[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Message
Repet, nu cred ca trebuie sa te ingrijoreze comportamentul lor, atata vreme cat vin la mancare.
Si neonii mei stau la fel de meditativi prin diverse unghere. Desi au o pereche de scalari cu ei, nu se sinchisesc prea mult de "amenintarea" matahalelor alea si stau prin acvariu care pe unde ii place. Ba, chiar am impresia ca sunt si ei un pic teritoriali, pentru ca asist uneori la cate o incaierare izbucnita ad-hoc, cand cate unul nu e atent pe unde "navigheaza" si da nas in nas cu altul care "pazeste" spatiul dintre doua plante sau - stiu eu - umbra unei frunze.
Nu acelasi lucru se poate spune despre Rasbora. Pestisorii astia stau tot timpul atat de grupati incat, daca esti iute de mana, ii poti lua pe toti dintr-o data intr-un pahar cu apa.
FlorinH wrote:...am avut filtru interior si lam transformat in filtyru exterior!!...

Poti sa dai niste detalii suplimentare? Ideea ta mi-a starnit interesul.
barbq wrote:apa plata este o solutie mai buna ?

Eu asa zic. Initial foloseam apa de robinet dar, de cand am trecut la apa plata, durata de viata a amestecului a crescut simtitor. Si nici nu e nevoie sa folosesc vreo solutie de genul acelei "stress coat" de care pomenesti.

Iata reteta:

Ingrediente pentru o sticla de 2L:
- 5,5 cani de apa;
- 1,5 cana cu zahar;
- 20g gelatina (ATENTIE: gelatina alimentara pentru aspicuri, nu jeleu!);
- 0,5 lingurita drojdie.

Preparare:
- in 0,5 cana cu apa rece se pune gelatina si se lasa la hidratat aprox. 5 minute (altfel face cocoloase);
- intr-o craticioara se pun 2,5 cani de apa calda, in care se dizolva zaharul;
- se adauga cana cu gelatina;
- se pune craticioara pe foc si se amesteca des;
- la primul clocot se ia de pe foc (nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina);
- se lasa la racit pana se poate turna in sticla, apoi se pune sticla in frigider cateva ore;
- cand s-a inchegat gelatina se pune drojdia si 2,5 cani de apa calduta.


Discutii pe aceasta tema gasesti pe vechiul forum la adresa: http://oldforum.acvariu.ro/viewtopic.php?t=5720
Reteta de mai sus este cea mai noua si mai imbunatatita versiune dintre cele pe care le vei gasi acolo.
Da, articolul e super-complet. Din el am invatat cat de importanta e curatenia apei folosite pentru solutia de drojdie. Dupa ce l-am citit, am inceput sa folosesc numai apa plata "Izvorul Alb", net superioara apei de robinet, care are clor nociv pentru dezvoltarea coloniilor de Saccharomyces.

Insa, spre deosebire de retetele recomandate in articol, eu am adoptat-o pe cea cu gelatina, descoperita si perfectionata de obi1 si de danaraluca. Reteta lor se remarca printr-o functionare de o liniaritate deosebita si o longevitate remarcabila: cea mai "batrana" mixtura mi-a tinut 28 de zile!!!
Postasem si eu un raspuns mai devreme dar, cand am vazut postul mai complet al lui Leo, l-am sters pe al meu.

Revin cu raspunsul pe care ti l-a dat si Leo: da, anacharis te ajuta sa scapi de apa verde.

Acum vine precizarea care era continuta in raspunsul meu sters: numai 3 fire nu folosesc la nimic. Efectul lui anacharis in acvariu se vede numai daca ai plantat cu ea 40-50 la suta din bazin.
Scalarii mei au in aceasta primavara urmatorul meniu: TetraDiskus, TetraPro (niste fulgi interesanti, ca niste discuri), TetraMin, SeraGranuMeat, Spirulina&Chlorella si SeraShrimp (cuburi de artemia liofilizata). Si, bineinteles, de 2 ori pe saptamana tubifex.

Asta-toamna si eu le-am dat Granugreen, si le-a placut. Ma gandesc ca nu cumva noul tau flacon sa aiba vreo diferenta de reteta, pe care bietii pestisori s-o simta "la limba". Ca stii cum e cu mancarea: o supa facuta dupa exact aceeasi reteta de persoane diferite... iese cu gust diferit. S-o fi schimbat bucatarul la Sera!

Acum - serios - ma gandesc si la altceva: n-or exista si mancaruri pentru pestisori contrafacute? Asa cum sunt tigarile sau vinurile?

A, si sa nu uit: ai verificat termenul de garantie? Sau integritatea sigiliului? Sa nu fi fost cumva expirata sau ambalata prost...
Nici eu nu cred ca acel neon a murit din cauze violente. Sunt sigur ca ceilalti au inceput sa-l ciuguleasca dupa ce a murit. Nu i-ai vazut "la masa" pentru ca atunci cand te-ai apropiat de acvariu s-au speriat si s-au indepartat.

Spui ca exemplarul avea burta mare. Asta ma duce cu gandul la doua lucruri: ori de la asta i s-a tras decesul (vreo ocluzie intestinala - n-ai observat daca ramanea deoparte cand le dadeai de mancare?), ori i s-a umflat din cauza gazelor formate dupa deces. Oricum, eu zic sa nu te ingrijorezi deocamdata, mai ales daca ceilalti neoni sunt veseli si au pofta de mancare.
Priveste-i cu atentie in urmatoarele zile sau saptamani, ca sa observi cum si cat mananca fiecare. De obicei, la animale pofta de mancare e un indiciu pretios in depistarea timpurie a unor eventuale boli.
matrix wrote:Eu am inteles de la Leo ca traiesc in apa sarata.

Esti sigur ca nu vorbea de artemia?
Intreaba orice pescar: chironomide gasesti cu zecile daca scormonesti putin in noroiul oricarui lac de apa dulce din Romania.
Sa ai grija cat timp tii plantele in permanganat. Dupa un timp mor nu numai bacteriile, ci si planta.

In ce priveste identificarea plantelor, cauta pe www.tropica.com
Se pare ca mancarea trebuie cumparata in cantitati suficiente pentru consumul in maxim 2-3 luni de la desigilare. Dupa aceea, din cauza contactului cu aerul si umezeala, mancarea intra intr-un proces de degradare.
Cea mai buna modalitate este folosirea de flacoane mici cu hrana de multe soiuri.

Ar fi bine sa arunci mancarea pe care o refuza pestii tai. Se pare ca s-a stricat si, daca insisti, ori ii infometezi, ori ii imbolnavesti. Cumpara mai multe feluri de hrana vitaminizata (cel putin 3-4), ambalata in flacoane din acelea de 20g (sau 100 ml). Si - foarte important - cu un marker subtire (din cel pentru scriere pe CD-uri) noteaza pe ele data cand le-ai desigilat, ca sa vezi clar cat de veche e la un moment dat. Asa, pestii tai vor avea hrana mai variata si mai sigura.
Daca le iei pentru pesti, nu e nevoie sa le hranesti. E suficient sa le pui la frigider, ca sa intre in hibernare. N-au nevoie de mancare si traiesc mai mult.
Despre cum le pastrez eu, am scris ceva pe vechiul forum:

Dalles wrote:...le tin intr-o cutie de plastic transparent, dreptunghiulara si cu capac, in care a fost candva pasta de peste. In capac am practicat gauri dese si subtiri, cu o sula de cizmarie (pont: capacul l-am pus pe un fund de lemn, ca sa nu fac gaurile prea largi).
In cutie pun un servetel de masa mai gros, impaturit si umezit. Alb, fara culori. Pun chironomidele pe servetel, pun capacul la cutie si cutia o asez in frigider jos, deasupra compartimentului pentru legume.
Prin metoda asta chironomidele imi rezista mai bine de trei saptamani, dar cu o conditie: servetelul pe care stau trebuie sa fie umezit in permanenta. Si vreau sa spun doar umezit, nu sa curga apa din el.

Cand pregatesc o portie, iau cat imi trebuie cu o penseta si spal chironomidele intr-o plasa fina la jetul robinetului.
Servetelul il schimb cam o data pe saptamana.
Un bazin de 100l e exact cat trebuie pentru o pereche de scalari, adica doua exemplare care se impaca unul cu altul. Daca nu sunt pereche, 100 de litri sunt prea putini pentru ei doi.
Nu trebuia sa pui doi adulti in acelasi bazin. Scalarii trebuie crescuti in stol de cand sunt pui, dar nici asa nu esti absolut sigur ca nu se vor incaiera la maturitate. In perioada in care incep sa se aleaga perechile, mai vezi din cand in cand doi paruindu-se.
Parerea mea e exact pe dos: are gauri din cauza nitratilor in exces.
Daca ai si spuma la suprafata, e clar ca in acvariul ala ai multe resturi organice in descompunere.
Poate ca ar trebui sa indesesti schimburile de apa la acel acvariu.
Banuiesc ca da, dar numai daca sunt proaspete-proaspete. Si trebuie sa le cureti de maruntaie.
Atentie insa la un lucru: in general, pestii mici se degradeaza foarte repede dupa ce sunt pescuiti, asa ca trebuie sarati inainte de a fi depozitati.
Hamsiile din comert, de la Pescarie, sunt sigur date cu sare!
Pe forumuri mai "straineze" vinovatul de aceasta pelicula este cunoscut sub sintagma "Dissolved Organic Compounds" sau, mai pe limba noastra, "compusi organizi dizolvati" (cu aproximatie).
Pelicula apare in acvariile suprapopulate cu pesti, care produc asa de multe fecale incat nu pot fi descompuse in timp util de bacterii.
Dezvoltarea peliculei e incurajata de un interval zilnic de lumina prea lung (peste 14 ore) si de intarzierile in schimbarea apei... intre altele.
N-au aparut din cauza ca ar fi acvariul murdar. Pur si simplu au supravietuit de la mesele "locatarilor" si s-au refugiat in pietris, unde s-au aclimatizat. Teoretic, nu strica cu nimic (mai ales daca sunt doar cativa).
Ii tii cateva zile ca sa elimine mizeriile.
Dupa ce ii sterilizezi (nu pe toti, ci doar portia pentru o masa), ii toci pe o placa de sticla sau de faianta cu un cutit cu lama curba (ca sa poti taia prin balansare) si ii speli sub jet de apa intr-un minciog fin (facut din voal fin, din care se gaseste la orice magazin de textile).

@adrian_2oo5: atentie cum te descurci fara termometru, pentru ca trebuie sa "jonglezi" intr-o plaja foarte ingusta. Sub 50ºC risti sa nu moara toti parazitii, iar peste 60ºC risti sa strici viermii. Nu cred ca poti aprecia 55ºC cu mana.

De asemenea, atentie si la indopatul cu tubi. Ar fi bine sa nu le dai mai des de 2 ori pe saptamana (hai, de 3 ori cand e cate o sarbatoare legala ). In rest... hrana vitaminizata si liofilizata.
E un skepsis aici: apa in care arunci viermii nu trebuie sa depaseasca 60ºC. Stiu de la un chimist ca, peste 60ºC, tesuturile se polimerizeaza sau - cu alte cuvinte - carnea capata gust de fiertura si pestii nu prea se vor omora dupa ea. Sub 60ºC isi pastreaza gustul de carne cruda si ramane comestibila (in acceptiunea pestilor).
Temperatura optima e de 55 de grade. Iti trebuie un termometru cu mercur, ca sa fie mai precis.

Consistenta de care vorbesti tu se duce numai daca fierbi carnea cu nadejde, zeci de minute. In cazul de fata, viermii nu trebuie expusi mai mult de un minut la respectiva temperatura. E suficient ca sa moara toti parazitii periculosi, dar tubifexul sa nu-si piarda calitatile apetisante.
Hrana sigura si plina de proteine!
Mda. Subliniez inca o data: e vorba de tubifex oparit. Sanse de imbolnavire sunt sub 1%.
johnny6600 wrote:...Am intrebat si de "gazon" si a zis ca aduce si din ala.

Despre ce "gazon" e vorba? Marsilea? Micranthemum? Ce ti s-a spus in piata?
 
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com