[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu marin -Resita  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Akaiu
Senior member
[Avatar]

IP:

Nici eu n-an spalat substratul si nci spartura de coral. Matrixul il clatesc odata pe luna pentru este in canistra si atunci cand schimb PhosGuardul /carbunele am acces la el.

De substrat eu nu-mi prea fac probleme pentru ca dementul asta de Dorel il da peste cap zilnic. Trebuie mereu sa-l rearanjez si de cate ori bag mana in bazin este curat!

http://www.carmultimedia.ro
[Email]
Shubi
CNC-ist de frunte

IP:

koala wrote:Mda, asa trebuie... eu sunt un prost exemplu, in acest sens.
- n-am aspirat niciodata nisipul (aprilie '14)
- n-am curatat niciodata spartura de coral din reactorul shubilian (septembrie '14).

Io-s si mai grav, n-am aspirat niciodata de cand l-am startat (2011), n-am facut niciodata curatenie in sump, de reactoare ce sa mai zic, curat doar sticla, rar....dar o curat
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

In acvariile de recif nu trebuie sa cureti substratul niciodata.

Indiferent de grosime si de starea initiala, in cele din urma orice substrat se va popula cu organisme si microorganisme, care se vor stratifica dupa afinitate la oxigen, lumina, substante nutritive si mai stiu eu ce. Cand rascolesti substratul cauzezi inevitabil moartea unora din aceste dihanii cu efectele nedorite de mai sus. Modalitatea (mai) naturala este folosirea unui sand sifter, gen Nassarius, sau chiar a unor detrivori/pradatori de nisip, gen Astropecten, Valencianea. O varianta mecanica e folosirea unui pistol shrimp.

Daca nu iti place nisipul pentru ca nu e steril, poate ca e mai bine sa renunti cu totul la el.

Tot din considerentele de mai sus, este ideal ca la schimbarea acvariilor sa schimbi tot nisipul sau sa sterilizezi si sa cureti in multe ape nisipul vechi inainte de a-l refolosi.

Eu am trecut de curand prin asta in pico (am scos tot nisipul, l-am sterilizat cu apa fierbinte si apoi l-am pus inapoi in acvariu) si acum trec printr-un bloom de diatome. Daca foloseam nisip nou uscat evitam aceasta mini problema.

[Avatar]

IP:

um02122 wrote:... Eu am trecut de curand prin asta in pico (am scos tot nisipul, l-am sterilizat cu apa fierbinte si apoi l-am pus inapoi in acvariu) si acum trec printr-un bloom de diatome. Daca foloseam nisip nou uscat evitam aceasta mini problema.

Andrei,

Cu restul mesajului sunt 100% de acord cu tine... dar ultima parte imi ridica indoieli.
Eu am avut diatome cu nisip nou, uscat. Este adevarat ca au trecut relativ repede si de la sine, dar au existat.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Problema cu orice material poros calcaros uscat este modalitatea de preparare. Daca tot nisipul, piatra uscata ar fi preparata printr-un proces care sa indeparteze tot materialul organic (inmuiere, agitare/flow mare, indepartare particule straine, indepartare organice din apa de spalare, mai stiu eu ce) ar deveni inerta si nu ar mai fi bloomurile de diatome, ciano, etc. De asemenea, e foarte dificil sa storci toata apa din porii materialului. In concluzie, un proces foarte consumator de timp si foarte scump (noua ne place nisipul ieftin).

De aceea, diatomele ne ajuta sa scapam de toate etapele pregatitoare.

Eu citeam pe punga de nisip de Aragonit uscat de la TMC ca are o cantitate mare de ooliti, care sunt niste alge primordiale, responsabile de producerea oxigenului pe care il respiram acum si a marii majoritati a carbonatului de calciu in oceane.

Bottom line: substratul nu trebuie curatat intr-un acvariu de recif. Iar pentru cei care dozeaza Ca, Alk, Mg in sisteme mari consumatoare de Ca si Alk (gen SPS), nisipul se compacteaza si calcifica pana la un punct unde nu mai poate rascoli sau indeparta din bazin.

[Avatar]

IP:

Va salut , Azi mi-au venit inca 2 teste de la Salifert pe care nu le-am avut, PO4 care e -0 si Silicat, pe care spre rusinea mea nu stiu siugur daca -l fac corect. Engleza ma tradeaza ,si e diferit de celelalte teste pe care le am, adica are si grila pe carton colorata si seringa subtire ca la Ca si Mg.
Sincer pe you tube nu am gasti testele de Silicat si sunt putin in ceata.
Apropo displeyul meu arata de 2 zile foarte bine , foarte clear la apa, in interior parca a venit primavara, poate fi de la biopellet , de la phosguard, sau de la faptul ca am scos bio balls-urile din sump. S-a intimplat ceva ,dar in bine.
Deci sa revin , ma poate ajuta cineva cu testul asta de Si?
Va salut si sa aveti un week -end placut
[Email] [Yahoo!]
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

Am revenit ,si am reusit sa vad de ce e seringa mica, acum totul e clar , va multumesc anticipat
[Email] [Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

PO4 de la Salifert e intotdeauna 0.

Hanna Checker este standardul in hobby.

