| Message |
|
|
Ancistrusii mei s-au indragotit de echinodorusul de la tine. Mersi. Stau toata ziua in el. In echinodorusii mei (cam 1/3 din al tau) sint doar 2-3. In cel de la tine e cite unul pe fiecare frunza. Sper sa nu le rontaie.
|
 |
|
|
|
Doar daca ia un filtru extern. Macar un HOB cu 0,5 litri de material filtrant biologic.
|
 |
|
|
|
Da, ai prea multi pesti pt. 30 litri.
Xifo ajung la 10 cm femelele si 6-7 cm masculii. Ce faci cind o sa creasca? Si o sa faca pui.
Rasbora sint pesti de grup. Se simt bine daca sint cel putin 6-7 bucati. 10 bucati sint prea multi la tine.
Daca ai o femela de gupy se vor inmulti rapid si ei.
Deci la ce renunti?
|
 |
|
|
|
Poti sa il pui deasupra apei, dar o sa fie zgomotos. Daca iti place clipocitul apei nu e nici o problema.
Poti sa il pui sub apa cu gaurile indreptate spre suprafata apei.
Pesti sint si clasati dupa cum inoata: pe la suprafata, pe deasupra substratului sau prin mijlocul bazinului. Comportamentul general e de obicei si comportamentul de hranire.
Daca te uiti la xifo, platy sau gupy cind deschid gura o au orientata in sus deci de obicei se hranesc la suprafata apei. Oricu vor urmari hrana care se scufunda.
|
 |
|
|
|
Dupa reactia pestilor. Cind nu au destul oxigen deschid si inchid operculele mult mai des (respira), stau aproape toti spre suprafata apei (unde e mai mult oxigen datorita schimbului de gaze mai intens) si de obicei devin mult mai lenesi - neavind destul oxigen e mai greu sa se deplaseze.
Daca iesirea de la filtru face valuri (chiar usoare) la suprafata apei e de ajuns ca sa se dizolve destul oxigen in apa. Suplimentarea cu o pompa de aer (sau cu dispozitivul de la filtrele interne) e buna de cele mai multe ori doar cind ai probleme: tratamente medicamentoase, prea mult CO2, aparitia NH3, stoc de animale prea mare. In general e bine sa ai o pompa de aer care sa o pui in functiune repede daca ai probleme. Oricum lacurile si riurile nu sint dotate cu pompe de oxigen (comparatia e putin fortata deoarece au suprafata si volumul gigantice fata de ce avem noi).
Mincarea e bine sa fie cit mai diversificata. Si sa nu le dai prea multa - toti incepatorii au tendinta asta. Cit maninca in 2-3 minute e prea de ajuns. Cauti mincare adaptata tipului de pesti care ii ai. Ierbivori , carnivori sau omnivori. La toti e valabila regula ca le face mai bine mincarea naturala cit mai proaspata sau congelata (si decongelata inainte sa le-o oferi). Am cam 13 tipuri de hrana de la diversi producatori pentru 2 specii - ancistrusi si RCS. Ancistrusii sint ierbivori, iar RCS omnivori.
In filtru am siporax (ca e mai ieftin, asa am inceput ), matrix (mai mai eficient si mai scump) si Masterline Purity (e pe drum - e echivalent cu Purigen de mai sus). Cind am bagat primul litru de matrix am vazut o imbunatatire evidenta a claritatii apei in cam 3 zile - putea fi si din cauza maririi capacitatii de filtrare (de la 3 litri de material filtrant biologic la 5 litri). Filtrele sint dotate cu prefiltre cu bureti (curata apa de particole inainte sa intre in filtrul principal unde am doar materiale filtrante biologice).
|
 |
|
|
|
Foloseste un conditioner pt. apa calculat la cantitatea de apa care o schimbi. Seachem Prime ca exemplu sau Filter medium.
Merita sa faci schimburi de apa de 5-10% pe zi daca ai probleme cu amoniacul sau nitritii. Altfel e mai bine sa faci schimburi de 25% din volum pe si sa aspiri si substratul. In substrat se acumuleaza resturi diverse care se descompun acolo.
Testele alea x in 1 sint cam relative. Adica poti sa ai destula incredere (nu prea multa) ca valoarea care o dau e mai mica sau mai mare decit la ultimul test, dar in nic un caz ca ce iti da testul ala e si valoarea care o ai in apa.
Am citit ca ar exista unele probleme cu Easy carbo la supradozare cu RCS. Nu am vazut asa ceva la mine. Easy carbo e un dezinfectant puternic. Sub diverse nume e folosit si in dezinfectia generala a camerelor prin spitale. Mult mai concentrat decit ajunge la noi.
Daca nu supradozezi nu ai probleme.
Ai schimb de apa la picatura de reusesti sa schimbi 20 litri pe zi?
|
 |
|
|
|
Easy Carbo are ca functie primara adoasul de carbon pt. plante - adica e fertilizant si inlocuieste cit de cit CO2 (nu prea bine, dar decit fara CO2 e bun si el). De fapt e o solutie de glutaraldehida.
Vezi sa opresti filtrul - 10-15 minute- cit timp dai cu seringa si citeva minute dupa. Incepe pe o bucata mica din pietroiul ala din poza. Daca are efect (am citit ca are si la staghorn - e o alga care am ratat-o inca) continui pe portiuni mai mari. Vezi ca unele plante sint sensibile. La plante incerci intii pe o frunza. Daca nu pateste nimic frunza (in 2-4 zile) incerci si pe restul plantei. Dupa aplicare algele isi schimba culoarea (cam in 12-24 de ore) si cam in 2-3 zile dispar din zona aia.
Citeste instructiunile si nu mari doza prea mult. Eu nu am depasit doza decit de 1,5 ori, altii au ajuns la 2xdoza recomandata fara pierderi. L-am folosit si cind aveam pui de ancistrus si am permanent pui de RCS fara probleme.
LE: Oricum e o solutie doar temporara. Trebuie sa cauti cauzele de la care apar. Cica in principiu se dezvolta de la mentenanta slaba. Adica ai resturi in descompunere prin bazin. Deci ar trebui sa il cureti mai des sau mai bine.
|
 |
|
|
|
Mersi. Am 2 filtre la fiecare acvariu - adica 4 filtre. Cam 5% din volumul net filtrare biologica. Vreau sa ajung la 10% sau mai mult.
Gaseste pe cineva care chiar duce lipsa. Cu 5% din volumul net de filtrare biologica depasesc filtrarea la multi de pe aici.
|
 |
|
|
|
Asta tine la anaf, nu la contabili.
|
 |
|
|
|
Am uitat ceva - sint interesat de subiect deoarece ma tot scarpin prin buzunare de vreun an - cum sa faca sa dispara 1000de lei fara sa ii trec prin contabilitate. Pe vreme asta n-am chef sa dorm la usa. Si nici caine nu am sa imi tina de cald.
|
 |
|
|
|
Daca tot veni vorba de furtune.
Aveam nevoie de vreo juma de metru de furtun de 16. Dau o intrebare pe la prieteni. N-au. Dau o raita prin Obor. E prea mare. Ajung in Hornbach (din intimplare - ca e la dracu in praznic pt. mine). Au 2 variante : una no name la metru si ieftina si Eheim la 54 lei 3metri. Iau 1 m de no name (parca a fost vreo 6 lei) si clipsu de 3 m cu Eheim. Ajung acasa si hai sa le montez. Pun furtunul de 12 de la JBL - merge fara probleme. Pun si ala no name de 16 si al dracu furtun nu vrea sa intre in piulita de la adaptor ca sa il stranga. Injur de cum imi vine pe aia care fac furtune de 16 asa zis pt. acvarii. Pun furtunul de la Eheim se potriveste de zici ca a fost facut pentru el. Adaptorul era pt. un prefiltru de 16 pus pe filtre de 12. Masor. Furtunul no name era cu 2 mm mai mare pe exterior decit Eheim. Dau carnita la aia care le baga la acvarii. Pe viitor nu mai iau chestii ieftine.
Asa ca sfat general unge cu vaselina siliconica alimentara orice furtun care il bagi pe undeva - inclusiv garniturile. Pe linga faptul ca le face sa intre mult mai usor - inclusiv cind o sa le desfaci (peste citeva luni sau ani) etansarea e mult mai buna.
|
 |
|
|
|
Primesc cite o felie de dovlecel, una de castravete si una de zucchini la 12 ore. Dovlecelul le place cel mai mult urmat de castravete si putin de zucchini (asta abia il gusta).
Am incercat si cu alimente cu continut mai mare de proteine, dar trebuie sa fie infometati ca sa manice asa ceva - oricum le-au halit crevetii
Plus ce se vede in poza:
|
 |
|
|
vlaadvlad wrote:Momentan o sa las filtrul acesta, dar iau in considerare schimbarea buretilor cu Mini Siporax!
