[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Message
Salut!
Gabriel, pot sa-ti povestesc din experienta mea cu Tomentosus.
Scurt si la obiect, am cautat si am adus in acvariu Aiptasii pentru ca mi le-a mancat pe toate. Si le-a mancat asa de bine, ca nici acum nu mai am deloc in display. Cele pe care le-am adus sunt in sump (de unde e posibil sa ajunga si in display, stiu...)

Pe lung acuma.
La o ora dupa ce l-am bagat in acvariu, incepuse sa se uite atent la pietre si sa ciuguleasca aiptasii - si numai aiptasii. Le-a terminat relativ repede desi aveam si eu destule.
Dar mai departe urmeaza partea proasta a lucrurilor. Dupa ce a terminat cu aiptasiile, a trecut la xenia. Am zis ok, imi placea, dar sa spunem ca gasesc xenie pe toate drumurile, nu-i problema. A terminat si xenia. Dupa care, mi-a mancat o mini-maxi. Pentru asta am inceput sa-l urasc din tot sufletul. Totusi, am incercat sa tin cont de partile lui pozitive.
E, dupa mini-maxi... a trecut la duncani si acani. Moment in care am zis: halt! Acum, sta singurel in sump inconjurat de bucati de piatra vie cu frumuseste de aiptasii pe ele din care poate sa manance cat doreste.

Vreau sa fac niste precizari aici. Indiferent cat de mult l-as fi hranit, tot imi manca corali. Se pare ca au nevoie sa manance relativ in continuu. Mananca putin, dar non-stop (ziua, ca noaptea doarme). Asa ca eu daca il hraneam de 2 ori pe zi, nu-i ajungea de fel.

La un moment dat, ma gandeam sa-l dau mai departe. Dar pentru ca pot sa-l tin in sump, am zis sa-l pastrez, daca mai apar aiptaii in bazin, il mai mut o perioada acolo. Daca il vezi unde doarme, il poti prinde relativ usor noaptea. Depinde si de cat de mare e acvariul, cum aranjat... La mine a fost simplu, ca e mic.
Alber, nu ne-am auzit de-o vesnicie.
Am rezolvat intre timp, dar presupun eu asa ca o sa mai am nevoie, ca mi-o mananca si pe asta de o am.
Te bat la cap cand o fi cazul, daca o sa mai ai.
Nu glumesc.
Ma intereseaza o bucatica de piatra cu niste aiptasia pe ea.
Salut Sebastian,

Poti te rog sa-mi raspunzi la PM?
As vrea sa te mai rog ceva: daca nu esti sigur ca vrei sa vinzi un produs, te rog mentioneaza acest lucru de la inceput. Altfel, nu faci altceva decat sa incurci lumea.


O zi buna,
Radu
Mihai, pentru mine era Tomentosus-ul de la George.
L-am luat Vineri. Dar a spus ca mai aduce la urmatorul import.

Eu l-am adus acasa si in primele 10 minute dupa ce l-am pus in acvariu deja l-am vazut ca a muscat o aiptasia.
Ma uitam ieri seara ca nu mai vad multe aiptasii... pur si simplu au disparut. Sper sa nu se dea si la alte bunatati din acvariu.
Gabriel, toti trebuie sa naparleasca, nu au cum sa creasca altfel. Deci daca naparlesc sau nu, raspunsul este 100% da.
De la o specie la alta, difera mult frecventa. Si chiar la acelasi animal, naparlirea apare la intervale diferite. Al meu cleaner naparleste mai des daca il hranesc mai des.

In cazul tau, e greu de spus daca ce ai gasit acolo e doar exoscheletul sau e chiar micutul. Numai tu ai putea sa iti dai seama uitandu-te mai atent la el. Dupa naparlire, sunt destul de vulnerabili si o sa stea ascunsi o perioada. Mai ales daca au unde, daca acvariul e destul de mare si are locuri in care sa se ascunda.

Daca se dovedeste a fi murit, atunci imi pare rau.
Gabriel, vorbeste cu George...
Am observat un lucru interesant in acvariu in ceea ce priveste variatia pH-ului.

Povestea e dupa cum urmeaza:
Am fost plecat in concediu o perioada de 2 saptamani cu o intoarcere pe-acasa la mijloc (adica dupa prima saptamana).
Detin o treaba de-aia de la Seneye pentru monitorizare. Oricat de dubioase ar fi masuratorile inregistrate de jucaria asta, macar se poate observa un trend si o variatie in timp, chiar daca nu sunt exacte valorile in sine. Mentionez aici ca eu personal am verificat valorile masurate cu test de ph si este destul de foarte aproape de ce-mi arata "divaisul" asta. Dar sa spunem ca nu luam in calcul valorile in sine, ci doar variatiile.

Facut schimb de apa inainte sa plec. Urmarit variatia ph-ului in prima saptamana - s-a comportat excelent. Venit acasa dupa o saptamana, facut un schimb de apa si plecat apoi pentru inca o saptamana, timp in care iar am urmarit valorile.
Odata cu schimbul de apa, evident, am curatat si peretii acvariului de algele depuse. In momentul de fata, am niste mici probleme cu ciano si probabil si alte alge de-astea de se depun pe sticla (alge verzi, si/sau diatomee). Cauzele le presupun, nu sunt subiectul problemei momentan.
Ce am observat: dupa curatarea algelor de pe geam (care da, erau destul de murdare!) ==> o scadere destul de drastica a ph-ului! Asta s-a intamplat dupa prima saptamana in care acvariul a mers de capul lui si apoi si dupa a doua saptamana, cand m-am intors.

O poza cu tot ce-am povestit mai sus:
image

Pe 18 am trecut pe-acasa si am curatat geamurile ==> scadere drastica de ph. Pe 19 facut schimb de apa si plecat mai departe ==> ph-ul si-a revenit incet si a devenit stabil (variatie de .15 intre zi si noapte). Pe 25 m-am intors acasa si am curatat peretii bazinului (cu magnet de-ala), fara sa mai fac schimb de apa (ca am ramas momentan fara sare). Se observa clar cum s-a dus dracu' ph-ul si cum nu si-a revenit nici in zilele urmatoare. Am CO2 scrubber care, daca si-ar fi pierdut efectul, s-ar fi vazut mult mai lent, nu asa de brusc.

Vreau sa stiu daca a mai observat cineva treaba asta si daca aveti vreo explicatie.
Nu-mi fac probleme pentru valorile ph-ului, sunt inca in limite foarte ok, dar nu-mi explic ce se intampla si nu am de ce sa leg treaba asta decat de curatatul geamurilor...
Multumesc de pont, Gabriel.
O sa dau un telefon astazi sa intreb.
Mihai, de unde ai luat Tomentosus-ul?
Ok, nu e nicio problema.
Ma interesez, o sa gasesc eu pana la urma.

Multumesc frumos pentru raspuns.
Salut,

Sunt foarte interesat, tocmai ce cautam sa cumpar.
Da-mi te rog de veste cand reusesti sa-l prinzi sa vedem cum putem face.

Multumesc,
Radu
Salut Iulian,

In cazul tau, eu zic ca cel mai probabil e de vina treaba de la punctul b).
Eu am un "skimmer" facut de mine care face si nu prea treaba. L-am facut numai si numai pentru a pune un CO2-scrubber.
E tot pe piatra de aer, dar mai am o pompa care imi impinge apa prin partea superioara a cilindrului si iese pe jos - deci imi circula multa apa prin el.

La mine efectul s-a vazut in primele 24 de ore. Cred ca am mai pus pe undeva un grafic cu variatia de pH inainte si dupa.

Eu sunt ferm convins ca daca as avea un skimmer adevarat, ar fi si mai stabila treaba.
As incerca cu cea mai mare placere. Stiu despre dansul, imi si place.
Dar in cei 50 de litri ai mei, in care trebuie sa se inteleaga si cu doi clowni... nu are loc.
Caut sa cumpar Joe's Juice.
Nu conteaza daca e desfacut, inceput, pe jumatate, pe un sfert sau orice alta cantitate.

Preferabil, daca are cineva prin Bucuresti ca-i mai simplu...
Daca pui problema asa, atunci gandeste-te ca poti considera display-ul ca fiind volumul "principal", nu? Volumul in care apa "revine" (nu conteaza daca activ sau pasiv). De fapt, cred ca asa considera orice acvarist. In cazul asta, fix prin definitia de mai sus reiese fix pe dos fata de cum ai spus tu.

Sau, de exemplu, daca eu as fi ... special si as face sump-ul undeva deasupra acvariului, atunci partea activa (pompa) ar fi in acvariu, nu? Caz in care... lucrurile ar fi pe dos?

Oricum, e o discutie despre semantica si nuante... atata timp cat se fac precizarile necesare, de ce sa ne batem capul cu asta?
Matrix-ul nu trebuie neaparat sa-l pui la fel cum pui GFO-ul. Il poti pune cumva in alta parte daca ai loc.
Cand doresti, te astept pe la mine sa vezi cum sta matrixul tau in sump-ul meu.

Referitor la GFO, daca vrei sa-l pui fara reactor dedicat, adica asa cum il am eu, atunci asigura-te ca intre camera unde va sta GFO-ul si cea precedenta ai un bubble trap bun care sa-ti elimine pe cat posibil marea majoritate a bulelor de aer. Daca nu, acestea se vor aduna sub suportii in care vine GFO-ul si nu e chiar bine. Nu stiu daca afecteaza randamentul mediului, dar ma uit la mine si nu-mi prea convine cum se manifesta. Eu zic ca metoda e ok, poate avea randament destul de bun pentru ca, atata timp cat nu am bule de aer acolo, flow-ul prin mediul respectiv e foarte bun si se comporta foarte asemanator cu un reactor in pat fluidizat. Daaar, asa cum am spus, trebuie un bubble trap calumea inaintea compartimentului respectiv. Parerea mea.

Dragos, eu nu am gasit nicaieri pe net un grafic cu randamentul pompelor Eheim in functie de diferenta de nivel. Am gasit la cele de la Sicce, dar la Eheim nu.
Se vinde filtru extern JBL E901 Greenline.
Filtrul a fost cumparat in Decembrie 2012 de la Pepika, are garantie.
Capetele de in si out au fost schimbate cu un set din ala de la Eheim.

Pret fix 290.

Edit by Lucian: ti-am editat link-ul
Al meu e 46 x 35 x 35. Ce-i drept, al tau va fi cu 40% mai mare. Merge foarte ok de 8 la al tau. Nu am fost atent la dimensiuni, nu stiu de ce aveam impresia ca e mai mic.

La al meu s-ar fi vazut aiurea sticla aia de 8 ca de, e considerabil mai mic.
Domnu' koala, o sa-ti para rau cu sticla de 8, o sa para grosolan. Chiar daca pui geam ultraclar.
Eu mi l-am executat din sticla de 6 - am vrut de 5, dar nu aveau ultraclara de 5

Parerea mea.
 
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com