[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Message
Sau pui un cooler mare pe centru si intrarea pe stinga si dreapta. Important e sa treaca cit mai mult aer peste radiator, nu numarul de fan-uri.
M-am jucat cu niste Peltier. Cea mai buna racire am obtinut-o cu un radiator cu talpa de Cu si aripioare de Al sudate pe Cu.
Schimb un Pseudotropheus Crabro (bumblebee mouth brooder) - are aprox. 5 ani,14-15 cm, cred ca e mascul - de 3 zile e aproape permanent negru (desi poate sa-si schimbe rapid culorile), are 5 puncte galbene pe caudala, virfurile dorsalei sint de un albastru electric, prezinta de 5-6 zile comportamentul care l-am vazut in filme de curtare a femelei. Maninca fulgi si boabe de la tetra si sera, de 6 luni primeste o data pe saptamina o rima sau o bucatica mica de banana sau o bucatica mica de miez de paine. Ieri am vazut ca reuseste sa rontaie pastilele pentru pleco, deci a fost supraalimentat.

Are ceva impotriva oricarei plante - le rupe frunzele, le scoate din substrat la mofaie radacinile.

Vreau in schimb 2-3 Colisa Lalia de 2-4 cm.
Are talpa subtire si aripioarele mici. Un LED de 10W rezista in aer fara ventilatie pe la 45 de grade cu un radiator de athlon mai vechi. Daca ai cunostiinte pe la firmele de calculatoare cere-le radiatoarele de la procesoare. Chiat si alea mici de la 775 sau 1155.

Multumesc pentru poze Mugur.
Si prin alte parti au preturi asemanatoare.
O sa pun o poza cu ce a mai ramas. Magarul ala de bondar a avut de lucru toata ziua. A rupt frunzele mai mari, a zmuls aproape toate plantele din "poturi" si a mutat citiva zeci de cm cubi de nisip din recipiente intr-un colt. M-am mai calmat acum, dar in urma cu 2 ore imi venea sa il arunc in congelator.
90% din ce am plantat plutea. Le-am pus intr-o galeata. Mai rontai una-doua beri ca sa ma calmez si o sa pun macar o poza cu ce poate face o singura ciclida mai mare in 12 ore cu plantele.
Am retinut motivele.
Multumesc pentru idei si sugestii.
Stai linistit - mi-am propus (in principal din motive economice) sa-mi termin acvariul prin noiembrie -decembrie anul asta. Pina atunci mai adun cite ceva in fiecare luna. In momentul de fata am ajuns la iluminat. Sper ca in 1-2 saptamini sa ajung la peste 5000 de lumeni la 200 litri. Si in 1-2 luni sa modifc capacul in forma definitiva.

Vad ca sticla ultraclara, acrylul (stiplex) si policarbonatul - in versiunile transparent si incolor - au cam acelasi factor de transmisie a luminii in jur de 91-92% . Sticla normala ajunge la 81%. Exista si o versiune de policarbonat care spun producatorii ajunge la 96%, dar e un singur producator din SUA.

In plus datele care le-am citit arata ca policarbonatul celular (transparent si incolor) are acelasi grad de transmisie a luminii. Cred ca o sa folosesc policarbonat celular de 4-6 mm.
Din cite am cautat singurul care lipeste PVC, acryl, policarbonat si metal e Bison Montage kit. Nu spun nimic de sticla, doar ca nu lipeste polietilena si polipropilena.
Daca intentionezi sa introduci toate LED-urile de mai sus in cutia care ai prezentat-o mai devreme cred ca se vor supraincalzi - foarte repede.

Ai 300-360W intr-un volum de 1,2 litri. Cu un radiator mic spre foarte mic. Cu toata racirea fortata o sa ajunga la 100-120 de grade Celsius in citeva zeci de secunde.

Uita-te la AquaIllumination Hydra52 HD - are 135 W cu un radiator cam cu 50% mai mare ca al tau.

Si nici nu cred ca geamul de acryl va rezista la temperatura generata de ledurile puse imediat deasupra lui.
Am primit mai multe plante - Bacopa Monnieri, citeva criptocorine, citiva echinodorus si Marsilea Hirsuta.

Am gasit la o cunostiinta complet paralela cu acvaristica o punga cu Aquabasis (cam 1-2 litri la ochiometru) si am arestat punga. Cum nu am destul substrat si nici nisip (pot sa iau un sac de nisip de peste drum, dar e prea fin) o sa le plantez in poturi facute din PET-uri de plastic.

