[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
parametri normali:
nh4 = 0, no2 = 0 - se ating aceste valori dupa ce acvariul a terminat ciclul azotului si dupa aia e de dorit sa ramana la zero

pt ceilalti parametri nu exista valori normale, exista valori favorabile pt diferite plante si pesti - iar aici intervii tu, in functie de ce plante si animale iti doresti sa ai in acvariu: unele tolereaza o plaja larga de valori, altele vor anumite valori.

mai multa si mai buna informatie decat pe net nu cred ca gasesti la or actuala intr-o carte.

ce sa faci acum: iei substrat fertil, pui deasupra pietris necalcaros granulatie 1-3 mm. plantezi cat mai multe plante cu crestere rapida gen egeria si cabomba plus ce mai vrei tu.

si faci schimburi de apa saptamanale, 30% din acvariu. mai multe nu stiu sa-ti spun ca nu stiu ce volum are acvariul, ce lumina si ce pest si plante vrei sa pui acolo.
pt inceput sol fertil jbl aquabasis plus si picaturi saptamanale jbl ferropol.
teste pt nh4, no2, no3, ph, gh, kh, po4 si fe.

asta e asa, ca un foarte mic punct de plecare - e ca si cum ti-as zice ca matematica inseamna 1+1=2.

trebuie sa iei forumul si netul la periat, exista foarte multe solutii de fertilizare si alegerea uneia sau alteia depinde atat de calitatile ei intrinseci, cat si de pret, tipul de acvariu, caracteristicile plantelor, daca ai sau nu co2 plus cate alte multe minuni.
ceri oferta pe fax
http://www.stingo-somet.ro/butelii-uz-industrial.htm

regulator simplu
http://cgi.ebay.com/Aquarium-CO2-Regulator-Manometer-Gauge-Single-Pressure_W0QQitemZ150395684330QQcmdZViewItemQQptZUK_Pet_Supplies_Fish?hash=item23044805ea

regulator cu solenoid
http://cgi.ebay.com/Dual-Gauge-CO2-Regulator-with-Solenoid-Magnetic-Valve-2_W0QQitemZ370236779210QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item5633d4eaca

difuzor ceramic
http://cgi.ebay.com/CO2-Nano-Glass-Diffuser-for-Plant-Aquarium-Tank-3-pcs_W0QQitemZ180390943736QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item2a00235bf8

sau
www.nevertebrate.ro

poti sa cauti mai bine pe ebay, eu ti-am dat ce a rezultat la prima cautare


PS eu zic sa uiti de pastilele alea de la sera, n-ai ce face cu ele la 180 litri
butelie de 6 litri de la stingo somet - 300 lei
reductor cu un singur ceas de pe ebay - 100 lei
reactor DIY sau cumparat de pe net - 100 lei sau difuzor ceramic max 30 lei

si gata instalatia de co2. daca vrei si electrovalva atunci dai vreo 300 lei pe reductor de pe ebay sau vreo 400 de la noi
vezi aici cat power sand si cat aquasoil iti trebuie in functie de dimensiunea acvariului
http://www.adgshop.com/ProductDetails.asp?ProductCode=104%2D031&Show=ExtInfo
se poate inchide
merci
discusi - nu stiu, nu ma bag. de incaput incap 2 cu siguranta, dar se zice ca nu e bine sa creasca in plantat, mai bine sa fie maturi.
sau
scalari - 4, dar eu as pune chiar si 6
sau
ramirezi - 2 perechi

caracide de umplutura: maxim 15

eu am 2 scalari, 5 ramirezi, 7 rasbore si 3 oto in exact acelasi acvariu ca si tine, fara probleme, uneori chiar mi se pare gol si ma gandesc sa mai iau 2 scalari.

subliniez ca asta as face eu, nu vreau sa intru in discutii despre nr de pesti/ litru. daca esti incepator, ia-o usurel, baga intai niste rasbore de exemplu sa vezi cum reactioneaza la ph-ul ala.

si inca ceva: la co2 nu dai drumu? daca ai doar plante, eu zic sa dai drumu la co2
pai... nu mai astepta, baga pesti. presupun ca avand ph-ul scazut din cauza solului, vrei sa pui pesti carora le place asa, adica ciclide sud-americane, caracide, din astea.
eu cred ca daca pestilor le place la 6.5, n-o sa aiba nimic nici la 5.5

asta e parerea mea, eu as incerca cu niste rasbore sa vad cum evolueaza lucrurile.
pogostemon helferi - 5 lei planta matura, 5-7 cm, posibil cu pui
rotala rotundifolia - 1 leu firul

preturi negociabile in functie de cantitate. la cumpararea de pogostemon se ofera bonus rotala sau micranthemum micranthemoides, la cumpararea de rotala dau bonus doar micranthemum.
4 X T5 osram 865 39W si 849cm, dar la lumina asra iti cam trebuie CO2, practic indiferent de plante
eu nu stiu de unde a aparut ideea asta cum ca daca schimbi apa in perioada de ciclare se intarzie ciclul azotului.
mie mi se pare o aiureala completa, sincer sa fiu.

se stie foarte bine ca bacteriile responsabile pt transformarea produsilor azotului traiesc pe substrat, pe geam si evident in filtru si prea putin in apa. deci rezulta ca daca schimbi apa nu modifici aproape deloc populatia de bacterii, deci nu intarzii ciclul azoltului in niciun fel.

eventual s-ar putea intampla asta daca schimbi toata apa, pt ca bacteriile ar ramane fara niciun pic de amoniac sa manance. eventual, dar eu sunt convins ca nici asa nu s-ar intarzia, pt ca nu e ca si cum bacteriile alea mananca tone de amoniac.

problema la ciclare este una singura: sa nu ai incarcatura biologica mare in comparatie cu maturitatea filtrului (= nr de bacterii din filtru). daca ai prea multi pesti in perioada asta, o sa sufere de la amoniac si nitriti. daca ai putini (nu stiu sa dau un numar exact, depinde de multi factori) nu e nicio problema, nu intarzii nimic.

bacteriile se inmultesc pe masura ce exista mancare pt ele, populatia variaza in sus si in jos in functie de asta. nu poti spune ca sunt multe sau putine bacterii intr-un acvariu decat in comparatie cu incarcatura bio. deci eu daca tin 2 pesti in 300 de litri timp de 2 ani, nu se poate spune ca am putine bacterii in acel acvariu. am atatea cate pot sa sustina incarcatura bio de la cei 2 pesti.

smecheria e sa nu bag dintr-o data prea multi pesti, asa incat rata de crestere a incarcaturii bio sa depaseasca rata de inmultire a bacteriilor. si evident, sa nu existe limitari fizice referitoare la mediul suport pt bacterii.

deci parerea mea e ca poti schimba cata apa vrei in perioada de ciclare. nu stiu ce pesti ai acolo, dar nu are ce sa le faca rau schimbul de apa, plus ca elimini multi nutrienti in exces, deci ajuta contra algelor.

uneori am impresia ca oamenii isi bat prea mult capul cu ciclarea asta (cei care stiu despre ce este vorba) si fac din ciclare un scop in sine, ceea ce mi se pare aberant. pe mine nu ma intereseaza nr de bacterii din acvariul meu, ma intereseaza sa am pesti sanatosi si voiosi.
vezi ca in 3 litri nivelurile de amoniac pot creste mult mai repede decat in 40 de litri.
sa nu crezi ca doar in acvariu e pericol, deci daca ai scos pestii "din acvariu" ar trebui sa fie ok.
si ala de 3 litri tot un "acvariu" este, si este mult mai periculos decat cel de 40.

eu zic sa faci schimburi de apa mari (50%) si sa lasi pestii in acvariul lor. pui sera nitrivec si ar trebui sa fie ok. ciclul azotului se va termina mai devreme sau mai tarziu, nu-ti bate capul cu el ci cu sanatatea pestilor. iar in faza asta sanatatea pestilor este asigurata de schimburile de apa suficient de mari incat sa duca nivelele de amoniac si nitriti la valori netoxice.

si inca ceva: bacteriile nitrificatoare nu traiesc in apa decat in masura mica. cea mai mare parte traiesc in substrat, pe pereti si evident in filtru. asta inseamna ca schimband apa nu poti da peste cap ciclul azoltului.

e absurd ca ai pus ph minus in apa. de ce ai facut-o?
ca sa transformi amoniacul in forma lui mai putin nociva, amoniul? dar de ce ai face asta, pacatele mele?
nu mai bine elimini direct amoniacul din apa prin schimburi de apa? tu nu ai nevoie nici de amoniac si nici de amoniu in acvariu.

schimba apa.
nu ai nevoie de valva antiretur, problema ta este ori la etanseitate ori la drojdie.

pet-ul in care ai drojdia trebuie sa fie beton pe durata de viata a bombei (1-2 saptamani)
grupeaza plantele de acelasi fel in tufe, o sa arate mult mai bine acvariul.
pai cu ce sa inlocuiesti egeria? cu ce vrei tu, cu ce plante iti plac.... uita-te pe forum in pozele altor colegi si vezi ce-ti place. apoi cerceteaza daca ai conditii pt plantele alea si implementeaza.

dar un sfat: nu scoate toata egeria odata. cumpara noile plante, planteaza-le si lasa si egeria acolo. cand vezi ca noile plante incep sa miste, scoate egeria treptat, sa zicem cate 2-3 fire la 2-3 zile. daca scoti toata egeria dintr-un foc, va disparea din acvariul tau un mare consumator de nutrienti care nu va avea inlocuitor nici macar partial, ca noile plante vor fi ametite si vor avea nevoie de un timp sa se acomodeze. deci creste riscul de alge.

