Message |
|
Dragos, cum ai executat overflow-ul?
Adica unde / cine l-a facut?
|
 |
|
O sa incerc sa-mi dau si eu putin cu parerea, chit ca nu este fix pe subiect, ci doar despre ciano.
Eu, cu al meu nano (mai bine zis pico...), de cand l-am pornit, adica de cam 1 an si vreo 4 luni, nu am vazut deloc deloc ciano pana acum o luna sau doua.
A aparut relativ brusc si nu stiam de ce. Nici acum nu stiu exact, dar am o teorie:
Fix inainte sa apara, am inceput sa dozez NO3PO4X de la Red Sea. Nitratii nu erau mari, dar sa spunem ca am facut un experiment sa vad daca cum lucreaza treaba asta si daca pot sa tin si nitratii si fosfatii la 0... In urma aditiei, nitratii au scazut si-au scazut pana la valori nedetectabile de testele Salifert. Practic, apa aia ramanea perfect incolora, nu se colora absolut deloc. Pe de alta parte, nu aveam nimic GFO in acvariu, PO4 era destul de jos, dar totusi detectabil de testele Hana - intre 5 si 10, daca imi amintesc bine.
Imediat ce am ajuns la valorile astea ale parametrilor, mi-au aparut ciano.
Intre timp, am renuntat la a mai baga NO3PO4X, dar pe de alta parte, am bagat PO4X4.  Drept urmare, fosfatii mi s-au dus in 0 in cateva zile, iar nitratii au urcat usor, pana la un 1 - 2. Am ajuns la concluzia ca nici asa nu e bine, asa ca de cam 2 - 3 saptamani am renuntat si la PO4X4.  Acum, dupa ultimele masuratori, NO3 - 5, PO4 - 0.024 (adica 8 pe testul Hana). Si surpriza, ciano se strange! Incet incet, dar dispare.
Concluzia mea e ca a aparut de la un dezechilibru produs de mine prin aditiile astea, prin care am eliminat ba un parametru ba pe celalalt, niciodata ambii in acelasi timp. Dca o fi corecta sau nu, ramane de vazut.
Gabriel, scuze ca am divagat putin.
|
 |
|
Super. Multumesc mult pentru toate sugestiile si ideile.
Cred ca mi-am clarificat totul, ramane sa-l fac si sa ma decid pentru o pompa... ca inca nu stiu care si de cat ar putea fi.
Gabriel, asa cum am spus mai sus, am deja doua tevi/furtune care imi aduc apa din display in sump. Tot asa va functiona si pe sumpul nou, la partea asta nu schimb nimic.
Initial, foloseam o gaura pentru display => sump si cealalta pentru sump => display. Am schimbat si acum folosesc ambele gauri date in spate doar pentru display => sump, iar returul e pe teava ce trece peste buza acvariului. Vreau sa spun ca, in afara de fluctuatiile de nivel pe care le-am observat pe pielea mea, m-am gandit ca nu e deloc ok numai o scurgere, pentru ca nu stii cand un melc / peste sau altceva se gandeste sa-ti astupe total sau partial gaura respectiva (chiar daca e protejata de plasa) si te trezesti cu acvariul plin ochi si cu apa pe jos...
Deci treaba cu doua scurgeri catre sump e deja abordata si rezolvata. Teoretic, ar trebui ca in ceea ce priveste display-ul si scurgerile, sa-mi poata oferi o oarecare stabilitate in ceea ce priveste debitul. Rmane sa vad de pompa de retur.
Gabriel wrote:Iti spuneam de plasa pentru ca se colmateaza mai greu decat buretele.
Uf. N-am stiut de PO4X4 - asta trebuie fluidizat si intr-adevar plasa nu e ok.
Nici vorba de fabrica de nitrati.
Pana la urma, nu am nicio problema daca se colmateaza buretele, il schimb si gata. Momentan, folosesc un burete destul de poros, granulele de PO4x4 intra in gaurile buretelui dar nu cad prin el, raman pe-acolo pe la mijloc.
Despre fluidizare, ce-i drept nu stiu exact cum ar trebui sa arate (ce debit, cum trebuie sa se miste granulele), dar cum am zis mai sus, am fost surprins cand am pus prima data granulele ca se comportau exact ca un soi de pat fluidizat, erau ridicate si invartite de apa care trecea prin burete (buretele e dedesubt, granulele vin puse deasupra, iar circulatia apei e de jos in sus, prin burete, apoi prin granule). Ca o fi de-ajuns sau ca nu, sincer nu stiu, ma gandesc ca efect au si inca foarte bun daca ar fi sa ma iau dupa teste.
Pe de alta parte, ce pot sa cer de la un setup de-asta pentru un acvariu de putin peste 50 de litri?
|
 |
|
Cu doua tevi.
Acvariul are doua gauri pe spate, ambele pentru scurgere catre sump. Returul este printr-o singura teava ce vine peste buza acvariului.
|
 |
|
Gabriel wrote:Nu o sa se formeze bule daca vei mentine nivelul din camera pompei foarte apropiat de nivelul din camera cu mediile de filtrare.
De fapt vei dori acest lucru deoarece este bine ca pompa sa aiba coloana de apa deasupra alfel isi micsoreaza randamentul
sau poate face vartej si va traga aer [ceea ce nu-ti doresti niciodata]. Iti ofera si o siguranta in plus daca ai uitat sa pui apa
in camera ato-ului si nivelul in camera pompei scade.
Corect, asta as vrea, ca nivelul apei din camera pompei sa fie cat mai apropiat de cel din camera anterioara... Dar aici e o problema: cu scurgerea intre aceste doua compartimente facuta peste geam, adica pe sus, in cadere, nu cred ca am cum sa obtin un nivel destul de apropiat al apei intre cele doua compartimente. E oarecum logic... in camera pompei voi avea apa mai jos decat in compartimentul anterior. Cat de jos depinde de cat de puternica e pompa. Ma gandesc asa: ca sa rezolv macar teoretic problema cat de cat, as putea ca peretele dintre ultimele doua compartimente sa-l fac mai jos decat peretele ce desparte celelalte compartimente. In felul asta, ma gandesc ca nivelul apei din ultimele doua va fi mai apropiat. Se poate sa ma insel, bineinteles.
Gabriel wrote:As zice sa te mai gandesti cu buretii si sa incerci o solutie de genul plasa de tantari pentru mediile de filtrare.
De ce? Din cauza ca se colmateaza, fabrica de nitrati, etc.? Stiu asta, inca nu sunt hotarat daca sa pun bureti sau nu... Oricum, imi trebuie ceva foarte fin, pentru ca PO4X4 ala (ca asta folosesc) e al dracu' de mic si trece prin multe. Dar aici gasesc solutii, nu-i problema.
O paranteza - nu prea am cum sa fac un filmulet in sumpul actual, dar asa cum e pus acum GFO-ul, pare sa lucreze foarte ok, apa cand trece pe-acolo ridica granulel putin (cam 5 - 10 mm) si le amesteca foarte frumos. Efectul este foarte asemanator cu ce se vede intr-un reactor de fosfati. De aici parerea mea ca randamentul ar trebui sa fie destul de bun. Dar evident ca pot obtine acelasi efect si fara bureti, cu plasa de tantari fina sau ceva. Am bagat la cap.
Gabriel wrote:Pompa aceea de la Eheim nu cred ca-ti ridica apa la 85cm cu un debit suficient.
Eu am si Eheim am si Sicce ca si pompe de recirculare.
Sicce este mai zgomotoasa la inceput pana isi formeaza pelicula bacteriana insa intervalul de curatare este mai mare decat la Eheim
si debitul este foarte stabil. La acelasi debit Sicce sunt si mai eficiente energetic fata de Eheim. Cand zici eficienta energetica nu te
gandi doar la consumul de electricitate ci si la pierderile care se transforma in caldura ce este transferata apoi apei din bazin.
Pe de alta parte Eheim-urile sunt foarte fiabile. Ca o mica paranteza Eheimu-rile astea mici [300, 600 si 1000] sunt facute tot de italieni
Hmm... sa nu poata ridica si sa nu am debit suficient? Ma gandesc ca mie mi-ar fi suficient un 500 l/h sus in acvariu, nu? Daca tin cont de faptul ca acvariul are ~50 de litri, asta ar insemna cam de 10 ori volumul display-ului pe ora. Ar fi de-ajuns asa?
In conditiile astea, ma uitam la poza asta, de la Sicce:
Daca ma iau dupa asta, o Sincra 1.0 care e cotata la 950l/h ar trebui sa-mi dea un debit de putin peste 500 delitri la diferenta de nivel de 1m. Nu stiu daca pot sa iau graficele astea de bune. Varianta ar fi sa iau un eheim mai puternic dar sa stiu sigur ca-i pot controla debitul - ori printr-un reglaj propriu, ori printr-un robinet pus pe retur, asa cum a spus koala. Problema e ca as dori ca odata reglat, debitul sa fie stabil, sa nu fluctueze. Bineinteles, dupa "rodaj" si fara sa iau in considerare partea de mentenanta si curatare... care sunt normale.
Cu un robinet pe retur pot sa am o sabilitate destul de mare? Nu fortez pompa daca am robinetul ala (partial deschis)?
|
 |
|
Vreau si eu sa vad acvariul. 
|
 |
|
Mos, prea mici pozele, nu se intelege nimic...
|
 |
|
Da, corect. Stiu ca sumpul trebuie facut dupa dimensiunile celorlalte echipamente, in special skimmer-ul. Sumpul actual nu l-am facut eu, cum spuneam, si nu a fost gandit pentru skimmer.
In ideea ca merg pe una din doua variante de skimmer (NACQQ sau NAC3+), pot aproxima foarte aproape dimensiunile necesare, chiar daca nu am skimmer-ul cumparat inca. Dimensiunile exacte le gasesc in specificatiile skimmer-ului.
Am vazut ca inaltimea coloanei de apa recomandata pentru aceste doua modele de skimmer este de 10" - adica ~25 - 26 de cm "in banii nostri". Asta din start imi da inaltimea peretilor despartitori... As fi vrut sa fie mai inalta coloana de apa in sump nu din alt motiv ci doar pentru a avea mai mult volum in intregul sistem. Bine, skimmer-ul presupun ca poate fi cocotat pe un suport ceva ca sa-l inalt in cazul coloanei de apa prea mare, nu?
kirucd wrote:Intre camera 3 si 4 poti sa lasi un singur geam, apa care trece prin materialele filtrante din camera 3
nu va face bule. Bulele in general apar in prima camera unde vine apa si unde ai si skimmerul.
Am inteles. Dar aici, apa va trece pe sus si va cadea in camera pompei. Sper ca e ok asa, ma gandesc sa nu se formeze bule la caderea apei care apoi sa fie trase in pompa si sa ajunga in display. Ma gandesc totusi sa mai pun un perete aici, ca am loc de el.
kirucd wrote:Mediul antifosfati presupun ca il vei avea intr-un ciorap si cred ca un debit de 300-500 litri pe ora
prin sump nu va afecta eficienta antiphosului.
Nu, nu in ciorap, randamentul este foarte scazut daca pun in ciorap. Mediile o sa stea in cutiute separate, construite fix cat compartimentul 3. O sa fie o cutie facuta din forex (lateralele), dedesubt cu plasa ceva, iar mediile (GFO / carbune) vor sta in acestea, intre niste felii de burete, ca sa le tine acolo unde trebuie. Treaba tot de la Ciprian e preluata (si imbunatatita  ) si asa am acum in sump-ul actual, functioneaza de minune si apa imi trece in felul asta prin toata suprafata buretilor aia, intre care am GFO-ul, deci e scaldat de apa foarte bine in felul asta. Tot asa as vrea sa fac, nu stiu cat afecteaza debitul...
Alt detaliu pentru care as avea nevoie de niste pareri: pompa de recirculare. Ma gandeam la un Emeim 1002 (1000 l/h, debit reglabil). Problema e ca nu stiu ce debit voi avea eu o anumita diferenta de nivel si nici cat de reglabil e debitul ala, adica daca il dau mai mic, cat de stabil ramane la valoarea aia. La Eheim nu am gasit nicaieri diagrame cu debitul in functie de diferenta de nivel, cum am gasit la Sicce de exemplu... Or fi silentioase? Intre Sicce si Eheim, care o fi mai buna / silentioasa?
|
 |
|
Multumesc frumos pentru ajutor si lamuriri!
Niste cateva detalii in plus. In momentul de fata, acvariul detine sump deja. Dar vreau si trebuie sa-l schimb din doua motive. Primul ar fi ca e cam mic cel actual. Al doilea e ca vreau sa iau un skimmer serios ca sa inlocuiesc ce am "inventat" eu si... surpriza! niciun skimmer nu incape in sump-ul actual.  Sump-ul este cel pe care l-a avut Ciprian (pc) la acvariul mic mic.
A inchis paranteza, mergem mai departe.
Gabriel wrote:intre skimmer si pompa de recirculare e suficient un singur bubble trap
Ok, am notat. Si am notat si partea cu distanta dintre cei doi pereti. Dar:
Gabriel wrote:Daca pui doar doi pereti ai grija cum il pozitionezi pe cel dinspre camera stanga spate. Apa trebuie sa urce printre cei doi pereti
si nu sa coboare. Asa se elimina cel mai eficient microbulele.
Aici vrei sa spui ca privind in sensul in care circula apa din prima in a doua camera, adica dinspre spate spre fata, apa trebuie sa treaca pe sub primul perete si peste cel de-al doilea (cel mai din fata)? Asta inseamna sa "urce" prin cei doi pereti, corect? Practic, asa e si desenul facut, chiar daca nu se vede clar. Dar intre a treia si a patra camera, e invers: apa va circula de sus in jos prin bubble trap. Si acolo nu am cum sa fac altfel, pentru ca am nevoie in a treia camera ca flowul sa fie de jos in sus. Peretele despartitor dintre al doilea si al treilea compartiment (practic cele dou din fata) nici nu are bubble trap, este doar deschis in partea de jos, ca apa sa urce in sus, prin materialul filtrant (oricare ar fi ala).
Deci e ok ca din 3 in 4 apa sa circule in jos prin bubble trap? Sau acolo ar fi indicat inca un perete ca sa fortez si urcare?
Gabriel wrote:s-ar putea ca debitul circulat prin mediul antifosfati [asa cum ai proiectat tu sa-l folosesti] sa fie prea mare [nu sunt 100% sigur - va trebui sa testezi];
ce debit va avea pompa de recirculare??
Pompa de recirculare pe care o folosesc in momentul de fata e o chinezarie cotata la ~900 - 1000l/h. Dar trebuie sa urce apa pe o diferenta de nivel de ~85cm. In acvariu mi-e tare greu sa estimez ce debit ar avea, dar e evident mult mai mic. Daca ar fi sa ghicesc, as zice ca undeva pe la 3 - 500 l/h? E, ideea e ca as merge pe acelasi debit ca si acum pentru ca stiu ca este in regula, dar nu aceeasi pompa. Probabil un Eheim mic, mai ales ca am vazut ca au debitul reglabil.
|
 |
|
Ok, Gabriel, calculele pot sa le fac si le voi face.
Cat despre volumul pentru ATO, da, pot sa-l mai micsorez. Eu totusi ma gandeam si la experienta de vara trecuta, cand o sticla de 5 litri de apa pentru ATO ma tinea cam 3 - 4 zile maxim - asta din cauza ca era foarte cald si aveam coolere puse pe bazin care-mi cresteau mult evaporarea. Din cauza asta, eu ma gandeam la un minim de 6 - 7 litri. Dar oricum, aici pot sa mai umblu.
Ca si volum pe care trebuie sa-l preia sumpul atunci cand pompa nu mai merge, ar fi undeva pe la 4 litri. Eu daca as lasa loc de vreo 8 - 10 litri... ar trebui sa fie mai mult decat suficient. Asta ar insemna ca peretii despartitori sa fie cam la 10 - 12 cm sub buza sump-ului. Saaau... sa fac sump-ul nitel mai inalt, ca asta pot sa fac, spatiul pe verticala imi permite.
In ceea ce priveste compartimentarea si cum circula apa prin sump, aici e in regula? Am vazut ca ideal ar fi ca apa care ajunge in skimmer sa fi trecut deja prin compartimentul cu chaeto. In afara de asta, e ok? Nu stiu nici cat de apropiati sa fac peretii aia dubli. Sa-i las asa sau sa pun si al treilea perete despartitor?
LE: Dragos, am postat inainte sa vad ca ai scris. Multumesc pentru pareri! 
|
 |
|
koala, altfel se vede in acvariu plantat, vad ca despre plantat e vorba.
Eu personal, am doua (una de 1600 si una de 900) in acvariu de 50 de litri, dar saratel...
In plantat mi-e greu sa-mi dau cu parerea,
|
 |
|
Datele sunt uploadate la ei pe server dar pentru asta, trebuie sa stea mereu conectat la un calculator. Daca nu, poate fi conectat la o sursa de curent (cum ar fi un adaptor de-ala, incarcator pentru telefon cu usb), dar in cazul asta, stocheaza datele local si le uploadeaza cand este conectat la un calculator.
Au si un sistem de alerte, trimit si sms-uri cand valorile ies din niste limite. Dar nu sunt atat de reliable alertele astea...
Tavi, da, le iau printr-un artificiu... nu am stat sa implementez inca o autentificare. Datele le duc la mine si mi-am facut o aplicatie pe telefon prin care vad statusul. Exista si de la ei o aplicatie, dar e ... trista rau de tot!
LE: Apropo de sensibilitate si exactitate, eu am verificat valorile pH-ului cu teste si de fiecare data mi-a dat bine de tot. La fel si temperatura (nu cu tester ci cu termometru  ). Nu am un pH tester de-ala electronic sa testez exact, dar din ce teste am facut eu, mi se pare foarte ok jucaria. Din pacate, nu monitorizeaza prea multe.
|
 |
|
As vrea o parere despre un sump pe care vreau sa mi-l construiesc.
M-am gandit la urmatoarea configuratie:
Tineti cont ca este pentru un acvariu de 50 de litri si trebuie sa incapa in dulapul pe care sta acesta, care e putin mai mic la dimensiuni.
Apa ar intra in sump prin camera care se vede in poza in stanga sus. De-acolo, merge in stanga jos, apoi dreapta jos, apoi dreapta sus, unde va fi pompa de recirculare.
In prima camera vreau sa bag un skimmer (probabil un bubble magus nacqq sau ceva asemanator). In a doua, o sa pun chaeto, a treia va fi cu matrix (nu mult...) si gfo, de jos in sus. Adica dedesubt matrix-ul, deasupra GFO-ul.
In ultima camera nu va fi decat pompa de recirculare si senzorul de nivel, atat.
Intre compartimentele de sus si cele de jos ma gandesc sa pun doi pereti de sticla pentru bubble trapo sau ce-o mai fi. Intre cele doua compartimente de jos apa va trece doar prin partea de jos, ca apoi sa urce prin medii si sa treaca in camera pompei.
Mai am acolo un compartiment, ultimul din dreapta, pe toata latimea sump-ului, in care vreau sa pun apa RO pentru ATO. Volumul calculat pentru compartimentul de ATO ar fi cam de 10 litri. Teoretic, as putea sa il fac o idee mai mic pe asta, adica sa-l fac ma ingust, dar nu cred ca este cazul.
Sump-ul va avea dimensiunile aproximative 40 x 28 x 40 (L x l x h), iar peretii despartitori intre camerele sump-ului ma gandeam sa ii fac la 5 cm mai putin. Sunt prea inalti? Trebuie mai josi? E vreo problema daca e asa inalt sump-ul relativ la cat de mare e?
Orice pareri sau sugestii sunt foarte bine-venite! 
|
 |
|
Nu am vrut sa zic ca le fac de mana.
Nu-mi place deloc platforma lor, asa ca eu imi iau datele de la ei si le tin la mine pe site, unde graficele se fac automat si le fac sa arate exact asa cum vreau eu...
|
 |
|
@viulian: datele mi le iau cu un dispozitiv Seneye. Graficele mi le fac singur.
|
 |
|
Iulian, eu pot sa-ti spun din cate am observat la mine. Cresterea pH-ului e considerabila. Eu am instalat un CO2 scrubber pus pe un "skimmer" improvizat (momentan). De fapt, acesta face cam orice altceva in afara de un skimming bun. Sau macar mediu...  Dar astfel am putut sa pun CO2 scrubber-ul. Pentru ca o poza face cat 1000 de cuvinte:
Asta e variatia de pH. Seria este pentru o perioada de vreo 2 saptamani. Scrubber-ul l-am instalat pe 9 Aprilie si de atunci, ph-ul mi-a urcat considerabil! Daca inainte aveam variatii zi/noapte intre 7.60 - 8.1, dupa... imi variaza intre 8.1 8.3  Este o imbunatatire considerabila din doua puncte de vedere: limitele inferioare si superioare ale pH-ului sunt considerabil mai susvariatiile zi / noapte sunt considerabil mai miciMai mult, cand aveam variatiile alea de 0.5 de la zi la noapte (pH peste 8 era sarbatoare!), fortam si KH-ul destul de sus astfel incat sa il mai stabilizeze. Astfel, tineam KH-ul undeva peste 10, uneori si peste 11. Chestia asta ajuta pana la un punct, evident. Acum KH-ul la mine e usor sub 9.
Ca fapt divers, in jurul zilei de 21 (adica acum vreo 3 zile), unde se vede o scadere mai accentuata, am instalat GFO-ul. Asta ca sa confirm cele spuse de Tavi mai sus pe tema aceasta. Dupa o zi si-a revenit la normal.
Pe de alta parte... nu zic ca valorile pH-ului sunt extraordinar de importante si multi nu tin cont de ph atata timp cat au sistemul stabil si parametrii tari ca piatra. Dar cand observi ca variaza mult, ca se duce in jos prea tare si pe de-asupra poti sa faci ceva pentru asta... apoi de ce nu? Eu am in plan un skimmer mic care sigur imi va imbunatati toata treaba pentru ca va dizolva mult mai bine aerul ala ce trece prin scrubber.
|
 |
|
Dragos, nu am apucat pana acum: multumesc pentru ajutor si comanda!
Chit ca nu se compara cu buretele ala absolut fantastic de l-ai luat voi, pun si eu doua poze cu anemona care mi-a sosit:
Aici era "incolacita" pe piatra pe care a venit. Intre timp, nebuna a inceput sa se plimbe prin acvariu, lucru care nu-mi place deloc pentru ca s-a dus in locuri in care nu o mai vad asa bine si nu ma mai pot bucura de ea. Sper sa-i vina mintile in cap si sa se pozitioneze in alta parte. Pana acum s-a mutat de doua ori si e undeva sub piatra, la umbra. Presupun ca totusi are nevoie de lumina si se va muta la un moment dat undeva mai la "soare"...
Asta-i cu anemonele, pot sa se mute, mama lor!
Inca o data, multumesc frumos si pentru anemona si pentru cheato si pentru scrubber...
O zi buna,
Radu
|
 |
|
|
 |
|
Inca valabile, preturi updatate:
acvariu 140 x 50 x 50 - 400 leisuport din teava rectangulara - 150 leifiltru extern JBL E901 (are vreo 4 luni) - 310 lei2 discusi bruni, pereche confirmata - 100 de lei amandoi
Se adauga:
acvariu Aquatic nature Cocoon 7 - doar acvariul + pad-ul de sub el, fara filtru si fara lampa - 50 leifiltru hang on Aquael Versamax FZN3 folosit - 35 leifiltru intern Tetratec IN 1000 - 40 lei
Poze:
Acvariul are autocolant negru pe spate (se poate da jos usor), a fost folosit initial ca acvariu plantat si apoi ca marin. Nu este nou, are niste zgarieturi fine, greu vizibile.
Nu se poate trimite colet, valabil numai cu ridicare din Bucuresti.
|
 |
|
Multumesc de oferte!
Dragos, daca e mai simplu de umblat la matrix, atunci poate rezolv cu tine. Te sun putin mai tarziu.
Koala, ma orientez cu piatra ca m-au trasnit alte idei acuma...
|
 |
|
|
|