[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
@alin@nicoleta- o sa ai de asteptat. Abia in august scap de ultima rata la banca. Pina atunci doar mincarea pestilor e programata. Poate daca mai pica vreo prima sa mai adaog cite ceva.

@koala - au mai fost 5 Malawi in urma cu 5 ani. Dupa 5 luni a mai ramas ce vezi. Criteriul de alegere a fost sa fie cit mai colorati - rosii, albastri si galbeni. Rezultatul se vede. Fostul posesor mi-a transmis ca nu isi aduce aminte de cind nu a schimbat apa - de 3 luni sau de 6 luni. Nu am comentarii.

Momentan studiez si compar spectrul la LED-uri ca sa ajund la 4000 de lumeni pe 3000K si 6500K. Si citesc 2-3 pagini de topicuri pe zi.
Ca sa nu ziceti ca sint rau si citeva poze.
Am doar 1,2 metri pina la zidul din spate asa ca singura modalitate de a pune o poza generala e din unghi.
La mbuna se pot vedea virfurile dorsalei albastre si 5 puncte galbene pe anala.
BBA-ul care se vede la pleco aproape a disparut complet - poza asta e de cca. 2 luni.
Cioata am pus-o acolo doar pentru pleco, dupa ce am citit ca in regimul lui alimentar intra si fibre de lemn.
Promit ca o sa mai spal geamurile si pe exterior.
Lungimea bazinului e de 100 cm cu intarituri longitudinale. Coloana de apa are cam 42 de cm. Bolovanul e sintetic si gol pe interior - in fiecare dimineata gasesc din mbuna doar botul iesind din bolovan.

De aquascape si aranjamentul general se ocupa doar mbuna - muta tot nisipul si plantele unde ii place. Doar cioata si pietroul sint prea mari pentru ea si sint acolo unde le-am pus eu.
Nu - nu mi-ati lasat de loc impresia asta.

Doar ca mi-am facut cont initial pe vechiul forum - a fost primul pe care l-am gasit dupa ce am acceptat sa ma ocup din nou de acvarii (stiam ce ma asteapta si nu imi pare rau), forum care s-a degradat pina la ...

Nu e cazul aici.

O sa pun si ceva poze cind o sa reusesc sa obtin poze acceptabile pentru mine cu mbuna in cele 2 ipostaze care inca ma fascineaza - cind e calma si aproape neagra de la bot pina la coada si cind e gata sa atace orice, cind e galbena argintie cu dungi gri deschis. Am facut mai multe dar imi trebuie si mai multa rabdare ca sa iasa ce cred ca vreau. Am inceput sa fac poze prin 1977 cu un Smena, iar rabdarea am invatat-o mult mai devreme la pescuit.

Asa ca - aveti rabdare,
@stefan alin@nicoleta - daca promiteti ca nu va legati de lipsa background-ului poate o sa pun si poze - macar la pesti ca la altceva nu am inca. Si sa nu aveti pretentiii de aquascape cu 5 anubias.

@koala - nu vreau sa pastrez mbuna si nici pleco. Cum mai au cam 5 ani de viata poate ca la altcineva se vor dezvolta mult mai bine desi sint mari. Eventual cedez doar mbuna, ca pleco e compatibil cam cu orice desi stiu ca bazinul care il am e prea mic pentru el. Am luat rime de citiva lei de pe la pescari le-am aruncat intr-o galetusa pe balcon - e cam frig dar se pare ca se inmultesc - le spal si i le dau cam de 2 ori pe saptamina. In rest fulgi, granule si suplimente cu alge. Daca le ofer pe toate 4 o data prefera rimele - mi se pare normal. Am vazut filmele in care isi creste puii. Dar nu ma atrage agresivitatea ei extrema. Mbuna ataca pleco continuu cu sau fara motiv desi sint impreuna de cca. 5 ani.

Ma gindeam la o combinatie de Colisa Lalia, gupy si neoni. Nu e biotop, dar nici nu ma intereseaza. Mai degraba as vrea sa vad ceva pui - asa as sti ca am reusit - sa obtin reproducerea unei specii in conditii artificiale. Nu am cum sa compar o galeata de 200-2000 de litri cu ceea ce se petrece in natura, O sa ma rezum la ceea ce pot intretine.

Scuze daca am fost prea acid - de cele mai multe ori sint mult mai rau.

