Sa inteleg ca tu tii un peste de 17 cm intr-un acvariu de 12l? Acvariu care.. are vreo 20 de cm lungime)?
Realizezi ca un asemenea peste are nevoie de un acvariu de vreo 20 de ori mai mare ca sa traiasca decent ?
Koh-i-Noor, colegul Severus a reusit sa tina in acelasi acvariu (cam 60 l daca imi amintesc bine) hemichromis lifalili, deci rapitori, cu creveti. Am vazut cum pestii mancau la aprox. 1cm de creveti. Ei cred ca fusesera crescuti de mici in acelasi acvariu cu crevetii. Poate aici e explicatia - e o teorie de-a mea, as vrea sa stiu daca asta e explicatia sau daca e alta.
Daca iei exemplare colisa mai mici, exista o posibilitate sa existe convietuire intre specii. Nu stiu cat de mult ajuta mesajul meu, iti urez oricum succes cu ei!
Daca ne facem timp sa ii spunem ca a gresit, hai sa ne facem timp sa ii si dam efectiv niste sfaturi.
Nu merita sa iti luam acvariile pe rand. Ambele au aceeasi problema, aceea ca ai foarte multi pesti in acvarii prea mici. In primul rand va trebui sa continui sa reduci numarul de pesti. Cum ti s-a zis mai sus, ai o ciorba momentan. Problema nu e doar una de compatibilitate. E bine ca se inteleg, dar mai sunt si alte criterii de indeplinit. Majoritatea pestilor pe care ii ai (vorbim aici de neoni, harlequin rasbora, zebra danio, barbusi) sunt pesti de card. Pestii de card trebuie sa stea in grupuri de minim 5-6 membri. Tu ai 2-3 din fiecare din speciile enumerate. La marimea acvariului, cel mai bine ar fi sa ramai cu o specie de card si sa dai restul speciilor. Asa, vei avea si un card adevarat, vei avea un mic spectacol vazand pestii inotand in grup, iar pestilor (si celor ramasi la tine si celor dati) le va fi mai bine.
Ar trebui rezolvata problema in acelasi fel si cu viviparii (ai guppy, plati, vad ca ai scapat de xifo). Zic sa ramai si aici cu o specie de vivipari si sa scapi de rest. Un grup mic de 2 femele si un mascul e in regula.
Cu carasul, acvariul tau e mininum pentru un exemplar adult. Cand va creste, va sta cam inghesuit Apoi, tine cont ca el e peste de apa rece, in timp ce ceilalti sunt pesti tropicali. Poti renunta la el si sa pastrezi pestii de mai sus, sau sa il pastrezi si sa il lasi mai singurel in acvariu.
Cory stau bine. Grupul e destul de mare incat sa se simta bine.
"Rugina"aia e o alga. Problemele pot fi diverse (si aici cel mai bine e sa intervina cineva care stie mai multe despre alge). Am cautat aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5909.page Algele maro:
Se formeaza in pete fine, maronii. In acvariile de apa dulce aceastea sunt de obicei diatomi. De obicei indica lipsa de lumina sau excesul de silicati. Cresterea nivelului luminos ii va face sa dispara. Se pot curata usor prin raclare.
Pestele este superb! Ma face sa imi doresc un alt acvariu Cam acelasi lucru pe care l-a zis Koala il cred si eu privind acele pietre. Parca nu da bine cu acele lemne.
E ceva subiectiv, fiecare are gustul lui. Eu as pune niste roci mari, care sa semene cu cele din background.
Salut!
Puii au acum cam 4 cm (postul era activ acum cateva luni deci..nu mai sunt chiar pui )
Ca sa raspund acum:
1. Nu stiu exact, ca sa fiu sincer. Masculul era foarte batran (avea vreo 10-11cm), iar femela am luat-o ulterior..dupa vreo cateva luni. Ambii i-am luat la maturitate deja si nu stiu exact ce varsta aveau.
2. Ei depun seara sau de dimineata. Nu am vazut semne inainte de depunere. Nu e chiar ca la ciclide, cand vezi cum se alege perechea. Altfel, am observat (dupa depunere) ca masculul statea intr-un singur loc. Nu se mai misca prin acvariu cum stiam ca o face. Statea sub o piatra mereu parand ca aeriseste ceva si..am avut surpriza sa vad ca intr-adevar era ceva acolo (icrele de mai sus). Masculul este cel care apara si ingrijeste icrele (in caz ca iti depun, il vei vedea stand cu puii/icrele). Asta ar fi un semn cat de cat sigur ca au depus. Apoi, un alt semn bun este acela ca "primeste" femela, adica o lasa sa stea pe langa el. Si asta e un semn ca vrea sa depuna. Cam asta am vazut al ai mei.
3. Ei depun ori intr-o caverna/grota (orice de genul) ori sub o piatra. Nu am avut cazuri sa depuna pe ea, ci doar sub ea. La mine chiar a sapat in nisip cu coada) ca sa depuna sub ea.
4. Da. Ii poti tine cu ce vrei. La mine nu au fost probleme. Eu ii tineam cu scalari.
5. Ancistrusii sunt destul de discreti. Nu se vor amesteca alti pesti. Oricum, masculul va fi la post si va apara puii.
PS: Succes in caz ca vrei sa achizitionezi o pereche. Am cautat foarte mult timp femela de ancistrus (si pe forum si la magazine). Se gasesc destul de greu. E inflatie de masculi pe piata. Daca ai rabdare si vrei sa iti cresti perechea, poti lua vreo 4-5 ancistrusi de mici si poate iti pica unul si una cat sa ai o pereche.
De fiecare data cand citesc unul dintre posturile tale, cad pe o parte, pe spate, sau cine mai stie pe unde E aproape amuzant cum reinventezi acvaristica. Zebrele..si imi amintesc ca ti-am mai spus asta o data, sunt pesti de card. De card= nu exista perechi, ci doar grup. Pe bune, de unde ai mai scos-o si pe asta cu zebra teritoriala)?
Pur si simplu il urmareste pentru ca sunt de card. Ei umbla impreuna.. vad ca ai ramas tot cu 2 (deci e un "card de 2")..parca ti se mentionase ca trebuie sa ai mai multi
Acum, ca sa continuam scenariul, de unde stii ca aia e femela si nu amscul? Si de ce ar fugari femela masculul si nu invers? Acestea sunt doar teme propuse de mine)
Sunt sigur ca vei veni tu cu altele mult ma itari)
Da, puii vor fi dati. Nu mai sunt multi oricum. Sunt inca micuti, dar au depasit acea perioada de..proba Vor trai toti, nu mai sunt riscuri.
Daca ai drum prin Bucuresti, iti las cativa cu placere. Putem considera ca sunt deja rezervati. Ne putem auzi cand e pe PM si vedem cum ne sincronizam. Cel mai bine ar fi sa ii mai lasam sa creasca un pic. Nu stiu daca ar rezista drumului, de asta zic.
Intr-adevar, problema este una de calciu. Nu ma pricep enorm in acest sub-domeniu, dar am aruncat un ochi pe net. Vad ca se pomeneste destul de des de osul de sepie (in engleza: cuttlefish bone). Este folosita in specia pentru pasari, dar in acelasi scop, de a-l consuma pentru a-si fortifica ciocul.
Aparent, poti sa il pisezi sau sa il pui o bucata solida. Oricare din aceste 2 alternative iti vor face apa mai dura se pare (Am citit pe un forum strain ca cineva aplica acest tratament, in care piseaza osul de sepie si il arunca in apa o data pe saptamana).
