Message |
|
|
 |
|
e destul de clar ca daca spatiul este limitat, o cutie de overflow externa ocupa spatiul in mod ineficient.
adica aia 10 cm cat ocupa cutia externa ii poate ocupa acvariul cu cutie interna si in felul asta ai un volum mai mare de apa.
|
 |
|
skimmer-ul se pune intotdeauna in camera cu nivel constant (nu tb sa fie ca in acvariu, trebuie doar sa fie constant), deci da, aia pe unde intra apa, iar ATO intotdeauna se pune acolo unde scade prima data apa, adica de obicei in camera pompei.
uite cum e la mine
ATO l-am pus deasupra pompei
|
 |
|
poti sa vezi AIO-ul meu facut recent tot la aquadec (semnatura)
eu sunt f multumit de ideea de AIO si cred ca e mai practic la volume mici
doar ca nu cred ca-i o ideea buna cu perete despartitor din plexiglas si din cate stiu eu aquadec nu recomanda pt ca siliconul nu face priza buna pe plexiglas
bine, daca-l faci din sticla e mai complicat sa-l faci opac
|
 |
|
In primul rand, trebuie sa dai timp tds-ului sa se acomodeze cu temperatura din apa acvariului pt ca conductivitatea/tds-ul variaza cu temperatura. Daca instrumentul tau nu are si temperatura, asteapta vreo 10 minute, daca are asteapta pana cand arata temperatura corecta.
Eu am in acvariu 300, masurat acum si in general cam pe aici este. Cifrele tale la creveti sunt cam mari, poate fi de la substrat sau pietre, zic eu. In acvariul mare eu zic ca e ok.
|
 |
|
Nu e grozav coral tuff ala de la nvertebrate, am eu. Nu prea e poroasa, lasa mult praf rosiatic si e foarte sfaramicioasa. Planuiesc sa o folosesc ca sa pun pe ea corali invazivi, dar nu mi-as face un acvariu cu ea.
Pretul mult mai mic reflecta calitatea.
|
 |
|
asta e dar nu cred ca are nimic special lumina, adica oricare altul e la fel
ce e fain la asta e ca poti sa pui mai multe in aceeasi priza
https://www.led4you.ro/tub-led-t5-lumina-alb-rece-6500k-60-cm-suport-inclus-de-la-fsl.html?search=Tub%20led%20t5%20lumina%20alb%20rece%206500k%2060%20cm%20suport%20inclus%20de%20la%20FSL
eu pentru chaeto folosesc un proiector cu led de la bricodepot (flood light) si pare sa creasca ok deocamdata
|
 |
|
ok, inseamna ca sunt mai multe feluri
aici zice ca T5-urile de la arcadia merg cu balast electronic
https://reefbuilders.com/2016/05/31/arcadia-led-t5-retrofit-lamps/
pe pagina lor, Arcadia spun despre T8-uri: "Use Magnetic Ballast with a starter. (Not for use with an Electronic Ballast)."
apropo, voiam sa zic ca am cumparat recent un tub din asta cu led (maidanez), de 8W si 60cm cu gandul sa-l folosesc ca lumina pentru standul de la acvariu
dar cat am tinut coralii in carantina, li l-am pus lor pe post de lampa.
e mult mai stralucitor decat ma asteptam iar xenia si zoas au crescut cu lumina asta luna cat au stat sub ea.
|
 |
|
e vorba despre acele tuburi cu led-uri care se monteaza in locul neoanelor T5 sau T8
exemplu:
http://www.euroquatics.com/e5-lamps/
http://www.arcadia-aquatic.com/product/led-t5-tubes/
etc
vad ca mai toti marii producatori au scos in ultima vreme ceva similar
ce ma intereseaza pe mine:
1. daca toate aceste tuburi functioneaza cu balasturile pe care le folosim la neoane sau unele doar se potrivesc in soclurile de la neoane insa au nevoie de alimentare proprie
2. cel mai important, daca exista acvaristi care sa le fi folosit si pot sa ne spuna ce parere au despre ele
asa pe hartie suna foarte bine: consum mai mic decat un neon, intensitate mai mare, durata de viata mult mai mare, pret doar de 2-3 ori mai mare decat al neoanelor (dedicate pt acvaristica, nu osram 865  ))
|
 |
|
apropo: nu stiu cum e in germania dar eu in romania cand am nevoie pentru pesti de un medicament care nu se da decat cu reteta ii explic exact farmacistei pentru ce imi trebuie, ii arat si acvariul daca nu ma crede etc si pana acum nu am avut probleme
de ex. chiar acu' 2 saptamani am luat metronidazol in felul asta
poate poti sa incerci asa daca nu ai incercat deja
|
 |
|
cred ca se poate scapa de ea cu aproape orice antibiotic cu spectru larg (eventual poti sa incerci intr-un vas separat) dar problema este daca acel antibiotic iti va decicla sau nu acvariul.
eu din experienta sunt destul de sigur ca eritromicina nu decicleaza.
deci ar trebui sa folosesti un antibiotic cu aceleasi efecte cu ea (ataca doar bacterii gram pozitiv), lucru care e probabil imposibil pt ca e greu de crezut ca o sa poti obtine antibioticul ala cand nu ai putut obtine eritromicina.
ma rog, acuma la nivelul tau deciclarea nu e o tragedie, sunt sigur ca poti sa o "manageruiesti" cum se zice.
|
 |
|
eu am preferat super glue-ul, ca e cel mai rapid - dai un pic pe creanga si apoi pui moss-ul
chiar nu conteaza, orice solutie e buna
|
 |
|
in poza pare a fi o femela pentru ca are puncte albastre in pata neagra laterala. mascului nu are.
de asemenea femelele au burta colorata in rosu/ violet sau ce culoare o fi aia, si pestele tau pare ca are aceasta coloratie.
purigenul ajuta la claritatea apei, dar nu mult. este ultimul material filtrant care se ia la un acvariu si e mai mult din ratiuni estetice, adica dupa ce ai rezolvat filtrarea bio si mecanica, iei purigen ca sa ai o apa cristal.
cum tu ai acvariul mic si presupun ca si filtrul e mic, dupa parerea mea spatiul din filtru pe care l-ai ocupa cu purigenul ar fi mai bine folosit pentru filtrarea bio sau mecanica, dupa caz.
in plus, purigenul are efecte maxime cand e folosit intr-un reactor cu pat fluidizant.
edit: vad ca ai un jbl 402; daca tii neaparat, poti sa pui un saculet cu purigen (adica un ciorap de dama cu purigen, ca alt saculet cu ochiuri atat de mici nu cred ca gasesti)
dar nu te astepta la rezultate fabuloase.
dupa parerea mea, nu merita banii in cazul setupului tau.
|
 |
|
da pai pot sa decupez capacul pentru ventilatoare, ca e din komatex (doar cadrul capacului e din pal)
e buna varianta cu radiator lipit sub capac doar ca din pacate nu ma pricep deocamdata sa-mi fac o lampa diy si am impresia ca daca o fac de putere similara cu ce gasesc pe piata in categoria "budget", nu ma costa semnificativ mai putin, in schimb am de munca la ea si nici nu am garantia ca va iesi ceva calumea
studiez lampa aia nemo light acum
|
 |
|
da, merci
chestia e ca eu am capac la acvariu si nu vreau/ nu pot sa o atarn de tavan sau sa-i fac suport.
nu am variante cu lampa asta de la Mars Aqua dar am intrebat asa poate imi da cineva o idee la care nu m-am gandit.
va trebui sa iau o lampa cu suport de pus pe acvariu si sa sper ca incape in cadrul capacului.
sau un AI Prime care e destul de usor incat sa stea pe capac direct
|
 |
|
gsv wrote:MarsAqua 165W am comandat si eu de pe ebay inainte de Craciun si mi-a sosit mai devreme (intre Craciun si Revelion. Pe site scria ca imi ajunge pe 6 ianuarie). M-a costat 100$. Si cum zice zamolxes, au depozite si in Europe. Asta e userul: topledfactorystore. S-au miscat incredibil de bine.
am o intrebare: cum anume o sa fixezi lampa asta deasupra acvariului?
|
 |
|
multumim pentru informatii
problema e ca mie mi se pare in continuare complicat si nu prea inteleg niste lucruri.
de exemplu, ce naiba sunt LDD-urile si de ce am nevoie de ele, ca eu am acasa benzi de led-uri fara nici un alt device in afara de sursa.
(nu e nevoie sa-mi raspunzi, sunt sigur ca exista deja informatia)
pe mine m-ar ajuta f mult o lista cu ce am de cumparat pentru o anumita lampa: gen daca vrei sa faci asa ceva, ai nevoie de asta, asta si asta etc
|
 |
|
poate fi camallanus sau poate fi o hernie (pur si simplu ii ies matele afara prin anus)
izoleaza-l intr-un acvariu separat nu ii mai da de mancare 2-3 zile sa vezi daca e vreo imbunatatire.
daca vezi viermele, poti trata cu levamisol (se gaseste la farmacie, 1 tableta la 40 de litri) sau bineinteles cu gyrodol de la JBL asa cum zice pe site-ul recomandat de colegul apollo
|
 |
|
Ala e, mi-a confirmat si colegul de la care l-am primit.
O sa mai incerc sa mai fac poze mai tarziu (ies proaste), acum sunt plecat de acasa.
|
 |
|
hahaha, cum ar fi sa fiu atat de tolomac incat sa fie aiptasia?!  ))
am primit acesti 2 polipi ca bonus la o achizitie si ori nu mi s-a spus ce sunt ori nu mai tin minte
uitati-va si voi, eu zic ca nu e aiptasia ci un parazoanthus - au o gura galbena
unul din ei a scos si un pui cat a fost la mine de altfel, legat de el printr-un mat.
din cate stiu aiptasia nu face pui legati de ea.
|
 |
|