Message |
|
pai iei si tu un flacon de bacterii de la orice producator si ai rezolvat problema cu deciclarea
|
 |
|
Bogdan_g wrote:
Humbert wrote:cutiile alea te ajuta intr-adevar in caz ca filtrul incepe sa picure pe undeva, dar in cazul asta nici paguba nu ar fi mare daca ar picura direct pe podea.
insa in caz ca filtrul cedeaza, gandeste-te ca si cel mai mic filtru extern are debit de cateva sute de litri pe ora, deci iti va goli orice acvariu normal in cateva zeci de minute.
singura solutie ar fi sa folosesti o cutie care are volumul cat, al acvariului, ceea ce e nepractic daca acvariul e mai mare de cateva zeci de litri.
Ma gandesc ca un asemenea scenariu se poate intampla doar daca furtunul scapa pur si simplu din fitting. Ma gandesc ca e putin plauzibil sa se intample...
Nu
adica da, sa scape furtunul din fitting pentru ca nu e bine fixat este putin probabil, dar nu asta e scenariul cel mai plauzibil, ci altele, care sunt legate in principal de 2 cauze:
1. eroare umana - ai desfacut filtrul sa-l cureti si nu l-ai montat etans la loc sau ai fisurat chiar tu unul din conectori fara sa observi
2. plasticul imbatraneste in timp - am patit-o eu chiar cu un pre-filtru Sun-Sun, anume conectorul s-a rupt pur si simplu in doua cu de la sine putere - am avut noroc ca am descoperit asta pur intamplator
dar garniturile de etansare de exemplu imbatranesc si cedeaza singure la un moment dat
|
 |
|
cutiile alea te ajuta intr-adevar in caz ca filtrul incepe sa picure pe undeva, dar in cazul asta nici paguba nu ar fi mare daca ar picura direct pe podea.
insa in caz ca filtrul cedeaza, gandeste-te ca si cel mai mic filtru extern are debit de cateva sute de litri pe ora, deci iti va goli orice acvariu normal in cateva zeci de minute.
singura solutie ar fi sa folosesti o cutie care are volumul cat al acvariului, ceea ce e nepractic daca acvariul e mai mare de cateva zeci de litri.
|
 |
|
da, normal ca trateaza efectul  )
dar merita, e practic singura "alga" (de fapt nu e alga, ci bacterie) pentru care exista un tratament rapid si eficient 100%
evident, daca nu rezolvi cauzele, o sa ai pur si simplu alte feluri de alge

|
 |
|
din poze pare ciano bacterie, nu BBA.
se rezolva cu o pastila de eritromicina de uz uman la 40-50 litri de apa, dizolvata in prealabil in apa calduta.
in max 2 zile trebuie sa moara toata cianobacteria, imediat dupa aia trebuie schimb de apa la 2 zile timp de vreo saptamana altfel vor creste nitritii cu risc pentru animale.
cred ca merge si un alt antibiotic (vad ca esti in UK deci poate nu este eritromicina la farmacie) doar ca eu personal nu am incercat decat eritromicina.
cauta pe forumurile de UK, sigur a mai rezolvat cineva cianobacteria cu antibiotic si poti vedea acolo ce antibiotic disponibil in Uk au folosit.
|
 |
|
o sa incerc sa pun update-uri saptamanale de-acum
all's good, am scapat de apa verde cu UV
plantele si-au dat drumul, inclusiv eleocharisul, un pic spre suprinderea mea
nu prea am experienta cu acvarii asa mici si mai ales plantate fara CO2, dar pana acum lucrurile se misca bine

|
 |
|
pai zi si tu ce alga e ca asa se poate stabili daca are sau nu legatura cu lumina - unele alge au mai multa legatura cu lumina sau cu lipsa ei, alte alge au mai multa legatura cu CO2 sau alti nutrienti samd - nu poate spune nimeni ce ai tu acolo
daca nu stii ce alga e, pune poze sau identific-o la aquariumalgae.blogspot.com
in principiu, lumina noaptea e complet inutila - daca tot nu e nimeni care sa vada acvariul.... dar nici nu cred ca de la alea 2 leduri faci alge
deci probabil este o alga careia ii plac spike-urile de amoniac daca zici ca din cand in cand ai explozii - ai facut teste atunci?
pune poza cu alga si vedem
|
 |
|
eu in spate vad PFL, nu pal, cel putin asa mi se pare mie din poze.
greutatea se distribuie cel mai bine cand nu sunt picioare, ca e suprafata mai mare; daca ai picioare, greutatea se concentreaza in punctele alea, si-acum depinde cat de rezistent e plasticul din care sunt facute picioarele.
daca pui picioare metalice, atunci veriga slaba devine pal-ul din jurul picioarelor.
singurul motiv pe care il vad eu ca sa folosesti picioare e ca sa eviti umflarea placii de pal de la baza in caz ca ajunge apa pe jos.
ca sa rezolv problema asta, eu as pune sub placa niste folie din aia de parchet, ceea ce impiedica apa sa se infiltreze sub placa.
|
 |
|
o sa ai undeva la 300 de Kg pe acel stand (vezi aici pentru calcul exact)
iar aceste 300 de kile vor sta, practic, pe 3 bucati de pal verticale; pal-ul s-ar putea sa tina la incarcare statica (verticala), dar trebuie sa iei in considerare ca problema este la forte laterale (ex. cutremur sau pur si simplu placile alea nu sunt perfect verticale)
in cazul asta, tot ce tine in loc ansamblul sunt acele profile in L si mai precis holz-suruburile alea - ori alea sunt egale cu zero, alea sar din pal la cea mai mica miscare
plus ca in timp se mai intampla lucruri: de ex. vrei nu vrei tot o sa scapi niste picaturi de apa in pal si o sa se umfle, iar daca se umfla rezistenta lui scade considerabil
eu mi-as face alt stand - asta e parerea mea.
si inca ceva: ori scoti picioarele (varianta preferabila, vad ca sunt din plastic) ori pui picioare si sub placa de pal din mijloc, altfel acolo e posibil sa se curbeze
|
 |
|
da, sera siporax mini e buna pt ce vrei tu sa faci
se gaseste si la Animax, poate ai unul prin apropiere
cred ca un saculet din ala iti este de ajuns, dar dat fiind ca e numai 8-9 lei, mai bine iei 2 ca sa fii sigur si sa nu regreti, ca transportul va fi undeva la 15 lei
|
 |
|
Nu e staghorn sigur
Pare a fi diatomee, dar poza ta nu ne prea ajuta, trebuie una mai de aproape
|
 |
|
poti identifica alga ta dupa poze si poti gasi remedii aici:
aquariumalgae.blogspot.com
|
 |
|
pai poti sa-ti iei un nano Cube de la Dennerle, sunt mai multe versiuni/ litraje si in afara de faptul ca toate au inclus filtrul ala si lumina, acvariul arata foarte bine
eu il am pe ala de 10 litri, vezi link in semnatura mea
|
 |
|
de ieri am apa verde sau mai degraba apa cenusie sau cum ii zice.
si stiu exact de ce: pentru ca am vrut sa fac alaltaieri pe desteptul foarte increzator in abilitatile lui de acvarist si am pus 2 picaturi de fertilizator Dennerle pentru Nano (are doar micro), desi doza e de 1 pe zi si asta la acvarii stabile, nu crude ca asta
cum nano-ul meu sta in soare dupa amiaza, a doua zi dimineata apa era tulbure
asa ca azi am scos de la naftalina sterilizatorul UV (nu l-am mai folosit din 2009) si acum astept  )

|
 |
|
pai astept si eu sa se cicleze acvariul si sa gasesc de cumparat niste red crystal
asta e take 2, ultimele 4 luni nu a functionat nano-ul
|
 |
|
eu nu vad poza din postul de sus, o mai pun o data de pe plici

|
 |
|
reload - 10 zile de la re-start, endlerii proaspat introdusi

|
 |
|
hadul wrote:
spot-ul e mai al dreaku - nu se ia asa usor! tre racait mai abitir. iar cauzele nu-mi sunt la indemana, pentru ca nu prea am avut (decat foarte putin mai demult)
pai de asta zic ca am avut sigur si GSA, pentru ca nu se ducea decat cu lama de pe geam
puful ala verde se ducea cu buretele, deci ala probabile era GDA iar eu le-am avut pe ambele, in combinatie
la GDA din cate am citit eu nu se cunosc cauzele pentru care apare, dar GSA e de la carenta de PO4 (vezi protocolul KNO3 al lui Rubillar)
|
 |
|
hadul wrote:
sigur nu vorbesti de GDA (green dust algae)??
explicatia e alta, dupa parerea mea: dozarea exacta, rectilinie si uniforma
e posibil sa fi avut GDA, ca intr-adevar statea numai pe geam (dar nici nu am plante cu crestere lenta).
pe de alta parte aveam clar punctulete din alea verzi, deci poate ca era o combinatie de gda si gsa.
se poate sa fie si dozarea exacta explicatia, desi eu am avut alga asta aproape tot timpul si am avut ani de zile in care eram foarte disciplinat, dozam in fiecare zi.
de vreun an nu mai am nervi sa dozez in fiecare zi si vazand ca nu sunt probleme cu dozajul saptamanal, am dozat saptamanal.
totusi nu am fost super multumit de cresterea plantelor si uneori am si uitat sa dozez, asa ca am decis sa iau pompa asta de dozare si se pare ca bine am facut.
ideea e ca recomand pompa de dozare, pentru mine a facut o diferenta si in afara de asta acum am acvariul complet automatizat (ph controller, pompa de dozaj si hranitor automat), trebuie doar sa fac schimburile de apa.
pompa nu e grozav de scumpa, am dat 80 de euro pe 3 capete (Jebao).
|
 |
|
bobiciupe wrote:eu n-am facut niciodata, dar va pot spune un lucru: algele nu apar datorita nutrientilor.
sigur ca in general este adevarat ce spui, daca vrei de fapt sa spui ca excesul nu duce la alge, pentru ca carentele da, duc la alge, dar hai sa va povestesc ceva interesant:
am avut GSA pe geam aproape toata viata mea de acvarist - nu grav, dar era nevoie de curatat geamul la 2-3 saptamani.
eu tot timpul am luat-o drept un semn bun, pentru ca atunci cand am avut GSA pe geam nu am avut niciodata alte alge.
ei bine: acum 2 saptamani am cumparat o pompa de dozare cu 3 capete: pe unul am pus macro (un fel de EI), pe altul micro si pentru ca mai era unul liber si aveam niste fosfat intr-o sticla de acum cine stie cati ani, am zis sa dozez fosfatul asta ca poate poate scap de GSA.
nici macar nu stiu ce concentratie e acolo ca a trecut mult timp de cand am preparat solutia, asa ca am pus sa dozez 1 ml pe zi, fiind cantitatea cea mai mica.
va rog sa ma credeti ca de cand am inceput sa dozez fosfati nu a mai aparut GSA pe geam.
sunt absolut socat.
|
 |
|