Gabriel wrote:Ufff multa munca pentru un pestisor atat de mic.
Ma enerva ca scoica mea de 99 de lire sa stea inchisa din cauza unui peste. Am prins blenny anul asta la mare la maree joasa asa ca stiam bine tehnica.
Nu mi s-a parut multa munca, ca am toti coralii pe placi care se indeparteaza sau infipti direct in piatra, inca nu m-am decis daca le merge bine pe unde sunt ca sa-i lipesc cu putty.
In plus, eu nu sunt batran si obosit ca altii.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Am plecat din trei motive: vecini care faceau nunti si petreceri in strada si o groaza de scandal, rahat de caine peste tot si de gura nevestii.
Ii cam haituie pe vecini cand vin pe aici. Si pentru ca e o tara unde common law si criminal law sunt tratate ca atare, am inteles ca au adus politisti romani sa faca treaba murdara (aici daca cineva e legal in UK si nu a comis o crima, nu poate fi evacuat cu forta de pe spatiul public, poate sa refuze si sa prezinte actele (right to travel, right to free speech, right to privacy sunt garantate si pot fi incalcate doar daca exista suspiciune reala ca ai facut ceva ce intra sub criminal law)). Adica nu exista opriri de rutina in trafic.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
La multi ani la toata lumea. Am luat o pauza de la forumit, vad ca toata lumea a facut cam la fel.
Acvariul fiicamei a trecut prin multe in ultimele zile. Desigur, pentru ca am fost pe-acasa, nu bune. Sa fii proactiv vs. reactiv inseamna ca uneori te stresezi pentru probleme care se rezolva de la sine daca lasi lucrurile sa-si urmeze cursul firesc. Dar parca nu te lasa inima sa faci asta cu coralul tau rar (si scump).
La scurt timp dupa scoica am adaugat si o Catalaphyllia jardinei, cu varfuri albastre (pentru cunoscatori). Le-am (erau doua exemplare) tot vazut la LFS pentru cateva luni bune si cum erau tot timpul fericite am decis sa imi iau una. Dupa cum se stie, desi erau bullet proof in trecut, acum o boala ciudata face ravagii printre ele. In special cele din Indonezia sunt afectate, dar boala este puternic contagioasa, asa ca orice coral poate fi infectat. Asa ca daca as fi cumparat unul infectat, mi-as fi refuzat pe viitor capriciul de a mai tine una.
Punctele forte ale exemplarului cumparat: superb, varfuri albastre, dimensiune de nano, aparent sanatos, necesar de lumina scazut (tinut sub actinice la LFS, care sunt slabe - 5 LED Cree in 420 nm intinse linear pe 55 cm), flow scazut. Aquacultured - argument forte, nu vine direct din ocean. De unde si pretul de trei ori mai mic pentru un asemenea exemplar. Sursa nu este clara, nu e cultivat local, ci in state sau undeva intr-o zona tropicala, distribuitorul refuza sa spuna sursa. Dar cu siguranta nu e originar din Indonezia, se pare ca in UK sunt interzise importurile de corali din Indonezia.
Ca o paranteza, se pare ca Sustainable Aquatics (firma din state) va aduce produse la LFS-ul meu. Ceea ce inseamna clowni cu culori vii si Ricordea florida aquacultured (am o dragoste pentru ele pentru ca arata ca anemonele). Momentan au doar R. florida in verde fluorescent, care nu ma impresioneaza, astept unele mai deosebite.
Puncte slabe - fiind o specie care e sensibila la lumina puternica, trebuie hranita regulat. Iar mie imi plac concediile linistite.
Ajuns acasa mi-am aclimatizat Catalaphyllia la drip copios, s-a deschis in timpul aclimatizarii sa-mi multumeasca. Apoi dip in Coral Rx Pro, m-a injurat copios si s-a retras in schelet si a ramas asa. Nu m-am stresat, toti LPS reactioneaza asa la dip si cum zona de contact polip-schelet era intacta am zis ca e ok. Dupa cateva ore de cand l-am asezat in acvariu, langa skimmer, intr-o zona umbroasa sub un led albastru s-a deschis si s-a facut enorm pana la punctul unde mi-era frica sa nu inceapa o harta cu mini-maxi-ul vecin.
Si dupa perioada initiala s-a inchis si a stat destul de pleostit, cum nu l-am vazut niciodata la LFS. Fara semne de boala.
Asa ca am trecut in troubleshooting mode.