daca egeria creste prea mult, tai-o. se va indesi. poti de asemenea si sa replantezi varfurile, dar atentie sa nu arunci prea mult din ea dintr-o data, ca se poate intampla ce am explicat mai sus.
pe scurt: papa bun pt ramirezi )

pe lung: ii vor manca, daca le ies in cale. cu toate astea, am avut creveti care au supravietuit in 54 de litri cu o pereche de rami, pentru ca au avut unde sa se ascunda (acvariu plantat foarte des). dar in cele 4-5 luni cat au stat acolo nu am vazut crevetii decat din an in paste, deci la ce bun sa mai ai creveti daca nu ii poti vedea? )
eu tin ramirezi de 1 an si jumatate. trebuie sa stii asa:
- sunt pesti sensibili, deci parametrii apei trebuie sa fie brici (fara amoniac, fara nitriti, fara nitrati mari, sa zicem peste 30). daca o sa cumperi exemplare din import (hornbach), mortalitatea in primele 2 saptamani o sa fie destul de mare (60%-80%) deci iti recomand sa cumperi pesti care au eclozat in romania.
- nu sunt niste pesti agresivi in sine. intr-adevar masculul dominant o sa faca ordine cu toti ceilalti ramirezi, iar in perioada de depunere perechea dominanta o sa faca ordine cu toti pestii din acvariu. dar asta nu inseamna muscaturi si sange, ci doar intimidari si fugareli. masculii se infrunta cu masculii, femelele cu femelele, deci toata lumea se "bate" cu toata lumea. repet, este numai o chestie de show off si e una din trasaturile care ii fac atat de simpatici.
- ramirezii se tin cel mai bine in perechi, dupa mine. nu are rost sa tii un mascul la mai multe femele, pt ca ei formeazi perechi. cei doi pesti care s-au cuplat stau mai tot timpul impreuna si uneori chiar se apara unul pe altul de alti ramirezi. daca ai mai multe femele, cea care a reusit sa se cupleze cu masculul va avea tot timpul de luptat pt el si asta n-are niciun rost. cumpara un numar egal de femele si masculi si pana la urma vei avea perechi.
- o pereche are nevoie de o suprafata de minimum 40X40cm intr-un acvariu plantat. deci in 180 de litri intra sigur 2 perechi. dupa ce capeti experienta cu ei poti sa tii si 3 perechi, daca vrei, dar nu de la inceput. de ex eu am avut 6 in 120 de litri, iar acum am 5, ca o femela a murit: 1 mascul matur si 4 puiuti de 2-3 luni. iti dai seama ca pe aia mici nu prea i-am vazut in astea 2 luni de cand ii am, insa de cand au crescut sunt tot mai prezenti si e foarte haios sa vezi cum masculii aia mici se iau la tranta cu ala mare. sunt niste pesti foarte curajosi...
- le place apa moale si acida. peste ph=7 n-o sa depuna, dar daca ai perechi imediat ce scazi ph-ul vor incepe sa depuna si o s-o tot faca cam la fiecare 2 saptamani. primele depuneri vor fi mancate, pana capata si ei experienta.
- poti sa ii tii cu neoni, cu rasbore, in general cu caracide, cu scalari, discusi (deci ciclide) si cam cu orice alti pesti, cu conditia evident ca ceilalti pesti sa nu fie excesiv de agresivi si sa aiba nevoie de aceleasi conditii de apa ca si ramirezii.
- se zice despre ei ca sunt timizi si sunt convins ca asa e daca in acvariu se afla pesti agresivi sau foarte agitati. la mine nu a fost cazul, pt ca eu am facut populatia acvariului in jurul ramirezilor, deci ei au fost prioritatea. nu iti recomand sa-i tii cu ancistrusi (sunt teritoriali si ramirezii nu se prea baga la ei) si nici cu SAE sau CAE.
cum sa dai 2000 de euro pe un acvariu in care sa tii un gold fish?
si acvariul sa fie de apa sarata, in timp ce pestele este de apa dulce?
))))
ceva nu e in regula in povestea ta.

e ca si cum eu ti-as face cadou un parasolar pt masina si tu te-ai duce sa cumperi un Bentley ca sa poti folosi parasolarul ))
eu cred ca ceva nu face contact cum trebuie - cand e rece e ok, dar cum se incalzeste un pic si se dilata nu mai face contact.

desfa lampa (daca se poate) si verifica contactele
pai decat sa inchid CO2-ul in fiecare seara, mai bine setez mai putine bpm de la inceput si-l las deschis tot timpul.
CO2-ul creste peste noapte si se consuma ziua.
e mai simplu decat sa bag mai multe bpm ziua si sa inchid noaptea si cred ca are cam acelasi rezultat (variatiile exacte oricum nu pot fi controlate)

eu cel putin asa o sa fac la viitorul setup cu Ada, care se preconizeaza in 2-3 luni.
asa fac de fapt si acum la un setup non Ada la care am bomba, pe care o s-o inlocuiesc cu co2 presurizat, fara electrovalva si fara controller.
max 28 de grade atunci
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com