[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Foarte interesanta legatura dintre no3 si kh via zooxanthellae, desi mie nu mi se pare intuitiva si tot nu inteleg, dar e bine ca am aflat si o sa cercetez.
Bacterii bagi? Probabil stii ca la marine ciclarea dureaza mai mult, nu stiu daca 2-3 saptamani vor fi sificiente mai ales daca nu e nimic viu in el.
Dar daca ai teste de no2 si no3 atunci te orientezi dupa ele.
sincer sa fiu nu ma surprinde ca maestrii au valori care nu sunt considerate perfecte, stiu deja de la plantate ca atat timp cat valorile nu sunt complet aiurea, mult mai importanta decat valorile in sine este stabilitatea lor, pentru ca plantele (si animalele cu atat mai mult) sunt organisme adaptabile.

dar eu nu inteleg de ce a zis Cristi ce a zis, ca e ca si cum no3/po4 ar trebui sa fie corelati intr-un fel cu KH si eu nu am auzit pana acum de asa ceva si eram curios

oricum, eu nu tin nitrati si fosfatii la zero ca asa vreau eu neaparat (oricum sunt sigur ca nu sunt zero, ci doar nedetectabili cu testele astea), ci sunt zero pentru ca pe de o parte nu am decat 3 pesti si pe de alta parte chaetomorfa creste foarte bine

pentru perioada de inceput cred ca e bine asa (acvariul are 2 luni) ca sa nu fac alge;
pe masura ce o sa mai iau pesti si o sa mai si creasca pestii, probabil o sa creasca si valorile de no3 si po4
e greu de spus daca sunt bune pentru ca nu stim ce firma sunt componentele, in afara de controller care e ok, am eu din ala de 10 ani si pe ebay il gasesti la 100 USD

problema e la regulator - alea cu 1 singur ceas in general nu sunt bune - nu stiu despre asta ca nu stiu ce provenienta are (oricum, nu pare a fi pt acvaristica), dar zic ca sunt sanse mari sa fie prost (adica nu are presiune constanta la iesire)

pe ebay gasesti regulatoare testate in sensul ca multa lume are (inclusiv eu am regulator de pe ebay de 10 ani si merge fara probleme) la 40-50 usd

deci mai e si problema pretului, ca un regulator bun (cu electrovalva si needle si bubble counter) si cu controller-ul te costa 150 usd, adica 570 lei

iar de restul pana la 1300 cat e setul asta eu zic ca iti iei o butelie de 10 kile, nu de 2 (dar nu as sti sa-ti spun de unde)

iar difuzorul ala nu stiu ce e, n-am mai vazut, dar pare o petarda, probabil e mai bun decat el un difuzor ceramic de 20 de lei de pe ebay
Cand l-ai miscat a iesit aer pe teava din acvariu?
Daca nu, inseamna ca zgomotul nu e de la aer, caz in care tb sa desfaci rotorul si sa cureti.
Daca tot persista, la garantie cu el.
poate chiar are aer, asa ca misca-l un pic stanga dreapta ca sa iasa aerul.
daca problema persista, inseamna ca trage aer pe undeva si principalul suspect in acest caz este locul in care furtunul de admisie se fizeaza pe teava de admisie, deci verifica imbinarea aia sa fie perfecta.
ok, poti sa imi spui te rog care e legatura dintre KH si nitrat/fosfat?
e prima data cand aud de asta (sunt noob la marine)
update
salinitate = 1.025
PO4 = 0
NO3 = 0
ph = 8.6
KH = 7

presupun ca tre sa ma apuc de crescut KH-ul, corect?

avand in vedere ca ph-ul acum e mare (apa mea de osmoza iese cu ph 9, daca va vine sa credeti), as putea sa bag niste bicarbonat de sodiu, sa mai scada si ph-ul in timp ce creste kh?

Grim wrote:Cartusul cu rasina a ramas, nu l-am scos masuratoarea am facut-o la iesirea apei din cartusul de rasina, acesta fiind ultimul.
Folosind un convertor online uSiemens to PPM 00.1uS--->0.0641PPM nu stiu daca este chiar bun convertorul, si nici ce valoare ar trebui sa aiba apa
Acesta este convertorul https://www.easycalculation.com/unit-conversion/microsiemens-ppm-conversion.php

ti-am scris pe pagina ailalta ca de exemplu instalatia de osmoza de la Aquli, pe care o folosim multi dintre noi, e ok daca scoate o conductivitate intre 10 si 40 micro siemens

http://www.aquili-on-line.it/english/products/reverse-osmosis-system-tap-water-pressure/

deci tu cu 0.1 microsiemens esti in alta liga
de exemplu pt instalatia de osmoza de la Aquili producatorul spune ca e in parametri daca conductivitatea e intre 10 si 40 micro siemens.

a mea, care are 4 luni, scoate fix 10.

asa ca ce ai tu acolo cu 0.1 micro siemens este lux - cei mai multi dintre noi nici macar nu avem cu ce masura valori asa de mici.

