Nu deranjezi deloc. Am urmarit destula vreme ce sa fac ca sa nu se mai reproduca asa des. Lipsa locurilor de depunere si hrana mult mai putina sint factorii principali ca sa nu obtii prea des depuneri.
In cavitate trebuie sa intre masculul si femela ca sa depuna si sa mai aibe destul loc sa se invirta unul in jurul altuia in timpul depunerii. Femela depune, iar masculul se invirte de obicei in jurul ei ca sa fertilizeze icrele. Cind termina de depus masculul devine putin agresiv si da femela afara. In continuare se va ocupa doar el de icre. Citeodata o da usurel la o parte ca sa treaca el peste icre sa le fertilizeze. Daca sint si alte femele disponibile va depune cu toate - am vazut citeva filme cu cite 3 depuneri diferite.
Nu suporta alti masculi in jurul cavitatii - i-am vazut de mai multe ori cum isi apara "pestera" de alti masculi. Isi scot odontodele din spatele branhiilor si lovesc in stinga si dreapta pina cind unul pleaca. De cele mai multe ori stapinul pesterii cistiga chiar daca e mai mic. La mincare sint pasnici, maninca unul linga altul fara sa fie prea agresivi.
Prefera cavitatile intunecate (inclusiv puii), cu o singura iesire si cu supafata rugoasa (ca sa se lipeasca icrele cred). Nici la mine nu i-a placut nuca de cocos. A stat la inceput in ea, dar a depus intre niste pietre si am scos nuca. Dar la altii a avut succes, au depus in nuca de cocos. Cred ca trebuie ancorata ferm in substrat, deoarece masculii mai mari au destula forta ca sa o rastoarne.
Cred ca o pestera mai larga cu 1-2 cm fata de latimea capetelor ambilor parinti cu cu intrarea mai mica, cit sa intre masculul fara nici o problema, ar fi mai buna.
Tevile de plastic au avut succes, doar la pui ca nu aveau altceva. Nu prea le plac.
Cind masculul nu a avut grija de icre (s-a intimplat de mai multe ori la mine sa gasesc icrele plutind pe substrat) le-am pus intr-o fatatoare (pentru vivipari) cu o piatra de aer sub fatatoare. Cu exceptia icrelor nefecundate au eclozat toate. Icrele nefertilizate devin albicioase in cel mult 2 zile - le-am eliminat cu o pipeta.
Uite un film complet si cu detalii multe:
https://www.youtube.com/watch?v=sVxD17xj-4k
Uite si altul care foloseste o fatatoare identica cu ce am folosit eu:
https://www.youtube.com/watch?v=eNx0xSa_g4s
De la depunere in 4-5 zile eclozeaza. Puii nu maninca nimic pina nu se resoarbe sacul vitelin (in 2-3 zile). Au stat separat in fatatoare 2 generatii fara probleme (cam la o luna diferenta). Dupa ce incep sa manince le-am data aceeasi mincare ca si la parinti de 2 ori pe zi din belsug (dovlecel, castravete, Tetra Wafer Mix, pastile pt. Pleco, tot ce contine Spirulina, Novo Flower mini - practic orice aveam, doar sa manince ce le place). Fiind in fatatoare resturile nemincate se strecurau printre gratii si ajungeau la creveti (RCS). Bucatile mai mari ramase le culegeam eu inainte sa le pun altele.
Am ramas cu impresia ca rata de eclozare e mult mai mare cind mut icrele in fatatoare decit daca las masculul sa aibe grija de ele - nu sint sigur de asta. Dar cind i-am pus in fatatoare au eclozat toate icrele (cu exceptia celor nefecundate care le-am eliminat in primele 2 zile), iar cind am lasat masculii sa se ocupe de ele cred ca au eclozat mai putin de jumatate. Nu am verificat asta.
Sper ca nu amuitat nimic.