[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
@MihaiF - am 5 scalari (n-a mai murit nici unul dupa prima luna) si nici o pereche; in schimb s-au facut enormi, sunt cei mai mari pesti pe care i-am avut vreodata si-mi sunt tare dragi

In acelasi timp, mi s-a facut dor de niste ciclide mici gen rami etc si nu stiu de unde sa fac rost

@um02122
Nu m-am gandit la asta, nici vorba. Nu m-am gandit, de exemplu, sa-l fac pe asta de 300 marin cu sump si-n celalalt sa tin niste discusi. Sau un acvariu doar cu anemone cum are Melev. :-))
Dar m-a stors marinul de energie pana l-am setat asa ca deocamdata stau linistit. Plus ca tre' sa vad daca sunt in stare sa tin animalele alea in viata.
Pai monte carlo nu e la fel ca hc cuba dpdv maintenance? Adica nu sta in substrat si dupa ce se prinde si creste tb tunsa ca putrezeste dedesubt...

N-am avut MC, e o idee.

Marsilea nu prea-mi place sincer sa fiu. Urticularia stiu ca pluteste, da.

Merci
Update

M-am plictisit de tenellus asa ca l-am scos tot plus niste substrat ca si ala era prea mult. Bine de fapt mint, am pastrat 3 plantute, parca vad ca iar ma umplu de tenellus

Acum ma gandesc ce planta gazon sa pun.
Trebuie sa fie
- low maintenance ca nu am chef sa tund gazonul
- sa nu o scoata din substrat cea mai mica adiere
- sa nu creasca mai inalta de aprox 5 cm

In afata de eleocharis din ala mic nu am alte idei, poate aveti voi

image
daca n-ai spalat quartz-ul, atunci probabil aia e.

@silviu, sa stii ca algae bloom-ul asta e fix explozie
am avut de vreo 3 ori si intotdeauna apa era cristal intr-o zi si tulbure a doua zi.

bine noi ii zicem "algae bloom" dar nu e neaparat sa fie intotdeauna alge, posibil sa fie si bacterii tocmai pentru ca culoarea nu e intotdeauna verde, la mine de exemplu tot timpul a fost doar tulbure cenusie
cu dizolvarea co2-ul eu tot timpul am avut probleme, acuma in ultimul an de cand am luat flipper-ul ala de 40 cm a fost ok, dar uite ca de vreo luna iar nu mai reusesc sa scad ph-ul asa ca l-am ridicat din controller si imediat a aparut BBA.
deci BBA stiu de la ce e, practic.

lumina din pacate nu pot sa o ridic ca e in capac.

dupa cum ziceam, nu sunt problematice la mine, doar ma amuzam asa ca ce la unii e ciuma la altii nu e si vice versa.
Silviu Man wrote:Nu e apa verde. Nu aveau cind sa se dezvolte algele atit de mult in 4 zile

pai de aia ii zice 'algae bloom", ca se fac de pe o zi pe alta daca ai un spike de amoniac - acvariul mai e si pus in fata geamului.

dar am zis deja ca intr-adevar pot sa fie si niste suspensii care se rezolva simplu.
pe lemne e normal sa apara un mucus la inceput cand lemnele sunt proaspete, sunt niste bacterii sau fungi care dispar singure dupa un timp (saptamani)
daca si pe planta e acelasi mucus (nu-mi dau seama din poza), atunci e ok, nu-i o problema.

mucus-ul si apa tulbure sunt 2 chestii diferite, adica cel mai probabil nu au legatura.

fa un schimb de apa si daca poti, pune niste vata de perlon sau burete in filtru ca sa filtrezi mecanic.
daca in 1-2 zile nu vezi o imbunatatire, inseamna ca primul meu raspuns e cel corect.

pune te rog o poza de aproape si cu mucus-ul ala de pe plante, ca de obicei plantele nu fac mucus, ci alge.

la cum arata apa, e fie o explozie de alge acolo (nu intotdeauna e verde), fie ceva suspensii (de ex. de la substrat) care ar trebui sa plece de la filtrarea mecanica sau schimbul de apa.
daca nu pleaca, atunci e varianta 1.
Gabi C wrote:Oricum concluzia mea acum este ca BBA , GSA si alte alea nu le mai consider o problema dupa ce am avut experienta asta cu cyano .