Azi stau cu miinile ude aparoape toata ziua.
Capacul il am gata facut - o sa pun si poze. E bine facut (pare de PVC) - tot condensul se scurge inapoi in apa. Are niste sine pe interior in care pot sa introduc ceva pentru a sprijini un element mai lung.
Ai folosit komatex?
Cu ce ai lipit sticla de plastic?

Am gasit la un prieten o bucata de komatex de aproape 2m patrati. La altul citeva bucati de stiplex. Am niste rasina epoxi Bison ramasa de la alte proiecte - o sa incerc cu ce am.
Momentan am protejat ledurile (cam 2000 de lumeni) cu bucati de stiplex, am dat gauri in capac si sint "fixate" cu scotch sa vad ce iese.
Trebuie sa modific capacul de la acvariu si sa adoag mult mai multa lumina. Ca multe altele era dotat cu 2 neoane de 20W daylight.

Vreau sa fac o cutie cu capacul inferior transparent in care sa montez LED-urile si radiatoarele, cu ventilatie fortata, sa scot firele de la LED-uri plus fan-urile si sa montez alimentatoarele in afara capacului.
Va fi amplasata cit mai aproape posibil de suprafata apei deci va trebui sa fie si etansa. Fiindca va fi lunga de aprox. 1000 cm probabil ca va trebui sa folosesc si cornier de aluminiu ca intaritor la colturi cu suruburi acoperite cu epoxi.

Ce combinatie dintre materialele din subiect credeti ca s-ar potrivi pentru asa ceva - in plus as vrea sa le gasesc in Romania. Eventual si cu sfaturi de solutii de lipire alor.

komatex? stiplex? policarbonat? sticla ultraclara? altceva?
Nu am fost multumit de modul in care se puteau aranja bec-urile cu LED de 6000K asa ca m-am suparat si am luat altele de 6400K si 800 lumeni.
Vad ca exista metode de masurare a cantitatii de saruri dintr-o solutie bazate pe proprietatile optice ale acelei solutii. Parca pe la Hanna la Cluj. Dar ai dreptate si o lungim prea mult. Oricum pina la urma doar plantele vor hotari daca le place combinatia de LEduri aleasa sau nu.

Pina la urma nu prea conteaza daca o sa creasca cu leduri 3528 de la chinezi sau de la Bridgelux/Cree. Important e sa creasca.
Scuze de aproape "offtopic".
chiar mai am de citit citeva ceva pe la marine - macar pentru cultura mea generala.
Am vazut si retinut diagramele de mai sus de la inceputul topicului.

Dar se refera la apa sarata cu substante adaogate de 0,25-0,35%. Cu alge, plancton, zooplancton, s.a.

Chiar si in conditiile respective vad ca in primii 5 metri absorbtia luminii e destul de mica si accentuata pe rosu.

In apa din acvariile cu apa dulce sintem foarte departe de valorile respective si gradul de absorbtie al luminii ar trebui sa fie diferit. In plus alergam toti dupa o apa cit mai clara.

Despre relexie si refractie am facut o observatie mai sus.
Unghiul solid in care emite un LED fara optica speciala e de obicei de 120 grade. Deci va emite intr-un unghi de 60 de grade fata de verticala la suprafata apei. La un unghi apropiat de valorea maxima (undeva peste 45 de grade) va emite cantitativ mult mai putina lumina. Nu am facut un calcul, dar se poate verifica cu o lanterna. Daca plasezi o lanterna la un unghi de 30-40 de grade fata de suprafata apei se poate observa ca toata lumina lanternei va fi reflectata inapoi in acvariu. Prin refractie i se va micsora unghiul de incidenta fata de geam si va intra in zona de reflexie totala de la interfata apa-sticla. Practic lumina generata la un unghi de 30-40 de grade fata de suprafata apei va fi reflectata inapoi in acvariu. Iar in zona respectiva LEDul are si mai putina lumina generata, deci pierderile de lumina vor fi si mai mici.

Zau ca e mai simplu sa luati o lanterna si sa va jucati putin cu ea deasupra apei, decit toate explicatiile de mai sus. Cu lumina stinsa in acvariu si redusa (sau stinsa) in camera se poate observa cel mai usor.
Gradul de absortie a luminii vizibile in apa e considerat practic nul.