Exista si suplimente lichide, dar osul de sepie este ieftin si tind sa cred..la fel de eficient. Ma arunc aici cu sfatul: cred ca poti incerca sa pui o bucata in acvariu, dupa ce o speli bine. Se pare ca melcul absoarbe calciul si prin picior (mergand pur si simplu pe el). O atentie sa ai sa nu il hranesti numai cu asta. Ar trebui ca acest calciu consumat sa reprezinte 10-20% din mixul de mancare si substante pe care melcul il consuma.
Sper ca ce am scris aici sa te ajute. Eu acum nu am experimentat acest lucru. Tot ce am scris mai sus e un scurt rezumat din ce am gasit pe net. Doar am dat peste topicul tau si am devenit si eu curios, asa ca am dat o cautare. M-am gandit sa ajut
Daca esti ok cu engleza, poti da o cautare aici (cam de aici m-am inspirat in mare parte) http://www.petsnails.co.uk/care/feeding.html Sper sa nu se supere nimeni ca-l bag. Scopul e sa ne lamurim pana la urma.
Succes!
Acel aspect cu masculul a fost o inventie a unui necunoscator care, desi necunoscator, da si el un sfat ca na..
Mie la prima depunere mi-au disparut icrele. Nu stiam ca sunt maturi (ii suspectam eu ca au sa faca ceva, dar nu eram sigur ca sunt pereche) si in acel moment imparteau acvariul cu niste ancistrusi, care..cel mai probabil au mancat seara icrele. Apoi, acvariul l-am dedicat perechii, scotand ancistrusii si melcii. De atunci, nu am mai avut probleme. Puii ieseau; ai dovada filmele pe care le-am tot pus pe aici.
O chestie pe care am remarcat-o e aceea ca e mai bine sa ii desparti de parinti dupa ce isi golesc continutul sacului vitelin (deci cam dupa ce incep sa inoate). Nu prea am avut succes cu puii tinuti cu parintii.
@ Severus: Ce anume s-a intamplat cu perechea? Mai sunt si alti pesti in acvariu? Vedem, poate pana la urma, iese un pui
PS: Eu am desfiintat recent acvariul cu perechea. Acum 6 luni am cumparat 5 pui de 1cm. Cand i-am pus in acvariul de 12l abia se miscau. Era si frig si ma intrebam daca mai rezista. Au crescut usor usor si din 5 pesti a iesit o pereche care mi-a depus. Spectacolul a fost unul pe cinste, in special ingrijirea puilor (recomand in continuare sa fie scosi dupa un timp de langa parinti). Am mai ramas cu cativa pui pe care ii voi mai tine "sub aripa" mea pana cand vor ajunge si ei la alti pasionati. Vor mai fi filme cu puii cand cresc. Multumesc celor care au ajutat cu sfaturi, pareri si atentie in legatura cu specia Hemichromis. topicul nu e inca inchis
Salut din nou!
Nici mie nu mi se pare ca e gris. Am vazut cum arata cazurile mai serioase de gris. La betta-ul se zaresc (din poze puse) cateva punctulete pierdute. Mentine apa cum ti-au zis colegii de sus si va bine. Momentan, nu gasesc necesar sa bagi tratament mai serios.
Succes!
Salut Catalin!
Am vrut sa iti raspund inca de atunci de cand ai pus filmul dar nu am mai apucat.
Este posibil sa fie, au minim 2 puncte. Inainte sa iti raspund, am mai dat o cautare rapida pe net, cu articole si cu filme. Tot in aceste articole se mentioneaza ca sunt foarte usor de confundat cu Lifalili. Exact asta facem si noi acum.
Am vazut ca ai tai au 2 pete negre pe corp. Ca sa inclin catre un da mai concret, iti las aici ce am tradus cu Severus acum acteva luni cand am inceput amandoi sa crestem aceasta specie:
Se pare ca H. lifalili este mai mic decat H. bimaculatus si nu are decat un singur punct negru pe corp. H. bimaculatus, cunoscut si ca Juwel Cichlid (pestele bijuterie), are doua puncte negre (sau chiar trei in unele cazuri). Denumirea de “Bimaculatus” provine din limba latina si inseamna “doua puncte”. - http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24724.page
Link-ul este bun si pentru cei precum Cristi88, care, pare-se, dupa atata experienta cu scalarii si carasii se muta pe africani (la sfaturi usoare ) Aia cu masculul canibal e chestie noua, spranceana mea iar s-a ridicat cand am citit
Cam asta ar fi Daca tot suntem aici, sa te intreb daca s-au mai produs schimbari sau ceva noutati la comportamentul lor
EDIT: Am uitat sa pun asta. Am gasit-o acum. Mi s-a parut interesant si foarte bun ca si calitate a filmului. (cand mai faci poze sau filme ziua, inchide toate celelalte surse de lumina, sau trage jaluzelele ca sa nu se mai vada acea pata bleu pe sticla )
Salut..
.. Ca si multi altii inaintea ta, ai facut asa zis-a greseala (de abordare) cand nu te-ai informat in legatura cu pestele.
Ca lectie generala, la magazin auzi cateodata mai mult ce vrei sa auzi. Acei oameni nu au experienta (mare cel putin) in acvaristica... Maxim, vor cunoaste anumite detalii despre pesti ca si produs.
Sa o luam pe rand:
- ideea de bol nu e buna..cam deloc, as spune. Bolul nu e acvariu. Ti s-a zis ca "e bine" pentru ca el va rezista acolo. E un peste care nu are nevoie de mult spatiu, nici nu se misca prea mult. Pe langa asta, mai are acel organism (numit labirint) care ii permite sa respire oxigenul din aer. Asta ii permite sa fie un peste oarecum usor de intretinut.
- E un peste relativ lenes. Si acum ma uit la al meu Sta "parcat" intr-un colt si mai da din coada aia mare si frumoasa cand mai are chef. M-am obisnuit cu asta si il las sa isi faca siesta de n-spe ore/zi. Repet, e un peste lenes. Nu reactioneaza decat al acei stimuli de care zici (asta daca e), la alt mascul, ca sa se bata cu el, sau la o femela, ca sa se reproduca.
- Plantele de plastic si scoicile nu sunt decoruri bune Cam oricine iti va spune asta. Ia o palnta naturala usor de crescut
- Pentru punctele aleam trebuie poza. Daca apa lui are 26 de garde constant, nu cred ca ar trebui sa fie probleme.
- Privind coada lui... aici arati ca nu stii cam nimic despre acest peste, fara suparare. Coada lui nu are nimic, asa e "modelul". Este un Betta Crowntail, asa are aceasta varietate coada. Mai exista alta varietati, precum delta sau halfmoon.
Prin urmare, pestele tau nu are nimic rau sa grav. Nu trebuie salvat, ca nu are de ce Trebuie doar sa se stie mai multe despre el, atat.
Depun relativ frecvent, dar dupa cum ai vazut, le mananca.
Ii poti lasa pana se invata parintii cu ingrijirea corepunzatoare a icrelor sau, daca doresti pui, in cazul in care stii ca icrele sunt fecundate, poti sa le iei si sa le muti in alt acvariu.
Oricum, mult succes cu perechea!
Nu ti-am vazut postul cu filmul. Il poti lasa eventual aici, poate mai primesti o parere.
Ei sunt rosii oricum, in special in perioada imperecherii, fie ca e bimaculatus, fie ca e lifalili.
Ca sa fie bimaculatus, trebuia sa aiba 3 puncte negre pe corp (lifalili au dar 2, bimaculatus mai are un punct in zona pedunculului - zona de unde incepe inotatoarea caudala).
Pun acel film, si eventual niste poze, sa vedem exact cu te confrunti acolo. Despre sexarea lor.. e mai dificil, dar daca ai niste poze mai de calitate poate ne distram cu speculatia