[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
aquamagic wrote:Care ar putea fi motivele ca acest acvariu sa crape daca nu a crapat pana acum?
Tensiunile foarte mari din sticla foarte subtire.

...si care pot fi eliberate de un impuls nesemnificativ: o trepidatie a podelei transmisa de un TIR care trece pe strada, o melodie cu multi basi ascultata un pic mai tare, un bebe mai nazdravan care arunca aiurea cu o jucarie si nimereste in geamul acvariului, ...
Seamana un pic cu o bomba cu ceas, reglata orbeste: nu stii cand o sa explodeze, dar stii sigur ca o sa explodeze!
Trebuia sa le dai deja artemia proaspat eclozata. E un aliment minunat pentru puiet si nici nu e greu de "fabricat". Cu hrana artificiala intotdeauna ai surprize la pui.
De asemenea, in acvariul cu pui e bine sa ai multe-multe plante plutitoare (de ex. Egeria/Elodea sau Ceratopteris thalictroides). Stand foarte aproape de becuri si de suprafata apei, pe frunzele lor se formeaza colonii de bacterii pe care puii le ciugulesc toata ziulica si isi completeaza meniul cu inca un aliment natural.

Sa nu mai ai incredere in "hrana la plic". Mai bine cumpara un flacon mititel, pe care sa scrie tipul de hrana, termenul de garantie si care sa fie sigilat ermetic din fabrica.
Salut. Eu am un Fluval 304 pe care-l demontez si-l curat fix la 3 luni o data.
Daca ii scade debitul, ii curat sita de la gura de admisie, care se mai infunda cateodata cu resturi de la plantele tunse de mine (in special cele de Java moss sunt foarte buclucase). Daca nu ii revine debitul dupa aceasta operatiune, inseamna ca sunt foarte colmatate mediile de filtrare si atunci trebuie demontat mai devreme de 3 luni.
Probabil ca o sa spui ca nu vorbim de aceeasi marca, dar nu cred ca are importanta. Amandoi avem filtre externe si modalitatea lor de intretinere e relativ asemanatoare.
@Zonze: Mda... Trebuie sa stii ca aici se presteaza benevol. Nimeni nu e obligat sa raspunda cuiva.
In plus, nu e corect sa dai vina pe membrii acestui forum ca nu ti-au "servit" o informatie ce o poti gasi oriunde pe Internet. Uite aici primul site afisat pe Google la simpla cautare cu singurul cuvant "baktopur": http://www.vetofish.com/modules/pro/article.php?storyid=39
giostana wrote:...un habarnist ca si mine tre sa vada bule de aer ca sa aiba impresia ca se aereaza apa.

He-he, asta-i conditionare psihica, deja.

Lasa uitatul dupa bule. Priveste pestii: daca inoata veseli in toata masa apei si abia li se vede miscarea operculelor, inseamna ca au destul oxigen. Daca stau numai la suprafata si "pipeaza" oglinda apei, atunci au probleme cu respiratia.

Am inteles ca ai filtru intern. Deviaza jetul in sus cu o bucatica de furtun:

image
giostana wrote:...daca crapa pestii urmez si eu.

Daca nu se intampla pana dimineata, ai timp sa schimbi aerul...

giostana wrote:si solutia pentru pastrearea sanatatii acvariului care ar fi?in primul rand bogat plantat si apoi hrana fara excese si schimburi de apa???

Exact: bogat plantat, sarac populat, hrana putina, schimburi regulate si cat de dese se poate...

giostana wrote:pot sa ma "laud" ca desi m-am apucat de acvaristica acum 10 luni niciodata nu am avut alge pe acvariu.

Bravo!

giostana wrote:acum referitor la dilema mea cu condesul ,aseara am scos furtunul de aerare de la filtru, am ridicat usor capacul de sticla si dimineata am observat ca nu mai erau stropi de apa condensati.