Am atasat o poza cum arata filtrul desfacut. Practic scot acei 2 bureti si in locul lor o sa bag Mini Siporax? Ulterior buretii ii las sa pluteasca in apa pana la finalizarea ciclarii sau si dupa?
O alta intrebare, mini siporax la ce interval trebuie schimbati din filtru? Acestia se dizolva pe parcurs sau raman intacti si dupa un timp se inlocuiesc cu totul?
Esti singurul responsabil de cit de bine se vor simti pestii care o sa ii ai. Noi te putem ajuta doar cu sfaturi. Ca le respecti sau nu, hotarirea si responsabilitatea iti apartine.
Schimba toti buretii cu minisiporax. Lasi buretii din filtru sa pluteasca prin acvariu pina se termina ciclarea. Cauta un burete cu grosime de 2-5 cm care sa il prinzi in jurul filtrului pe portiunele alea verzi cu gauri pe unde intra apa. Poti sa il prinzi cu soricei sau cu benzi de cauciuc (de pe la o casierie - alea cu care se leaga teancurile de bancnote). Buretele o sa il schimbi sau speli la fiecare 2-3 schimburi de apa sau daca vezi ca scade debitul filtrului (face filtrare mecanica).
|
 |
|
|
|
Am separat femelele mature si le dau sa manince de 2 ori pe zi tot ce gasesc.
|
 |
|
|
vlaadvlad wrote:Este necesar sa faca si bule de aer? Sau doar sa o valureasca putin.
Ma poti ajuta cum sa schimb/montez acei bureti?
Nu e necesar sa scoata bule de aer.
Trebuie sa il desfaci si sa vezi cum scoti buretii din el - nu am pus mina pe Aquaball inca. Inlocuiesti buretii cu minisiporax (e tot siporax , dar mai mic ca dimensiuni). Daca are o singura intrare lasi un burete acolo. Buretii care ii scoti ii arunci in acvariu ca sa nu pierzi putinele bacterii care au crescut deja.
|
 |
|
|
|
1. Incepi cu 4-6 ore pe zi si lungesti timpul cu o ora in fiecare saptamina pina ajungi la 9-12 ore pe zi (cu sau fara pauza cum iti place - eu nu am vazut diferente in iluminat cu pauza si fara pauza). Noaptea se opreste complet lumina, deoarece urmeaza partea a 2-a de la fotosinteza cind substantele acumulate ziua pe lumina sint transformate in alte substante utile plantei. Cumpara o priza programabila ca sa scapi de grija stins si aprins lumina zilnic (e vreo 20-30 lei prin Dedeman, Cora Bricodepot,...).
2. Se foloseste si Easy Start calculat proportional cu apa care o schimbi (25-30% saptaminal). Nu e obligatoriu sa pui Easy Start, dar cantitatile mici de bacterii adaogate asa duc la o stabilizare mai rapida a filtrului dupa schimburile de apa. Un conditioner pt. apa e obligatoriu daca intentionezi sa pui apa direct de la chiuveta. Mult mai preferabil ar fi sa o lasi intr-un bidon cu gura larga pentru minim 24 de ore ca sa elimine clorul. E mai dificila varianta asta deoarece ar trebui sa ai in ce sa tii 30-40 litri de apa pentru 1-2 zile. Are si avantajul ca se va incalzi apa. Apa care o schimbi ar trebui teoretic sa fie la aceeasi temperatura cu cea din acvariu. Eu pun si apa rece, dar stau cu ochii pe termometre. Cind scade temperatura cu 0,5 grade Celsius nu mai pun apa si astept sa se incalzesca. Dupa ce creste temperatura reiau pusul apei. Cind scade temperatura ma opresc iar si astept sa se incalzeasca. Vezi ca operatorul care va da apa are obligatia sa publice rezultatele analizei apei care o livreaza. Din cite imi amintesc in Sibiu e apa rece chiar si vara - am stat pe acolo pe Calea Poplacii la intersectia cu Avrig. Presupun ca Sibu inseamna Sibiu. Dupa ce adaogi animalele schimbul de apa devine obligatoriu - elimina nitratii care in cantitati mari sint nocivi.