imi vine sa rad, ca la mine e fix invers: cyano mi se pare o problema mega usoara pt ca am rezolvat-o in 3 zile, in schimb in acvariul care implineste in curand 5 ani am avut BBA din prima saptamana si revine periodic (probabil de la variatii de CO2) iar GDA am avut absolut tot timpul.
nu sunt deranjante dar nu as sti ce sa fac ca sa nu le mai am )
daca arata ca in pozele de mai jos inseamna ca e o explozie de alge

https://www.google.ro/search?q=green+water+aquarium&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBmY7E2pPZAhXLDcAKHSoRBLoQ_AUICigB&biw=1920&bih=959

metode de tratament sunt aici
http://aquariumalgae.blogspot.ro/2006/03/green-water.html

dar metoda cea mai rapida si cu rezultate garantate este sterilizatorul UV

daca nu e ca in poze, pune tu o poza sa vedem cum e
1. NO2 trebuie sa fie zero, altfel iti vor muri pesti.
citeste aici despre ciclul azotului
http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

continua aditia de bacterii si fa schimburi de apa cam 20% la 2-3 zile
daca pestii respira greu la suprafata, schimba imediat 20-30% din apa

No3 depinde cat e, nu e la fel de toxic.
daca e mai mare de 50, schimba niste apa. in mod normal un maxim 30 e ok, dar discutia e lunga

2. trebuie sa le dai cata mancare mananca in 2-3 minute, 1 data sau maxim de 2 ori pe zi
mancarea in exces e calea spre dezastru iar pestii au nevoie de f putina

3. ar trebui sa intre ancistrusul in panica, daca ar putea, dar tu nu prea ai ce sa faci si nici nu prea merita sa faci ceva

4. nu nu e nevoie de pompa de aer, dar e nevoie de un filtru care sa asigure filtrarea biologica in primul rand
vezi aici
http://acvablog.ro/ro/despre-filtrarea-in-acvariu/
am urmarit video-ul de mai sus, merci de sugestie

update:
acum am ph-ul prea mare, azi dimineata am vazut de exemplu 8.6 (il verific si dimineata si seara)

a tot crescut in ultima saptamana, eu am tot coborat pompa de valuri cu cate 1 cm/ 2 zile ca sa mai scada valureala, dar ph-ul tot a crescut.

habar nu am ce se intampla - reamintesc ca acum 1 saptamana ph-ul era 7.8;
nu cred ca tester-ul meu de ph e prost, ca are 1 saptamana de cand l-am calibrat si cresterea a fost graduala, cate 0.1 - 0.2 /zi

poate e din cauza ca a crescut chaeto f mult in ultima saptamana si papa mai mult CO2, chiar nu stiu.

probabil ca mai rau fac urmarind ph-ul in fiecare zi, corect?

coralii sunt bine (in afara de euphylia aia pe care am mutat-o, sa vedem poate nu-i placea unde era), am crestere si la zoasi si chiar am scos ieri de pe piatra niste zoasi ca mi-am dat seama ca o s-o invadeze si deja 2-3 pui erau lipiti de piatra, m-am si stresat cu palytoxina cand i-am rupt

de asemenea am crestere si la bird's nest iar polipii de la montipore se umfla f frumos.
no, e clar ca esti chitit sa bagi niste bani in aparat foto si inteleg perfect, ca mi se intampla si mie din astea, dar ca sa nu zici peste 1 luna ca n-ai primit sfaturi bune pe forumul asta, eu iti spun ca un fix cu focala de 50mm NU face acelasi lucru ca un macro.

am si eu un fix din ala acasa (de la canon insa) si e un obiectiv genial pt portrete si lumina slaba, dar nu poate inlocui un macro dedicat.
obiectivul ala de 50mm nu e macro, stii, da?
fotografia de acvariu este dificila, nu face greseala sa crezi ca cu un aparat mai scump o sa-ti iasa neaparat poze mai bune sau ca cu un aparat ieftin nu poti sa faci poze bune.

exista colegi aici care fac poze nemaipomenite cu aparate point & shoot vechi de 10 ani.

trebuie sa te apuci sa inveti fotografie macar la nivel de baza, nu exista scurtaturi.
si daca o sa inveti fotografie, o sa stii singur ce aparat vrei.

dar daca nu esti dispus, atunci dupa parerea mea, cel mai bun sfat e sa iei un telefon cu o camera buna.
ca altfel o sa dai banii degeaba pe aparat foto performant.

edit:
"As dori un aparat ce surprinde pestii care la mine mereu se misca repede, dar si sa surprinda pestii in detaliu, imagine cat mai clara"
pai daca pestii nu vor sa stea locului macar o fractiune de secunda, poti sa ai si un aparat de 10000 de euro ca tot o sa iasa miscati.

pozele alea de revista pe care le vezi cu pesti nu te gandi ca sunt facute in 2 minute, a pus omul aparatul si a facut poza.
in realitate probabil a tras 100 de cadre ca sa-i iasa una perfecta.

dupa cum ziceam, fotografia de acvariu e dificila tocmai pentru ca pestii nu stau locului, pentru ca perspectiva este deformata din cauza apei, pentru ca lumina scade puternic cu adancimea etc
nu exista scurtaturi gen dai 5000 de euro pe un aparat si iti ies pozele perfecte.
Gabi C wrote:bazinul imi arata ca si cum nu as fi avut probleme niciodata

asta e eritromicina!

acuma teoria mea e ca n-o sa mai vezi ciano niciodata in acvariul asta indiferent de fertilizare/ lumina etc.
daca o sa mai vezi, inseamna intr-adevar ca ciano "se face" de la anumite lucruri care tin de acvarist (modificari de lumina fertilizare etc).

ar fi bine sa continuam topicul asta, poate dam de cap pana la urma cauzelor pt care apare.
eu nu am gasit pe google ceva care sa zica ca nitrificarea scade ph-ul.
ca produce ioni de hidrogen e clar, dar asta nu inseamna neaparat ca reduce ph-ul, ca mai depinde si ce se intampla cu ionii aia dupa ce sunt produsi

acum, uitandu-ma prin cartea lui Walstad, nu am gasit nicaieri sa scrie clar ca nitrificarea reduce ph-ul

intr-un loc zice ca ar putea sa reduca ph-ul, in alt loc zice cele de mai jos

image

daca ai gasit tu sa zica clar ca nitrificarea reduce ph-ul, da-mi te rog pagina.
banuiam ca despre ionii de hidrogen care rezulta in urma reactiei de nitrificare e vorba, dar sincer de cand tot citesc despre nitrificare in context acvaristic nu am auzit ca ar scadea ph-ul.

tre' sa ma apuc sa re-citesc cartea lui walstad ca deja discutia ma depaseste

"Tocmai ti-am explicat ca tendita Ph-ului in acavariul de apa dulce fara schimburi de apa este sa scada si asta datorita procesului de nitrificare care produce acid. "

nu mi-ai explicat, doar ai afirmat
despre ce acid e vorba? e prima data cand aud asta, ca nitrificarea scade ph-ul.

nu zic ca nu e asa, zic doar ca nu inteleg si ca nu am mai auzit asta pana acum.

Empiric asa as zice ca la cata nitrificare s-a facut la mine in acvariu in ultimii 5 ani, ar trebui sa vad si eu o scadere ceva de ph, dar vad din contra, doar crestere.
BleeD, nu stiu ce sa zic, ca nu vreau sa intru in polemici.
dar recitind ce ai scris pe-aici as zice ca sunt niste lucruri neclare sau contradictorii.

am vazut ca ti-e teama de acidificare, de exemplu.
in afara de faptul ca ph-ul are tendinta sa creasca intr-un acvariu de apa dulce, nu sa scada, majoritatea plantele prefera o apa si un sol (usor) acide.
deci ar fi bine sa scada ph-ul in timp, doar ca se intampla invers!
pe langa dorinta de a furniza plantelor suficient CO2, scaderea PH-ului e celalalt motiv pentru care unii dintre noi injectam CO2 in acvariile noastre.

apoi, alt exemplu: zici ca schimburile de apa nu permit ca acvariul sa se echilibreze si ca acvariul devine dependent de ele (!)
culmea e ca schimburile de apa se fac tocmai pentru a re-echilibra acvariul, in sensul ca acvariul fiind un sistem aproape inchis, tendinta este ca in timp unele elemente sa se consume iar altele sa se acumuleze in exces, deci facem schimb de apa tocmai ca sa restabilim un anumit echilibru.

alt exemplu: ai scos filtrul pentru ca ti-e teama ca o sa-ti manance nitratii, dar iti doresti "ceva plante emrse carora sa le placa nitratii"
pai daca ti-e teama sa nu-ti scada prea tare nitratii, de ce vrei plante mari consumatoare de nitrati?

apropo, nitrati de 25 e cam mult.

cum ziceam, nu vreau sa intru in polemici si sunt chiar foarte curios cum o sa evolueze, pentru ca daca e sa dau acum un pronostic, nu ar fi unul bun.

eu nu zic ca Walstad nu functioneaza, doar cred ca pentru a functiona este nevoie de un echilibru extrem de delicat si fragil si cred ca sansele ca cineva sa-l nimereasca sunt mici.

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: