Asa cum spune si titlul Vreau Nitrati
A devenit evident ca bacteriile denitrificatoare, in prezenta carbonului din biopelete, isi fac treaba foarte bine si consuma intr-un timp record nitratii scazand in schimb foarte putin fosfatii.
Am facut masuratori repetate la 8 si 16 ore dupa ce am hranit si de fiecare data am gasit nitratii zero (cu testul salifert) in timp ce fosfatii erau peste 0.03 (hanna) atat la 8 ore cat si la 16ore indiferent ce si cat mediu de filtrare antifosfat as fi folosit sau cat de recent a fost acesta schimbat.
M-am tot documetat si solutiile ar fi cam limitate. In ordinea gradului de risc de la mic la mare ar fi:-
1. reducerea cantitatii de biopelete
2. folosirea bioballs-urilor care sa joace rol de detritus trap
3. hranirea mai intensa
4. aditionare de amino acizi
5. aditionare de fertilizant lichid pentru acvarii - gen Flourish Nitrogen
Fiecare metoda are plusurile si minusurile ei.
Una ar fi cresterea incontrolabila a nitratilor/amoniului la primele patru metode spre deosebire de ultima.
Pe de alta parte cu totii sunt de parere ca ratia redfield 106:16:1 nu e ceva batut in cuie.
Cu alte cuvinte intr-un acvariu in care masor ZERO nitrati si 0.1ppm fosfati adaugarea a 1.6ppm de NO3 nu va aduce fosfatul in zero pentru ca intervin numerosi alti factori (populatia de bacterii, consumul propriuzis al vietuitoarelor etc.) ceea ce ma aduce iar la primele patru metode.
Nu in ultimul rand am observat ca toti coralii moi sufera mult in lipsa nitratilor asadar Vreau Nitrati
Astept opiniile si sugestiile voastre.