Water quality - probabil buna, nu am testat de cateva luni (in afara de temperatura si salinitate, care sunt 26 respectiv 1025), prefer sa schimb mediile de filtrare mai des, ia mai putin timp. Dar daca totul e fericit, as presupune ca apa nu are probleme.
Flow - era destul la LFS cat sa le scuture bine, la fel si la mine, dar mai bland.
Lumina - la LFS doar actinice, la mine si albe. Poate ca am socat-o.
La acest moment am decis ca trebuie sa mai citesc o data toate informatiile. Stiam ca e o specie de apa adanca.
Informatia cea mai credibila: pe WWM. Zice cam asa: traieste in lumina putina chiar daca e specia superficiala, in zone cu iarba de mare, cu apa tulbure/turbida, bogata in nutrienti. Orientarea pe orizontala, nu pe verticala, cum e tinuta de obicei in acvariu. Flow - aproape stationar. Husbandry - nici un coral in jurul ei - foarte agresiva. Suna similar Gonioporei? Da.
Am decis ca in capatul opus pompelor are toate conditiile necesare, mai putin apa "murdara". Cu skimmat agresiv si o scoica renumita prin capacitatea de a filtra apa, slabe sanse. Alte puncte negative - zona clownilor, care ar putea deveni prea iubitori cu ea.
Asa ca am asezat-o infipta in nisip, la 45 de grade, cu partea superioara protejata de o macroalga rosie ca sa nu atinga pietrele. Flow, predominant de la clowni. Cu o Koralia 900, o Koralia 1600 si un MP10 la 40% in reef crest mode nu se misca un tentacul macar pe ea.
Lumina: la capat sunt doar leduri albastre, trei Cree de 3W la 420 nm, unul deasupra, doua la laterale. Si am obturat led-ul urmator de deasupra de lumina alba (Cree de 10000 Kelvin la 3W).
De cand e in noua locatie pare fericita si sta deschisa tot timpul. Si cand am ajuns si vorbit la LFS mi s-a explicat ca era in perioada de ajustare la acvariul meu si ca era ok si daca o lasam in vechea pozitie - me jackass. Singura parte buna, tipul de la LFS mi-a promis ca-mi da un Ecsenius stigmatura, tailspot blenny la schimb pentru Ecsenius lineatus pe care l-am dus la ei. Au trei exemplare micute (exemplarele mature au nevoie de un acvariu de min. 10 galoane, unde ma incadrez cu succes), dar momentan sunt tinute sa se odihneasca inainte de vanzare. Specia e mai pasnica si nu am citit de cazuri de agresivitate inspre scoici sau SPS. Plus ca am deja unul in cub si e pacifist si timid si un bun consumator de alge.
Am vazut si o pereche de Amblyeleotris randalli (care e o aparitie rara pe aici chiar si in cazul exemplarelor singure), cu un pistol shrimp Alpheus bellulus. Din pacate eu am deja un Amblyeleotris guttata care e superb si sunt sigur ca nu s-ar fi tolerat cu usurinta.
Offtopic: New Year resolution - to post more often in Romanian, as my spelling got horrible and had to edit this post twice.
This message was edited 2 times. Last update was at 04/01/2014 03:25:55
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Am uploadat pe YouTube in timp ce postam, asa ca aveam linkul final de youtube inainte de terminarea uploadului.
Ai dreptate cu crevetii, i-am luat pe cei mai mari disponibili pentru ca am vrut sa am zooplancton cat mai repede. As putea sa-i schimb pe unii mici, dar imi sunt dragi si nu ma despart usor de animalele mele. Clownii sunt juvenili insa, asa ca proportia se va mai balansa pe viitor.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Bazinul arata bine dar, in general, nu ma prea atrage iluminarea neuniforma, ar arata altfel daca in partea mai putin iluminata ai avea non-fotosintetice
Partea cu echipamentul este mai putin iluminata intrucat acolo am circulatia si filtrarea si am vrut sa le fac cat mai putin vizibile. Exista si varianta de a face o despartire de acrylic ca la all-in-one, dar pierdeam din spatiu. Poti privi acea zona ca pe o zona criptica, unde se pot retrage animalele cand au nevoie de adapost si ca pe un refugium pentru zoo plancton. Peppermintul meu sta acolo cam tot timpul. Iar cleanerii se du acolo dupa ce naparlesc. In acvariile vizibile din fata exista locuri pentru pesti in care se pot ascunde dupa pietre. La unul vizibil din trei parti pestii sunt expusi cam tot timpul privirilor indiscrete. Mentionez ca toate filmele si pozele sunt facute cu expunere la -2.0, altfel imaginea ar fi prea arsa din cauza luminii prea puternice. Asa ca ochiul liber nu observa aceste diferente de iluminare la fel de acut precum pozele si filmele facute cu SGS3.
Alt avantaj e ca echipamentul care nu sta in lumina directa nu creste alge coraline si tot felul de alte alge si astfel acvariul ramane low maintenance.
Iar din cauza flow-ului puternic si direct, nici un coral sesil nu ar putea rezista. (Am in 50L o pompa de 900, una de 1600 lph si mp10 la 40% in reef crest mode. Plus retur de la filtrul Fluval Edge.
Din pacate nu cred ca pot creste NPS in acest acvariu pentru ca nu am chef sa devin sclavul lui. De aceea am si stat departe de sun coral, goniopora si tot ce necesita hraniri suplimentare pentru supravietuire. Azi pot hrani, dar nu stiu ce-mi rezerva ziua de maine.
Am cam terminat si popularea cu live stock pentru o vreme. Mai doresc un gorgonian fotosintetic care sa se extinda in golul din latura din fata sus si cam atat.
In urmatoarele doua luni il las sa mearga asa cum este, o sa fixez placile cu putty pentru ca acum sunt fixate in arcul de piatra printre crapaturi si stau in loc prin propria greutate. De asemenea, as vrea sa fixez cu putty (semidefinitiv) toti coralii LPS care merg bine. Si sa scap de scarlet reef hermit crabs, care pot rani coralii LPS.
Plus ca trebuie sa incep sa dau fragii de Sarcophyton, trei dintre ei si-au pierdut deja locul in favoarea elegance coralului si vad inca trei candidati in varful reefului care vor face loc pentru lps.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Pentru ca am vazut ca exista interes pentru noutati, va aduc atentiei un nou dispozitiv care face viata animalelor si a plantelor din acvarii mai comfortabila prin cresterea oxigenarii in acvariu. Este de interes pentru cei care tin un skimmer de proteine doar pentru avantajul oxigenarii suplimentare cat si pentru cei care nu au un skimmer de proteine.
Se cheama Söchting Oxydator, functioneza cu oxigen lichid pe care il elibereaza in timp in apa din acvariu. Exista si un link spre site-ul producatorului care poate face lumina mai multa si cateva topicuri pe forumul Reef Central.
Probabil ca Dragos poate prelua si studia topicul. Nu stiu care este diponibilitatea pe piata romaneasca, dar banuiesc ca fiind un produs german se poate aduce la preturi decente.
Mentionez ca nu folosesc momentan in acvariile mele, dar as cumpara sa am unul in cazul in care raman fara skimmer.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Dispozitivul din linkul tau este bun pentru oxigenarea apei, dar nu rezolva o problema
majora a acvariilor din casele noastre, nivelul prea mare de CO2 din casa si implicit
din acvariile noastre. Am sa mai caut informatii despre dispozitiv.
O solutie simpla si nu foarte scumpa este cea pe care Radu (gengiskhan) a gasit-o
pe forumurile de afara, Ciprian (pc.ciprian) ne-a impartasit-o si Gabriel a deschis
topicul iar eu am aplicat-o : CO2 scrubber.
Aceasta solutie se preteaza pentru cei care folosesc skimmere si nu numai ca imbunatateste
oxigenarea apei dar reduce si nivelul de CO2 din apa, deci face de doua ori mai multe lucruri
decat dispozitivul prezentat de tine. Un topic despre aceasta solutie gasesti aici:
Multumim pentru sugestie, eu unul raman la CO2 scrubber, pentru ca foarte multumit de
cum functioneaza iar costurile lunare nu sint foarte mari. Dupa ce am schimbat skimmerul,
noul skimmer foloseste o cantitate dubla de aer pentru skimmare, pH meu este constant intre
8,3 si 8,5 atat ziua cat si noaptea. Cu vechiul skimmer aveam intre 8,1 si 8,3 iar inainte sa
folosesc CO2 scrubber aveam pH-ul intre 7,85 si 8,1. Stabilizarea si cresterea pH-ului sint
vizibile dupa doar cateva ore de folosire a CO2 scrubberului.
Dispozitivul prezentat de tine poate ajuta pe cineva care nu foloseste skimmer, dar ajuta numai
la oxigenare, nu si la eliminarea CO2-ului din apa.
Ce valori de pH ai in acvariu acum? Poate CO2 scrubber poate fi o solutie buna si pentru tine,
avand skimmer.
O zi buna,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 08/01/2014 14:18:49
Da, nu indeparteaza CO2. Nici nu introduce. Cred ca O2 si CO2 ar trebui sa fie intr-un echilibru in apa, nu cred ca poti avea un volum infinit din aceste gaze dizolvat in acvariu in acelasi timp si concentratia de gaz dizolvat dintr-unul depinde de concentratia din celalalt, dar nu am studiat problema.
Desi am in bateria de teste si un test Salifert de pH, nu testez decat pentru ALK.
Pentru mine o solutie simpla la scaderea pH din cauza acumularii de CO2 in casa intre aerisiri e sa scot capatul airline-ul de la skimmer afara din casa, asa nu mai am nevoie de silencer decat ca sa previn insectele sa intre in airline. Am o gaura pentru firul de antena de televizor care nu e populata, asa ca nu ar fi prea greu. Cum locuiesc intr-o zona rurala verde si departe de artere principale de circulatie, as introduce aer de buna calitate in acvariu.
Din pacate nu testez regulat, ci doar cand ceva arata rau in acvariu. Daca imi fac schimburile de apa si inlocuiesc mediile de filtrare la timp, parametrii ar trebui sa fie ok. Testez regulat de temperatura si salinitate (am ATO si adaug apa sarata cu mancarea congelata in functie de cat scoate skimmerul).
Momentan insa, Acropora yongei (green slimer) are polipi de zici ca este LPS si a crescut binisor de cand l-am pus in acvariu.
Stiu ca Seriatopora si Montipora sunt corali borderline paraziti care infloresc in orice conditii.
Am si un refugiu cu iluminare inversa care creste macroalge (Chaetomorpha) intr-un ritm infiorator, probabil ca ajuta la mentinerea unui pH similar pe timpul noptii.
Toata discutia de mai sus se refera la nano cub, acvariul 60x30x30 are suprafata mare de expunere (60x30) la aer la un volum de 50L, plus ca skimmerul e in display, toate pompele sparg suprafata apei iar filtrul hang-on cascadeaza apa in acvariu de la 2 cm inaltime.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Da, CO2 si O2 ar trebui sa fie intr-un echilibru in apa din acvariu, problema este ca
se introduce mai mult CO2 in acvariu prin skimmer si prin valurile de la suprafata
apei pentru ca in casa este mai mult CO2 decat ar trebui, si nu numai in casa, intr-un
oras ca Bucurestiul chiar si afara e mai mult CO2 decat avem nevoie. Folosirea scrubberului
ajuta la neintroducerea CO2-ului prin skimmer, iar echilibrul se realizeaza cu siguranta
la suprafata apei, care intr-un acvariu marin este suficient agitata. Din punctul meu de
vedere scrubberul de CO2 este solutia ideala, imi mareste si oxigenarea apei si imi scade
la limite normale nivelul de CO2 din apa, astfel avand un pH normal.
O seara placuta,
Dragos
P.S. vezi si dezbaterea pe tema acidifierii apelor oceanice datorita nivelului in crestere al CO2-ului
in atmosfera.
Din punctul meu de vedere va imbunatati si situatia aerului respirabil din incapere deci va avea un dublu efect benefic: oxigenarea apei cat si a camerei, o parte din CO2 -ul parasind circuitul.
Shubi vrei sa spui O2, nu CO2, o parte din O2 paraseste circuitul
Un amanunt pe care l-am in cazul reefului meu, eu folosesc si generator
de ozon, ozon pe care il injectez in skimmer (in camera injectorului Beckett)
doua ore pe zi, o ora seara si o ora dimineata devreme.
Pentru mine circuitul este urmatorul: aerul este tras de catre sckimmer in el prin interiorul recipientului unde ramane o parte din CO2 (gandesc ca nu are rentabilitatea de 100%), aerul purificat ajunge in apa cu care este amestecat puternic, o parte din el trece in apa iar cealalta parte (un procent mult mai mare) ajunge inapoi in camera. Dupa oxigenarea apei/ridicarea pH-ului urmeaza oxigenarea incaperii in care se afla sistemul. In trecut ma gandeam serios la utilizarea oxigenului medical dar utilizaarea/controlul lui mi s-a parut mult plea complicata. Sistemul asta-i MULT mai simplu.
Da, inteleg unde bati, dar nu cred ca scrubberul pe care il folosesc, cantiatea respectiva, poate avea
un mare efect si asupra aerului din camera. Da, scrubberul fixeaza CO2-ul si il elimina efectiv, din
apa sau din aer (pentru aerul care trece prin scrubber). Si da solutia cu scrubber CO2 este foarte
simpla, dar numai pentru cei care folosesc un skimmer.