Din ce vad eu, la tine s-au creat 3 linii mari si late. Cea din fata, cea din mijlos si spatele. Clar definite fiecare dintre ele. Nu sunt intrerupte de nimic. Poate ar trebui create zone de rupere, pe fiecare linie in parte. In Hc facuta o poteca ceva, si in Blyxa la fel. Iar plantele din spate ar trebui tunse in forma de tufe inegale, astfel incat sa alunge...monotonia. Cred ca sunt si cam multe specii acolo, in spate. Iar Rotala macranda nu are ce cauta langa tufa de Alternanthera lilacina. Sau invers, ca sa nu atrag cine stie ce defecte pe la filtru Cam atat pot sa zic, eu insumi fiind un afon al designului.
A, era sa uit. Mie imi place de mor. Emana sanatate acvariul.
Ciclul azotului Ghidul incepatorului Intai citesti pana aproape ai invatat si inteles la perfectie Ghidul incepatorului.
Apoi vei intelege ce se intampla la tine in acvariu, care nu "este ciclat"
Incepe prin a face schimburi zilnice de apa, de 10-15 % din volumul acvariului
Filtrul nu il opresti pentru nimic in lume, decat atunci cand necesita curatire. Si atunci se scot buretii si se clatesc usor in apa scoasa din acvariu, atat.
Zi-mi si mie ce inseamna "sablat apa"? Si cum se face operatiunea asta? Si cum arata apa dupa sablare?
Imi vine greu sa scriu dupa ce am citit articolul. De ce? Pentru ca am citit un material care m-a tinut cu sufletul la gura de la prima pana la utima propozitie. Cantitatea de informatie, structurarea sa precum si modul in care au fost atinse diferite aspecte, fac din acest articol unul de referinta atat pentru folosirea substratului ADA cat si pentru motivele pentru care facem acvaristica. Pentru ca imi dau seama ca un asemenea articol defineste pasiunea noastra ca pe un mod de a ne face viata mai frumoasa si nu un motiv de masurare a orgoliilor si al ambitiilor prost canalizate.
Articolul imi este prea proaspat in minte, inca nu "ma trece" nici o intrebare, dar cand apare ceva, aici intreb.
Inca odata felicitari si de ce nu, multumim
Faraonu wrote:Azi m-am uitat prin acvariu in cautare de pui de Blyxa
gengisghen wrote:Hai ca am gasit si eu pui.
V-am pus pe jaar, v-am pus pe jaar.
Pazea ca incepe operatiunea de cautare si descoperire a puilor de Blyxa. Au fost deblocate fonduri suplimentare, au fost aduse noi echipamente si se fac sedinte speciale de pregatire. Marea actiune a inceput
Acum serios. Eu lupa nu am sa ma uit, dar se vede clar ca nu este rezultatul unei "revergorari" a vreunei radacini. Cam cat de mare ar fi o samanta? Ar mai ramane ceva dupa ce da primul fir?
1. schimburi mari-cca 60%
2. acum dozez 5-6 ml/zi
3. fierul este adus si de unul si de altul
4. la CO2 am Ph controler
5. BBA poate apare de la variatiile de Ph. Un Ph constant va fi benefic pentru tot ce ai in acvariu.
6. nu am facut cunostinta cu BBA (din fericire atat pentru mine cat si pentru alga ) asa ca nu ma hazardez sa dau sfaturi in legatura cu asta.
geo13 wrote:Am vazut ca Alber foloseste 10 ml. zilnic de ferropol pe cand in instructiuni scrie ceva de 10 mil la 40 litrii la schimbul de apa
Uite de ce fac asa:
alber wrote:Doza data de producator este de regula mai mica decat necesitatile unui acvariu. De ce? Deoarece nu toti baga plante din greu in acvariu, lucru care duce invariabil la cresterea nutrientilor din apa si la aparitia algelor. Asa ca incepi cu doza recomandata si daca plantele cer, maresti.
Si as adauga ca sunt bune si niste teste. Asta pentru a nu pune prea mult fertilizant si a face risipa. Cu 10 ml mi-am dat seama ca exageram, fierul fiind la valori mari in acvariu. Asa ca am redus, astfel incat sa fie toata lumea multumita. Adica plantele si cu mine
Sa stii ca toata lumea ajuta. Chiar daca nu direct, ci prin participarea la o discutie. Din discutii se invata si se afla cate ceva.
In privinta datului in cap, stai linistit. Nu cred ca ai simtit ceva. Dar fii si tu putin mai grijuliu in exprimare. Cand ne-om vedea la stadion, poate ne-om lua si cu bah
Iti iei acvariu si orice vrei tu altceva, numa pesti nu.
Ai citit articolele de aici? Mai ales ciclul azotului?
Si beta nu se tin impreuna, nici macar femela cu mascul.
Deci bah, ideea este urmatoarea.
Stai cu ochii pe acvariu si vezi cum evolueaza. In functie de asta, stabilesti cand si ce fertilizant sa pui.
Doza data de producator este de regula mai mica decat necesitatile unui acvariu. De ce? Deoarece nu toti baga plante din greu in acvariu, lucru care duce invariabil la cresterea nutrientilor din apa si la aparitia algelor. Asa ca incepi cu doza recomandata si daca plantele cer, maresti.
Apoi cu lumina bah
alber wrote:Ferropol 24 citisem ca trebuie adaugat la 1-2 ore dupa aprinderea luminilor si nu inainte. Nu stiu sa-ti explic de ce, oricum, ceva legat de elementele care il compun si de chimismul lor. Cica daca nu il pui atunci cand plantele sunt dispuse sa il consume, se va pierde in apa si nu va mai avea efect.
Oricum, eu toti fertilizantii in pun in acvariu cu 1,5 ore inainte de aprinderea luminilor
Ai citit ce am scris aici? Cu atentie?
Da, l-am contrazis pe Ciprian si am spus ca trebuie adaugat dupa aprinderea luminilor, dar eu il pun inainte. De ce? Nu din cine stie ce motiv argumentat stiintific, ci pentru ca la ora la care luminile au deja o ora doua de functionare io sunt la munca si scriu pe forum.
Daca faci ca mine, s-ar putea sa te umpli de alge si sa dai acvariul peste cap. Si o sa spui ca eu sunt de vina. Daca vei face ca Ciprian, la fel, este posibil s-o dai in bara, atunci el va fi de vina.
In concluzie, incearca sa respecti ce zice producatorul, pe prospectul in engleza sau care-o fi, numa ala in romana nu. Apoi, daca nu poti, din varii motive, incearca sa adaptezi, inventezi, sa cauti metoda care se potriveste acvariului tau. Care este un organism viu, total diferit de oricare alt acvariu de aici sau de aiurea din alta parte.
Cred ca de data asta am fost destul de clar... bah
Stiti ce este amuzant? Ca am impreia ca bluemonk are Blyxa de la mine. Care o am de la Lofty, de muuuuult timp. Deci....Da' nu mai stiu exact, trebuie sa ne confirme sau nu bluemonk
Da Radu, ai dreptate cu submersul. Tarziu mi-am dat seama.
Ca si cu florile de altfel. N-am vazut nici o poza de B. japonica cu floarea....inflorita. Am vazut doar de augbertii
gengiskhan wrote:Blyxa e o planta flamanda dupa macro
Nu doar flamanda. Ci il si iubeste pe macro. Platonic. Si sufera mult cand nu il are
bluemonk wrote:La mine e mica si pierde frunzele vechi care se distrug si cad , dar se incapataneaza sa nu moara
Ai planta dintr-un acvariu in care mergea foarte bine? Ca s-ar putea sa fie si defecta. Sa-ti zic de ce.
La un moment dat am cumparat P Helferi. De la producatorul X. Nu a mers planta aia neam. Nu murea, dar nici nu crestea. Mai tarziu, am cumparat de la producatorul Y. Am bagat-o in acvariu ca si pe precedenta. Ma refer la parametrii apei, lumina, amplasare in acvariu, chiar si dimensiunea si tipul plantelor din vecinatate. E, asta a mers de minune, fara s-o doara capu'. Creste frumos, face pui, ii si educa Problemele cu prima planta le-am pus pe seama neadaptarii acesteia la viata submersa, ea fiind crescuta in fabrica (probabil) emers.
Asa o fi si la tine. Poate nu se adapteaza planta si pace.
Faraonu wrote:Cred ca nu-i exclus
Io ziceam ca-i exclus, deoarece apare in zone in care nici macar radacina de Blyxa n-are ce cauta. Adica departe de zona in care creste ea de regula.
Dar dupa ce ti-am citit argumentarea ulterioara...Mai ales aia cu oculismul m-a imbarbatat sa zic asa. Mi-a saltat moralul
Pai tu ai vazut floare? Tija aia cu boboc neinflorit poate furniza o samanta destul de matura pentru "se prinde"? Eu la cat ma chiorasc in acvariu si n-am vazut tija sau floare neam. Iti dai seama ca saream din papuci si postam in secunda doi. Dar nimic.
Ma rog, nimic, vad ca floarea poate apare si submers, intre firele plantei, nu doar emers. E posibil sa-mi fi scapat. Ca am impresia la cat am scotocit netu ca altfel nu se inmulteste. Ma rog, in afara de taiat si replantat
popey wrote:cum arata puisorii pe care ar trebui sa ii vad pe langa planta mama
Se vede ca nu ai citit cu atentie ce am scris in primul post. Acolo descriu si planta ai vorbesc si despre locurile in care apare.
Am o rugaminte. Vrei sa lasi topicul sa mearga in directia pentru care a fost creat?
As vrea totusi o explicatie a aparitiei unor pui, nu o discutie despre....anatomia plantei. Multumesc