Citatul nu imi apartine. Gasiti referinte aici:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_absorption_by_water

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/chemical/watabs.html

http://www1.lsbu.ac.uk/water/water_vibrational_spectrum.html

Situatia se schimba in apa sarata. Si se schimba foarte mult in afara domeniului luminii vizibile. E dat pe undeva gradul de absortie a UV ca fiind cu citeva ordine de marime mai mare decit al luminii vizibile.

Neavind aparatura cu care sa se poata masura atenuari ale luminii de 0,0001 trebuie sa cred ce scriu altii (mai ales ca sint toti de acord).

Deci ar trebui ca masuratorile facute in aer sa corespunda destul de mult cu cele facute in apa potabila. Desi in articole se refera la apa pura.

Daca am intele bine diagramele din articole distanta pina la care lumina vizibila ajunge la 0 ar fi de peste 200 metri in apa pura. Cred ca geamurile de la acvarii atenueaza mai mult decit apa.

@koala - si eu credeam ca ar trebui sa fie diferente majore. Am ramas tot partial nelamurit.
Fiindca am promisiuni pentru ceva plante m-am apucat si eu de modificat capacul.
Eu vreau sa folosesc LED-uri 3528 (din mai multe motive).

Tot masurind si incercind cum se vede si cum s-ar putea monta am vazut ca diferenta de luminozitate la nivelul subtratului e mare (la ochiometru) intre LED-urile puse la 6-7mm deasupra apei si puse la nivelul capacului (cu aproximativ 10 cm mai sus).

Ca sa masor ceva mai serios am pus LED-urile pe masa, iar cu luxmetrul am vazut ca exista o diferenta de aprox. 37% intre fluxul luminos la 40 de cm (cam atit am coloana de apa) si la 50 de cm (distanta cu tot cu capac).

Mi se pare cam mare diferenta si cred ca LED-urile fara concentratoare de lumina ar trebui montate cit mai aproape de suprafata apei.

In plus montind LED-urile la 2-3 cm distanta de sticla lumina emisa de LED-uri este sub unghiul de reflexie totala al interfetei apa-sticla - practic aproape toata lumina care ajunge pe sticla e reflectata inapoi in acvariu.

Sint atasate pozele cu masuratorile efectuate.
Ce burete? Daca ai bolborositor (un burete cu o piatra de aer in el) nu se schimba - in burete se formeaza colonii de bacterii care transforma dejectiile pestilor in NO3 care e relativ inofensiv pentru pesti si bun pentru plante. Doar se clateste usor in apa din acvariu cind schimbi apa. Citeste ciclul azotului ca sa intelegi despre ce e vorba.

Daca ai filtru extern (canistra) e altfel problema.

Sa nu uiti de schimburile de apa (cam 30% la 2 saptamini) cu apa declorinata.

Nu as putea sa-ti spun ce sa le dai sa manince. Am vazut ca ai 4 scalari si spui ca mai ai si niste sanitari. De 2 ori pe zi cit maninca in 1-2 minute fara sa ramina pe fundul apei ar trebui a fie de ajuns (urmareste-i in timp ce maninca). Incearca sa vezi ce le place dupa ce citesti cite ceva despre ei. Si da-le hrana de diverse tipuri. Pentru inceput ia hrana la plicuri mici - sa nu risti sa cumperi ceva ce nu le place.

Celor 4 scalari care ii ai le-ar trebui un acvariu de cel putin 180 de litri. Nu mai adaoga pesti (si asa risti sa moara pe rind).

Pune o poza si cu ceilalti pesti care ii ai. Si vezi ca scalarii se fac mari. Un scalar de marimea unei palme nu e ceva neobisnuit daca are conditii bune.

Si treceti macar orasul (comuna, sat) la profil - locatie. Asa o sa primesti sfaturi si de la cei din zona to.
@GFXMihnea
Sper sa nu te superi daca o sa continui discutia tot aici. Aparent am exact aceaasi problema ca si tine. Daca te deranjeaza o sa fac un topic separat.

Eu am prefiltru separat Sunsun de 2 litri de cca. 2 luni cu 3 tipuri de bureti cu gauri mari, medii si mici. In filtru sint 2 litri de Siporax si in ultimul sertar un burete mediu inaintea pompei. Am lasat si prefiltrele de la E900 cu buretele originar.

180 de litri brut, slab plantat (de saptamina trecuta), un mbuna de 14-16 cm si un pleco de cca. 26 cm.
 
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com