[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
PS: Da' verifica daca e legal sa-l transporti - mai ales cu avionul.
N-am auzit sa fie folosit la degresarea suprafetelor. E un amestec de diverse hidrocarburi care ar putea ataca unele materiale plastice.
Incearca pe laterale pe o portiune mica. Daca nu o ataca si ramine clara poate merge.

Mai degraba as folosi votca daca nu gasesti alcool.
N-am auzit de fluorescenta (naturala) in oceane/mari.
Doar de bioluminiscenta.
Da' poate gresesc si e ca la pestii de apa dulce. Lumina e doar pentru noi si plante. Pestii au nevoie de mult mai putina lumina decit avem noi in acvarii.
Vad ca pina si iluminatul la saratele e mai complicat decit la plantate.
Din nefericire pt. tine etanolul de peste 97-98% e folosit si la purificarea citorva droguri si nu se vinde in Europa fara licente, aprobari ... (nu sint sigur).
Poti sa folosesti si alcool isopropilic ca sa stergi lentilele - e folosit si in electronica.

Sau cu alcool de 96 de grade alimentar.
Prieteni am 2 observatii:
1. O specie are succes daca reuseste sa se reproduca.
2. Are si mai mult succes daca reuseste sa-si mareasca arealul de reproducere si numarul indivizilor.

Beta Splendens din ambele puncte de vedere o duce bine spre foarte bine. Reproducerea e relativ usoara (din punctul nostru de vedere) si il ajutam noi aici. Aria de reproducere s-a marit de la Thailanda la aproape tot globul (din cite am auzit sint si acvaristi prin Siberia). Cit despre numarul lor - in orice caz in ultimii 100 de ani a fost in crestere. Ca e crescut intr-un vas de 0,5 litri (cum am vazut in fermele din Thailanda) sau 15 litri deja nu prea mai are.importanta. Se reproduce in ambele cazuri. Eu vreau sa ii ofer conditii mai bune in care sper sa ma bucur de el 2-3 ani nu 1-2 ani.

Am mai avut Beta prin 1980-81 - in borcane de 3 litri. Am reusit cu plimbari prin baltile din jur (Oborul si Timisoara erau departe) sa ii lamuresc sa depuna. Din lipsa de mincare si lipsa experientei mi-au murit toti puii dupa 3-4 zile.

In ceea ce priveste marimea bazinului 12-15 litri mi se pare de ajuns pentru o pereche de beta separati. Daca e dotat si cu un sump integrat de 2-3 litri cu filtrare biologica
plus intretinerea uzuala, nu cred ca poate fi comparat nici cu ce e la reproductie in Thailanda, nici cu paharele de 250ml in care sint inchisi in magazineledin RO (sper ca le schimba apa de 2 ori pe zi cel putin - doar ca nu i-am vazut facind asta).

Cit priveste il cumpar/il fac e o optiune personala din mai multe motive. Daca nu iese pot sa cumpar unul. Cind o sa fac jurnalul cu Beta (fiindca vreau Beta) daca e de sticla inseama ca l-am cumparat, daca o sa fie de plexi+pvc inseamna ca l-am facut pentru placerea mea.
Te rog frumos de acum inainte, intreaba intotdeauna inainte de a cumpara (chiar daca astepti putin) cind vrei sa cumperi ceva. Vinzatorii in RO sint platiti ca sa vinda nu sa dea sfaturi la ce probleme ai in acvariu. Sint si exceptii.

Si nu te grabi niciodata sa bagi chimicale daca nu esti foarte sigura ca folosesc. JBL Denitrol se foloseste impreuna cu JBL Biotopol (e recomandarea firmei care le produce - JBL) la accelerarea ciclarii.

Din fotografii pare ca ai plante usor de crescut care nu au neaparata nevoie de substrat fertilizant.

E mai important sa ne spui ce filtru ai la acvariul nou (si la pui) si sa faci schimburile de apa cam de 5-10% la 1-2 zile neaparat cu apa declorinata pina se termina ciclarea.

