Author |
Message |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/10/2009 21:44:40
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Salutari!
As vrea sa deschid discutie despre doua abordari de top a fertilizarii cu mcroelemente.
Pe de o parte il avem pe Tom Barr cu metoda sa de fertilizare Estimative Index pe care am folosit-o si eu cu mare succes in ultimele 7 - 8 luni. Aici e vorba de aditie oarecum nerestictiva de macroelemente si ajungem usor la ale macroelementelor care s-ar putea sa-i sperie pe cei mai slabi de inima.  Aceasta metoda functioneaza - evident -, are rezultate foarte bune si este logica.
Tot aici, in aceeasi oala oarecum, as putea sa pun si PPS, PPS pro s.a.m.d. chiar daca sunt abordari diferite si putin mai limitative, se bazeaza tot pe aditia celor trei macroelemente majore: N, P si K.
Din punctul meu de vedere, exact diametral opus vad metoda de fertilizare ADA. Spun asta pentru ca in descrierea produselor si ideii din spate, se pleaca de la presupunerea ca P si N sunt produse in cantitati suficiente in acvariu, de catre reziduurile de la pesti si alte vietuitoare. Drept urmare, majoritatea fertilizantilor ADA contin numai potasiu. Unul singur vad ca contine si P si N: Green Brighty Special Lights.
Pe site-ul aquajournal.net (ADA) este o sectiunea foarte interesanta, numita Suikei Data care contine informatii detaliate despre mai multe acvarii. Cele spuse mai sus se verifica in datele gasite aici.
Un exemplu: pH: 7.0; NO2: <0.02mg/l; NO3: <1mg/l
Pe rand:
* pH 7.0 - din toate layout-urile de-acolo nu cred ca am vazut vreun bazin care sa aiba pH-ul mai mic de 6.8!
* NO2 < 1mg/l asta inseamna mai putin de 1ppm, adica foarte foarte putin
* CO2 - se specifica 4 bule pe secunda, dar nu este mentionat un controller. Mai mult, la dimensiunile alea, adica un acvariu de > 300 l, folosesc difuzor ceramic pentru aditia de CO2 si nu un reactor. La 4 bule pe secunda, pH-ul ar fi trebuit sa scada considerabil! Asta daca nu cumva duritatea apei (KH) e foarte mare.
Un alt aspect il constituie lumina. N-am vazut niciun bazin care sa treaca de 1W/l, majoritatea fiind pe la 0.7 - 0.8, dar HQI-uri. Nici de incalzitor de substrat nu am auzit niciodata la acvariile ADA...
Pentru ca am trecut de la EI la ADA, ma intereseaza in mod direct problema. Detaliile despre produsele ADA le-am luat din catalogul lor de produse pe care l-am studiat in detaliu.
In concluzie, mie mi se pare ca cele doua abordari cam intra in conflict in anumite privinte. Teoria de la care se pleaca este aceeasi, dar ideile se dezvolta mai departe pe ipoteze diferite.
Daca am gresit sau omis ceva mai sus, tipati si corectati-ma.
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
Alex.B
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2009 21:37:02
|
Alex.B
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/104258225349d8ea35e4270.jpg)
IP:
|
gengiskhan wrote:Salutari!
As vrea sa deschid discutie despre doua abordari de top a fertilizarii cu mcroelemente.
Pe de o parte il avem pe Tom Barr cu metoda sa de fertilizare Estimative Index pe care am folosit-o si eu cu mare succes in ultimele 7 - 8 luni. Aici e vorba de aditie oarecum nerestictiva de macroelemente si ajungem usor la ale macroelementelor care s-ar putea sa-i sperie pe cei mai slabi de inima.  Aceasta metoda functioneaza - evident -, are rezultate foarte bune si este logica.
Tot aici, in aceeasi oala oarecum, as putea sa pun si PPS, PPS pro s.a.m.d. chiar daca sunt abordari diferite si putin mai limitative, se bazeaza tot pe aditia celor trei macroelemente majore: N, P si K.
Din punctul meu de vedere, exact diametral opus vad metoda de fertilizare ADA. Spun asta pentru ca in descrierea produselor si ideii din spate, se pleaca de la presupunerea ca P si N sunt produse in cantitati suficiente in acvariu, de catre reziduurile de la pesti si alte vietuitoare. Drept urmare, majoritatea fertilizantilor ADA contin numai potasiu. Unul singur vad ca contine si P si N: Green Brighty Special Lights.
Pe site-ul aquajournal.net (ADA) este o sectiunea foarte interesanta, numita Suikei Data care contine informatii detaliate despre mai multe acvarii. Cele spuse mai sus se verifica in datele gasite aici.
Un exemplu: pH: 7.0; NO2: <0.02mg/l; NO3: <1mg/l
Pe rand:
* pH 7.0 - din toate layout-urile de-acolo nu cred ca am vazut vreun bazin care sa aiba pH-ul mai mic de 6.8!
* NO2 < 1mg/l asta inseamna mai putin de 1ppm, adica foarte foarte putin
* CO2 - se specifica 4 bule pe secunda, dar nu este mentionat un controller. Mai mult, la dimensiunile alea, adica un acvariu de > 300 l, folosesc difuzor ceramic pentru aditia de CO2 si nu un reactor. La 4 bule pe secunda, pH-ul ar fi trebuit sa scada considerabil! Asta daca nu cumva duritatea apei (KH) e foarte mare.
Un alt aspect il constituie lumina. N-am vazut niciun bazin care sa treaca de 1W/l, majoritatea fiind pe la 0.7 - 0.8, dar HQI-uri. Nici de incalzitor de substrat nu am auzit niciodata la acvariile ADA...
Pentru ca am trecut de la EI la ADA, ma intereseaza in mod direct problema. Detaliile despre produsele ADA le-am luat din catalogul lor de produse pe care l-am studiat in detaliu.
In concluzie, mie mi se pare ca cele doua abordari cam intra in conflict in anumite privinte. Teoria de la care se pleaca este aceeasi, dar ideile se dezvolta mai departe pe ipoteze diferite.
Daca am gresit sau omis ceva mai sus, tipati si corectati-ma.
Cred ca ai vrut sa spui NO3<1mg/l, ca altfel NO2 ar fi cam prea mult, in rest eu iti impartasesc idea.
Referitor la macroelemente, K e foarte important, asigura fotosinteza plantelor si este foarte important chiar si in lupta cu algele. Fotosinteza crescuta rezulta o absortie mai mare de nutrienti deci mai putine alge. ( Cel putin asa zice si Filipe Oliveira si nu am decat sa i dau dreptate  .
Restul de N si P se gaseste in substrat ,pentru plantele cu o crestere lenta sau care isi extrag nutrientii in principal prin sistemul radicular. Referitor la brighty special lights acesta contine si N si p pentru ca in general acvariile cu lumina si Co2 mult si plante cu creste rapida(riccia, glosso) N si P din substrat nu este de ajuns.
Referitor la incalzitorul de substrat acesta favorizeaza circulatia apei la nivelul substratului; se stie ca o circulatie deficitara duce la tasarea substratului (asta in cazul in care vorbim de nisip normal) si la dezvoltarea bacteriilor anaerobe. Ori acest lucru eu cred ca ADA il rezolva prin porozitatea substratului . Uite ce spune ADA despre Power Sand:" Power Sand contains rich organic nutrients for plant roots, and helps to make an ideal environment for bacteria activity. Its porous volcanic stones secure water circulation, and avoid the stiffing of the substrate. It also contains rich nutrients for aquatic plant roots for a long period.
Please select right size, S, M, L according to the water depth".
Cam asta e parerea mea si cam asa vad eu lucrurile. Acum mai las acvariul mare sa ajunga la maturitate si dupa un reset folosind ADA. Si un pic offtopic, as dori sa multumesc echipei REEF Aquarium pentru ca au facut posibila existenta pe piata a produselor de top ADA mai ales in aceste vremuri nu foarte "promitatoare" din punct de vedere economic!  Reef Aquarium
|
fost cesrobis |
|
 |
Nilsen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2009 21:48:33
|
Nilsen
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e0640c93b05097a9380870aa06aa0df4.jpg)
IP:
|
gengiskhan wrote: Pentru ca am trecut de la EI la ADA, ma intereseaza in mod direct problema.
gengiskhan wrote: Tom Barr cu metoda sa de fertilizare Estimative Index pe care am folosit-o si eu cu mare succes in ultimele 7 - 8 luni.
