[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva cuvinte despre pestii din familia Hemichromis  XML
Forum Index » General info
Author Message
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca tot am inceput sa vorbim despre pesti originari din vestul Africii (cum este specia Pseudocrenilabrus nicholsi prezentata in alt articol), putem sa continuam cu o familie care provine din aceeasi regiune si este renumita pentru frumusetea (dar si pentru agresivitatea) ei: Jewel Cichlid. In general, aceasta denumire este data pestilor din familia Hemichromis, dar mai ales celor din specia Hemichromis bimaculatus.
Avand in vedere ca speciile cele mai cunoscute din aceasta familie sunt H. guttatus, H. bimaculatus si H. lifalili, am selectat si am tradus cate un articol despre fiecare specie.
Deoarece exista puncte de vedere diferite referitore la clasificarea pestilor din aceasta familie, iar articolele in original au fost scrise de autori diferiti, este posibil sa apara unele diferente intre informatiile continute in fiecare articol, aceste diferente reflectand diferentele de opinie exprimate in articolele originale.
Pentru o mai buna organizare a topicului, vom continua cu o prezentare generala a familiei Hemichromis, urmata de prezentarea speciilor care sunt intalnite in acvaristica din tara noastra.

Festina lente !
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Hemichromis Familly - Jewel Cichlid

Denumirea de Jewled Cichlid (Ciclide bijuterie) este folosita frecvent pentru pestii din familia Hemichromis, mai ales pentru pestii din specia Hemichromis bimaculatus.
Acestia sunt niste pesti de acvariu deosebit de frumosi, care se gasesc in partea de vest a Africii si care sunt foarte populari in randul acvaristilor. Pestii din familia Hemichromis au dimensiuni relative reduse si de aceea pot fi tinuti in acvarii mai mici, alaturi de alte specii de ciclide. Hemichromis cresc pana la aproximativ 14 cm. Ciclidele din aceasta familie pot fi destul de agresive si nu este indicat sa fie tinute impreuna cu specii mici si timide. Totusi, reputatia lor de a fi foarte agresivi este exagerata. Adevarul este ca pestii din familia Hemichromis sunt relativ pasnici cu alte specii, in afara perioadei de imperechere, si pot fi tinuti impreuna cu unele dintre ele atata timp cat acvariul ofera spatiu suficient.
Dintre speciile care pot coabita cu pesti din familia Hemichromis se pot mentiona pestii din familia Pelvicachromis [Kribensis], ciclide din America de Sud si Centrala, dar si pesti din familiile Barbus sau Danio. De asemenea, pot fi tinuti impreuna cu Corydoras sau cu diferite specii de Loricariidae si Plecostomus fara nici un fel de probleme.

In acvaristica mai sunt intalnite si alte specii care fac parte din familia Hemichromis si care se numesc tot Jewel Cichlid. Unele dintre ele sunt colorate mai intens chiar decat H. bimaculatus si sunt ca niste bijuterii care pot fi tinute in orice acvariu. O specie recomandata pentru iubitorii acestei familiii si care poate fi tinuta cu success in acvariu este Hemichromis lifalili care creste pana la aproximativ 10 cm si care este una din cele mai frumoase specii de pesti de acvariu. Pe langa ei, H. bimaculatus pare anost si lipsit de culoare. Totusi, Hemichromis lifalili este o specie ceva mai sensibila.
Acvariul trebuie sa aiba un substrat nisipos si sa fie decorat cu grote din piatra in care pestii sa se poata ascunde. Este indicat ca in acvariile cu astfel de pesti sa existe si cateva roci plate. Plantele nu sunt necesare, mai ales ca multe dintre ele vor fi distruse de pestii din aceasta familie. Daca doriti sa cresteti plante in acvariile cu pesti din familia Hemichromis, sunt recomandate plantele robuste cum ar fi Echinodorus amazonicus, Anubias, Java fern sau plante din familia crinilor de apa (ex: Crinum calamistratum). Apa trebuie sa aiba un pH-ul cuprins intre 6.5 si 7.5, iar temperatura sa fie intre 23 si 27 grade Celsius. Pestii din familia Hemichromis nu ar trebuii tinuti in acvarii mai mici de 150 de litri.

Aceasta specie este usor de hranit si accepta aproape orice fel de mancare. Chiar si in cazul in care vor fi hraniti doar cu hrana uscata (pelete), pestii se vor putea reproduce, insa culorile lor nu vor mai fi la fel de intense cat in cazul unei diete variate, care sa includa hrana vie si congelata.
Pestii din familia Hemichromis sunt usor de inmultit, odata ce se creeaza o pereche matura. In perioada de reproducere acesti pesti vor afisa niste culori uluitoare. Ei depun pana la 500 de icre pe o roca plata si le pazesc cu schimbul. Hemichromis sunt de obicei parinti buni, iar puii pot fi lasati in grija lor daca sunt singuri in acvariu si chiar si daca impart acvariul cu pesti de mici dimensiuni.
Puii pot fi hraniti cu nauplii de Artemia salina de indata ce isi consuma rezervele din sacul vitelin. In mod normal parintii isi protejeaza puii pana cand acestia ajung la dimensiunea de 1 cm, moment in care ar trebui sa fie separati de parinti.

Majoritatea exemplarelor care se gasesc in magazinele de acvaristica sunt reprodusi in captivitate.
-------
Articolul in original (in limba engelza) poate fi gasit la acest link.
Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale colegului nostru Andrei (Andpop) care m-a ajutat la traducerea articolului in limba romana.
Ca si mine, Andrei sufera de aceeasi boala (=pasiune) si creste cativa pui de H. lifalili pe care ii are de la George (borsec). Sa speram ca ii vom face mari, ii vom pune pe facut pui si … vom avea cui sa donam puii.


Festina lente !
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

http://www.acvariu.ro/despre-hemichromis-lifalili

Un articol foarte bun, scris acum cativa ani de catre colegul nostru Sandu...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumim pentru ajutor koala.
De fapt, articolul lui Sandu a fost primul articol pe care l-am citit inainte de a lua puii de H. lifalili de la George (borsec) si care m-a inspirat sa adun mai multe informatii despre aceasta familie de pesti si sa le pun si la dispozitia colegilor de forum.

Festina lente !
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Hemichromis bimaculatus (Jewel Cichlid)

•Denumire specie: Hemichromis bimaculatus
•Raspandire: Vestul Africii - Guinea, Liberia
•pH: 6.5 - 7.5
•Temperatura: 22 – 26 C
•Duritatea apei: 4 – 16 dH
•Dimensiune: 12 cm
•Dieta: Omnivor
•Dificultate: moderat

Descriere: Hemichromis bimaculatus este un peste foarte rezistent care traieste in vestul Africii, din Guinea de Sud pana in zona centrala a Liberiei. Acest ciclid este foarte frumos colorat, culoarea variind de la maro-roscat la rosu aprins (uneori cu nuante de portocaliu) in perioada de reproducere. H. bimaculatus este confundat deseori cu H. lifalili. Timp de ani de zile, diferentele dintre aceste doua specii nu au fost clare si inca mai exista pareri diferite referitoare la clasificarea pestilor disponibili pe piata acvaristica. Se pare ca H. lifalili este mai mic decat H. bimaculatus si nu are decat un singur punct negru pe corp. H. bimaculatus, cunoscut si ca Juwel Cichlid (pestele bijuterie), are doua puncte negre (sau chiar trei in unele cazuri). Denumirea de “Bimaculatus” provine din limba latina si inseamna “doua puncte”.

In salbaticie, Hemichromis bimaculatus traieste pe fundul noroios al canalelor cu apa dulce. Aceasta specie prefera un mediu cu multe pietre si ape linistite. In captivitate, pestele prefera sa inoate in zona de fund si de mijloc a acvariului. Calitatea apei nu reprezinta o problema pentru cresterea acestei specii atata timp cat pH-ul se mentine in jurul valorii de 7.0, iar duritatea apei variaza de la mediu la dur. H. bimaculatus este un peste foarte rezistent, cu un comportament agresiv atat fata de alte specii cat si fata de membrii aceleiasi specii, de aceea este indicat sa fie tinut numai in bazine cu pesti de dimensiuni mari.

H. bimaculatus nu are nici o retinere sa atace pesti mai mari decat el, in special in perioada de depunere a icrelor. Acest peste este foarte curajos si are un comportament teritorial, iar pestii mai mici vor fi terorizati de comportamentul lui agresiv. Este recomandat ca aceasta specie sa fie crescuta singura in acvariu. O alta caracteristica legata de comportamentul acestei specii este ca masculul se imperecheaza cu o singura femela, formand o pereche monogama. Daca doi masculi se lupta pentru aceeasi femela, cel care pierde va fi marginalizat de perechea nou formata. Este indicat ca in acvariu sa existe mai multe female decat masculi.

In captivitate, este bine ca fiecare pereche de H. bimaculatus sa fie tinuta intr-un acvariu de cel putin 75 litri. Acvariul va fi decorat cu pietre, ghiveche si plante. H. bimaculatus nu distruge plantele, totusi este indicat ca plantele sa fie robuste si bine infipte in substrat deoarece pestele le poate scoate din radacini. Este necesar ca acvariul sa fie prevazut cu ascunzatori in care pestii sa se poata ascunde si odihni. Temperatura indicata variaza intre 22 si 26 de grade Celsius.

H. bimaculatus este omnivor. Dieta acestui peste include o mare varietate de hrana. Aceasta specie va manca orice ii iese in cale. Hrana uscata sau congelata este acceptata. Fulgii sunt bineveniti, dar este important ca dieta sa fie cat mai variata. Este indicat sa se adauge hrana vie si vegetale (legume) pentru a mentine pestele intr-o forma cat mai buna.
Aceasta ciclida este foarte atractiva pentru pasionati. Aspectul ei deosebit si usurinta cu care se reproduce atrage multi acvaristi. Totusi, acvaristii incapatori trebuie sa fie constienti de comportamentul ei agresiv si sa ia in considerare cresterea unei specii mai docile de ciclide inainte de a trece la pestii din familia Hemicromis.

Reproducere: Reproducerea acestei specii ofera o experienta foarte interesanta acvaristului. Masculii sunt mai colorati decat femelele si au aripioarele dorsale si anale mai lungi si ascutite. De obicei femelele sunt mai mici. Oricum, sexele vor ramane destul de dificil de deosebit. Pe perioada depunerii icrelor numai perechea care depune va ramane in acvariu. In aceasta perioada pestele [H. bimaculatus] devine foarte agresiv, iar uneori va ataca chiar si degetele acvaristului daca se apropie de zona de depunere a icrelor.

In acvariul de reproducere apa trebuie sa aiba o duritate de aproximativ 15 dH, iar pH-ul sa aiba o valoare de 7,0 (aproximativ). Temperatura din acvariu trebuie mentinuta la 26 C [78 F]. In cele mai multe cazuri jocul nuptial este violent si se sfarseste abia cand femela este dominata complet. Perechea va alege o piatra plata, ghiveci sau chiar sticla acvariului pentru depunerea icrelor. Dupa ce icrele sunt depuse de catre femala, masculul le va fertilizeaza imediat. O femela poate depune aproximativ 600 de icre la o singura ponta. Dupa depunere, perechea sapa o groapa in substratul acvariului, unde vor fi mutati alevinii dupa eclozare. Alevinii sunt transportati in gura de catre femela pana la noul loc de crestere. Atat masculul cat si femela sunt foarte atenti cu urmasii lor. Cand unul dintre parinti are grije de pui, celalalt pazeste zona din jurul cuibului si invers. Puii eclozeaza din icre in trei zile si incep sa inoate liber in masa apei dupa patru zile. La aceasta varsta sunt destul de mari si pot fi hraniti cu hrana uscata pisata si cu larve (nauplii) de Artemia salina.

-------

Articolul in original (in limba engelza) poate fi gasit la acest link.
Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale colegului nostru Andrei (Andpop) care m-a ajutat la traducerea articolului in limba romana.


Festina lente !
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Hemichromis guttatus (African Jewelfish)

Informatii generale
Hemichromis guttatus mai este cunoscut si sub numele de African Jewelfish, Jewel Cichlid sau Jewelfish, si in domeniul acvaristicii este vazut drept cel mai popular peste al acestei familii. Numele acestui peste provine de la frumoasa culoare rosie de pe corpul lui si de pe aripioare. Masculii cresc pana la 15 cm, iar femelele sunt in general mai mici si ajung pana la 12 cm. Pestele a fost descris pentru prima data de Günther in 1862.
Este de retinut ca multe specii din aceasta familie sunt gresit identificate si intreg genul a fost revizuit de Dr. Anton Lamboj. Aceasta specie a fost identificata de Dr. Anton Lamboj in 2012 la ACA [American Cichlid Association] Convention. Aceasta specie poate fi identificata dupa punctele cu irizatii albastre de pe corp.

Habitat
Hemichromis guttatus se gaseste in multe rauri si parauri din vestul Africii.

Ingrijire
Hemichromis guttatus nu prezinta dificultati privind cresterea in acvariu. In natura aceasta specie se gaseste in ape cu parametri variati, cu valori ale pH-ului cuprinse intre 6.5 si 7.5 si temperaturi cuprinse intre 24 C si 28 C, dar in acvariu se simte bine intr-o apa neutra, cu un pH de 7.6 si temperatura de 27 C. Acesti pesti sunt cunoscuti pentru agresivitatea lor, nefiind indicati pentru acvarii comunitare. Este indicat ca aceasta specie sa fie tinuta intr-un acvariu destinat numai speciei lor.

Hranire
Hemichromis guttatus este o specie omnivora. In natura ea se hraneste cu insecte si crustacee. In acvariu aceasta specie consuma hrana uscata (fulgi si peleti), hrana congelata, nauplii de Artemia salina si ocazional consuma cu placere si alte tipuri de hrana vie.

Reproducere
[…]
Pestii din aceasta specie au nevoie de o scurta perioada pentru a se aclimatiza intr-un acvariu nou. Odata aclimatizati, daca sunt bine hraniti si sunt facute schimburi de apa regulate, femela capata o culoare rosu inchis … Astfel, ea semnalizeaza masculului ca este pregatita de imperechere. Apoi, femela incepe sa curete si sa pazeasca o grota din acvariu. In ziua urmatoare are loc depunerea, icrele fiind depuse in interiorul grotei. Icrele sunt pazite atat de mascul cat si de femela, cu schimbul. Doua zile mai tarziu, icrele se transforma in larve si sase zile mai tariu se pot observa aprozimativ 300 de pui care inoata liber in masa apei. Imediat se poate incepe hranirea cu nauplii de Artemia salina.

-------

Articolul in original (in limba engelza) poate fi gasit la acest link.
Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale colegului nostru Andrei (Andpop) care m-a ajutat la traducerea articolului in limba romana.

Festina lente !
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com