Deci aia nu erau stropi condensati, ci stropi... stropiti!
Asta e unul din motivele pentru care pledez eu mereu impotriva aerarii cu jet de bule.
200 RON!?!?!? Pfiuuu, mi se pare cam mult! Pai, pe aici atat costa un discus marisor! Trebuie sa fie o greseala... Poate ca omul ala nu se referea la RON, ci la mii de ROL. Asa preturi mari aveti acolo?

Eu nu am avut niciodata acest peste, dar stiu ca e nocturn si se face destul de marisor, ajunge pana la 50 cm (poza mare). Deci are nevoie de minim 200 de litri numai pentru el. Iar la maturitate "culege" cu placere din acvariu pestii mai mici (neoni, guppy, callistusi, ...)
Apropo, am auzit ca e un peste cu proprietati electrice. Banuiesc ca slabe, altfel nu era vandut chiar asa, la liber si neinsotit de cartea "Protectia muncii". Totusi, daca-l cumperi, sa ai grija cum pui mana pe el, ca-mi tot vine-n minte replica aia: "Dorele, ia mai fa, ma: ZZZzzzZZZzzz..."
E posibil sa aiba o afectiune congenitala interna (la inima, ficat, stomac,...). Se intampla destul de frecvent pe piata romaneasca de pesti exotici (nu stiu care e situatia in alte tari) din cauza cosangvinizarilor aberante la care sunt supusi genitorii de catre unii crescatori inconstienti.
Daca despre asta e vorba, atunci nu ai ce-i face. Pestele o va mai duce asa o perioada, dupa care starea lui se va inrautati vizibil si va muri cand respectivul organ intern ii va ceda.
In cel mai fericit caz... va muri subit, intr-o noapte, fara nici un semn evident de suferinta.
Ba chiar la caile respiratorii omenesti ma refeream. Daca nu exista o oarecare umiditate, se usuca mucoasele si apar alte probleme.
In plus, se stie de pe vremea bunicii ca ghivecele cu plante tinute in casa intarzie imbatranirea si ridarea pielii. Motivul? Umiditatea degajata din pamantul de flori hidrateaza pielea.

giostana wrote:am citit niste discutii referitoate la fapul ca acvariile puse in camerele in care dormim provoaca probleme respiratorii.

Daca acvariul e sanatos nu se intampla absolut nimic in camerele respective.
Daca acvariul are probleme si degaja ceva compusi de amoniac, s-ar putea sa apara.

giostana wrote:...nu stiu exact ce umiditate e in camera si cu cat creste daca fac aerisire la capac

Nu o sa creasca la vreun nivel periculos, te asigur. Daca nu tii camera inchisa ermetic si ai o oarecare ventilatie (usa deschisa e suficienta) nu o sa faci nici macar condens pe geamuri iarna.
Poate nu e de la viermi.
In ce a constat meniul lui pana cand s-a imbolnavit?
Eu am paradit mai demult un scalar dupa ce un an de zile l-am hranit exclusiv cu TetraMin. Si eu am crezut ca are viermi, dar era de la lipsa de varietate in alimentatie. De-aia azi folosesc vreo opt soiuri de produse pentru pesti exotici, plus tubifex. N-am mai avut niciodata excremente filamentoase in acvariu.

A, mi-am amintit ca recent o cunostinta de-a mea a pierdut un scalar tot asa, cu slabit puternic inainte. Il hranea numai cu ceva de la Sera (am uitat ce).
Poti sa imparti latimea capacului la 3 si sa asezi cele noua neoane pe liniile obtinute.

Cam ca in poza de mai jos:

image
dece wrote:..o sa construiesc o mica caverna..cu un fund de ghiveci...

Parerea mea e ca o laterala de ghiveci e mai aspectuoasa decat un fund de ghiveci.

Fa o comparatie intre cele doua ghivece pe care le are Bobu in acvariu:

image
giostana wrote:daca fac cateva gaurele in capacul home-made presupun ca vaporii se vor duce si in camera si nu doar sub capac.

