[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Intros
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm topics.get(post.topicId) is undefined. It cannot be assigned to topic The problematic instruction: ---------- ==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm] ---------- Java backtrace for programmers: ---------- freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm topics.get(post.topicId) is undefined. It cannot be assigned to topic at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199) at freemarker.template.Template.process(Template.java:259) at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262) at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206) at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206) at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206) at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233) at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191) at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433) at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128) at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102) at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109) at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286) at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437) at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366) at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447) at java.lang.Thread.run(Thread.java:619) Messages posted by Intros
Sunt dispus sa astept in continuare cateva luni pentru pozele cu ei in "sarcofag", la dimensiunea si alura la care se stie ca ajunge un altum, alfel nu ma mira ca in momentul actual i-au spus unii lui MA ca iar se apuca de scalari (desi pentru mine e clar ca sunt altum-i, sa-ti traiasca MA sunt frumosi de acum ).
oblete wrote: Se pare ca temperatura de culoare si indicele de redare al culorilor nu au legatura cu procesul de fotosinteza.

Daca in privinta faptului ca indicele de redare a culorilor nu are legatura cu fotosinteza sunt de acord, cu temperatura de culoare e o poveste mai complexa, dar sigur legata de fotosinteza. Sunt cunoscute, descrise si dezbatute de mult aici pe forum curbele de absorbtie spectrala ale cloroplastelor si faptul ca diversi pigmenti fotosintetici au curbe de absorbtie preferentiala. Despre clorofila se stie ca prefera lungimi de unda intre 400-700nm, cu peak la spectrul "albastru" si "rosu" primul facilitand cresterea "orizontala" , compacta, iar al doilea mai mult pe cea in inaltime.

Mai putin s-a spus aici despre subpigmentii clorofilieni si anume clorofila a care absoarbe mai ales spectrul albastru-violet si rosu (ce stiam noi clasic), clorofila b care absoarbe mai ales in spectrul albastru si ornanj si ceilalti pigmenti cum ar fi carotenoizii, care au alte peak-uri de absorbtie decat clorofila (prefera albastru -verde) , dar sunt si ei strict necesari plantelor si astfel se intelege necesitatea unor tuburi de iluminare "full spectrum" pentru care eu am pledat de mult timp, folosirea izolata a unor tuburi cu spectrul amputat fiind favorabila doar algelor. Mai mult de atat exista dovezi clare de fotoinhibiitie spectrala care apare la anumita proportie si intensitate de spectru ultraviolet.

Ce percepem noi din spectrul global emis de tub, se poate sa nu aiba pentru plante aceeasi importanta (daca noi "vedem" diferit lumina unui tub cu lumina calda si unul daylight, nu "vedem" insa curbele lor spectrale care sunt mai complexe si care pot sa acopere necesitatile plantelor, de aici impresia ca temperatura de culoare nu conteaza in fotosinteza). Este adevarat ca aceste tuburi cu spectrul complet, utilizate in acvaristica au peak-urile de emisie (in cazul plantelor de absorbtie) plasate acolo unde trebuie si in proportiile care trebuie, de aici diferente intre diversi producatori, de exemplu echipa lui Amano, de care vorbeam mai sus, care a introdus in lampile metal halide de f buna calitate pe care le produc un peak suplimentar la lungimea de unda pentru verde (tocmai tinand cont de ce spuneam mai sus - acoperirea necesitatilor fotosintetice si pentru ceilalti pigmenti nonclorofilici si clorofila b) .
Raspunsul a fost dat deja: Co2 nu "anuleaza" O2 si nici invers, fiecare atinge anumite concentratii in apa, iar CO2 peste o anumita limita / concentratie in apa devine toxic prin el insusi (intoxicatie cu CO2) pentru pesti, chiar daca au O2 destul. Faptul ca isi revin cat de cat cand bagi mai multe bule de aer se datoreaza nu oxigenului suplimentar (te asigur ca nu creste cine stie ce saturatia de oxigen a apei) ci scaderii concentratiei de Co2 in apa prin agitatia mai mare a suprafetei apei.

Evident ca e nevoie sa stii ce nivel de CO2 ai in apa, solutia cea mai simpla fiind testerul cromatic vizual, dar acesta nu iti spune decat ca ai prea mult, destul, prea putin CO2, nu iti regleaza debitul de CO2 spre acvariu. Aceasta a doua problema iti revine tie fie prin tatonari, repetate, cu conditia sa stai cu ochii pe indicatorul de mai sus si pe pesti si sa opresti butelia CO2 dupa ce ai inchis lumina, fie sa dai ceva bani pe un controller pH. Poti citi aici ceva discutii mai avansate despre problema pH-KH-CO2.
Altora le cereti rabdare, dar voi nu aveti si tot zoriti omul cu pozele... Uite eu astept pana isi aduce omul echipament ca lumea sa vedem culori adevarate si detalii, iar pe de alta parte chiar as avea rabdare sa ajunga altum-ii altumi (ca inteleg ca sunt juvenili) sa vedem si noi inaltime adevarata nu-i asa ?
XandreB wrote:pui ceva Easybalance si Aquasafe la fiecare schimbare (sau ceva echivalent, impotriva nitritilor si nitratilor

Desi Tetra zice ca "Easy balance" ar mai reduce din fosfati si nitrati si ca folosind acest produs poti schimba apa la 6 luni!! , nu recomand asa ceva, schimbarile de apa corecte sunt esentiale.
S-au dat! Topicul se poate inchide. Multumesc.
Trecerea la "open top aquarium" nu e o idee rea. Are unele avantaje printre care o mai buna penetrare a luminii fata de acvariile care au lumina pe suport de sticla (ce se opacifiaza periodic din depunerile apei evaporate, praf, etc.), posibilitatea de a avea plante care emerg si infloresc deasupra apei, acces usor pentru aranjarea plantelor, curatarea acvariului. Dezavantaje ar fi evaporarea mai mare si riscul unor pesti sau melci (Neritinele mai ales) sa sara sau sa iasa din acvariu. Personal, de curand, de cand am iluminare cu T5-uri am trecut la open top. Strict la intrebarea ta, iluminarea cu lampi "metal halide" sau echivalente, sunt deja de mult utilizate in acvaristica, si privind "hala" de productie de la Nijgata a lui Amano plina ochi de acvarii cu astfel de iluminare, se poate spune ca plantelor le merge foarte bine. Diferenta fata de tuburile fluorescente ar fi caldura mare degajata, pretul evident mai mare, dar ca aspecte pozitive penetrarea buna in adancime - permite iluminare buna si pe fundul unor acvarii inalte (ex 60 cm), cat si estetic (cel putin pentru unii) - aspectul suspendat la inaltime mare (min 40cm de apa), marime mica si sclipirile de lumini pe fundul apei ca si in natura. Daca te hotarasti la aceasta varianta de iluminare nu iti bate capul cu produsul mentionat in link-ul tau, se pot aduce deja lampi dedicate pentru plante acvatice (acvaristica). Succes!
Nu o sa inteleg niciodata cum de un hobby asa placut, linistit, aduna asemenea "pasiuni". Ma uit mai sus si numar cate posturi au legatura cu acvaristica. Dar (cum spunea si Sandu) cel mai dureros e ca pierdem vremea cu asemenea discutii inutile. Incep sa am o banuiala ca unii chiar asta doresc, dar cred ca solutia este clara: nu merita sa mai pierdem noi vremea, este evident ca nu sfaturi competente doresc, pentru ca le-ar lua in seama.
@ MA
Nu va place ca-i un forum de plante?

Ba ne place, dar parerea mea e ca nu e doar un forum de plante, o anume conjuctura face sa fie un foarte bun forum de plante acvatice si aquascaping, fapt care, asa cum spunea cineva ca "Bolero-ul" lui Ravel i-a umbrit adevaratele si marile sale lucrari, tot asa si performantele de aquabotanica ale forumului au eclipsat poate pe cele legate de pestii tropicali, dar in nici un caz aceste aspecte nu ar fi absente din acest forum.
@ Sandu
Cand am deschis forumul ziceam ca am facut-o in speranta ca vom "agaţa" si catva noi membrii care au depasit de mult nivelul de incepator in ale acvaristicii..
Corect, eu inca mai sper, in fond 1% ar fi o cifra buna, pana acum s-au inscris vreo 40... poate printre ei deja se afla unul. Noi asteptam.
S-au promis deja.
Donez urgent (e depozit balconul... ), sistemele de iluminare de mai sus (nu mai stiu ce firma producatoare), deci 2 sisteme cu cate 2 tuburi T8 a 36w (120cm lungime) plus vreo 8-9 tuburi TLD 965, Aquarelle, Osram flora (problema ca unele sunt folosite, nu mai mult de 4-6 luni, vedeti voi care, ca le-am cam amestecat). Balasturile sunt scoase si legate separat pe o placa cam la 1 metru distanta. Detalii pe pm.
maxu'"]m-am gandit demult la aquascape dar cum scot plantele sa le replantez cu pestii inauntru? ca se face o mizerie de nedescris [/quote:1b76f81bbf wrote:

Munca muuulta, rabdare, inspiratie, (aspiratie ... ) educatie estetica in aquascaping, timp disponibilizat de la altele, etc... Asta e, fara sacrificii nu se poate nimic.
Se pare ca nu o sa vedem curand asa ceva pentru ca am aflat ca pescuitul acestei specii in micul areal brazilian unde traieste a fost interzis, fiind amenintat cu disparitia si pus pe lista speciilor protejate. Reproducerea sa dificila in acvarii si numarul mic al exemplarelor existente in captivitate coroborat cu cele scrise mai sus ne dau sperante aproape 0 sau cu multi de zero si in euro, de a-l avea in acvariile noastre.
Pana la noutati de fond, va arat o floare de Blyxa japonica din acvariul meu. Apare relativ usor daca planta se apropie de suprafata apei. In schimb e micuta (6-8mm floarea) si nici nu dureaza foarte mult, cam 2-3 zile, dar apar altele.

image
Carmen, pentru ca actualul subiect este in continuarea celui cu buretele negru pus mai jos, iar pe de alta parte ai foarte multe topicuri incepute cam cu aceeasi tema, am un sfat: continua acelasi topic folosind butonul post reply care il vezi jos sub chenarul cu textele scrise. Altfel nimeni nu va face fata multitudinii de noi teme deschise (de fapt aceeasi) si risti sa nu prea mai raspunda. Asa iti tii firul logic al problemelor si discursul nefragmentat, iar cei ce vor sa iti raspunda stiu de unde sa citeasasca despre "istoricul" si datele acvariului tau (care altfel sunt imprastiate peste tot). OK?
[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 

Information

An error has occurred.

For detailed error information, please see the HTML source code, and contact the forum Administrator.

Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic

Forum Index