Deocamdata am o promisiune de niste solutie antialge, americana (link aici: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1595003)... o sa incerc si cu aia, pentru ca are review-uri misto pe net.
Daca nici cu chimicale nu merge treaba, o sa caut niste arici d-aia "ortomani", cu tepii lungi si duri.
Sau, o sa ma invrednicesc sa folosesc un reactor de antiphos.
@reefer:Cosmine, unde-s aricii aia ieftini? Da sursa, ca acu' ma duc sa iau... si nu, nu ma trimite in Grecia dupa ei, da?
This message was edited 2 times. Last update was at 15/12/2014 16:04:41
Reactor antiphos Stiu ca folosesti PhosGuard.
In alta ordine de iedi, cat tre sa tin la dospit reactorul ala cu spartura? Si parca tre sa-i dau si niste "papa" cu otet. Tu cum ai procedat?
Bah, la ce alge am eu acolo, imi trebuie precis un reactor care sa invarta 1 litru de PhosGuard. Cu reactorul, vezi si tu paginile din urma... nu mai retin exact dozajul pe zile, si nu vreau sa te incurc... Dar am scris exact, ce si cum.
Sa ai grija ce pompa pui reactorului,ca daca e prea puternica si apuca bilutele de phosguard sa se frece intre ele ti se albeste toata apa.Eu iti recomand sa pui materialul filtrant intr-un ciorap dupa care poti sa il bagi linistit in reactor.
Dar eu nu inteleg de ce trebuie sa-l pui neaparat in reactor. Fa mai multe "pachetele la ciorap" da-le drmulul in cascada prin sump. La ce debit de apa ai tu acolo ar trebui sa-si faca treaba la fel de bine!
Bicoz eu cred ca (strict in cazul meu) eficienta e sporita in reactor...
- mie-mi trebuie o cantitate serioasa, asa ca saculetul e voluminos,
- fiind voluminos, apa o sa aiba tendinta sa-l ocoleasca... ca in bancul ala cu grasa - materialul "de la mijloc" nu va fi spalat de apa.
Daca il bag in reactor, e clar ca apa nu poa' sa treaca decat prin el.
In cazul unui bazin mic, evident ca materialul poate sta linistit intr-un saculet... undeva, un' sa fie "spalat" de apa.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/12/2014 18:48:58
Nu auzi ce zic io acilea? Faci mai multi saculeti de dimensiuni mai mici pe care-i pui in cascada. Nu are um sa nu functioneze asa. Decat sa insiri reactoare furtune, pompe si alte cele.
Bre, faci mai multi saculeti mai mici pe care-i pui in cascada (in serie, FILO - First In Last Out - asa intelegi?). In acest mod apa ve trece prin toti si cu siguranta ii va "spala" in mod eficient. Din cate imi aduc aminte, pe sub toata lungimea bazinului ai canal..parca pe acolo ai bagat si reactoarele alea 3. Aia ai fi o zona foarte buna sa trantesti mai multi saculeti.
Eu unul caut sa elimin de orice pompa de care m-as putea lipsi. Scap de zgomot, de furtune, sursa de caldura in apa, consum energie. De-aia m-am apucat sa scot peletii si sa-i inlocuiesc cu un reactor la picatura. Pompa de 3 ori mai mica, zgomot redus, furtune subtiri si mult mai flexibile
Bre, nea' Akaiule... am ashea, o sila nespusa, fata de diversele chestii care stau si-atarna prin sump.
Aduna mizerie, trebuie intoarse si scuturate cu regularitate, plm, chestii d-astea care-mi solicita neuronu'.
Asa, prefer sa o iau in ordinea fireasca a lenei :
1) Solutie anti-alge... la unii, a dat rezultate frumoase. Nu tre' sa fac nimic, torn solutia aia si-astept ca algele sa se "duca" 2) Arici din aia "heavy-duty" (pe care Suri sa nu poa' sa-i haleasca)... aratarile alea cu tepi lungi si duri. Cosmin (reefer) mi-a povestit de nu stiu cine (din Corbeanca), unde-ar fi disponibili niste arici.
3) Reactor de antiphos... bag bilele acolo si uit de ele. Dupa o luna, le schimb cu totul.
CristiC wrote:Eu zic varianta nr. 3.
Uitasem, pe aricii aia dai banii degeaba, cat or fi ei de teposi. Suri ii va intoarce frumusel cu rotile-n sus si ii va manca.
Cea mai buna solutie.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/12/2014 22:36:47
CristiC wrote:Eu zic varianta nr. 3.
Uitasem, pe aricii aia dai banii degeaba, cat or fi ei de teposi. Suri ii va intoarce frumusel cu rotile-n sus si ii va manca.
Mda, mai mult ca sigur ca asa o sa faca, nesimtita 'reakului! ... tot in felul asta l-a terminat si pe ariciu' precedent.
Bah, care-ati crescut scoici d-alea mari? Tridacne? Ce le trebuie?
Ma gandesc sa fac o "tiganie", cu o scoica d-asta:
- fac rost de o bucata de coral mai lunga... modelul ala de "creanga", stiti la ce ma refer.
- o agat frumusel, de "ranforsarea" capacului... sa intre in apa de sus in jos, ca o stalactita (sa "atarne" in apa, cum ar veni).
- de acea bucata de coral, la o inaltime convenabila, sa agat scoica.
Daca fac asta, Suri nu are cum sa ajunga la ea... avantaj scoica, pentru ca ramane nemancata! Ce parere aveti?
Later edit: Am gasit cum 'reaku se numeste coralu' ala sub forma de creanga: Tonga branch
This message was edited 1 time. Last update was at 16/12/2014 02:32:03
Sunta faine au nevoie de lumina pentru ca sunt zooxanthellae. Nu-s foarte ieftine. Aveau la Coralis una. Nu cred ca are vreo sansa la Suri. Mai ales ca tre sa stea pe nisip sau cateodeata atasata de o piatra.