dar vezi ca pt marin e bine sa ai dupa osmoza si un filtru cu rasina din aia care elimina nitrati, fosfati si silicati (NPS ii zice)
pai daca buretii sunt sau nu suficienti, depinde.
daca ai 1 peste in 300 de litri, te descurci fara nici un fel de mediu special de filtrare biologica si fara nici un burete.
daca ai 10, te descurci si cu un burete, desi in caz ca moare unul si se descompune, s-ar putea sa nu te mai descurci.
daca ai 100 de pesti in 300 de litri dar faci schimburi zilnice de apa, iar te descurci si cu un burete (iar majoritatea crescatorilor chiar asa fac - bureti cu aer si schimburi dese de apa)

insa pentru acvariile noastre, care de obicei sunt supra-populate ca toata lumea vrea pesti multi si sa faca treaba cat mai putina, cel mai eficient dpdv al efortului si al spatiului ocupat este sa folosesti medii speciale pt filtrarea bio.

la aia cu "apa cristal" s-a zis mai sus: e doar pentru placerea privitorului, dar pestilor le pasa nu de cat de cristal e apa ci de cat nitrit/ amoniac e in ea.
pt acvariu marin este recomandat sa nu ai flow constant pt ca coralilor/ animalelor marine le place un flow cat mai aleator ca asa e in ocean unde traiesc ei in mod natural
in plus, un flow care nu e constant scade acumularea de detritus si mai arata si bine

https://www.thespruce.com/the-benefits-of-wavemakers-2920696

acestea fiind zise, multi oameni au avut mult timp acvarii marine si fara wave maker-e, deci din perspectiva asta s-ar zice ca nu e o necesitate absoluta;
unii folosesc mai multe pompe normale care functioneaza intermitent - de ex. 12 ore bate aia din stanga, apoi 12 ore bate aia din dreapta;
dezavantajul e ca pompele AC (adica fara controller) folosite asa se strica mai repede
update

am scos toate echipamentele + pietrele si le-am facut o baie cu clor ca erau pline de alge din alea rosii (nu BBA, din alelalte)

am comandat o alta lumina ca lampa asta are 3 ani - e vorba de niste petarde de leduri chinezesti, chiar sunt curios cum vor performa.

imi place cum se vad algele de pe peretii laterali (live, nu in poza), dar altfel desigur ca acvariul nu arata grozav (da' nu asta e ideea cu acest jurnal)

image
Eu nu stiu daca vreau SPS ca ma sperie asta cu testatul si dozatul.
In ultimele 2 luni de cand am startat marinul am observat ca am robotit la acvarii cam 8 ore in fiecare weekend. Cand am terminat treaba la marin, hop a aparut treaba la plantat si tot asa.

E prea mult timp pt mine.
Eu nu-mi fac griji de factura, imi fac griji despre cum sa ascund factura de nevasta-mea! :-)
frate da' cata lumina le trebe la astia?!
eu tocmai am mai pus un neon in weekend (acum am 72W la 125 de litri) si eram incantat nevoie mare de mine insumi, chiar mi s-a parut ca s-au inviorat orataniile.

acu' daca zici ca 72W o sa fie DOAR suficient la 60 de litri, pai fuck me !

si-asa platesc 200-250 de lei pe luna la curent ! )
Absolut senzational.
Poza aia de ansamblu e o opera de arta, zici ca acvariul nu are pereti.
Da chiar ar fi bun un topic cu ce dozeaza lumea ca eu habar n-am ce substante se dozeaza concret pentru a mentine un parametru sau altul (inca n-am studiat chestiunea, nu stiu decat de 2 part care la noi nu prea exista din ce am vazut).
of of of
toata lumea zice ca pentru soft si ceva LPS nu e nevoie de cine stie ce efort si eu din asta am inteles ca nu e nevoie sa testez pentru Ca, Alk si Mg (de exemplu)

acum testez saptamanal salinitate, PO4, NO3 si Ph - o sa-mi ia ceva timp sa ma obisnuiesc cu ideea ca mai tre sa fac inca 3 teste, mai ales ca la plantate nu am facut nici un test de vreo 8 ani )

cu lumina am inteles, mai bag un neon - o sa am actinic, coral plus si blue plus (ATI), in total 72W timp de 8 ore pe zi, cu reflectoare
oricum planuiam sa-l bag dar am zis sa mai stau nitel sa nu dau in alge

pune in acvariu doar corali la care esti inebunit de felul in care arata colonia mama. Fii selectiv cu ce pui acolo, nu-ti bate joc de munca ta

inteleg ca-i un sfat bun, dar as vrea sa-l vad eu pe incepatorul ala care face asa )

macar eu m-am gandit cat de cat si am pus coralii invazivi pe insulele lor, dar acum sa stau luni de zile cu 2 corali in acvariu pana gasesc coralii aia pe care o sa vreau sa-i am si peste 5 ani cred ca e cam mult )

plus ca noi romanii mai avem o problema, si anume ca nu avem unde sa vedem live o varietate mare de corali ca sa ne putem da seama ce am vrea sa avem pe termen lung - asa de pe youtube nu-ti prea dai seama
mama cum arata!

am si eo 2 intrebari de noob:
1. de unde ai goniopora din aia rosie, ca sunt mesmerizat de ea

2. o intrebare generala legata de viteza de crestere a coralilor, in special euphilia si goniopora - asa ochiometric ma intereseaza, gen "a crescut cu X% in X luni sub lumina [asta]"

ca la mine intr-o luna si ceva mi se pare ca nu au miscat deloc LPS-ii, desi am crestere la toti coralii soft cu 2X24W si nu stiu daca e neaparat sa suplimentez lumina sau doar se misca LPS-ii mult mai greu

merci

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: