai si poluezi mediul cu sticle, cari, etc...
Intrebari vietuitoare:
Deci am: 1 x 0.4 * 05 m , cu 140 l apa intrata in acv si cele 12 kg piatra + 13 kg nisip
- nu sunt fan clowni (inca) dar 1 pereche pare cel mai intelept lucru
- mi-ar placea un yw goby + shrimp
- mi-ar placea 1 steluta de mare dar nu ma lamuresc daca este vreo specie ptr care acv meu sa fie suficient de mare si care sa se hraneasca cu ce e prin acv (ador Linckia dar fix de asta nu vreau sa o infometez); as putea tine vreo steluta oricat de "urata", de care?
- 1 tectus si 1-2 nasarius?
- blue leg hermit mi-ar placea, cati sa iau? Daca ii pun cochilii de melc de gradina ii plac? Sau musai marini si de unde iau daca marini?
- imi mai plac toti ceilalti goby, mai pot tine ceva?
- imi place blue tang dar ar "incapea" un pui mic ptr scurt timp asa ca nu as lua
Intrebari "filozofice"
Faptul ca pestii de apa sarata, cu exceptia catorva, sunt preponderent prinsi din natura, nu va deranjeaza la simtul etic? Eu cam am o problema serioasa cu asta si imi tot gasesc scuze (ca ajutam bastinasii care ii prind sa castige, ca si in natura mor f multi din cei care ies din icre, ca daca le oferi conditii bune se simt f bine acv, ca nu au constiinta si deci nu "sufera", etc.) dar in esenta simt ca e ceva gresit. Ce parere aveti?