3. Un schimb de apa e necesar dupa ce se termina ciclarea. Ciclarea se termina dupa ce dispare NO2 din acvariu. Daca vrei sa fii sigur cind s-a terminat trebuie sa faci analize. Daca nu ai, astepti mai bine 4 saptamini in loc de 3 pina sa pui pestii.
4. Orice filtru care valureste apa la suprafata baga mai mult oxigen in apa decit o piatra de aer (sau varianta care o ai tu). Poti sa folosesti aerarea fortata daca vei avea prea multi pesti sau prea mult CO2.
5. Daca e posibil niciodata (avem un coleg care nu a curatat un filtru de vreo 6-7 ani - toti sintem extrem de curiosi ce e in filtrul ala cind o sa se hotarasca sa il curete) . Cind debitul scade vizibil poti sa il cureti. Materialul din filtru se clateste numai in apa scoasa din acvariu(e obligatoriu - clorul din apa distruge bacteriile, de asta e si folosit la tratarea apei potabile). Filtrul poti sa il speli linistit in chiuveta dupa ce ai scos TOT materialul filtrant din el.
Filtrul care il ai e mult prea mic pentru acvariul tau (are 0,3 litri de material filtrant). Ia in considerare un filtru extern (macar un Eheim EccoPro 200 - sau mai mare - la care o sa scoti buretii si plasticul din el si o sa pui material filtrant biologic - Siporax (cel mai ieftin) pina la Matrix (printre cele mai bune si scumpe) - nu exista filtre prea mari, exista doar filtre prea mici - ca volum de material filtrant . La un filtru conteaza cel mai mult cantitatea de material filtrant care incape in filtru - e cel mai important criteriu de selectie al unui filtru). Buretii care ii ai in filtru acum fac si ceva filtrare biologica, dar sint depasiti de departe de ce ti-am recomandat.
Nu se vede prea bine in poze, dar parca ai niste plante rosii pe acolo. Au nevoie de fertilizare inclusiv in perioada de adaptare la acvariul tau. Iar daca au fost crescute emers au si mai multa nevoie de fertilizare ca sa isi schimbe frunzele. Perioada de adaptare la plante poate sa dureze mult.
|
 |
|
|
|
Si am uitat un lucru destul de important.
Inainte sa cumperi ceva (orice) intreaba intii aici si asteapta un raspuns. Vanzatorii din magazine sint acolo ca sa vanda , nu ca sa dea sfaturi - sint si unele exceptii, dar cam rare.
Felicitari pentru inceput. Esti unul din putinii incapatori care nu au pus pestii inainte de ciclare.
|
 |
|
|
Si treci pe la "My Profile" (e la inceputul paginii) sa treci locatia.
Si pe la:
http://www.acvariu.ro/forum/forums/show/34.page
sa ne spui ce vrei tu despre tine.
|
 |
|
|
Salut. Bine ai venit.
E normal. E posibil sa mai dureze citeva zile. Poti sa scoti (sau sa opresti) bulele de aer de la filtru. Chiar si dupa ce iei pestii e de ajuns daca filtrul agita suprafata apei - asa cum se vede in poza.
Filmul care se formeaza la suprafata apei e iarasi normal - de cele mai multe ori dispare singur. Pe lemne se va forma o "pelicula" translucida care o sa dispara singura.
Pune zilnic putina mincare de pesti (cit iei cu 2 degete - bacteriile care se formeaza au nevoie si ele de mincare).
Ar trebui sa incepi sa fertilizezi cam cu 1/4 din recomandarile oficiale la fertilizantul care il vrei. Nu e neaprat necesar, dar e mai bine.
Daca nu pui pesti nu faci schimburi de apa. Daca tii neaparat sa pui pesti in perioada ciclarii sint obligatorii schimburi de apa de 5-10% pe zi.
Sa nu adaogi pesti sau alte animale cel putin 3 saptamini de acum inainte. Citeste despre aclimatizare inainte sa cumperi pesti.
Pina atunci citeste urmatoarele articole:
http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori
http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
Nu e nevoie sa le intelegi complet - mai tirziu o sa le intelegi.
Ar fi bine sa scoti toate plasticele decorative care le ai pe acolo.
Ce e in filtru? Filtrul e posibil sa fie cam mic, dar depinde de ce e in filtru.
Ce lumina ai?
|
 |
|
|
|
@Severus - O sa separ miine citeva femele in acvariul mic si o sa le dau mai multa mincare. Am un filtru ciclat, deci nu as avea probleme la mutare. Vorbim la telefon.
|
 |
|
|