@kirucd - totusi mi-au placut discusii tai, desi ai trecut la saratele.

Sa nu ma inteleti gresit imi place mbuna pentru mobilitatea ei - e capabila sa sara dintr-un capat la altul in cam 1 secunda, dar tot e prea agresiva.
Si va rog sa va aduceti aminte ca eu nu am mai avut un acvariu cam de prin 1994.
De vreo 20 de ani. Sint incepator.
Am primit cadou un acvariu Eheim de 180L cu suportul original. Folosit cam 5 ani si inca 5 ani stocat in beci.

Dotari:
JBL Cristalclear E900 (da - varianta de acum 10 ani - functioneaza perfect dupa ce i-am schimbat rotorul), Feropol, Aquasafe si citeva alte substante (am gasit la ce folosesc - le utilizez cit mai rar), hrana de 5 tipuri pentru pesti, neoane generice arse, balast electronic ars (de la condens), incalzitor de 50 W, un furtun de sifonare de la JBLsi, citeva pietroaie, un mopan, o imitatie de piatra sintetica si o pompa de aer.

Pesti: un Pseudotropheus crabro (femela) de cca. 12-13 cm lungime si un Pterygoplichthys multiradiatus (sau Pterygoplichthys pardalis) de cca. 23 cm.
Plante: Anubias barteri si Anubias nana petite

Suplimentare dotari: incalzitor de 150W si termometru (il mentin la 25+/-0,5 grade Celsius), 2 litri de Siporax in filtru (primele 2 sertare de jos pline), teste Aquili colorimetrice si un prefiltru Sunsun de 2L cu bureti (buretele pus peste In se colmata in fiecare zi si am renuntat la el).

Locatie: un loc in care nu bate soarele direct nici macar din greseala.

Iluminat: 2 becuri cu LED de 9W (700 lumeni fiecare - 6500K+3000K) - a mai fost unul de 6500K dar mi s-a parut ca algele negre se dezvolta in continuare si l-am scos.
Program de iluminat cam 12 ore pe zi - fara pauza momentan.

Schimb de apa: prima luna 10l la fiecare 2 zile, de acum merg pe 40l la 2 saptamini. Dupa cca. 1 saptamina de la start apa era clara si fara suspensii - si a ramas asa de atunci.

Toti Anubiasii aveau 10-15 frunze (cam 5 ani de crestere fara iluminare suplimentara). Am sectionat rizomul la amindoi asa ca am 2 Barteri si 3 Nana cu 4-5 frunze fiecare, plus un Nana mutat emers sa vad ce iese. La o saptamina dupa ce i-am sectionat cei 2 barteri au desfasurat fiecare cite o noua frunza ( o sa merg pe 1/4 din cantitatea de Feropol recomandata dupa schimbul de apa). Si probabil Feropol 24 cu prima ocazie.

Mbuna si pleco par ca se simt bine - ambii maninca cit pot de 2 ori pe zi. Le alternez mincarea cit pot de des - fulgi, granule si pastile.

Mbuna e o cersetoare si jumatate - cum vede pe cineva prin jur se repede acolo poate primeste ceva de mincare. La 2-3 zile ii dau rime spalate (aproape ca mi le smulge dintre degete - a facut nazuri la primele 2 rime - acum pare ca le adora). Din neagra se face aproape galbena la fiecare masa (nu am crezut ca um peste isi poate schimba culoarea atit de rapid - in citeva secunde pare alta specie). Are ceva impotriva oricarei plante - le muta de 2-3 ori pe zi - am renuntat sa incerc sa pastrez plantele in acelasi loc. Imi plimba cei citiva litri de nisip zilnic de colo colo prin orice ungher - orizontal sau vertical

Pleco s-a obisnuit cu programul de hranire - daca ciocanesc usor in rama acvariului vine la suprafata sa manince fulgi si de cele mai multe ori ma lasa sa ii plasez fulgii exact in gura. Suplimentar (pe linga pastile) primeste o felie de castravete la fiecare 2-3 zile (oparita sau nu) si o gasesc intodeauna gaurita - varza se pare ca nu ii place dar mai incerc si alte legume.

Proiecte de viitor (pe masura ce o sa am malai destul) :
- modificarea capacului pentru iluminat la 4000-8000 lumeni sau mai mult cu LED - nu vreau sa pun neoane - am vazut ca Bilti si alti citiva au avut rezultate foarte bune cu LED.
-plante mult mai multe.
-Denerle Deponit 9in1 + linia Denerle de fertilizare - pare ca da cele mai bune rezultate la pret/calitate, desi pare ca e mai scumpa
-1 bazin de carantina + 1 bazin de puiet
-ma mai gindesc

Teste de apa in bazin (cu Aquili 5in1 - nu e versiunea cu betisoare stil JBL):
Ph=7,5-8
Gh=10
Kh=6
NO3=5-10mg/l
No2=0
Mi s-a parut interesant ca dupa 2 saptamini de la inlocuirea buretilor cu Siporax a crescut debitul (foarte vizibil) si a ramas constant de atunci. Inainte de asta era nevoie sa curat buretii de la prefiltrare cam in fiecare saptamina.

Dupa vreo 3 incercari de a monta bureti cu gauri mai mici pe intake (se colmatau cam in 24 de ore si trebuia sa ii inlocuiesc) am montat prefiltrul Sunsun pe IN la E900 - nu am observat inca vreo scadere a debitului.

Restul o sa urmeze intr-un jurnal la plantate.
Daca tot a venit o bucatica de prima (buna si aia) am luat Siporax, testele Aquili si un prefiltru cu bureti. Am inlocuit buretii si inelele ceramice din E900 cu 2 litri Siporax in 2 sertare - aranjati contra fluxului de apa (gaurile paralel cu solul) - a mai ramas un sertar cu burete - e trecut la de in locuit peste 1-3 luni. Buretii scosi din filtru i-am clatit in galeata scoasa la schimbul de apa (10 litri la fiecare 2 zile) si au fost arajati in bazin in fata turului pe post de prefiltru. arata urit momentan, dar se pare ca nu am reusit sa deciclez, desi aranjatul cilindrilor de Siporax a durat a proape 2 ore.
Caut o solutie la adaptarea prefiltrului de 16/22 la filtru de 12/16 - asta nu e urgent.

Rezultate la testele de apa in acvariu:
Ph:7,5-8
Gh:10
Kh=6
NO2=0
NO3=5-10 mg/l

Am gasit si niste becuri cu LED bune ca pret - 13 RON pentru 720 lumeni - 6500K/9W.

Si o urare pentru urmatoarele zile: Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Bine v-am gasit.
Am comandat Aquili - o sa le primesc miine.
Multumesc.

M-am inscris aici in urma cu cca. 2-3 saptamani, dar nu am primit un mail pt. confirmare cum eram obisnuit pe alte forumuri. Azi am incercat cu user/pass si a functionat fara probleme. Voiam sa citesc complet unele articole. Le-am citit, dar mai am destule de citit - inclusiv de prin alte parti.

Completare la introducere.
Acvariul l-am primit cu conditia sa iau si pestii si plantele. E un Eheim de 180 de litri brut cumparat cu aproximatie in 2007 - a fost folosit cam 3-4 ani. Mai este dotat cu un furtun JBL pt. substrat, un incalzitor de 50W (inlocuit cu un Resun de 150W), mincare pentru pesti (fulgi, bobite, pastile si ceva suplimente), un test de Ph expirat, citeva solutii de conditionare apa si fertilizare in coloana, o pompa de aer, o piatra (ultimele 2 nu le folosesc), o radacina, un bolovan sintetic, un coral (nu - nu l-am pus la mine) si 2 nuci de cocos. Am spalat bazinul vreo 2 ore cu otet, inca vreo 2 ore sa il clatesc
Am avut exact o saptamina pina sa ajung la faza "vino acum si ia pestii si plantele". Trecusem de faza "apa alba" asa ca i-am luat fara prea mari comentarii (calul de dar nu se cauta la dinti).
Pusesem si ceva nisip de cuart fiert in el, dar nu stiam cum se comporta mbuna . Ia o gura de nisip si o muta citiva zeci de centimetri. A reusit chiar sa mute o piatra de 2 ori mai mare decit ea (ca volum) sub care fixasem un anubias. A imprastiat de 2 ori galeata de nisip prin tot bazinul, asa ca am agatat anubiasii de cite un inel de ceramica - zilnic sint in alta pozitie pe lungimea de 1 metru. Eu le mut cum vreau, ea le pune unde are chef (cred ca e femela). O sa mut becurile cu LED sa acopere toata suprafata bazinului.