Apa declorinata = tii apa de la chiuveta cel putin 24 ore intr-un vas cu gura larga fara capac (o galeata, un bidon de 5-10 litri fara capac).
Si unde mai e placerea de a lua la injuraturi o placa care nu se potriveste cu 2 zecimi de mm sau un surub rupt?
Ce optimist esti. In decembrie anul trecut mi-a pasat vara-mea acvariul. Ziceam ca intr-un an il pun la punct. Tot citind, rasfoind si facind diverse estimarea ca timp la ora actuala e tot de un an de zile ca sa il termin. Am avansat mult, dar nu destul de reprede.

La DIY cea mai migalosa si lunga parte e sa il faci sa arate bine.
Pina acum ai reusit.
GabrielaD wrote:Ideea e ca sunt intre doua variante rele.
Acvariul pe care l-am folosit pe post de maternitate are in el covor de pietris, cam 3 cm inaltime. In astea 5 zile am tot dat mancare puiutilor, la 2 ore, si vad ca s-a asezat pe jos un strat consistent. Imi este teama sa curat cu pompa de apa pentru a nu trage si pestisorii cu ea.
M-am gandit ca daca-i mut in acvariul nou vor avea parte de apa mai curata. Am schimbat in fiecare zi cam 3 litri de apa din 10.
Nu stiu ce sa fac...!?
Ma bucur pentru orice sugestie...

In maternitate nu e bine sa ai pietris sau nisip, ceva plante plutitoare da.
Foloseste un furtun cu diametru mic ca sa cureti mizeria. Cele de la pompele de aer sint bune. Legi furtunul de o sirma (o rigla de plastic sau altceva) ca sa poti sa il manevrezi. Dupa ce faci sifonul stai cu o bucla de la furtun in mina - cind stringi bucla in mina nu mai curge apa prin furtun. Cind se apropie un pui stringi furtunul il muti mai departe si tot colectezi ce e pe fund.

Daca s-a strins mizerie inseamna ca le dai prea mult sa manince.
Pentru binele gupilor lasa-i unde sint.
Nisipul a fost spalat?
Ce filtru ai?
Doar 25 de litri au intrat in acavriul de 54?
Ceva plante sint?
um02122 wrote:Aici am scapat pila in picior, dincoace o poza cu buricul degetului aratator. Din fericire mai am toate degetele la maini.

Trebuia cumva sa afli ca toate sculele sint ascutite.
Bricolajul nu e pentru pianisti, violonisti sau chirurgi.
Multumesc pentru sugestii, linkuri si observatii - o sa le recitesc mai tirziu.

Azi am treaba.
Miine fiindca am reusit sa izolez mbuna de restul bazinului o sa fie o replantare cu ce a mai ramas intreg plus alternanthera de la Dan - pe care am pus-o separat. Daca am timp trec si la iluminat mediu, daca nu ramine pe duminica. Plus berile de rigoare bineinteles.
Acrifix 15 nu e transparent zic vinzatorii. Acrifix 192 ar merge cu dezavatajul ca se intareste la UVA, la lumina solara sau in timp mai mare la lumina de neoane - se pare ca o versiune a lui e folosita si de dentisti. Si parca am pe undeva niste LEDuri UVA daca le mai gasesc.

@koala - cred ca ai dreptate - se indoaie prea usor. Oricum am ce pune intr-o cutie transparenta de 30x20x20 cm. Si vad ca exista ceva gen cornier de PVC ca sa ii intaresc muchiille.

Trebuie sa vad cum se taie drept plexi. Cu ferastrau, pendular sau o freza mica mi-au iesit diferente de 0,2-0,3 mm.
AdrianMar wrote:Nu m-as baga,este greu sa lipesti plexi,cei care au incercat ar putea da o parere...Eu am un acvariu care m-a dus vreo 30 lei maxim sa il fac,adica siliconul (bine ca a intrat doar 10 la suta din tub,maxim ) ),este primul facut de mine si are 8 litrii, o perioada am vrut sa il vand cu 15 lei,si inca vreau,poate chiar negociabil...Cine si-ar bate capul sa lipeasca plexi comparativ cu sticla ? ) Plus ca se zgarie infernal de rau.