De ce ai renuntata la EI daca zici ca este de succes?.....iti bati singur cuie in talpa?
|
Viata are ORICUM dreptate!  |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 08:17:19
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
gengiskhan wrote:se pleaca de la presupunerea ca P si N sunt produse in cantitati suficiente in acvariu, de catre reziduurile de la pesti si alte vietuitoare.
Felu' in care-s plantate acvariile asta difera de felu' in care-s plantate olandezele, ma refer la cantitatea de plante. Unui olanzez plantat foarte dens n-o sa-i ajunga productia de N si P a acvariului. E greu de crezut ca un olandez plin de plante stem o sa mearga fara fertilizare cu P .......
gengiskhan wrote:Un alt aspect il constituie lumina. N-am vazut niciun bazin care sa treaca de 1W/l, majoritatea fiind pe la 0.7 - 0.8, dar HQI-uri.
Tot in felu'-n care-s plantate cred ca sta explicatia, un olandez plantat dens in care plantele-si tin umbra reciproc are nevoie de lumina enorma. Cine-i tine umbra covorului de Glosso sau Eleocharis dintr-un acvariu ADA  ?
Lipsa incalzitorului de substrat si a pH-controllerului mi-o explic prin lipsa de atentie data plantelor dificile si extren de dificile. Atentia e directionata spre estetica acvariului.
Conflictu' pe care-l percepi e dat de necesitatile diferite ale celor doua tipuri de acvarii.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 08:27:38
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
In nici un caz nu e subiect de carciuma. E mult prea interesant. Mutat la plante.
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 11:08:40
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Nilsen wrote:De ce ai renuntata la EI daca zici ca este de succes?.....iti bati singur cuie in talpa?
Stai ca nu inteleg. Trecand de la EI la ADA imi bat cuie in talpa?  De ce? Doar pentru ca metoda aia functiona? Am gasit reteta care functioneaza, deci ne oprim? De ce sa nu experimentam? Daca vrei sa spui ca ar fi trebuit toata gama de produse... in cazul asta ai avea dreptate. Oricum renuntasem la EI si faceam aditie separata pentru fiecare macroelement ca sa mi se coloreze plantele. Chiar a functionat, Didiplis-ul s-a facut caramiziu, la fel si Aromatica. Sunt foarte curios daca o sa ramana asa si acum, cu ADA.
cesrobis wrote:Cred ca ai vrut sa spui NO3<1mg/l, ca altfel NO2 ar fi cam prea mult
da, era vorba de NO3.
Porcu wrote:Lipsa incalzitorului de substrat si a pH-controllerului mi-o explic prin lipsa de atentie data plantelor dificile si extren de dificile. Atentia e directionata spre estetica acvariului.
Si totusi... tinand cont ca vorbim de japonezi, e ciudat sa nu vedem tehnologie folosita acolo unde se poate. Cu atat mai mult cu cat in catalogul lor pe care l-am rasfoit cap-coada si coada-cap, spune de o variatie de pH intre zi si noapte destul de mare, de la 7.2 (dimineata, inaintea aprinderii luminilor si aditiei de CO2) si 6.6 - 6.8 spre seara. E o variatie destul de mare. Controller-ul lipseste chiar daca in oferta ada gasim electrovalva. Mai e si ideea de a folosi difuzor la acvarii mari, de 300+ litri. Ce-i drept, in catalog se specifica ca pentru acvarii mari, e indicat folosirea a doua difuzoare.
Porcu wrote:Conflictu' pe care-l percepi e dat de necesitatile diferite ale celor doua tipuri de acvarii.
Ai dreptate. Dar din nou: si totusi...
Porcu wrote:Felu' in care-s plantate acvariile asta difera de felu' in care-s plantate olandezele, ma refer la cantitatea de plante. Unui olanzez plantat foarte dens n-o sa-i ajunga productia de N si P a acvariului.
Foarte de-acord. Si totusi...  cand vad NO3 < 1ppm, tot ma pune pe ganduri. PO4 nici nu este specificat, presupun ca si asta e foarte aproape de 0. Aici inca un exemplu, parametrii apei cam la fel, dar acvariul asta totusi e mai bogat plantat, sunt mai multe specii de plante. Ok, nu e un olandez, dar se indeparteaza mult de iwagumi.
Din toate cate-am citit si vazut la ei, pot sa trag o singura concluzie: este o abordare total diferita care pare sa functioneze cel putin la fel de bine.
|
|
 |
RSV
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 11:26:44
|
RSV
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/43b52842663fa6e4100c72751d08de6f.jpg)
IP:
|
De ceva vreme fiind curios tocmai de acest lucru la ADA,adica mai precis la aditia de macroelemente,am gasit pe un site din afara o informatie care cel putin pe mine m-a lamurit,era un tip care tot asa curios din fire  a facut niste teste mai elaborioase la ADA Aquasoil(nu ma intrebati ce si cum ca nu stiu sa va zic) si surpriza a fost o cantitate foarte mare de N si P la teste,acum stim toti ca plantele au nevoie de Macronutrienti si Micro...cum ADA pentru varianta micro ofera STep1,2,3...pentru macro cred ca secretul este chiar substratul,tot aceea persoana zicea in articol ca in setupurile in care avea substrat ADA Aquasoil in primele 6 luni nu facea nici un fel de aditie de NP,ci doar K iar acvariile erau masiv plantate.Gandriea mea m-an dus totusi ca japonezii astia doresc sa mentina valori miici in apa ale N si P tocmai pentru a avea culori frumoase,iar baza liniei de fertiliare ADA in proportie de 70-80 % o reprezinta substratul ADA
This message was edited 1 time. Last update was at 19/10/2009 11:28:03
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 11:48:20
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
gengiskhan wrote:Si totusi... tinand cont ca vorbim de japonezi, e ciudat sa nu vedem tehnologie folosita acolo unde se poate. Cu atat mai mult cu cat in catalogul lor pe care l-am rasfoit cap-coada si coada-cap, spune de o variatie de pH intre zi si noapte destul de mare, de la 7.2 (dimineata, inaintea aprinderii luminilor si aditiei de CO2) si 6.6 - 6.8 spre seara. E o variatie destul de mare. Controller-ul lipseste chiar daca in oferta ada gasim electrovalva. Mai e si ideea de a folosi difuzor la acvarii mari, de 300+ litri. Ce-i drept, in catalog se specifica ca pentru acvarii mari, e indicat folosirea a doua difuzoare.
Plantele lor, cele mai multe verzi si nu din categoria grea merg foarte bine cu fertilizare si CO2 ....... fara aparatura complexa ....... probabil e ceva ce tine de "psihologia" ADA, mai multe eforturi indreptate spre fertilizanti si mai putine spre tehnica. Cred ca ceva asemanator cu ce face Tetra: toata atentia e spre pesti (au zeci de sortimente de mincare pentru pesti) iar pentru plante n-au nimic, nici fertilizanti decenti nici macar o scula pentru CO2 decenta. Asta-i politica lor, directia in care au ales sa mearga.
Poate ca un pH-controller devine inutil impreuna cu solu' ADA care scade pH-u' dupa cum au patit-o unii ....... naiba stie ce se intimpla daca pui un incalzitor de substrat sa "invirta" apa printr-un sol ADA.
Probabil ca secretu' N si P in in sol.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 12:03:31
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
RSV wrote:ADA Aquasoil(nu ma intrebati ce si cum ca nu stiu sa va zic) si surpriza a fost o cantitate foarte mare de N si P la teste
Pai asta nu mai era demult un secret... credeam ca se stie deja de aici: http://www.barrreport.com/barr-report-newsletter/3363-barr-report-newsletter-analysis-sediments.html
Oarecum pe la limita subiectului, hai sa zic: si eu am inceput, tot invartind problema pe toate fetele, sa cred ca acele culori ale plantelor din acvariile lui Barr, nu se datoreaza unei anumite proportii atent studiate ale PO4/NO3 ci a solului ADA. Cei care folosesc sau au folosit EI stiu de eterna problema a ne-mai-inrosirii plantelor care de obicei sunt rosii si frumoase, gen Didiplis, Aromatica, Macrandra etc. De aia am tinut mortis sa fac rost de ADA AS si sa vad ce iese, evident continuand sa dozez EI. Cu toate astea este exclus sa te bazezi doar pe ce contine substratul in cazul unui acvariu de genul olandez. Plantelor nu le vor fi suficienti macronutrientii de acolo. Cel putin nu in cazul in care intentionezi sa folosesti un EI mai castrat, asa... Adica nu vei putea nici macar cu ADA AS sa dozezi in coloana apei doar K si micro. Substratul te va ajuta cu singuranta, dar nu te va salva in cazul unei eventuale carente indelungate.
gengiskhan wrote:Pe de o parte il avem pe Tom Barr cu metoda sa de fertilizare Estimative Index pe care am folosit-o si eu cu mare succes in ultimele 7 - 8 luni. Aici e vorba de aditie oarecum nerestictiva de macroelemente si ajungem usor la ale macroelementelor care s-ar putea sa-i sperie pe cei mai slabi de inima. Aceasta metoda functioneaza - evident -, are rezultate foarte bune si este logica. [......]
Din punctul meu de vedere, exact diametral opus vad metoda de fertilizare ADA
Si? Nu exista un singur mod corect de a seta un bazin plantat. Fie el nature, jungle, olandez si ce-o mai fi... Daca ar fi asa ar fi chiar trist. Toti am avea acvarii cu plante grase si frumoase, aratand toate la fel, toate de aceeasi culoare, nimeni nu ar mai avea probleme si forumurile de plantate ar disparea.  . Candva acvariile olandeze erau tratate dupa "metoda" "Don't touch! It will break", si nici vorba de EI sau PPS.
Aaa si inca ceva. Tot ceva ce am aflat de pe (mai multe) forumuri de afara. Nu credeti tot ce zice Amano, mai ales in descrierile parametrilor acvariilor lui. E celebru, ca nu zice tot, ca mai omite cate una alta, ca mai scapa cate o eroare... iar cand e invitat la cate o conferinta/simpozion/etc live, nu raspunde niciodata direct si clar la intrebarile astea tehnice.
gengiskhan wrote:Pentru ca am trecut de la EI la ADA[...]
Stii ca nu mai "fabric & vand" solutia aia (decat la cerere si atunci foarte greu), asa ca ma cam doare in pasta pixului de ce metoda foloseste unul sau altul, mai departe decat strict la nivel de discutie, dar sa stii ca ADA si EI nu se exclud. Ia vezi cu ce substrat sunt setate acvariile lui Tom Barr in ultimii ani. Toate, fara exceptie.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 12:08:03
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
naiba stie ce se intimpla daca pui un incalzitor de substrat sa "invirta" apa printr-un sol ADA
Pai eu il am deja acasa  , asa ca pot sa-ti zic ce scrie pe el. Referitor la agitarea apei prin substrat, cel putin. (Instructiuni citite in graba ca inca nu am setat acvariul)
1. Substratul NU se spala inainte de folosire
2. Nu se indreapta jetul filtrului direct spre substrat.
daca imi aduc aminte bine (nu garantez pentru asta) mai e si
3. Se aspira cu atentie, mai putin temeinic decat alte substraturi.
Probabil ca ideea e sa lasi nutrientii aia acolo unde sunt, nu sa ii diluezi in coloana de apa.
|
|
 |
Nilsen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 21:03:53
|
Nilsen
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e0640c93b05097a9380870aa06aa0df4.jpg)
IP:
|
@ gengiskhan: De ce?
Pai noroc cu REEF ca altfel nu stiu de unde faceai rost de material ADA. In locul tau as merge in paralel cu 2 acvarii unul pe EI si altul pe ADA, iar apoi as compara rezultatele, implica costuri mari dar parca ar merita... nu? Da-i bataie si sa ne ti la curent!
|
Viata are ORICUM dreptate!  |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 23:16:11
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
As vrea eu doua, unul cu ADA complet, altul pe alta linie cu EI, dar nu prea se poate.
Cum am si precizat, nici asta nu e pe ADA complet, nu am decat fertilizantii. Nici nu cred ca are cum sa mai fie. Nu stiu daca mai gasesc substrat.  Asta este.
Rvenind la aceasta gama de produse, am gasit alta informatie despre un produs din gama ADA: "Growth Plate - is a stainless steel tool, designed for warming the substrate from the bottom, in combination with a heater and a thermostat." Cu alte cuvinte, incalzitor de substrat - exista si pare sa fie oarecum recomandat. Vad ca nu se pune accentul pe el, dar exista. Bine, arata ciudat.
|
|
 |
Alex.B
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2009 23:34:47
|
Alex.B
Senior member
IP:
|
Faci economie la subsrat ca e deja inclinat  Eu unu nu cred ca Amano il foloseste, eu sunt de parere ca atata timp cat substratul este unul de top (nu se taseaza, nu se face namol, este destul de poros) apa oricum circula prin substrat, bacteriile au unde sa se dezvolte si oxigenarea se asigura si cu ajutorul radacinilor plantelor. Poate gresesc....
|
fost cesrobis |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/10/2009 07:49:23
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
cesrobis wrote:eu sunt de parere ca atata timp cat substratul este unul de top (nu se taseaza, nu se face namol, este destul de poros) apa oricum circula prin substrat, bacteriile au unde sa se dezvolte si oxigenarea se asigura si cu ajutorul radacinilor plantelor.
Ia vezi aici toate avantajele incalzitorului de substrat  .
Nilsen wrote:as merge in paralel cu 2 acvarii unul pe EI si altul pe ADA, iar apoi as compara rezultatele
Nici daca pornesti deodata doua acvarii cu aceeasi fertilizare n-o sa obtii rezultate identice.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/10/2009 08:00:23
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
cesrobis wrote:si oxigenarea se asigura si cu ajutorul radacinilor plantelor. Poate gresesc....
Nu gresesti deloc. Nici mama incalzitoarelor de substrat nu va asigura un schimb de gaze la nivelul substratului asa cum o fac radacinile plantelor. Multi au constatat asta si nu il mai folosesc demult.
Ia vezi aici toate avantajele incalzitorului de substrat
Articolul ala e foarte tare ca toate cele scrise de Sandu, dar e scris acum 2 ani, Porc. Intre timp lucrurile s-au mai "limpezit" in legatura cu utilitatea incalzitoarelor de substrat. A nu fi inteles gresit, eu nu zic ca cine il are trebuie sa il arunce. Dar inca de cand am auzit de scula, mi-am pus problema urmatoare: ok si curentii aia de convectie nu fac mai mult rau decat bine in cazul anumitor substraturi?! Se pare ca banuiala mea s-a adeverit. Toate cele bune.
This message was edited 2 times. Last update was at 20/10/2009 08:14:27
|
|
 |
Alex.B
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2009 22:54:43
|
Alex.B
Senior member
IP:
|
Ada nu insista deloc pe heating cables ci pe un substrat bun, si un mediu propice dezvoltarii microorganismelor! Power sand e foarte poros si asigura o circulatie excelenta a apei si gazelor in interiorul substratului!
|
fost cesrobis |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2009 20:56:03
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Pai sa va spuna ,eu ce cred, despre aceste heating cables
Problema a fost studiata si de mine .....si nu numai cu mai mult de 4-5 ani in urma
Haide-ti sa incepem cu inceputul
Si inceputul se afla la Firma DUPLA prin anii "80
Cind unii dintre noi nici nu stiam ce este acvaristica ,da pai , cu ce se mai maninca
Firma care a inventat prima data heating cables sau sistemul de heating cables dupa cum a scris in vremurile tineretii
sale (SANDU) a fost DUPLA
La aceea vreme nu erau inventiile de astazi in ale solurilor
Adica trebuie sa recunoastem ca industria si stiinta acvaristica a evoluat mult fata de anii "80
In Occident ma refer
La noi mai este mult pina departe
Deci ce soluri se gaseau in anii "80 erau in general soluri compacte
Asa zise soluri brute (vezi laterite,humice,turbe)
Deci problemele care le intimpinau acvaristii la acea vreme erau:
Acumularea de gaze in sol
Inegrirea si putrezirea radacinilor
Si procesul de steril al solului in jurul plantei
Firma DUPLA a venit cu ideea introducerii acestui sistem de heating cables care inlatura majoritatea acestor impedimente
Ca orice inventie revolutionara au fost si tipi contra si tipi pro
Ca drept urmare si in ziua de azi sunt nenumeroase firme care produc aceste Heating cables(Dupla ,Dennerle,Tunze,Renna,JBL )
Si alte citeva fara nume cu rezonanta
Unele dintre ele au adus imbunatatiri semnificative, controlere inteligente cu sistem de functionare pe timp de noapte ,vara
Deci sa tragem citeva concluzii :
Heatin cables nu a fost inventat numai pentru curentii de convectie
Sa constatat ca si o temperatura cu citeva grade 1-2 ajuta la asimilarea mai buna a elementelor nutritive ,de catre radacinile
plantelor(asa este si in natura )
Ajuta si bacteriile responsabile cu asimilarea si dizolvarea micro si macro elementelor la o activitate mai intensa
la nivelul radacinilor
Aport sporit de substante hranitoare pentru radacinile plantelor
Eu am folosit HC si la soluri gen JBL,Laterita ,DUPLA
Si pot sa va spun ca se vede diferenta intre acvarii setate cu HC si fara HC
Crestere mai rapida a plantelor
Evolutie slaba a algelor
Radacini sanatoase
De dimensiuni impresionante
Am folosit HC si pe ADA AMAZONIA
Dar aici nu pot sa spun diferenta ca nu am avut Amazonia si fara cablu
Acuma in anul 2009 cind deja sunt pe piata citeva tipuri de soluri
Foarte usoare ca si greutate
Cu o combinatie complexa de micro si in special de macro elemente
Aceste HC au tendinta de a nu mai fi folosite
Ca prin noile inventiile in ale solurilor sau eliminat unele neajunsuri amintite mai sus
Cind ai un substrat gen Dennerle eu zic ca sa fie totul de nota 10 trebe" si HC
Si toate solurile de acest gen
Si acest TOM BARR este si el un fel de c........guru al acvaristicii americane
Are si el partile lui bune de apreciat
Dar are si bite trosnite in balta si stropiri cu ...noroi
Prea da el cu parerea in toate domeniile
Si prea le stie el pe toate
Sa dovedit in istoria omenirii ca cine incearca sa le fac pe toate
Ajunge sa nu faca nimic bun
Deci eu zic ca un incepator care nu vrea multe probleme cu plantele
Si vrea un acvariu care sa-l stimuleze pe viitor in a creste plante
E bine sa inceapa si cu HC
Pe masura ce capata experienta se schimba lucrurile
Cei care de acuma au oarecare experienta
Trec la lucruri de finete
La gidileli
NU la sarutari sub brat :hammer1:
Adica se descurca foarte bine si fara HC
SA NU UITAM ca si in anul 2009 sunt firme care produc si vind bine aceste cabluri
Deci cine le are este pacat sa le arunce
RAU SIGUR NU FAC
This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2009 20:58:56
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2009 21:14:13
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
M-am dus sa beau o gura de apa si am revenit
Pot sa va spun ca Barclaya este o planta care se simte vizibil mai bine la soluri cu HC
Decit la cele fara HC
Verificat de mine
Eu daca ar fi sa setez din nou acvariul nu as ezita sa pun HC
NU in  cum mi-a fost indicat cu ceva anii in urma ........de un mare acvarist al ROMANIEI
UN clasic in viata
SI daca pun HC si sa zicem peste 2 luni nu-l mai vreau ce fac ..........
IL SCOT DIN PRIZA si nu am HC viabil
DACA vreau sa vad ceva ,sa fac un experiment ,sa zicem si nu-am HC ce pun........... in priza
DUPA proverbul decit sa nu ajunga mai bine sa ramina
Si cind nu va mai fi cere pe piata de HC
Fiti siguri ca firme ca Dennerle nu vor mai produce
Ca nu fac produse sa ramina cu ele pe stoc
Va urez succesuri
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Radu.U
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2009 22:05:02
|
Radu.U
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/866d90e0921ac7b024b47d672445a086.png)
IP:
|
lazarginel wrote:Barclaya este o planta care se simte vizibil mai bine la soluri cu HC
Decit la cele fara HC
Va urez succesuri
Afirm. Am deponit,HC, fara controler. Barclaya creste foarte rapid , rosie si mare.
La fel
|
|
 |
andreic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2009 22:42:05
|
andreic
Membru de baza
IP:
|
Mama, Ginele, dar tare te-ai pornit.
Eu, personal, sunt perfect de acord cu tine in ceea ce priveste utilitatea cablurilor de substrat.
De Barclaya, de 1,5 luni de cand mi-a trimis-o maritul Faraon, ce sa zic, are cam 70cm si ma enerveaza ca este prea inalta.
Trebuie sa o educ ca pe lotusi.
|
|
 |
|