[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Message
N-am reusit sa gasesc nici un motiv sa reglez debitul din robineti. Daca e prea mare folosesti un spraybar.

Ok, adaog un alt avantaj la Ecco Pro. Are sistem de amorsare. Il apreciez dupa ce cel de la JBL900 s-a blocat si folosesc la el metoda "scoate vinul din butoi".

Alt avantaj ar fi prefitrul existent la Ecco si inexistent la Clasic. Da, poti sa bagi un burete la clasic, doar ca buretele din prefiltru trebuie spalat la cel mult 2 saptamini si ocupa spatiu care prefer sa il las pt. filtrare biologica (@tiberiu2 - depinde de cite si ce animale ai sa pui in acvariu - cu cit pui mai mult material filtrant biologic cu atit e mai bine pentru animale si mai putin bine pt. buzunar). E usor sa opresc filtrul 10-15 minute cit spal buretii din prefiltru. Si nu imi amintesc cind am curatat Matrixul din filtru - parca in urma cu 1,5ani. Cind am probleme cu debitul e de ajuns sa spal buretii din prefiltru.

Eu am luat Ecco Pro 300 pt. un cub de 27 litri - sint adeptul suprafiltrarii biologice.

@tiberiu2 - sa ungi toate legaturile (capetele de la furtune, filetele de stringere, garniturile si robinetii) cu vaselina siliconica. Adica orice suprafata care se va misca in viitor din pozitia care o are la montaj. O sa te scuteasca de o multime de incurcaturi mai tirziu. Poti sa folosesti cam orice vaselina siliconica, dar daca tii neaparat cauta vaselina siliconica alimentara - am o cutie de 60grame din care am consumat cam 1/4 in ultimii 5 ani la 2 filtre si 2 prefiltre.
Salut. E buna alegerea, dar tine cont ca nu vine cu robineti. O sa ai nevoie de ei cind il vei curata. Pentru mine e un motiv sa ocolesc seria clasic. Iti recomand Ecco Pro 300 (desi e mai scump) - tot cu Matrix si Substrate Pro.
La clasic mai ai si alte 2 dezavantaje - i-ar trebui un prefiltru (pt. filtrare mecanica) si nu are cosuri pt. materialul filtrant (asta se rezolva simplu cu niste saculeti de plastic).

https://www.nevertebrate.ro/filtru-extern-eheim-ecco-pro-300-2036-1956

Daca esti grabit il gasesti si in Hornbach ceva mai scump.

Era sa uit. Iti trebuie cam 2 litri de material filtrant la oricare din ele. In Ecco Pro 300 intra cam 1,5-1,7 litri de material filtrant. Daca ii pui prefiltru intra 2 litri. Prefiltrul are rolul de a retine materialele grosiere din apa si se curata mult mai des si mai simplu decit filtrul normal.
Top 50 la IAPLC e foarte de ajuns ca prezentare. Flaviu Zapartan mai exact. A mai participat la multe alte concursuri - AGA, RONAC, ... Ai ce invata de la el.

Multumim Flaviu.
Atunci e de ajuns si unul de 2 ori mai ieftin:

https://www.emag.ro/network-attached-storage-synology-diskstation-cu-procesor-realtek-rtd1296-1-4ghz-2-bay-512mb-ddr4-ds220j/pd/D6KYVBMBM/?X-Search-Id=da2bca61036bd0b80019&X-Product-Id=6442319&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Sau chiar varianta cu un singur hardisk (570lei acum), dar neaparat cu backup pe un hardisk montat pe usb.

https://www.emag.ro/network-attached-storage-synology-diskstation-cu-procesor-marvell-armada-a3720-dual-core-800-mhz-512-mb-ddr3l-1-bay-1-x-gigabit-lan-2-x-usb-2-0-ds120j/pd/DC3HNGBBM/?ref=automated_compare_6_1&provider=rec&recid=rec_4_2c50d07053246e3e55d5d90a9302684a29a7af984fb88503ffde4a34ed0168bb_1673237060

Hardiskurile au tendinta sa crape cind ai nevoie mai multa de datele de pe ele. De unde e si obligatia backupului.

