Radu_B wrote:Sa-i dai inapoi e cel mai bine. Din punctul as de vedere, "crescatorul" merita apreciat.
Parerea mea:
Nu prea pare HITH (doar poate daca s-a vindecat in timp).
Parca ar avea sindrom Down (desi nu cred ca este la pesti)
Dar, e clar ca au o problema. Cel mai probabil nu au "gene" sanatoase (tinand cont si de forma corpului)
In principiu, inteleg constrangerile si dificultatile celor cativa de pe la noi care se ocupa de import, crestere si distributia pestilor. Imi doresc sa fie cat mai multi si sa aiba cat de multi clienti. Sigur, avem nevoie de ei. Insa, nu toti inteleg sau se fac ca nu inteleg, ca nu au o clientela normala! Nu cumparam haine sau electronice. Ne luam niste vietuitoare care sa ne faca viata un pic mai frumoasa, pe care sa le ingrijim, botezam, sa tinem la ele. Multi dintre noi facem sacrificii importante pentru a ne permite ceea ce este in Romania un lux - un acvariu! Multi dintre noi cheltuie sume importante, pe care poate ca nu si le permit, asa ca avem dreptul sa pretindem un pic de respect suplimentar, de la un astfel de distribuitor, fata de cel care ne vinde bunuri de consum la orice magazin. Este usor si normal sa spui : Nu iti convine iti dau banii inapoi! Insa, bine ar fi sa nu ajungi intr-o astfel de situatie! Se pierde respect, timp si bani! Eu nu imi permit sa-mi conduc afacerea astfel.
OK. Incerc sa pregatesc un bazin mic 50-60l. Mai dureaza cateva zile... Nu eram pregatit.
Pana una alta cresc artemii... si ii hranesc de 3-4 ori pe zi. Mananca de sparg. Parintii se comporta ireprosabil.
In primele 5 zile sunt pierderi nesesizabile in randul puilor.
Va multumesc pentru sfaturi! Am inceput tratamentul cu metro... Insa, am decis sa accept oferta de retur a vanzatorului ... Cu parere de rau, pentru pesti, acum, nu am nici timp, nici nervi sa-i tratez. Voi incerca o comanda in alta parte, daca, vremea de afara va mai permite in toamna asta.
Ape limpezi!
NDumitrascu wrote:Bai cu albastru de metil si/sau metronidazol.Poti incerca si cu pad-uri(chestii d-alea cu care se demacheaza femeile) sa le inmoi in solitie si sa le tamponezi zona afectata.Mancarea lor trebuie sa fie bogata in vitamine si minerale(sa nu le pui vitamine in apa ca nu le vor absorbi) si cu concentratie proteica de peste 40%.
OK. Multumesc. incerc o baie cu albastru. Metro bag in tot bazinul.
OK. pus backtopur sambata. Azi schimbat 75% apa. pus 2 linguri de sare la 260l apa.
Pesti mananca si se misca binisor.
Dat: mancare cu spirulina ?i vitamine, dat un cub artemia congelat, dat fulgi discus energy - ling tot.
Mai am mixtura de inima de vita cu mazare, spanac si vitamine - inca nu le-am dat.
Azi le bag metro 1 pastila la 50 l apa?! + Schimburi de apa din 2 in 2 zile...
Am un flacon de spirohexol - dar mi-e teama ca sunt prea slabiti.
Alaltaieri am primit de la crescatorie (cunoscuta) 3 severumi red spotted. Am acuzat ca au HITH... sau ceva asemanator. Intrucat, crescatorul (RD) mi-a raspuns ca nu vede nici o boala, dar s-a oferit sa-mi dea banii inapoi, ma adresez voua pentru indentificarea problemei. Este a doua oara cand imi da severumi red cu aceeasi problema (din primii 3 mi-a supravietuit 1 dupa multe tratamente = spiroxelol - 2 tratamente, apoi backtopur)
Pestii arata cam asa:
Ce ar trebui sa fac? cum sa-i tratez?
Nu mai zic ca ii luasem pentru un cadou! Is suparat foc pe acest mod de existenta al unora!
Pana acum am crescut pui cu parinti. In cazul de fata, cand sper sa obtin EBJD, cum o fi mai bine: sa separ puii sau sa-i cresc cu parintii?
Inteleg ca EBJD se vor cunoaste abia peste vreo luna. E corect?
In sfarsit. Am reusit la a 3-a ponta sa fiu acasa sa-i vad iesind la zbor... poate de data asta e cu succes. Mascul : Ionica (clasic) - femela EBJD.
Inserturile de youtube imi mananca zilele.
Ma exaspereaza lipsa mea de pricepere!! poate ne lamureste maestru care-i secretu inserarii corecte sa bag si io la cutie!
P.S.
- In stanga Jacky isi apa icrele...
- Pitisem furtunele alea de aer... dar au zburat ventuzele dupa schimbul de apa... cand i-a apucat pe oscarei dantuiala. De aia sunt si franjuriti amandoi. Nici nu-mi mai vine sa schimb apica - se caftesc de fiecare data.
Acu daca topicu a trecut pe Vieja, sa ma laud si io. Am facut combinatia cu masculul ala si cu femela de la Dan P - se constuiste o pereche. Stau in bazinul de 650l cu oscarii si cu Jack cel mare - no conflict! deocamdata. Oscarii isi vad de frecatul pietrei lor aproape tot timpul n-au timp de ailalti. Vieja inca nu dau semne de imperechere ... se cam ignora.
La intoarcerea din concediu am gasit masculul Hypselecara plutind Din 3-4 ponte si o gramada de pui, n-am oprit nimic, asa ca ... avem o femela singura.
Dar, pentru ca viata merge inainte golanca de ancistrusa (cel mai batran peste al nostru - cca 19 ani) si un mascul tanar, albino, au scos o ciurda de ancistrusi mici. Suntem foarte incantati, e prima data cand reproducem ancistrusi. Am separat vreo cativa cresc frumos inca nu ne dam seama cum vor iesi la culoare (femela clasica - maro - mascul galben).
Femela EBJD s-a cuplat cu un salvini... asta pana cand mai creste masculul EBJD pregatit in alt bazin.
Inventar curent:
1 femela EBJD
1 salvini
2 severumi red spotted (masculi)
1 severum green
2 severum gold
2 ancistrusi
2 femele hypselecara temporalis
2 botia
- in pregatire o pereche de severum rotkeil ?i 1 mascul EBJD.
Schimbat filtrare 2 x JBL 1901 cu monstru Eheim XLT + Eheim 4+, mai multa liniste, mai usor de amorsat, nu mai curge apa pe la garnituri..., scapat si de incalzitor in bazin. Gasit second hand - sa nu ma credeti vreun nabab. Sterilizat cu sare, otet ?i apoi permanganat de potasiu sa moare toate bacteriile de oftica!
Revenim si cu o filmare dupa ce se aseaza apa - facut un schimb masiv.
P.S. vorbim la plural pentru ca proprietarul acvariului e fiul meu... eu sunt cu intretinerea!
Nea Dane abia astept sa vad niste oscarei la matale in acvariu... eu is mort dupa ei si merg fain cu severum, am testat. Eu am pus si un salvini... in loc de nigro (daca te coafeaza mai am 3 in rezerva - 7-8 cm).
Eu am reusit pana la urm? sa compun o pereche de red spotted care va ajunge in bazinul cu oscari garantat, red head si green cresc mai repede... Necazul e ca au un ritm de creste scazut fata de oscari. Imi fac inventarul si poate pun si eu umarul la setupul matale.
Femela de Vieja de la matale si-a gasit sot (e mai mic si e putin fugarit, dar creste).
Later edit.
Daca te intereseaza pentru noul setup am de donat:
Red spotted 2 femele, cca 7 cm ?i un mascul 10-11 cm (sunt din surse diferite)
rotkeil 3 bc - 6-7 cm (presupun 1 mascul si 2 femele)
1 femela hypselecara temporalis (cca 14 cm) (ff pasnica)
1 pleco 14-15 cm
salvini 2 bc - 10 cm (presupus femele)
severum gold - cat farfuria (20 si) (presupus mascul)
crescuti de mine din surse bune.
PS. Pui de oscari red la cerere cu timp de asteptare 2-3 luni (am oua cel putin o data pe luna)... Doar pentru matale altfel mi-a ajuns cu distributia unei galeti de pui.