Asa e. Ceea ce e foarte bine pentru caile respiratorii.

dece wrote:...la mine se exclude faza cu ventilatorul..ca am acvariul prea micut..in fine..

Ventilatoarele sunt de dimensiuni diferite. Gasesti si cu latura de 4 cm, daca vrei.

giostana wrote: sa fie oare de la filtul resun care cam agita suprafata?daca il bag mai adanc nu mai trage aer....

Ti-ai reglat filtrul sa traga si aer? In acest caz, sunt mari sanse ca acel "condens" sa fie, de fapt, format nu de vaporii degajati de apa, ci de picaturile fine de apa, improscate de bulele care se sparg la suprafata.
Astupa admisia de aer si vezi daca zilele viitoare mai ai la fel de mult "condens". Regleaza jetul filtrului sa agite suprafata apei. Vei avea suficienta aerare.
Depinde... "Ancistrusele" il gasesc tulburator de frumos!
Stie cineva daca zebrele si calistusii se iau de ei? Ca am pe cineva interesat, dar nu stiu ce sa-i spun...
Ar fi bine sa-i faci si sanitarului un adapost mai adecvat. Un ciob semicircular dintr-un ghivechi mic, asezat culcat ca sa formeze un "tunel", ar fi minunat pentru el.

Invarteala sumatranilor face pare din comportamentul lor de card. Cand sunt pusi intr-un grup nou, sumatranii isi incearca muschii ca sa-si stabileasca locul ierarhic in card. Dupa care se potolesc. Daca aduci printre ei exemplare noi, luptele pentru ierarhie o iau de la capat.

dece wrote:.. scuzati expresia..nu i tocmai buna..pentru ce vroiam sa zic...

Nu-i nici o problema cu expresia. Te-ai facut inteles si s-a incadrat in limitele bunei-cuviinte.
Salut. Bine ai venit pe acest forum. Ma bucur ca informatiile de aici ti-au fost de folos.

In ce priveste sumatranii tai: un acvariu trebuie amenajat si cu cateva adaposturi pentru pesti, chiar daca asta inseamna doar cateva plante mai mari si sadite mai des, intre care sa se ascunda animalutele. Pestii se mai sperie cateodata din te-miri-ce si atunci se duc acolo, in locul ala ferit, ca sa-si vina in fire. Dupa ce s-au linistit, ies din nou la interval. Daca n-au un astfel de adapost, nu sunt fericiti si se dezvolta retrasi, cautand sa se expuna cat mai putin la evenimente care i-ar putea stresa si mai mult decat sunt deja.

Pe de alta parte, sumatranii sunt pesti de card si le e bine numai in grupuri de cel putin 6 (sase) exemplare. Cand sunt mai putin de sase, sumatranii se simt "singuri" si devin sfiosi.
Daca ai tai sunt si putini si expusi... e clar de de stau acolo.

Cat despre sanitar, nu-ti face griji. In general, neamul sanitarilor e mai ursuz de felul lui. In timp ce toti pestii zburda voiosi prin acvariu in lung si-n lat, sanitarii stau bagati in vagaunile lor si le urmaresc joaca cu priviri posace.
Becul nu e deloc prea puternic. Sumatranii tai nu se simt in siguranta acolo.
Trec multi oameni pe langa acvariu? Se fac zgomote puternice pe langa pesti?
Da.

image
Imi place ca tipul s-a gandit la tot, inclusiv la racirea pentru vara si incalzirea pentru iarna.
Nu-mi place insa ca, desi tehnic a iesit perfect, la infatisare seamana cu o cuva industriala. Omul nu s-a deranjat spre partea estetica nici cat negru sub unghie.
Pacat si ca il tine afara. Ultima pagina exemplifica perfect efectul luminii diurne asupra apei unui acvariu, efect despre care s-a tot discutat pe aici (vezi subiectele despre amplasarea acvariilor langa fereastra).

Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Go to: