Sa-ti fie de folos, sa o stapanesti sanatos si sa o umpli de corali. Piatra!
Scuze de intarziere, am omis topicul asta... Vad din poze ca ai ales sa pui piatra exact
invers fata de cum o tineam eu, adica ai pus scobitura aia spre fata, eu o pusesem spre spate, unde imi incadra si masca o parte tin teava de la filtrul hangon. Nu ma intelege gresit, nu comentez, doar observ.

E alegerea ta.
Polipii aia mici si albastrui din ultima poza din primul set si prima poza din al doilea set sunt niste clavularide... adica ceva din familia GSP-ului. O sa se intinda frumos pe piatra in timp.
Sa-mi dau si eu cu parerea despre sare si nano-uri, ca m-am jucat in ultima vreme cu tot felul de saruri: Aquavitro, Tropic Marin, Red Sea.
* Aquavitro - mi s-a parut o sare cu care e mai greu de lucrat pentru ca nu se omogenizeaza usor si are depuneri. Poate am gresit eu undeva... Nu vreau sa spun ca nu e o sare buna, ci doar ca e mai "sensibila".
* Tropic Marin - prepararea este mult mai ok, se dizolva bine, apa se limpezeste destul de repede
* Red Sea - e undeva pe la mijloc ca si usurinta de preparare, uneori am patit sa mi se tulbure apa dupa ce am preparat-o, stand in galeata, inainte sa o pun in acvariu. Am folosit-o asa tulbure, s-a limpezit in vreo 2 ore dupa ce am pus-o in acvariu.
Trebuie sa precizez ca toate astea trei de mai sus sunt saruri de top, toate foarte bune si oricare o alegere excelenta. Am citit si auzit numai lucruri bune despre fiecare din ele.
Mai e un punct de vedere la mijloc, cauza care m-a determinat sa si incerc mai multe saruri: variatia KH-ului si valoarea initiala, a apei proaspat preparate. Pentru ca s-ar parea ca am consum mare de KH (adica bicarbonati... adica probabil si calciu si restul...), am preferat o sare care are ca punct de plecare un KH mai ridicat putin, ca sa aibe de unde sa scada. Din acest punct de vedere, Aquavitro si Tropic Marin se afla pe aceeasi pozitie, la ambele am masurat un KH de aproximativ 9.3 pentru apa proaspat preparata. Red Sea este considerabil mai sus, undeva peste 12. Asta ar insemna ca pe de o parte, pune la dispozitie mai multi bicarbonati pentru consumul animalelor din acvariu, dar pe de alta parte, inseamna ca si variatia poate fi mult mai mare, daca nu e tinuta sub control (prin schimburi de apa foarte regulate). Sunt foarte curios de valorile si variatiile Ca si Mg in concordanta cu variatiile KH-ului. Inca nu am un test de Ca si/sau Mg, dar intentionez sa achizitionez cate unul din fiecare ca sa pot masura evolutia acestor parametri.
Am povestit mai mult... m-am gandit ca poate intereseaza pe cineva ce-am observat eu.

Scuze pentru poluarea topicului.