Maestre acusi citii topicu.... apoi matale nu vazusi la mine ca e fabrica de melci... am iar sute, in 2 bazine, cand au max 1 cm ii dau la oscari cu pumnul... apoi ii mai dau la soare si tot nu scap de ei. Mai trebe? sambata vin in orasul lu Bucur iti pot aduce.
Maestre eu am o femela adulta de la DanP, daca te aranjeaza, e de dat! Azi ma batea capu sa iau eu masculul ala, dar nu sunt dispus sa renunt la perechea de oscari si mi-e teama ca 2 perechi de ciortani vor face deranj mare in acelasi bazin. Inca ma gandesc... ca tare-i frumos masculul ala!
Ar fi pacat sa renunti la RT... Daca vrei oscari pun de-o inmutire imediat, ai mei sunt iepuri, le barbiresc in fiecare luna icrele de pe piatra filosofala... Severumii aia rosii sunt ingrozitor de figuranti ... inca nu s-a ales o pereche din 2 masculi si 3 femele ... si cresc tare incet.
P.S. Mr. Jack isi face treba...am deja 2 ponte depuse cu fata clasica, ii dau o electrica luna viitoare. E si ff cuminte! nu bate pe nimeni... ca toti fug de el!
Am ramas dator cu vesti... Ponta respectiva s-a dus p..ii. Tocmai cand iesisera puii a trebuit sa plec cateva zile si n-am mai gasit nimic. Am asteptat-o rabdator pe a doua... care s-a produs saptamana trecuta. Azi au iesit piticii la zbor... A dracu chestie ca maine plec iar vreo saptamana si jumatate... in Grecia pe urmele lui Koala!
News: S-a marit gasca de JD. De cateva zile am primit de la Dan P (sa fie sanatos si iubit ca mare domn e) frumosul si enormul lui mascul!!! Oameni buni este enorm! are vreo 20 si ceva de cm...! Ditamai ciortanu!
Neavand alt loc mai bun pentru pentru marimea dansului, a ajuns langa Oscari in bazinul mare (i-a pus la punct in 2 timpi!), unde mai aveam o femela clasica. S-au imperecheat in prima seara... acu sapa de zor se pregatesc sa depuna! Sunt haiosi rau parca-s Stan si Bran. Ma uitam ca nu cumva sa o inghita din greseala! In concluzie am 2 perechi de Jack! frumoase!
Acu am mai multe variante de imperecheri... cand m-oi aseza pe acasa sa nu mai plec creanga!
Va multumesc tuturor pentru interventii. Mi-au fost de ajutor, am discutat si cu arhitectul... N-am renuntat la acvariu, dar am ajuns la concluzia ca il voi baga cu totul in interior, asa il voi putea incalzi cum trebuie iarna si il pot mentine la o temperatura decenta vara. Probabil voi merge pe sistemul clasic-traditional acvariu cu 4 pereti din sticla, stand, sump etc. dar mai e pana acolo... abia se termina de desenat proiectul casei si incepe balamucul ”prietenii stiu de ce”.
Ti-a mai zis cineva mai sus de termometrul ala... la un moment dat va ajunge bucati. Mie mi-au spart 2 incalzitoare (2 oscari in bazin de 1,8m). Exista termometre de lipit in exterior pe sticla (https://www.nevertebrate.ro/termometru-autoadeziv-boyu-clasic-13cm-17931).
Cat despre filtrele alea, poate ar fi momentul sa treci la un extern. Arata urat, ocupa spatiu iar in curand nu vor mai face fata.
Dimensiunea acvariului va suporta cu greu un singur oscar adult.
http://www.oscarfishlover.com
N-am urmarit de o vreme topicul. Pare foarte rau... Ce boala e asta ca n-am gasit nicaieri simptomele astea?! Par sa fie mai multe intr-una! Ai gasit vreo explicatie ce a putut declansa asa traznaie? Poate fi ceva genetic?!? Sa fie de la mine???
Silviu Man wrote:Serios vorbind, cred ca pe linga arhitect ar trebui consultat si un structurist bun! Cel putin partea de sus necesita un boiandrug, plus o solutie de izolatie.
Evident. Partea de rezistenta, izolatii, drenaj etc. e treba arhitectului si echipei lui.
Acu traba cu acvariul cade in sarcina mea...
Pentru filtrare pot sa rezerv in lateral o camara mica. Am vazut la un american ceva simplu aplicat unui iaz: 2 butoaie cu material filtrant si 2 pompe de recirculare... un fel de sump gigant.
Cu expunerea asta in exterior m-am blocat insa...
Sunt pe deal cu spatele la padure, pe stanga lateral vreo 150 m de faneata cu o panta imposibila, pe dreapta vreo 20 m de padure..., iar in fata ma separa un zid de conifere si 10 m de drum pana la eventualii vecini... mi-am luat masuri de aparare fonica cat de bine am putut. Si le pot raspunde si eu cu Rammstein, Deep purple si ce-o mai gasi prin bibliografie...
Poate spun o prostie dar eu l-as face sub forma de paludarium. As separa bazinul, transversal, cu un perete de sticla, la jumatatea inaltimii acvariului, poate putin mai inalt. Rezulta astfel doua compartimente bine definite. Cel de la exterior l-as amenaja in forma de stincarie, cu plante, cu apa curgind printre stinci, ... Trecerea de la compartimentul exterior la cel interior l-as face tot cu stincarie si plante, muschi ... Compartimentul interior l-as amenaja cam asa (bineinteles, la alta dimensiune) :
Avantajele ar fi doua :
- Unul e de ordin tehnic, pentru ca obtii o zona tampon intre exterior si interior. Stim ca apa are inertie termica mare, asa ca daca o pui in contact direct cu exteriorul, chiar cu pereti tripli de sticla, tot va avea loc un transfer masiv de temperatura, in timp, iar incalzirea va fi la fel de dificila ca si racirea.
- Al doilea este de ordin estetic. Din exterior vei vedea o gradina, o stincarie ... intr-un acvariu, o combinatie de wabi kusa si paludarium. Mi-o si imaginez, subtil iluminata noaptea, cu apa curgind printre pietre... In plus, uiti de problema algelor si te bucuri de o explozie de muschi si plante emerse. Din interior vei avea un paludarium veritabil, cu o zona submersa generoasa, in care poti sa faci orice aranjament acvaristic doresti, cu orice decoruri sau plante doresti. Partea de sus, dintre cele doua zone ar fi fereastra catre exterior, pe unde poate patrunde lumina naturala pentru plantele din paludarium, dar nu direct pe zona submersa, ca sa nu iti explodeze algele.
Nu spui nici o prostie. Am planuit ceva de genul, la parter, intre leaving si sera lipita de casa.... cu plante de jungla tropicala, pasarele (am si prin cap cateva), testoase... Intre acvariu si terariu vreau transparenta. Acolo voi avea 2,5 m lungime x 1 m latime si 0,8 inaltime...
Proiectul de la demisol este inca in discutie. Treaba asta cu zona tampon... inca nus cum sa-i dam de cap... Pana la urma ar fi si varianta in care sa avem un perete cu 2 ochiuri de geam... ca la submarinul primaritei.. Adica sa bagam acvariul cu totul in interior... asta ar fi cel mai simplu, dar s-ar pierde toata distractia.
La asta inca schitez, voi reveni cand ma hotarasc si ce bag in bazin (Sud-America sau Africa?!), ca la partea de sera si terariu am oarece expertiza de la al batran...
Gabi C wrote:Nu stiu pentru sticla ce ar insemna iarna pe o parte sa aib? sa zic -12 grade iar pe alta un 18 grade sa zic, avind in vedere ca deja e sub presiune. Altfel super proiect.
Buna intrebarea!
Arhitectul a venit acum cu ideea de a dubla partea exterioara cu un geam termopan, mascat corespunzator pe exterior... si cu filtru UV