Pestii sint Pseudotropheus crabro si Pterygoplichthys multiradiatus (sau Pterygoplichthys pardalis - mai degraba primul, nu sint sigur - are 13 radii pe dorsala - dar seamana cu al 2-lea in poze). Au fost cumparati prin 2010 de la Coralis pe principiul "vai ce frumos colorati sint". Rezultatul a fost - mai traiesc 2 din cei 6 cumparati .
Mbuna e foarte activa, foarte rapida si foarte curioasa despre orice, maninca orice ii incape in gura (inclusiv pastilele pentru pleco care sint prea mari pentru ea). De 3 saptamini o tratez cu rime la fiecare 2-3 zile (spalate bine inainte) a ajuns sa fure rima dintre degetele mele daca o vede. La pleco am inceput de cca. 6 zile sa ii las o bucata de castravete pe fund si a devenit mult mai activ (inclusiv ziua). Spala la geamuri toata ziua (nu prea are ce, ca nu vad alge) - o sa incerc si cu dovlecei cind gasesc.

Plantele sint Anubias barteri vs. barteri si Anubias nana petite. Ambele aveau rizomi de peste 10 cm lungime si le-am sectionat cu 4-5 frunze pe bucata.
Barteri avea cite o frunza sul inainte de a-l sectiona (la fiecare capat). Pe ambele sectiuni s-au desfacut frumos frunzele (a durat 2 zile), iar dupa inca 2 zile au ajuns la verdele intens care il aveau frunzele mai vechi (cind le-am vazut verde galbui am adaogat cam 25% din cantitatea de Feropol recomandata). Mi se pare ca din fiecare se mai dezvolta inca o frunza. Nana petite avea mai multe frunze si am sectionat-o in 3 - o bucata am pus-o intr-o casoleta transparenta cu capac+1cm de pamint de flori acoperit cu apa din acvariu, mutata la geam in casa (cam 22 grade) - o sa vad daca iese ceva.

Norocul meu ca sotia a fost de acord sa luam un acvariu, dar nu stie ca mai urmeaza 2 bazine - unul de carantina si unul pentru pui - peste 1-2 ani.

Am luat si eu plasa incepatorului - am cumparat un termometru LCD la sfatul vinzatorului, iar dupa 2 zile am cumparat unul clasic cu alcool si am aruncat LCD-ul. Din alte motive am termometre precise +/-0,1 grade Celsius.
Asa o sa patiti si voi daca va luati dupa vinzatori . O sa verific de citeva ori pina sa mai cumpar ceva.

Pe viitor:
-filtrare mai buna. Prefiltru extern (Sunsun modificat de la 16/22 la 12/16 cit am la E900). Siporax sau matrix in loc de inele ceramice si bureti. Posibil filtru de substrat. Am pus bureti pe intake si se colmateaza dupa o zi chiar daca apa e clara - chiar nu vreau sa intervin zilnic in bazin.
-teste pentru apa - in timp ce o sa reinvat sa cresc plante
-iluminat: LED - au mai multe avantaje fata de T5 si vad ca toate firmele sint preocupate de asa ceva - e mult de citit/argumentat
-substrat: probabil deponit mix si cuart
-plante - tot ce o sa imi pot permite si are loc
-pesti - o sa renunt la mbuna (e prea agresiv - dupa gustul meu) si o sa trec la Colisa Lalia+Poecilidae+neoni+eventual cory
-CO2 - in 2-3 ani pe butelie pina atunci o sa jonglez cu bombe, macro si micro

In rest o sa va bat la cap cit pot daca cred ca e nevoie si o sa am rabdare.

Sa aveti pestii sanatosi si apa limpede.
Am ajuns totusi la concluzia ca imi trebuie teste pentru apa.

Intre "Aquili set 5 teste" si "JBL test combi set" merita sa dau cu 100 ron mai mult pe JBL doar pentru Fe? Sau JBL Proscan?
Salve,

Sint Liviu din Bucuresti.
Detin un acvariu de 180 litri cu un mbuna, un pleco, citiva anubias, substrat inert, filtru E900.
Neoane si balast ars - inlocuite cu 3 becuri de 10W cu LED - pina gasesc o solutie permanenta.

E primit cadou cu tot cu stand in urma cu aproximativ o luna .

In urma cu cca. 30 de ani am reusit sa reproduc Beta Spledens, dar m-am lasat din lipsa de timp.

Momentan citesc de zor tot ce gasesc.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: