| Message |
|
|
|
Bafta.
Galeata ta arata mult mai frumos ca a mea.
|
 |
|
|
|
E de ajuns daca iesirea din filtru face valuri in apa (din ultima poza se vede foarte clar ca face. Dar valurirea apei de asemenea face ca CO2-ul dizolvat in apa sa fie arunacat in aer. Parca tot un difuzor de CO2 ar fi mai bun.
Poate doar daca ai peste 27-29 de grade in bazin ar fi buna si o pompa de aer.
Si da o tura pe la profilul tau si treceti locatia. Daca vrei poti sa treci si cite ceva despre tine la prezentare (Forum index - despre noi).
|
 |
|
|
|
Traseul bulelor de CO2 e foarte scurt si nu au timp sa se dizolve. Asa ca probabil tu mai mult arunci CO2 decit sa fie folosit de plante.
|
 |
|
|
|
Dupa ce ti-am citit celelalt jurnal cu oscari inteleg de ce iti plac. Fara plante, fara fertilizare si calcule PPM, schimburile masive de apa sint fara probleme, rezistenti la diversele boli, se refac repede. Doar mincare si filtrare zdravana. Singura limitare sa fie galeata de peste 40 de vedre pentru o pereche.
Si recunosc ca imi plac si arata bine.
Sa-ti traiasca si sa te vad bunic.
|
 |
|
|
|
De fapt tu nu tii ancistrusi, doar ii inmultesti.
Nu stiu daca stau la fel de bine la curatat geamurile, dar la mine dupa ce am separat pleco cu o plasa in juma de bazin cealalta jumatate are geamurile cu alge dupa doar 7 zile. In jumatea unde e pleco geamurile sint luna pe interior.
|
 |
|
|
|
Am retinut, mersi.
Dar astia de la Zexstar si de la Emag au niste preturi de 2-3 ori mai mari fata de altii. Si sint mai multi care se lauda cu timpi de functionare de 25.000 si 50.000 de ore.
@Pavelescu - vezi ca nu toate au banda adeziva pe spate. Trebuie sa completez si la mine cu rosu si albastru si ma intereseaza ce au facut altii.
|
 |
|
|
2.000 de ore de functionare? Cind ajung la 70% luminozitate.
Parca sint prea scumpe. Chiar dimate o sa le scoti dupa 2 ani.
|
 |
|
|
|
Am uitat ca e de aluminiu.
Vezi ca exista standuri pentru prinderea verticala a unei bormasini. O transforma in bormasina de banc.
E mult mai usor de lucrat cu masina de gaurit cind e manevrata doar vertical sau orizontal. Valabil pentru gauri mari sau multe.
Teoretic unul din cele mai bune materiale pentru disiparea caldurii ar fi diamantul (are probabil cea mai mare viteza de tranfer a caldurii - de citeva mii de ori mai mare decit metalele). Din motive evidente nu l-a folosit nimeni. Mai ramin cuprul, aluminiul si otelul (chiar si tabla e tot otel). Cu e mai greu de prelucrat in forme diverse, desi are vitezele de transfer a caldurii mai mari decit Al. Daca e nevoie de un transfer rapid a caldurii catre radiator se pune un miez de Cu intr-un radiator de Al. Capsula care trebuie racita (integrat, tranzistor, led - in cazul tau) trebuie amplasata pe o bucata masiva de metal. Transferul caldurii prin conductie (intre capsula si metal) e mult mai rapid decit prin convectie (intre radiator si aer), iar caldura se acumuleaza in radiator daca masa radiatorului e mai mare, dupa care e disipata in aer. E motivul pentru care capsulele plasate in zone cu metal masiv se racesc mult mai bine decit cele puse pe un radiator subtire.
|
 |
|
|
|
Nu zicea toata lumea. Nici acum nu sint convins ca radiatorul ala e de ajuns. Chiar daca le-ai montat pe toate.
Daca vrei poti, daca nu vrei gasesti motive ca nu poti.
Oricum felicitari pentru montajul ledurilor. Eram aproape convins ca o sa legi 1-2 gresit.
Nu prea vad la ce folosesti carota de 140. Doar daca vrei sa-ti faci mina pentru mai tirziu la gauritul sticlei.
Marchezi gaura pe interiorul cutiei dai gaura linga gaura pe tot interiorul conturului si folosesti burghiul ca pe o freza unind gaurile. Ce ramine iei cu o pila semirotunda pina la marcaj. Mai ales ca e plastic si se gaureste usor.
|
 |
|
|
|
Colophony sau colofoniu in romana - este/era folosit pt. corzile de vioara. Cind nu il gaseam in magazinele de electronica era intotdeauna disponibil in cele de muzica. Il prefer si ca decapant de baza la lipire chiar si acum.
E posibil ca si fludorul mare sa fie un aliaj de lipit fara plumb - au temperatura de "topire" mai mare. Cele cu plumb sint excluse de la utilizarea industriala de mult pe motivul eliminarii plumbului. Toate placile pe care le primesti cu componente lipite au aliaj fara plumb. Ca sa scoti mai usor componentele de pe ele adaogi la lipitura ceva aliaj 60/40 si o sa iasa mult mai usor.
|
 |
|
|
|
Nu am cum sa apreciez lumina data de LEDuri. Da' arata bine.