[Avatar]

IP:

Sa inteleg ca PO4 de la salifert nu e un test calibrat ok ,nu arata valorile ok?
[Email] [Yahoo!]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

robygym wrote:Sa inteleg ca PO4 de la salifert nu e un test calibrat ok ,nu arata valorile ok?

testul de po4 de la salifert este un test colorimetric, si ca orice alt test colorimetric pe care il citeste omul cu ochiul lui, este cam inutil.
vezi tu...fosfatul este la ordinul ppm si in general e undeva la 0, ceva....
fiind atat de putin, viramentul de culoare este atat de greu de distins de ochiul uman incat ai nevoie de un ochi electronic sa faca asta pentru tine.

aici intervine hanna.....
asadar dati banii aiurea....mai bine cumparati niste seachem phosguard decat un test inutil de po4 de genul asta...
sau cumparam un tester hanna. Eu personal nu testez apa, prefer sa inlocuiesc phosguardul la timp, sa fac "good husbandry" la acvariu si sa fac si schimburi de apa saptamanal desi sunt tentat sa cumpar un aparat de genul deoarece vreau sa trec pe SPS mai pretentiosi si automat trebuie sa am mai multa grija.

This message was edited 3 times. Last update was at 28/02/2015 21:26:12

My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

La cat timp schimbi phosguardul? Schimburi de apa si eu le fac saptamanal si am revenit la red sea coral pro.
E prima oara intre voi ,cei care stiti cu marinele cand aud ca un test de la Salifer nu e ok, asta e ,acum am pierdut 30 ron.
[Email] [Yahoo!]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

nu e vorba de brand in sine ci de conceptul testului.
olandezii de la salifert fac teste foarte bune si ieftine

phosguardul se schimba zic ei la 3 luni dar eu zic ca il schimbi cand observi ca incepe sa creasca fosfatul....eu mi-am format ochiul sa zicem si imi dau seama dupa cum se schimba culoarea anumitor corali precum si dupa extensia polipilor acestora.

This message was edited 1 time. Last update was at 01/03/2015 00:47:37

image
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu stiu ce sa fac cum sa scad Ca, ca e cam mare, 480, iar Mg e cam e mic ,e clar, trebuie sa fac aditii de Mg. O sa mai las asa cateva schimburi de apa ,ca de ieri am revenit la red seea coral pro coral, o sare care o perioada de cateva luni nu am mai folosit-o. Ideea e ca de cand am dat start la reactorul de matrix, de biopellet si de phosguard ,apa arata impecabil si vechii mei zaosi de care-mi facem probleme au dat semne de viata.
[Thumb - DSC_1795.JPG]

[Thumb - DSC_1805.JPG]

[Thumb - DSC_1806.JPG]

[Thumb - DSC_1796.JPG]

[Thumb - DSC_1809.JPG]

[Email] [Yahoo!]
CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Arata bine
[Email]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

roby,
1) incearca sa ramai la o sare anume si sa nu o mai schimbi, nu face bine bazinului.
2) e ok calciul lasa-l asa.
3) - nu umbla la nimic ....continua doar schimburi de apa 10% saptamanal pana nu ajungi sa ai sps cu crestere accelerata incat sa fii nevoit sa faci aditii de ca,mg....asta e parerea mea personala.
- in schimb as aditiona: trace-uri, bacterii, fauna marin zoo/fito plancton etc....

4) cu biopeletele ai grija, sa fie un reactor care le misca corect....e destul de complicata treaba pentru ca poti duce o valoare la zero si asta nu face bine deloc in special coralilor moi/lps ...ca sa fii pe partea sigura incearca sa pui o cantitate foarte mica de biopelete pentru ca tu de altfel nici nu ai incarcatura bio mare
5) in ceea ce priveste matrixul asigura-te ca are flow bun si il cureti la o perioada de timp sa nu se colmateze...eu personal prefer denitrate la debit foarte mic dar aici e o chestie personala.

eu as face asa: as popula bazinul cu soft si lps cat mai frumosi + niste birdnest/montipore mai putin pretentioase, m-as tine de schimburi de apa saptamanale, si nu m-as agita atata cu testarea parametrilor momentan pana nu ajungem la corali mai sensibili. Pana la urma daca tu verifici salinitatea si schimbi apa periodic ce s-ar putea intampla cu parametrii ? mai ales ca sistemul tau este unul simplu iar consum de elemente din apa nu prea ai ...

image
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

Va salut,

Am un osmozor de vreo 7-8 luni. Fac apa in medie 10 litri pe saptamana sau 20 de litri la 2 sapt, doar cand am avut probleme cu sistemul am schimbat mai des apa. Intrebare de incepator cand stiu ca trebuie sa schimb membrana sau cele 2 medii de filtrare ale osmozorului?
Sa aveti o zi frumoasa
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Important in primul rand este sa tii membrana cu apa, sa nu se usuce intre utilizari.
Filtrele le schimbi cand valoarea TDS incepe sa urce peste 10-20, iar membrana cand
valoarea TDS urca si mai mult si nu mai scade chiar daca schimbi filtrele.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

Dupa o periada destul de lunga pina sa=l stabilizez oarecum ,micul meu papator de bani incepe sa creasca. Micii zaosi de care spuneam nu demult ca stau inchisi de 5 luni, de cateva zile sunt semideschisi. Restul vituitoarelor vad ca incep sa creasca , micul clown e un mare ahos si asteapta mancarea de seara. pe viitorul apropiat greau sa mai achizitionea un Tng galben si 2 fire fish, dar fire fishii sa nu fie zburatori ca celalti doi ,care au plecat prin casa cand nu era si eu ...
Apropo ,sapatamana asta am luat un cleaner si 2 Wudermani ,wudermani care parca nu stiu ce e sa manci o piptisia...

d
[Thumb - DSC_1821.JPG]

[Thumb - DSC_1817.JPG]

[Thumb - DSC_1811.JPG]

[Thumb - DSC_1812.JPG]

[Thumb - DSC_1814.JPG]

[Email] [Yahoo!]
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

continuare..