[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
TDS  XML
Forum Index » Apa
Author Message
atache2000
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/01/2017 14:56:43
Messages: 99
Location: bucuresti
IP:
Offline

AM cumparat un TDS metru chinezesc si am trecut la teste :
1-apa plata Aquatiq TDS 96
2-apa retea Bucuresti S6 TDS 189
3-acvariu 200l cu apa neschimbata de o saptamana TDS 309 -SUNSUN703 plin cu matrix si substrat pro+prefiltru SUNSUN si JBL 701 plim cu piatra ponce si un sertar de perlon
4-acvariu creveti 54l apa ne schimbata de o saptamana TDS 377 -Eheim Aquaball 60
De ce este asa mare crescut TDS-ul in acvarii ?
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2361
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

In primul rand, trebuie sa dai timp tds-ului sa se acomodeze cu temperatura din apa acvariului pt ca conductivitatea/tds-ul variaza cu temperatura. Daca instrumentul tau nu are si temperatura, asteapta vreo 10 minute, daca are asteapta pana cand arata temperatura corecta.

Eu am in acvariu 300, masurat acum si in general cam pe aici este. Cifrele tale la creveti sunt cam mari, poate fi de la substrat sau pietre, zic eu. In acvariul mare eu zic ca e ok.

This message was edited 2 times. Last update was at 13/01/2018 17:11:15


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
atache2000
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/01/2017 14:56:43
Messages: 99
Location: bucuresti
IP:
Offline

Are si temperatura si l-am lasat putin pana sa citesc .
Dar de ce este diferenta asa de mare intre apa de retea cu care fac schimburile si cea din acvarii?
Crezi ca este ok TDS 300 pentru creveti ,am creveti RCS dar de vreo 2 luni nu am mai vazut femele cu oua .
Am ph 6.8-7 KH6 GH7 si acum TDS 377 sa fie astea o cauza?
Pana acum 2 luni aveam aditie de CO2 cu un ph de 6.5 dar am mutat instalatia la acvariul mare sa fie asta o cauza?
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

Salut - eu am un TDS in acvariu de 400
folosesc apa de osmoza in proportie de 1-1 cu apa de la robinet. apa de la robinet are 170-180 tds - amestecul ajunge la 80-90 tds
dupa ce adaug Fluval pt neutralizare metale grele si xxx + stabilizator ph care urca si kh-ul ajunge cam la 120-140

TDS - nu masoara dooar duritatea din apa - masoara Toatalitatea Solizilor Dizolvati in apa - aici intra inclusiv:
pipi + caca de peste, melci si alte viietati, manncarea care se descompune, fertilizanti si cm tot ce bagi tu in apa mai putin co2 care este gaz

This message was edited 1 time. Last update was at 13/01/2018 19:51:52

atache2000
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/01/2017 14:56:43
Messages: 99
Location: bucuresti
IP:
Offline

OK TDS 180 am si eu la retea si nu am osmoza iar in apa bag doar solutia de declorare de la JBL si fertilizanti Masterline ,acum daca tu zici ca de la 140 ajungi la 400 insemna ca la mine este ok cu 300 si 370.
De curiozitate ce vietati ai in acvariu?
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

2 - scalari
2 - ancistusi maturi + 4 pui (2 de 2 luni + 2 de o luna) care au scapat de scalari
2 - sanitri
4 - guppy care inca suppravietuesc
5 - phantom tetra
6 - arlequin rasbora
4 - diamond tetra (cred nu sunt sigur)
2 - cardinal tetra (o sa fie mai multi in lc de guppy)
2 - otocistus
4 - SAE
5 - melci zebra

destul de aglomerat pentru acvariu 180l - dar de aceea flosesc 2 filtre externe - care pt moment vad ca fac treaba

ca si analize

nh3/nh4 - 0
no3 - 15
no2 - 0
gh - 11
kh - 7
ph - 6,8 - 7
cl - 0
co2 - 25-35

vreau acuma sa imi cumpar un set de teste JBL Proscape

moentan folosesc teste lichide API si JBL Proscan
atache2000
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/01/2017 14:56:43
Messages: 99
Location: bucuresti
IP:
Offline

Eu am in 200l net :
1-rasbora brigittae 50buc
2-rummy nose tetras 20buc
3-otto 8buc
4-cory pygmaeus 10buc
5-sewellia lineolata 3buc
6-Amano 6buc
7-RCS vreo 50buc
8-nerite snail 10buc
Am un SUNSUN703 si un JBL 701 dar tot am particole in suspensie TDS 310 ph 6.3 kh6 gh7
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

eu am un TetraTec Ex800 + Eheim EcoPro300 - si eu am particule in suspensie in apa - si nu reusesc sa scap de ele

ai incercat sa pui un prefiltru la SunSun? ceva de genu:
https://www.amazon.co.uk/SUNSUN-HW-602-Aquarium-Outside-Pre-Filter/dp/B01EY3LJSA

ce dimensiuni au acvariul tau

al meu este Juwel Vision 180 - as vrea sa il schimb cu un Juwel Rio 240 sau 350 - dar momentan nu vrea nevasta... poate daca ii iau alta masina
atache2000
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/01/2017 14:56:43
Messages: 99
Location: bucuresti
IP:
Offline

Pe filtrul SUNSUN am si un prefiltru SUNSUN in care am pus si un strat de perlon dar tot am incarcatura biologica .
Acvariul are 100x40x65 Lxlxh ,aseara am facut un schimb de apa de 50% si astazi am TDS 245(310 innainte) in acvariu mare si TDS 298(377 innainte) in acvariu mic.
Am vazut prin Hornbach un set de filtre pentru apa potabila si zice ca scade cantitatea de clor cu 80% ,ma gandeam sa iau unul pentru declorare sa nu mai bag solutii (KOALA citisem ca are asa ceva ) si poate scade si TDS-ul la apa de la retea .
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

pooi in cazul ala ai putea fooolosi un filtru de 5microni pentru filtrare si unul cu bloc de carbune de 5 microni

aia ar trebui sa iti reduca din soolizi dioolvati in apa si sa scoata clorul din apa - care este tot solid dizoolvat

avand in vedere ca ai 180ppm (TDS) la apa de la robinet este absolut noormal sa nu scada foarte mult

ex: la 100 litri cu 300ppm daca schimbi 50 de litri cu apa care are 180ppm la final o sa ai 240 ppm
atache2000
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/01/2017 14:56:43
Messages: 99
Location: bucuresti
IP:
Offline

Macar pentru declorare il iau daca mai scade si TDS atunci este OK.
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

cred ca am gasit ceva ce ca ajuta la claritatea apei

https://www.aquaessentials.co.uk/seachem-purigen-100ml-bagged-p-103.html?cPath=180_127_235&zenid=2cdnpi1mnmjvujhudcc4jai2f6
Dan Hincea
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/12/2010 12:30:15
Messages: 602
Location: Bucuresti
IP:
Offline

atache2000 wrote:AM cumparat un TDS metru chinezesc si am trecut la teste :
1-apa plata Aquatiq TDS 96
2-apa retea Bucuresti S6 TDS 189
3-acvariu 200l cu apa neschimbata de o saptamana TDS 309 -SUNSUN703 plin cu matrix si substrat pro+prefiltru SUNSUN si JBL 701 plim cu piatra ponce si un sertar de perlon
4-acvariu creveti 54l apa ne schimbata de o saptamana TDS 377 -Eheim Aquaball 60
De ce este asa mare crescut TDS-ul in acvarii ?


din experienta mea:
2 bazine aproximativ identice cu hardscape diferit:
1. dragon stone (acum cu meaple leaf rock) + red moor
2. seyriu stone si ceva lemn

baziunul 1 - inainte de schimb apa ~ 250-300 - dupa schimb 40% (apa de osmoza) ~ 170-200
baziunul 2 - inainte de schimb apa ~ 250-300 - dupa schimb 40% (apa de osmoza) ~ 170-200

bazinul 3 - seyriu stone si ceva red moor similar cu baziunul 2
bazinul 4 - red moor dar cu extrafertilizare si schimburi de apa mai rare - inainte de schimb apa 350-500 - dupa schimb 30% (apa de osmoza) ~ 200-300

bazinul 5 - cu ceva lemn mangove (Yati Wood) schimburi rare - inainte de schimb apa ~ 250-300 - dupa schimb 40% (apa de osmoza) ~ 170-200
bazinul 6 - cu alt substrat (inert natural + substrat fertil) - doar cu lemn inainte de schimb apa ~ 250-300 - dupa schimb 40% (apa de osmoza) ~ 170-200


concluziile mele personale:
1. curatenia si schimburile de apa -> scad valoarea tds
2. hardcape calcaros (seyriu) -> cresc valoarea tds
3. fertilizare excesiva (NPK in mod special) -> cresc valoarea tds

This message was edited 2 times. Last update was at 15/01/2018 15:09:11

Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

la apa de osmoza - o pui direct in acvariu sau oo remineralizezi inainte ?
Dan Hincea
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/12/2010 12:30:15
Messages: 602
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Deliabiba wrote:la apa de osmoza - o pui direct in acvariu sau oo remineralizezi inainte ?


direct de osmoza, fara remineralizare
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6236
Location: Barlad
IP:
Offline

Combinatia dintre apa OI si schimburi frecvente de apa iti vor face apa clara, in conditiile de prefiltrare/filtrare pe care le-ai mentionat.
De retinut ca nici un TSD prea mic nu este benefic intr-un acvariu plantat. In acvariile intens plantate TSD este tinut la o valoare de peste
200 pentru ca in structura TSD intra si nutrientii necesari plantelor. Asadar, este o chestiune de echilibru.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6236
Location: Barlad
IP:
Offline

http://www.tropicalfishkeeping.com/member-submitted-articles/total-solids-tss-tds-freshwater-aquarium-122027/

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6236
Location: Barlad
IP:
Offline

Si inca un articol foarte interesant :
http://www.plecoplanet.com/forum/showthread.php?t=3480

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6236
Location: Barlad
IP:
Offline

Dupa parerea mea, cea mai importanta remarca din articolul de mai sus.

"In my humble opinion, TDS meters are often disregarded as a tool that can be used to give a good indication of how successfully a fish will adapt to the water in one tank to another.
It is my experience that a fish taken from similar low levels of TDS will not die even if the difference in pH is considerable, though this definitely does depend on the species, age, and general water conditions and requirements of the fish. In my humble opinion, TDS meters are often disregarded as a tool that can be used to give a good indication of how successfully a fish will adapt to the water in one tank to another."

This message was edited 1 time. Last update was at 16/01/2018 17:28:53


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
atache2000
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/01/2017 14:56:43
Messages: 99
Location: bucuresti
IP:
Offline

Multumesc Silviu pentru link-uri ,foarte interesante.
Asa este un TDS prea mic nu este bun dar la mine este cam mare ajunge la 370 in acvariul cu creveti si nu cred ca este ok.
In 2 zile am TDS in crestere de la 298 la 365 in acvariu mic si de la 245 la 298 in acvariu mare .
Din exemplele date de Dan (multumesc) reiese ca o crestere de 100ppm ar fi ok de la schimb la schimb ,acum trebuie sa gasesc o solutie sa scad TDS-ul apei pentru schimb .
 
Forum Index » Apa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com