Am lucrat la o firma unde erau folosite cele cu un singur hardisk (un SSD de fapt) doar pt. citirea datelor partajate de 30-40 de persoane simultan. Fara probleme timp de aproape 10 ani. Datele erau scrise la 1-2 ani, cind apareau update-uri si nu au dat vreun rateu. Erau citite de sute pina la citeva mii de ori zilnic.

Ca hardiskuri iti recomand in momentul de fata Toshiba (chiar si cele de 5400RPM - sint la fel de rapide precum cele la 7200RPM). Din discutiile de pe forumul Synology, hardurile Synology (costa mult) sint de fapt Toshiba cu firmware modificat si rebranduite (adica cu alte etichete).
Multumesc pt. confirmare.

@alinutz80 - Da - am luat tot ce am gasit la tine, multumesc.

E un DS218J cu 2 harduri Toshiba P300 7200rpm de 3Go (de 2,8Go de fapt) - parca are vreo 3 ani. Mai am grija de 2 Synology (un 107J si un 213J) care sint in functiune din 2007 si 2014 si sint folosite doar ca servere Samba (partajare in retea). Ambele duse la maxim cit suporta hardiskurile si fara probleme.

Pe al meu ruleaza simultan:
-partajarea in retea(samba - sefa contabila se uita linistita la nu stiu ce comedie romantica, iar eu ma chiorasc linistit la altceva)
-Transmission (torente)
- Cloudsync (se sincronizeaza automat cu Google Drive si Dropbox - stie de mai multe, dar nu le folosesc)
-Synology Photos (seamana cu Google Photos)
-Synology Drive (un fel de Google Drive limitat la dimensiunea hardurilor folosite).
-Cam un an a rulat si OpenVPN (te conectezi la reteaua de acasa de pe unde esti si ai internet - daca esti vizavi sau in Australia nu e prea mare diferenta). Am renuntat sa mai rulez OpenVpn pe Synology cind mi-am schimbat ruterul cu unul care stie sa ruleze OpenVPN.

Poate sa ruleze si multe altele (mail, chat, iTunes, server Web, ...)

Distractia la mine a inceput cu torentele. Stai la seed 2-4 zile, fa ratie peste 2, ... Un calculator haleste la minim 120-150W, un Synology 30-35W. Intr-un an se aduna mult din diferenta. De la 350-400lei pe luna am ajuns sub 200lei pe luna la Enel. Da, stiu ca nimeni nu ma obliga sa stau la seed, dar daca nimeni nu sta la partajare o sa dispara chestiile "gratuite".

Vitezele de transfer pe si de pe Synology sint in jur de 110-115Mo/secunda (sint dependente mult de placa de baza care o ai si de marimea fisierelor), si are o problema. Cind faci transferuri mari de date (fisiere mari sau multe si mici) restul serviciilor intra in pauza pina cind e terminat transferul datelor). Nu e prea deranjant ca transferul datelor il faci de obicei dupa instalare.

Daca tot vrei sa iei un server sari direct la versiunile superioare - DS420+ sau chiar DS920+ cu harduri de 10To sau macar de 6To. O sa le poti folosi si peste 7-10ani. Sint mult mai scumpe, dar nu te obliga sa inlocuiesti totul in 4-5 ani. Poate o sa fii obligat sa schimbi doar hardurile ca vor avea capacitate cam prea mica - nici nu imi trecea prin cap in 2015 ca nu o sa imi ajunga 2-3To si am deja cam 15To - cu vreo 4-5 To liberi pentru backup.
Toata documentatia o gasiti aici:

https://liv1305.quickconnect.to/d/s/rnetxgzN6RbZJEPnM0e6wvSforHYsePT/Im8Q2aBUB6eeNyY54HJs89YH_kgs0JmB-_rzgmdcCHAo

Se poate face o singura operatie - download fisier. Nu sint necesare user si parola. Cind aveti timp va rog imi confirmati ca functioneaza.
Mi-a fost atacat serverul si a trebuit sa opresc partajarea. N-am pierdut nici un fisier.
Caut o solutie sa le partajez din nou cit mai simplu.
M-a anuntat Google ca cica nu mai am spatiu prea mult pe Drive. Am sters fisierele partajate de acolo.

Ca sa nu mai am probleme cu spatiul am activat o partajare pe unul din serverele mele, unde am spatiu destul.

