Buna ziua si sarbatori fericite! Acesta este un jurnal retrospectiv al celui de-al doilea meu acvariu recifal, construit pentru fiica mea de 5 ani. S-a vrut low cost si am dorit sa aplic idei pe care nu am apucat sa le aplic la primul meu acvariu (dry rock si bacterii, aquascape, corali). De asemenea, s-a dorit low maintenance. Schimb 8 L de apa pe saptamana si adaug apa de osmoza la doua saptamani. Hranirea e pe feeder 4x/zi plus un cub de frozen enriched mysis. Buretele se curata saptamanal, la fel si cupa skimmerului (cam 200 ml de skimat pe saptamana). Incalzirea se realizeaza fara incalzitor si temperatura oscileaza intre 25-27 grade (caldura emanata de pompe).
Fiind al doilea recif, am avut schitat de la inceput cum as vrea sa arate acvariul. Este vizibil din trei parti, cu ambele laturi mari vizibile si cu o latura mica pentru tot echipamentul. Aquascape-ul este de tip peninsula, cu un arc central, cu un picior median (deci doua arcade) pe care am aplicat placi (de schelet de acropora care a crescut in table formation) pe lateralele arcului la diverse inaltimi, pentru a crea loc pentru corali. La substrat am folosit nisip uscat de aragonit de 2-3 mm si niste reef sand de 5-8 mm pentru perechea goby-shrimp, intr-o grosime de 4-5 cm.
Acvariul se vrea un reef Euphyllia cu softies la baza. Momentan, locurile unde voi planta Euphyllia sunt marcate cu fragi de Sarcophyton din primul acvariu, intrucat au cam aceeasi talie si forma si pot sa-mi fac o idee despre cum vor afecta Euphyllia coralii din jur. Intrucat Euphyllia un singur cap costa cam cat un Sarcophyton, probabil voi finanta tranzitia vanzand fragii cand ajung la o marime corespunzatoare. Acvariul nu va avea SPS.
Filtrarea se realizeaza cu ajutorul unui filtru de Fluval Edge cu burete pe intake pentru filtrare mecanica si cu RowaPhos si Blue Life Clear FX PRO. Piatra e schelet de coral, foarte poroasa si usoara, cu multe spatii in ea unde incape usor un peste gen blenny (schelet de (Pocillopora si table Acropora). Circulatia se face momentan cu doua pompe, Hydor Koralia 1600 si 900 care asigura un flow turbulent, mai puternic la capatul cu filtrarea si mai linistit la capatul opus, dar suficient pentru a tine particolele de hrana in suspensie, plus pompa de la filtru. Skimmer-ul de proteine este un Tunze 9002 nemodificat cu pompa setata la maxim.
La acest acvariu initierea ciclului a durat sapte zile, in a saptea zi amoniacul si nitritul fiing nedetectabil, cu nitrat pe la 40 ppm.
O greseala initiala a fost sa cresc macroalge in acvariu. Desi cu o crestere luxurianta, partea fara acces la lumina s-a dezintegrat in acvariu cu un efect neplacut, asa ca am scos orice urma de alga din acvariu.
Acum acvariul are putin peste opt luni si arata asa (se poate vedea in full HD):
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Bun venit pe forum.
Imi place mult acvariul - sunt un fan al bazinelor vizibile paralelipipedice vizibile de pe trei laturi.
Va arata cu mult mai bine cu euphyllia in loc de sarcophyton.
Si mai greu de intretinut.
Am ceva Euphyllia in acvariu de proba. Am avut deja o victima, un torch care dupa patru zile a facut boala cea mai naspa pentru Euphyllia, Brown Jelly Disease (BJD). E o combinatie de patogeni, cu un protozoar ciliat si o bacterie Vibrio, tratabil din ce am citit cu dip de apa dulce (la aceeasi temperatura si pH), antibiotic (acriflavin, chloramphenicol, metronidazole), desigur nu direct in display si acatiste la biserica. Boala este puternic contagioasa si poate afecta si alte specii LPS si anemone.
Din pacate pentru torch, infectia a avansat rapid in decurs de o zi si in pofida indepartarii tesutului afectat a continuat sa avanseze.
Partea buna e ca ceilalti fragi au expansiune buna si arata fericiti.
Am mai cumparat bunatati de Craciun de pe eBay, dar ajung pe 4 ian.
Pe wish list mai am o scoica giganta Tridacna crocea aurie, un Euphyllia paradivisa (frogspawn coral) cu polipi verzi translucizi cu capete albe, verzi sau roz si un Catalaphyllia (elegance coral) australian.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Azi m-am jucat cu camera si am facut un filmulet (full HD fireste) cu imprastierea luminii in recif din diverse surse. Am tras concluzia ca tocmai noile Euphyllia sunt intre lumini si poate ca nu primesc suficienta lumina. Opacifierea apei este realizata cu plancton.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Adaug 5 mls pe saptamana dupa ce schimb apa, las cateva ore filtrarea mecanica oprita ca sa fie tot planctonul consumat de corali si filter feeders si repornesc filtrarea mecanica cand e apa clara. Tu nu cred ca poti opri filtrarea ca e singura ta sursa de circulatie.
A doua zi cand toata lumea e satula si umflata fac filmul bisaptamanal care ajunge pe youtube si poze care ajung pe dropbox si pe storage de retea (NAS). Asa imi documentez cel mai bine evolutia acvariului, nu am nevoie sa scriu cand am introdus ceva si cand am curatat/golit cupa skimmerului. Si pot investiga retrospectiv cand am o problema ca sa aflu cand au inceput lucrurile sa devina maro.
Produsul in sine e aici:
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Am uitat sa spun ca ieri mi-am facut curaj sa pun un MP10 in acvariu, il aveam cumparat de vreo doua luni dar am obiceiul sa nu mai fac nimic in graba, sa gandesc pe indelete sa nu-mi para rau mai tarziu.
L-am pus in reef crest mode pe la 40% cu night mode de la 20:30 (night mode e flow constant la 50% din valoarea maxima a modului utilizat ziua).
Deja sps s-au umflat, poate ca e si planctonul, dar toata lumea spune ca dupa ce pun o pompa Vortech constata o expansiune considerabil mai mare a polipilor LPS.
Ce nu-mi convine e ca se aude motorul in fundal.
This message was edited 1 time. Last update was at 28/12/2013 13:34:38
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Fain, eu nu prea sunt fan scoici, dar arata suuuper bine
Fain si produsul respectiv, o sa caut si eu, cu toate ca am ceva prafuri pentru filter feeders, vreau sa incerc si o cultura separata sa cresc, asa ca pot incerca si cu lichide din astea care poate contin resturi de .... asa ceva.
O intrebare: care e regimul de hrana al acvariului ? Cata mancare intra in el saptamanal ?