[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Alex
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Message
fishtecine wrote:Din topicul cu E. apart am inteles ca a venit un transport de plante zilele trecute.
A adus cineva glosso? Dar Proserpinaca palustris? Ca la tonina nu indraznesc...

Proserpinaca palustris a adus Hans poti sa te uiti intr-unul din albumele mele (nu mai stiu care...parca la diverse) sa vezi cat e de frumoasa. Eu am de la el si deja am de dat un fir pentru tine ca te vad ca iti plac plantele ...asa ca vorbim duminica, mai da-mi pm sambata sa nu uit.

Este si Glosso si multe altele, o gasti cu totii unde v-am indicat in topicul pomenit de tine
florin0_2001 wrote:
Pozele le-am pus pentru ca astept pareri si sugestii.
Va multumesc! Si va rog, nu dati prea tare cu pietre!


Sper sa nu te simti "pietruit"...acvariul imi place
O singura sugestie, desi pentru moment lucrurile stau bine ca imagine, cred ca e cam dura concurenta dintre Limnophila si Echinodorusul din zona centrala.
Altfel zis sunt cam apropiate si cand se va dezovolta Echinodorusul cred ca o sa-ti scoata din schema Limnophila deci poate ar trebui sa iei in calcul de pe acum un loc nou pentru ea...in detrimentul landscape-ului conceput.
Echinodorus "Apart"

Conditiile in care tin eu planta:
Data: Ianuarie 2006
Dimensiuni acvariu:1300 x 550 x 500 mm
Volum: 300 litrii reali
Lumina: 4 x 36W (3 osram fluora /1 osram lumilux)
Durata: 12 ore / zi
Substrat: Pietris fractie 1-3 mm aditivat cu Duplarit K
Fertilizanti:
- zilnic: Dupla plant : 4 picaturi
- trimestrial: Dupla plant tabs si Duplarit K balls
CO2 aditionat: 1bula /secunda
Reactor CO2: reactor M Aquamedic / butelie 7l
Schimb apa: 50% zilnic
Temperatura: 24 grade Celsius
Valoare pH: 7.0
Carbonate Hardness (KH): 4 dKH



image


O planta deosebita productia H. Barth, Germania, un hybrid E. horemanii "rot"x E. portagalensis, o plata ideala pentru zona mediana a acvariului unde trebuie sa beneficieze de lumina puternica si o temperatura de 23-27 °C si un pH de 6-7.5 cu apa de duritate medie…ce sa mai o alta bijuterie.

Frunzele dau senzatia de grosime, sunt verde inchis, cerate…aducand aminte de legenda echinodorusului negru, dar cel mai “picant amanunt” inaltime maxima 30 cm diametru normal privit de sus... pana la 32 cm .
In completarea spectacolului de culoare: prima frunza intodeauna rosu-maronie Si se transforma in verde inchis odata cu trecerea timpului.
Forma frunzei eliptica vag ondulata pe margini.
Apreciaza CO2-ul, altfel are un ritm de crestere lent.

Istoria plantei este de data relativ recenta, practic a fost “inventata” in 1994 si foarte curand pentru cum se desfasoara acvaristica la noi au patruns primele 3 exemplare in Romania, ce-i drept via Canada in anul 1996.
Unul a ramas la Dorin Hanganu, altul a ajuns la mine prin intermediul lui Lucian mai cunoscut aici pe forum ca schizotron (multumiri inca odata...in fond asa s-a implinit dorinta "importatorului canadez" iar planta superba mai exista si acum la mine`n acvariu de atatia ani)...ultimul exemplar din cate stiu, la un alt membru al forumului.
De atunci o perioada lunga perioada de liniste…2003: alte 2 exemplare, am adus direct de la producator: unul la mine altul la hans via mosu.
De curand, zilele astea cel mai recent transport venit de pe piata asiatica m-a facut sa scriu acest articol pentru ca insfarsit am certitudinea ca planta a ramas definitive in Romania.
Sunt convins ca se va gasii pe piata si e pacat sa o ratati asa ca nu ezitati sa va intrebati furnizorul de plante.

De asemeni astept cu nerabdare efectul pamantului de musuroi si al turbei imbibate cu HP asupra ei…doar e cazul sa simta ca intrat in Romania .

Al treilea posesor al primului transport de Apart din Romania a incercat un tratament similar si a crescut planta prin aditionare de HP…planta a dus-o bine, exceptional de bine, formidabil dddaaa bine…regret ca nu mai exista topicul vechi despre E.’Devils Eye’ acolo ni se explica cum planta asta o ducea asa de bine incat a si facut tija
Eu nu ma mai contrazic cu nimeni sunt deja scarbit, sleit si am ajuns la vorba lui Sorin Damian care imi invoca proverbul cu troaca porcilor … dar va las pe voi sa vedeti cine are dreptate, asta in cazul in care v-ati prins ca pana acum nu am suflat si nici nu o sa suflu macar un cuvant despre felul in care apar tijele la aceasta planta

Timpul o sa decida cine a fost atunci Pinocchio si cine a vorbit serios…
kissurell wrote:Daca frecventezi asa des Germania, ma gandesc ca nu ti-e greu sa gasesti pe cineva sa intrebe.

Sandu wrote:Nu pot sa zic ca as fi un locuitor...din pacate nici macar un vizitator frecvent al Germaniei


Ca sa zic asa ...amice esti ....

kissurell wrote:. tot ce stiu despre acvaristica nu am studiat. citesc des diverse forumuri germane de acvaristica.


Pai atunci de ce emiti verdicte?!? Cu tot respectul educatia in principiu, dar si in particular fata de subiectul "acvaristica" nu se ia de pe forumuri...nici macar de pe acvariu.ro... poate dintr-o carte doua, poate dupa o faculta in domeniu, poate dupa ani buni de experienta...poti sa te hazardezi in a impune modele.
Daca ai lua de bune tot ce se scrie pe forumuri una dintre cele mai pertinente retete in materie de soluri mi se pare cea indicata de schizotron :

20% cenusa umana
15% rame macerate in alcool metilic
25% java moss criogenat
10% oxid de fier
15% deseu organic de la statia de epurare
15% turba maltratata
plus o aditie cu 6 alice de plum pe cm2/sec.

...habar nu ai ce rezultate a avut cu aceasta reteta, poate sa iti arate nenumarate albume cu acvariile realizate dupa aceasta reteta. O sa ramai cu gura cascata

kissurell wrote:Si intreaba ce-ti recomanda si la tehnica pentru acvariu.

Ce are tehnicu` cu substratu`? Sa inteleg ca ai o problema generala?

kissurell wrote:Si multi nemti folosesc produse ieftine dar la fel sau mai bune decat cele scumpe de marca

Tu dddaaa ce dracu nu mergi cu dacia`n Augsburg ca in fond e mai ieftina si pppaaa pariu mai buna sau la fel ca Mertanele si Bemveiele mamilor lor dddaaa bavarezi burtosi

In incheiere ca ne-am jucat destul:
De ce stai in Germania si postezi de pe ip de Romania?
Aaaa stiu erai in vizita...

LA REVEDERE DRUM BUN...te asteptam cu drag cand revii la domitziliu
kissurell wrote:
gresit, cine se ocupa de acvaristica in germania (nu ma refer la cei care merg in magazin si cumpara o ciorba de peste intr-un vas de sticla) nu dau multi bani pe produse scumpe "de firma".
tot citesc aici de substraturi, si ma intreb de ce le bagati. De 3 ani am doar nisip si Ferrdrakon (10 ml /160 l/saptamana, fata de produsele de firma, ieftin) si n-am avut probleme niciodata cu plantele.


Man da stiu ca ti-ai facut o intrare pppaaa forum

Acuma pune-te in locul nostru. Vii si lansezi verdicte de la primul tau post fara sa stim cu cine discutam, peste o discutie care dureaza de ceva vreme si care probabil ca mai toate controversele din ultima perioada va sfarsii fix in recycle bin...

Hai sa o luam pe rand acum, nu ne lasa asa in suspans...caci atunci cand am cautat in profile in afara de o locatie declarata in Augsburg, Germania care ar putea sa justifice un anume link-uri cu cele postate, background-ul afirmatiilor tale declarat acolo nu ma conduice catre ceva studii, pregatire sau experienta in domeniul acvaristicii care sa ma faca sa ti le iau in serios.
Am cautat la interese si am dedus ca main ar fi Poli Timisoara ...eu credeam dupa cele declarate ca studiile statistice legate de utilizarea unui fertilizant sau altul .

Asadar:

1. Pe ce statistica te bazezi cand declari ca mai multi cumparatori nu dau multi bani pe produse scumpe "de firma" si cumpara mai degraba produse gen Ferrdrakon ?

Nu pot sa zic ca as fi un locuitor...din pacate nici macar un vizitator frecvent al Germaniei, dar pe parcursul anilor oriunde am vazut magazine acolo, oriunde am citit, orice mare acvarist cu recunoastere internationala nu a suflat doua cuvinte despre acest produs...ci numai alea de "firma".
Or fi toti tampiti...poate implicit am devenit si eu mimetic prin asimilare cunostintelor de la ei dar oameni buni invatati-va cand lansati verdicte macar sa aveti o spoiala de dovada in favoarea voastra

2.Ne spui ca de 3 ani folosesti acest produs si la tine totul e ok!
Buuun, lamureste-ne ce plante ai, arata-ne eventual niste poze, loveste-ne cu niste articole pertinente ...de asa natura incat sa copiem modelul tau sau al altora care de principiu declara ceva.
Ai incredere, daca ne vei prezenta ceva real care sa ne impresioneze ne vom apleca cu mai multa atentie asupra produsului tau...asa ca hai uimeste-ne

3.Nu sunt un cunoscator al limbii germane dar din cate inteleg produsul de care vorbesti tu este mai degraba un fertilizant de aditie periodica in masa apei si nicidecum ceva ce se amesteca cu substratul.
Chair as apela la cineva cunoscator de pe forum sa nu cumva sa fac eu o confuzie dar mie asa mi s-a parut ca asa ar fi Ferrdrakon.
Ori daca-i asa ne aflam in situatia ca fie te-ai bagat in discutie precum celebra musca in...,fie am dat in premiera pe forum peste un sustinator al principiului cum ca nu are importanta substratul (poa` sa fie si nisip) atata timp cat aditionezi fertilizant lichid
Acum repet, aici s-ar putea sa fie gresala mea eu necunoscand limba nu am putut sa ma lamuresc exact. Rasfoind insa pe linkul indicat de tine am constatat ca legat de subiectul topicului nostru SUBSTRAT baietii de acolo recomanda un alt produs Terrdrakon completat de depeacum arhidiscutatele Bile, Stick-uri , Conuri, etc
Deci altfel spus avem de aface cu o firma, probabil de mana a doua si care nu revolutioneaza cu nimic ceea ce tot indemnam noi aici pe forum, stabilind ca fertilizarea unei plante in mare se face :
a. prin substrat preparat
b. prin concentrat solid la radacina
c. prin solutie adaugata la diverse intervale de timp

Ei bine, daca recunoastem asta ...pai de aici incolo nu e vorba decat de un calcul economic.
Exista oameni dispusi sa dea Grundpreis: 17,30 EUR/l Lösung pentru un produs preparat de unii si exista oameni care sunt dispusi sa dea 25 EUR pentru produsul similar dar cu nume si cu recunoastere universala...dar nu asta era subiectul topicului nostru.

Acuma daca te consoleaza cu ceva ce o sa-ti spun ca exista oameni care aici in Romania sunt dispusi sa dea doar o suta de mii si chiar cred ca acel produs face macar cat ala al tau de 17,30...asa ca s-ar putea sa intrii in conflict cu ei: in fond pamantu` de cartita e moka :-) iar zama dddaaa Pipistrellus a facut si mai face inca furori pppaaa forum
g.g wrote: Sandu te rog sa .......................................................................... continui

Sigur ca o sa continui ...chiar vroiam sa trag un semnal de alarma caci:
Sigura mea drama legata de subiect este ca datorita utilizari tot mai frecvente a pesticidelor si ingrasamintelor chimice in agricultura, cartitele, acest firav prieten al acvaristilor, sunt din ce in ce mai putine (chiar sunt declarate pe cale de disparitie)
O data cu ele o sa dispara si renumitul sol...framantat pe principiul placintelor poale`n brau.
De aici si supararea, caci ma gandesc ca o sa fim nevoiti sa ne lasam dracului de acvaristica din lipsa dddaaa substrat
De fapt ce ?...ai vazut tu azi pppaaa la Corabia fro` cartita?!?

Ca sa nu se zica ca am deviat de la subiect dar mai ales pentru initiatorul topicului uite si alte produse similare celor de la Tetra:
Ma feresc sa iti fac un clasament al eficacitatii asa ca sunt puse intr-o ordine aleatorie (eu am simpatiile mele dobandite pe parcursul diverselor experiente)…unele dintre produse nici nu le gasesti in Romania altele da:

Dupla: Duplarit K
Dennerle: Deponit Balls
JBL: The 7 Balls
Aquamedic: Terrapur
Sera: Florenette
Sera: Floreplus
Bruma wrote:imi era frika de tine Sandule ca vii calare pe un calutz de mare si ma bantui

Pai de cat timp ai plecat tu...nu mai bantuim nici noi cu viteza calutului ci poate cu a Rapanei ca am am imbatranit si noi, asa ca lasa frica si da-i `nainte cu tupeu, ca am ramas destui din aia de ne sti
Un pic offtopic (vad ca ai pisici) o norvegiana de padure? Poate continuam pe pm.
g.g wrote:
Ala cred ca i l-a vandut lui Intros acum 2 ani.

al `reaku bijnitzar...da ma rog poate omu` s-o fi gandit ca-i ca la vinuri...cu cat mai vechi cu atat mai bun.
Acuma fara misto` am avut un acvariu de 60 de litrii facut cu nea Fane pe vremea lu` Dibaciu cu silicon alb (pe atunci siliconu se dadea pppaaa sub mana)...m-a tinut 15 ani desi se zice ca nimeni nu iti garanteaza dupa 10 ani lipitura.
lazarginel wrote:SAU incearca cu pamantul de cartita , cartitile cu botul rosu si cu patru picioare dau cel mai bun pamant ,dar sa fie nascute in anul 2003 cica alea ar fi mai bune


Te contrazic notoriu ...muuuult mai renumit era cunoscutul sol amestecat cu kkt dddaaa Pipistrellus pipistrellus (liliac pitic)...si este deajuns doar sa citim denumirea latina a micutului mamifer pentru ca sa ne imaginam (dupa nume) ca se poate produce si vinde astfel chiar si o solutie care pe vremuri se comercializa si la noi pe forum, la pet de plastic
...Era la fel de utila si solutia si fertilizantul precum renumita frectie galenica care se comercializa sub denumirea Diana si folosea mai ales la piciorul de lemn dar dupa cum stiam cu totii mai avea un mare avantaj:...pentru nenumaratii crescatorii de Neritina din tara, le oferea acvarii pline de alge taman bune de hranit respectivii melci

Ceva-ceva dreptate ai insa 2003 a fost un an bun de cartite cu botu`rosu cred ca de la pinot-ul noire consumat ... dar deh chiar si pinot-ul era mai bun atunci ca acum

Pentru cei ce au indoieli asupra proprietatilor miraculoase ale solurilor de cartita insa avem un specialist pe forum care o sa dovedeasca contrariul... caci de acolo a aparut si zicala "cine n`are Talpa sa-si ia talpasita"

Apoi si cernoziomul patriei are viruti, aici razvan are dreptate, e adevarat ca nu in acvaristica...sau mai exact nu in acvaristica de care vorbim noi ci in aia de care vorbeau altii, mai exact regretatul Kazoni Zoltan in anul 1964

Ca sa citez din domnia sa insa chiar si pe acea vreme el recomanda doar pifanilor sa foloseasca pamant cernoziom sau cel de cartita (pentru ca e mai afanat ci nu pentru alte virtuti) considerand ca odata cu acumularea unor cunostinte in acvaristica este deajuns folosirea nisipului, "in acest caz sarurile indispensabile plantelor pot fi compensate cu ingrasaminte chimice"...aceste pretioase informatii erau insa prezentate atunci cand incalzirea la acvariu se facea prin recomandatul Incalzitor de tip reflector cu lampa de petrol

In aceiasi carte dddaaa pppaaa vremea lu` tanti Aglaia se propunea lipirea acvariilor cu chit, aerarea cu pompa sub presiune de tip vermorel, faimoasa solutie Knopp pe care cineva o lauda si chiar incerca sa o vanda sub reteta secreta la noi pe forum si nu in ultimul rand folosirea a numai 20W pentru 100 de litrii

Acuma eu ce sa zic daca ne place moda retro banuiesc ca e interesant de experimentat.
Daca cineva s-a simtit mistocarit ma ofer sa-i pun la dispozitie cartea spre a vedea ca nu exagerez cu nimic.
Daca cineva insa vrea sa ma convinga ca lumea a incremenit timp de mai bine de 40 dddaaa ani si noi inca mai dam credit acelor bazaconii atunci nu pot decat sa va urez in incheiere o Acvaristica statuta

gabone wrote:am gasit astazi de la tetra, initial sticks! daca stie cineva ceva despre ele as ramane indatorat daca mi-ar impartasi si mie din experienta lui

Pai sunt bune daca vrei un aditiv pentru substrat ceva in genul conurilor de la Aquamedic sau bilelor de la JBL care sunt un stimulator radicular dar asigura si o parte din necesarul nutritiv al plantelor si care zic eu ca sunt si mai bune...
Cine ti l-a lipit am avut unul exact pe dimensiunile astea si cu sticla de care ai spus...l-am vandut dupa 10 ani...cel care l-a primit nu mi s-a plans nici acum.
Ghinion dddaaa nesansa ... sau prost lipit smilie
Daca ai posibilitatea nu rata ocazia unuia mai mare...tu chiar ai avea ce sa pui in el. Bafta
Bine ai revenit ...de ce ai disparut?
Galeria foto mai face fite dar periodic este reparata.
Poza ca poza da` scalarii
Anubias wrote:Poate il schimbati voi administratorii cu ceva mai potrivit.

Rezolvat
Anubias wrote:Sunt de acord cu tine Sandule. Si nu trebuie sa te indignezi...
Sper sa nu se inteleaga ca imping oamenii de la spate in a NU-si procura systeme de CO2. Departe de mine intentia asta. :



Ar fi si culmea, acum dupa ce ti-ai cumparat o instalatie de toata frumusetea ale carei efecte astept sa le prezinti mai pe larg...apropos cum ai solutionat relatia pH/KH pana la urma?

Poate par eu asa ma suparacios ... dar nu eram indignat.
Cunosteam articolele de pe Tropica si sugestia mea vis-a-vis de cele scrise de tine se referea mai ales la titlui topicului tau care pare sa conduca catre un poll cu cine e mai tare decat cine...

Ori asta era remarca mea ca pentru plante este important si CO2-ul si lumina si substratul si schimbul de apa si fertilizantii si incalzirea substratului de care inca nu vorbeste nimeni pe aici pe forum caci numai IMPREUNA toti acesti factori si multi altii conduc catre o crestere la parametrii mai apropiati de cei din natura.

La scara celor zise de tine firesc ca lumina e mai importanta...oricat CO2 ai pompa intr-un acvariu pus in camera obscura nu o sa-ti creasca nimic...dar cine nu are o biata lumanare suspendata de capacul acvariului (asta ca sa-ti fac o comparatie cu experimentele de la botanica cu bradisul ...daca iti mai amintesti...ehh ce tineri si frumosi eram mai ales eu )
In fond noi toti si mai priceputi si mai putin priceputi am crescut plante pppaaa vremea lu` Dibaciu fara CO2...dar de atunci s-au mai schimbat lucrurile, plantele, pretentiile.
Anubias wrote:

Asta se traduce prin faptul ca daca presupunem doua situatii:
- 1. in care avem carenta de lumina si abundenta de CO2
- 2. in care avem abundenta de lumina si carenta de CO2
plantele inregistreaza o crestere mai accentuata in cazul 2 decat in cazul 1.


Deci se pare ca plantele prefera mai degraba lumina decat dioxidul de carbon.


Lucrurile nu prea sunt bine puse in pagina de tine ...caci Lumina in apele naturale sau aiurea, prin procesul de fotosinteza al plantei, determina producerea de O2 sau CO2 asa ca nu se pune problema care-i mai important...e un soi de dilema oul sau gaina.


Anubias wrote: S-a tot laudat importanta unei instalatii de co2, dar poate ar fi bine sa fim atenti sa nu subestimam importanta luminii.

Pai cine ti-a zis ca noi am ignorat-o pe acest forum
Colegul Leo a scris un ARTICOL zic eu bine cladit care iti explica exact cata importanta am acordat.

In plus cred ca INTROS a sintetizat bine situatia. Orice incepator care isi cumpara un acvariu pune un neon acolo macar sa-si vada pestii...poate nu e cea mai buna lumina, poate dupa aia schimba neonul intr-unul dedicat plantelor, dar intr-un fel sau altul dezideratul esential ce sta baza fotosintezei este indeplinit.

Cu CO2-ul noi am dus si inca mai continuam aceasta "lupta" datorita reticentei in a accepta utilizarea sa si in a se intelege utilitatea sa. Reticenta insa nu e ceva specific noua pe forum... reticenti au fost la inceput si aia afara...iar la noi reticenta a fost alimentata de diversi mentori de mana a doua smilie

Din pacate e mai usor sa convingi un om ca nu are nevoie de ceva decat contrariul care implica sa mai dea niste bani.

Natura ...aia pe care ne chinuim noi sa o imitam sau sa o inventam cum zicea cineva p`acilea, e o treaba complexa si nu se rezuma la ecuatii simple.

In final ca sa zic asa dintre variantele 1 si 2 propuse ipotetic de tine, eu as alege varianta...3. in care avem abundenta de lumina si abundenta de CO2...si atunci sa vezi ce bule de O2 o sa-ti apara pe frunzulite si cat de bine o sa le mearga plantelor...pentru ca Lumina si CO2-ul "merg impreuna"

Altfel despre articolul din Tropica nimic de zis...in nota profesionista ca deobicei
Sunt de vanzare 3 perechi si 7 pui de Tropheus: pret 350.000 lei vechi/ bucata mici sau mari... far` de importanta.
Detalii numai pe pm.
Pesti mai sensibili nu cred ca se baga cineva la o "provincie"...
acata wrote:Una era TAROM .
Ce ma au protestat magarii la cateva neritine??? sau creveti?
image


Cam asta este, il vand...evident fara tiger shrimpul de pe el cu 15 RON, este cel mai mare de pe tija iar restul "fratiorilor" sunt rezervati pentru o "obligatie" deci practic doar o bucata.

Livrare doar in Bucuresti la Obor.
Detalii doar pe pm.


VANDUT
Vand colectie aproape completa :-) Tropical Fish Hobbyist (traine-ar PTTR-u`) ...adica 11 numere din perioada 1999-2000 contra 100 USD.
Eventuale alte intrebari pe pm
costea andrei cosmin a fost debanat...atentie la ce prestezi de acum incolo, ca a doua oara nu mai pupi
 
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com