Sa aveti rabdare la conectare - dureaza 10-15 secunde pe orice browser pina vedeti lista de fisiere si nu am gasit motivul, iar timp ca sa sap dupa motiv inca nu am. L-am testat pe Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer. Link-ul asta ramine valabil pe o perioada nedefinita. Cu exceptia perioadelor cind nu o sa am curent - UPS-ul tine serverul cam 45 minute dupa care ii da shutdown.

Exiata o singura optiune dupa ce se deschide site-ul - "Download file". Nu incercati sa deschideti mai multe ferestre - va da o eroare. Daca vreti mai multe fisiere fie le luati pe rind, fie folosti un manager de download care sa ia fisierele pe rind.

Sper sa va fie de folos ca nu mai depindem de Google acum. M-as bucura daca imi veti confirma functionarea pe privat. Si daca aveti alte carti care nu sint in lista mi le puteti trimite ca sa le pun tot acolo.

http://gofile.me/6Uiir/PrWKb93R7
Cu placere. Le mai las acolo o vreme poate au nevoie si altii.

Daca nu mai sint disponibile da-ti-mi PM - si vedem ce si cum rezolvam. Dar mai intii incercati a 2-a oara dupa 2-3 ore - am mai gasit 2-3 Go de documentatie si poate sint in curs de sincronizare dupa ce elimin dublurile (cind si daca o sa am timp).
Incearca acum pe link-ul de mai jos. Sint cam 11,5Go. A durat cam prea putin transferul - am un mirror in reteaua mea si cred ca e sincronizat doar el. E posibil sa nu fie sincronizat complet. Ar fi trebuit sa mai dureze cam 30 minute. Mai bine mai ai rabdare si incearca din nou pe la 17:30. In folderul 00 sint ultimele carti luate de pe pdfdrive de 3 zile, in rest sper ca am eliminat dublurile.

https://drive.google.com/drive/folders/16LJSigV6890ybLk_6SLBlI-MyMXJMpWh?usp=sharing
Asteapta. Nu am loc destul pe gdrive. Revin cu un link cind am spatiu destul.
Mersi, dar se refera la stocarea CO2 in mine de sare dezvoltate pe orizontala sau verticala.

Am avut timp sa citesc mai mult. E interzisa (nu nerecomandata) utilizarea oricarui tip de butelie de Co2 altfel decit in pozitie verticala. Valabil si la transport. Doar la transport pe periode scurte poate fi pusa orizontal, dar nu precizeaza nimeni ce inseamna perioade scurte. Gasiti toate precizarile de mai sus in industria berii care foloseste CO2 mult mai mult decit noi.

A functionat toata noaptea fara probleme, dar dupa ce am citit acum am improvizat un suport care o tine vertical.

Raportul de decompresie (volumul) a CO2 din lichid (din butelie) in gaz (prin reductor) e de 1:535.

Concluzie: buteliile de CO2 se folosesc si transporta numai in in pozitie verticala. Unul din motive e reductorul care e conceput sa lucreze numai cu gaz. In pozitie orizontala e posibil ca Co2 lichid sa ajunga la reductor si sa il distruga.
Nu am scurgeri de gaz - am verificat de 2 ori la intervale de 30 minute.

Sa vad acum cit tine butelia de 420 de grame la cca. 2 bule pe secunda.

Presiunile nu s-au modificat. Poate reusesc duminica macar sa montez electrovalva sa nu mai consum co2 noaptea degeaba.

Era sa uit - adaptorul vine cu un set de garnituri de rezerva - una pt. butelia Sodastream si 2 pt. surubul care actioneaza valva de pe butelia Sodastream plus un surub si un inbus de 2 - care cred ca sint necesare ca sa schimbi garniturile de la surubul care actioneaza valva buteliei. I-am intrebat pe chinezi de garnituri de rezerva si nu am prea reusit sa ne intelegem. Culmea e ca ma inteleg cu englezii si americanii pe chat, dar se pare ca engleza chinezeasca e putin diferita de engleza.
Completare la o multime de carti - fara logare/cont, ...:

https://www.pdfdrive.com/aquarium-books.html
Adaptorul e asta:
https://www.aliexpress.com/item/32811212318.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1802cHmD7Y
Din diverse motive a trebuit sa las butelia de CO2 in pozitie orizontala - conform cu poza de mai jos. In principiu stiu ca nu e recomandat si o sa o montez vertical cind am timp.
Butelie Sodastream cu adaptor de pe Aliexpress si un reductor de pe Nevertebrate cu reglaj fin. Cu furtun de CO2 si un difuzor cu valva si numarator de bule integrat. O sa mai montez o electrovalva italiana si un reactor Sera 1000 (cu bypass daca gasesc robineti) cind am timp - nu prea curind.

