Nu cred ca trebuie sa stea neaparat in nisip, ca doar nu "face radacini".
Am vazut ca unii acvaristi le pun sus pe pietre, "mai la lumina".
Chiar Andrei (um_cu_multe_cifre) are un topic cu 3 scoici din astea, prinse cu "plastilina" pe niste bucati de piatra.
Da, e clar ca Suri n-are ce alege din biata scoica... da', daca o pun deasupra nisipului, "nemancata" aia nu are cum sa ajunga la ea.
Bah, am cautat una din aia maronie, cu "ciocurile" inchise la culoare (Protoreaster nodosus)... Suri este "modelul" Protoreaster linckii.
Eu cred ca s-ar ocoli, una pe cealalta, daca ar fi de marimi apropiate. Cred!
Am observat ce se intampla atunci cand se intalneste Suri cu una dintre cele 2 stele de nisip (Astropecten polycanthus)... alea isi iau viteza imediat, de zici ca le-a pus cineva "sare pe coada". E clar ca stelele alea doua nu sunt proaste deloc, par sa stie exact ce li se va intampla, daca o lasa pe Suri sa le incalece.
IP:
Poti sa fixezi scoica pe piatra fara probleme.Uite la Cristi (Carbone) unde le are "montate".Pe pietre.
Treaba e ca nu stiu cum o sa arate un "ciolan" din ala de coral,atarnat de capac.
Montezi scoica pe suport de acrilat transparent de nu se prinde nici Suri de ce nu poate ajunge la ea si nici colegii de pe forum cum de pluteste in apa.
- am gasit pieptanul de la overflow complet astupat cu alge... apa curgea (din acvariu, in cutia overflowului) direct "peste" buza pieptanului.
- Suri l-a rezolvat pe fraierul ala de "iepure"... trei zile a stat pe el, pana cand l-a dizolvat definitiv.
- pestii sunt la fel de grasi, ca atunci cand am plecat ...
Pai, n-am fost singur!... au "luptat" vitejeste, alaturi de mine, inca 3 barbati.
Din porcul ala de 150 kile au mai ramas doar oasele ... din bautura, ce sa zic, au ramas doar "recipientele" si dopurile.
- am pus deja 3 doze, la fiecare 2 zile (pe prospect zice ca tre' pus la 3 zile, da' la mine era "groasa de tot") - acum, dupa 3 doze, pot sa afirm ca solutia isi face treaba... o sa incep sa dozez la cate 3 zile, inca vreo 3-4 doze.
- daca treaba merge bine, o sa incerc dupa aceea un program de mentinere (o doza pe saptamana).
- se pune 1 ml / 38 litri apa... in cazul meu, fiecare dozare contine 15-16 ml solutie.
Am facut 2 poze "martor", cu telefonul...
24 decembrie, inainte de prima dozare
29 decembrie, dupa a 3-a doza
- se observa ca piatra "martor" s-a curatat de alge,
- se vede ca si fundalul stancos s-a curatat... desi poza e nefocalizata, se poate vedea diferenta de "culoare" intre cele 2 poze.
- ieri am "suflat" algele cu un furtun... algele se decoloreaza si se desprind imediat de pe piatra, deci solutia isi face datoria si le "omoara".
- in prospect scrie ca solutia omoara algele, dar NU si sporii... si ca, dupa rezolvarea situatiei, trebuie mentinuta o doza saptamanala... nu se spune CAT timp.
- de curatat, e clar ca le "curata"... algele devin galbene si se desprind usor de pe piatra.
- ramane de vazut daca mai cresc inapoi, dupa ce intrerup tratamentul... am de gand sa mai pun cateva doze, pana cand dispare toata alga.
- astia pe net spun ca fac si schimburi de apa, la fiecare "suflare"... eu m-am multumit doar sa adun "mortaciunile" cu un minciog fin si cu ciorap pus pe tevile BA.
- stii ca nu-s mare fan al schimburilor de apa... la teste, am nitratii in jurul valorii de 5, asa ca nu prea imi vine sa adun apa pentru schimb.
Am renuntat la tot, in momentul in care am instalalt reactorul ala cu spartura de coral... nu mai vreau "saculeti" imprastiati in sump.
Acum, sumpul meu contine doar skimmerul, reactorul de la Shubi si pompa de recirculare... e o curatenie inauntru, de nici mie nu-mi vine sa cred! Singura varianta de a folosi antiphos este sa imi fac un reactor... da' mai astept.
Borcanul ala de 2 litri este plin.
Hai ma ca esti prea simandicos! Ce nenorocire poa' sa-ti faca un saculet cu niste antiphos...cat jeg si cum sa se imbacseasca? Eu cand l-am schimbat pe al meu in ciorap nu era niciun pic de jeg.
Decat sa stai sa insiri reactor,sa bagi inca o pompa in priza care la vara sa-ti genereze caldura aiurea este mult mai simplu cu un saculet de antiphos in sump. Si mult mai indicat decat sa torni tot felul de chimicale antialge.Parerea mea....
Si reactorul meu cu spartura a intrat in paine. Cum am obtiniut NO3=0 la iesire am dat drumul la picatura in sump.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/12/2014 21:13:16