E tot prea mare ciocanul de lipit.
Mai degraba ai o problema cu virful.
Eu folosesc un ciocan de lipit de 40W. Am montat in miner o dioda paralel cu un comutator mic si in serie cu rezistenta ciocanului. Cu dioda in circuit da 20W, cu dioda in scurt da 40W. Marea majoritate a timpului sta la 20W.
Dupa ce m-am saturat de cumparat virfuri care le terminan in 2-3 luni am cumparat sirma de cupru de 5mm diametru si o folesesc cu succes.
Cu totul alta discutie e la ciocanele de lipit profesionale.
Recunosc ca am si un ciocan de 80W (dar nu imi aduc aminte de cind nu l-am mai folosit) si pistolul de lipit Progresul 100W de acum 30 de ani (cred ca e la a 6-a carcasa).
Desi stiu ca Lucian o sa zica ca e mai bine cu LEDuri dedicate (si recunosc ca are dreptate) eu merg momentan pe becuri cu LED chinezesti (sint mult mai ieftine) pentru alb cald si alb rece. Au circuitele de alimentare gata facute, le scot din carcase, pun un intrerupator la fiecare. Dezavantaje: nu sint dimabile, sint la 220Vca si trebuie bine protejate.
Un lac de protectie suficient pentru ce ai tu acolo ar fi saciz dizolvat in alcool. In alti solventi da o pelicula care crapa in timp mai repede.
|
 |
|
|
|
La 65W ar trebui sa topeasca fludorul fara nici o problema si de 3mm.
E ala reglabil?
|
 |
|
|
|
Regret calitatea pozelor de acum inainte - o sa fie de pe mobil la 3-4Mpx (sau cit are, oricum n-am altul mai bun). S-a busit aparatul foto. Piesa defecta cred ca e cel mult 10 eurocenti, dar nu am de unde sa o iau (e intrerupatorul On/Off). Si nici documentatia, ca nu exista.
|
 |
|
|
|
Dupa 3 incercari ( de 2 ori am rupt plasa si a 3-a oara cadrul de sustinere) sper ca am reusit sa izolez bondarul de plante.
Ca sa fiu sigur ca nu mai are cine sa rontaie plantele am pus si pleco tot acolo. Cam 1/3 din bazin.
Bondarul e nefericit alearga mereu de sus pina jos doar sa gaseasca o gaura in plasa.
Mai am rabdare 2-3 zile si mut plantele. Intre timp a mai rupt citeva frunze care erau deja bucati. Totusi se pare ca Sera Florena si Easycarbo au succes. Toti Anubiasii au mai scos o frunza. Iar Alternanthera Rosaefolia care am pus-o intr-o cutie de 7 litri separat scoate radacini la greu.
S-a inegrit apa de parca am bagat o radacina noua. Am stat vreo 30 minute cu filtrul de mina sa o curat (o sa fac o postare la DYI pe tema "filtru de mina" cind mi-aduc aminte).
Si ca sa va satisfac cererile repetate de vrem poze (las' ca si eu sint la fel de rau ca voi) iete cum arata:
|
 |
|
|
|
offtopic: O singura data am simtit o durere mai mare decit aia cind extrage nervul din dinte. Mi-am rupt mina prin liceu intr-a 11-a, mi-au pus-o in ghips la cabinetul scolar. Dupa o saptamana la radiografie ai mei au vazut ca oasele erau putin strimbe. Dupa 2 telefoane, m-au carat parintii la la Craiova (stateam in Slatina) la un doctor ortoped prieten de familie. Tin minte ca tipul mi-a spus ca o sa ma doara. Tot ce imi aduc aminte dupa ce a taiat ghipsul e ca imi curgeau lacrimile. Cica am tipat - eu nu imi aduc aminte.
Decit sa dezilozez un cablu cu dintii e mult mai bine sa risc sa tai cablul cu un sfic sau cutter. Mai pot sa cumpar alt cablu, dintii mei sint mult mai greu de gasit si mult mai dureros.
|
 |
|
|
|
Sint dintii tai - e treaba ta.
Sa vezi ce o sa-ti placa cind o sa extraga nervul din dinte.
|
 |
|
|
|
Renunta la incisivi - am o gaura intre ei de vreo 30 de ani cind faceam ca tine (nu e gluma).
Cu ceva indeminare (in timp adica) merge si cu un sfic.
|
 |
|
|
|
Pe lentila unui Cree de 10W am masurat 130 grade Celsius cu un termocuplu.
|
 |
|
|
|
Sint cam ocupat citeva zile - o sa citesc ceva mai tirziu.
Sefu' vezi ca am impresia ca incepi sa o iei pe panta aia - o sa fie mai bine daca mai adaog/modific/schimb cite ceva. Ar fi bine sa te opresti la proiectul care il ai, sa il termini, sa vezi cum functioneaza, ...
Pot sa iti garantez ca urmatorul proiect va fi mai bun, fiindca ai acumulat experienta cu asta.
Imi aduc aminte de promisiunile politicienilor romani - incepind de prin '90 pina acum. "O sa fie mai bine" - da' n-au precizat cind.
|
 |
|
|
|
Fisierele sint in Orcad?
|
 |
|
|