Stau cu ochii pe ea de vreo ora - ca pe butelie. Presiunile sint stabile, numarul de bule e stabil. Nu am verificat-o de scurgeri inca - asta e o prioritate. Bineinteles ca la prima montare iesea co2 pe linga nipluri ca la balamuc pina m-am hotarit sa o string mai serios - pina nu pui mina pe ea nu prea stii cit sa strangi (ai naibii astia de la Sodastream - butelia am strins-o cu mina exact cum spun ei si niplul ala tine foarte bine, iesea co2 pe la niplul de la reductor). Am folosit si o bomba cu drojdie si de 6 luni o bomba cu acid citric, dar am fost nemultumit de amindoua - si asta stiam deja de mult. Am si o butelie de 10 litri, dar trebuie recertificata si umpluta. Macar asta de la Sodastream pot sa o incarc la un magazin de linga mine - la un pret de 4-5 ori mai mare.

Daca ramine in pozitia asta are/am vreo problema?
In principiu ai dreptate. O sa beau cu citeva sticle de bere mai putin. Cindva.

Si daca nimeni nu face teste care compara diversele produse intre ele de unde afli care sint problemele lor? Sau care e mai bun? Pe YT sint toate 3 laudate.

Adaog la lista si 2 DIY - cel din filtru de tigara si cel din lemn de tei. Le-am facut in urma cu 2-3 ani. Functioneaza bine la 1-3 bule pe secunda.

Oricum din toate 5 difuzoarele care le-am folosit in ultimii 3 ani cel mai bun a ramas cel improvizat din filtru intern si o sticla de 0,5litri de Cocacola. Doar ca nu e difuzor, ci un reactor care face parte din alta clasa (inclusiv de preturi). Probabil ca in final o sa ajung si eu la concluzia ca un reactor e mult mai bun decit un difuzor cind ai un filtru extern.

Sint offtopic, dar nu am gasit un topic in care sa se compare difuzoarele intre ele.
Nu a functionat.

Am gasit un Ista Ufo pe la Animax - ultimul. Nici macar nu stiau ce e ala difuzor de CO2. Dupa 2 zile a inceput sa functioneze bine - initial scotea si citeva bule foarte mari. Mi-a venit si difuzorul Tropica 3 in 1. Momentan l-am bagat in apa - minim 24 de ore conform instructiunilor. O sa stea mult mai mult - pina am timp.

O sa arunc difuzorul noname - combinatiile de solutii au atacat corpul de aluminiu si nu vreau sa risc sa bag cine stie ce substanta in acvariu.

Dupa toata "distractia" cu difuzoarele parca imi vine sa ramin tot la un reactor.
Am si eu una la fel, a stat in camara de prin 1985.
Functioneaza perfect, dar face mult mai mult zgomot decit toate instalatiile dintr-un acvariu la un loc. Din ce imi aduc aminte nu era chiar atit de zgomotoasa.
Difuzor CO2 noname (de pe Aliexprees cu un kit de CO2).
A functionat totul foarte bine cca. 4 luni. Cit eram in concediu a cazut alimentatorul de la electrovalva din priza si a stat fara CO2 vreo 10-12 zile. N-am avut pierderi - am si un alimentator automat.

Dar s-a infundat difuzorul cu ceva ce seamana cu diatomele.
Presiunea de lucru e de 1,4-1,5 bar - am marit-o si la 2,5bar. Mi-e teama sa bag mai mult ca se poate desprinde pastila de corpul de aluminiu.

Tinut 24 de ore in apa oxigenata, apoi 48 de ore. Fara efect. In otet, in clor, in solutie de curatat calcar. Fiert 10 minute, apoi o ora. Toate fara efect.

Daca mai aveti vreo idee o incerc.

Imi pare rau de el deoarece facea bule foarte fine care se dizolvau complet pina sa ajunga la suprafata apei. Am pe drum un difuzor Tropica 3in1 si momentan am improvizat un reactor de CO2.
 
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com