Stiu, dar mai am niste idei "ciudate" care implica lipirea plexi asa ca trebuie cumva sa imi "fac" mina.
Banuiam ca sint la limita si am preferat sa intreb.

Dublez lungimea - 2 sectiuni identice - mai complicat de construit (din bucatile care le am), dar ar fi aceleasi probleme de constructie.

Volumul total brut va fi mai mare de aprox. 15 litri pe fiecare sectiune - 30 de litri pt. 2 Beta. Vreau sa pun in spatele partii vizibile (din fata) un filtru pe toata lungimea lat de cca. 5 cm cu burete si ceva de filtrare biologica plus pompa (bolborositor sau cea mai mica pompa care o gasesc) si incalzirea. Adica toate acareturile vor fi ascunse in spate.

Si in versiunea initiala ar fi fost de fapt 15 litri brut.

Ramine intrebarea daca la un bazin de 60x25x20 cm e de ajuns plexi de 2mm? - 60 cm lungime si 20 cm inaltime.
Si un sfat - intreaba intotdeauna inainte sa cumperi ceva.
In RO marea majoritate a vinzatorilor vor doar sa vinda - nu conteaza ce - bani sa iasa.
Banateanule (io's oltean in Bucuresti) pe aici se suporta destul de multe - spre deosebire de alte forumuri inclusiv Facebook.
Limbajul IRC/MIRC e exclus (ca mai scapi cite o greseala, pe mobil sau din viteza nu-i nici o problema). Discutiile despre pesti, acvarii, apa, boli, ... sint intotdeauna serioase si o greseala in ele va fi corectata fara jena. Din momentul in care ne cunoastem - aici, unde te-ai prezentat - o sa incercam sa iti dam cele mai bune sfaturi si daca te putem ajuta o sa o facem. Nu o sa primesti sfaturi pe baza ideii "merge s'asa". Dupa mai multe dezbateri pe tema "merge s'asa" concluzia a fost ca nu e bine cu pamint de flori (adica de cirtita) in loc de substrat fertilizant, nu sint mai buni fertilizantii facuti in bucatarie in loc de cei specializati pentru plante de apa. Fiecare din noi stie deja ca pasiunea pentru cresterea pestilor si plantelor din acvariu costa destul de mult (si ca timp, si in bani), dar ne place si asta conteaza.
Nu e nevoie sa imi multumesti la fiecare sfat (cel putin in cazul meu). Daca o sa te pot sfatui cu ceva la o problema care o ai o sa o fac (conform cu cunostiintele mele), multumindu-ma cu o poza a bazinului tau.

Sa stii ca am vorbit foarte serios cind am scris ca acvariul tau (dupa 2 luni) arata mult mai bine decit al meu.

Cu stima,
Liviu.
Simpaticii de la mine de la servici au niste chestii de prezentare de plexiglas de 2mm ceva mai mari decit A4.
Cind bate vintul mai sparge cite una si ei le aruncau la gunoi. I-am rugat sa mi le dea mie asa ca m-am ales cu vreo 2-3 kg de plexiglas de 2mm de 215x310mm.

Ar merge facut un nano pentru Beta de 30x20x20(display) cu un sump integrat (de 2-4litri) pe spate cu un bolborositor?
As putea tine 2 Beta in el daca ii separ cu alta bucata de plexi?

Un calcul facut cu ce am gasit pe net indica un factor de siguranta de 3-4 la 2mm grosime pe o inaltime de 20cm.
Cu placere.
Daca e furtunul cu care a venit cilindrul ala pe care scrie CO2 ar trebui sa fie bun.
Daca e furtunul de la pompa (de aer) nu e bun. Dupa un timp va crapa si tot CO2ul se va duce direct in aer.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: